Ако Facebook изчезне утре, бихте ли загубили всичките си клиентски данни?

Да имате световна аудитория на една ръка разстояние е страхотно, но ако платформата за социални медии е вратарят на вашия списък с контакти, наистина ли притежавате тази информация? Бих казал, че не.

Разбирам защо маркетингът в социалните медии е привлекателен за малкия бизнес. Можете да създадете страница във Facebook, Instagram или Twitter за безплатен и незабавен достъп близо 3 милиарда души. По-просто е от създаване на първия уебсайт на вашия бизнес. За малък бизнес, който се опитва да изгради онлайн присъствие, спечелването на стотици харесвания и последователи в началото може да бъде вълнуващо.

Поддържането на възходяща траектория в социалните медии обаче е по-трудно. Алгоритъмът на Facebook за премахване на акцента върху търговското съдържание означава, че освен ако не платите, за да увеличите публикациите си, те невинаги ще достигнат до вашата аудитория. Дори ако временно победите алгоритъма, платформата разполага с много повече ресурси, предназначени да ви изпревари.

Това прави много по-трудно (или дори невъзможно) поддържането на този ранен растеж. Тъй като социалните медийни платформи продължават расте в популярнострекламното и бизнес пространство стават по-конкурентни и ще бъде по-малко вероятно да получите безплатен трафик.

Примерен случай: Намерена е анкета на търсачка за 2018 г 37 процента от фирмите отчитат много по-нисък трафик във Facebook в сравнение с предходната година. Днешните платформи променят своите алгоритми и актуализират своите рекламни правила често, което означава, че реклама, която се е представила добре миналата година или дори миналата седмица, може да не е на ниво сега.

Повечето социални платформи са оптимизирани за ангажиране само в рамките на тази платформа. Това е в противоречие с това, което искате за вашия малък бизнес. Харесванията, следванията и коментарите не са същите като очите на вашия уебсайт, абонаментите за бюлетин, и квалифицирани потенциални клиенти. По принцип успехът на социалните медии се превръща все по-малко в реална стойност за вашата компания.

Капанът на вратаря

Да не получите това, което сте очаквали от безплатна платформа, е разочароващо, но сами по себе си всичко, което сте загубили, са време и усилия. Можете да се възстановите от това. Истинските проблеми идват, когато Facebook е вашият основен (или единствен) канал за достигане до вашата аудитория. Както вече споменах, вие всъщност не притежавате вашите данни, ако сте направили Facebook — или наистина която и да е платформа за социални медии — негов пазач.

С Facebook вие нямате контрол върху алгоритмите и правилата, които правят тези данни за аудиторията полезни. Всъщност, тъй като платформите стават все по-претъпкани, не е необичайно те да ви затрудняват да достигнете до последователи. Трябва бързо да смените стратегиите, за да спрете маркетинговите си усилия да застояват, а основната цел на платформата е да ограничи органичния ви обхват, за да може незабавно да монетизира трафика ви.

Освен това потенциалните клиенти в социалните медии не са толкова квалифицирани, колкото потенциалните клиенти от други източници. Не са необходими много усилия, за да щракнете върху „Харесва ми“, така че ангажираността в платформата всъщност не се равнява на истински интерес. Докато 84 процента от специалистите по социалния маркетинг проследяват и измерват ефективността на социалните медии спрямо съществуващите цели, почти 30 процента все още имат проблеми с доказването на тяхната стойност.

Всъщност вие дори не контролирате оформлението или представянето на вашите страници в социалните медии, така че имате малко възможности да се откроите от другите бизнес страници. Временните моментни снимки на вашия бизнес придобиват по-голяма привлекателност от всяка обща картина на дейностите и стойността на вашата компания.

Най-важното е, че дейността на вашия бизнес е от полза и за други бизнеси. Amazon, например, може да копира и рекламира добре работещ продукт от един от 6 милиона продавачи на своята платформа Marketplace, изкарвайки малки компании от бизнеса. По същия начин Facebook предлага вашите безплатни и платени аудитории (и всички техни данни) за насочване към други подобни бизнеси. Вие плащате за реклама, след което тези сайтове използват вашата активност и тази на вашите последователи, за да направят още повече пари.

4 начина да си върнете контрола

Не казвам, че трябва да се откажете от маркетинга в социалните медии. Напротив, когато се използва правилно, той може да бъде много ценен актив за цялостната ви маркетингова стратегия. Капанът изниква, когато използвате социалните медии — канал, който не притежавате — като единствено средство за достигане до вашата аудитория.

От уста на уста и имейл маркетинг— имейли, които улавяте чрез собствения си уебсайт, вие не само премахвате всички пазачи на данните за вашата аудитория, но също така изграждате репутация, която трае по-дълго и означава повече от следване в социалните медии. Имейлите могат да бъдат експортирани и импортирани в различни системи, така че не е нужно да се притеснявате, че една платформа държи вашите данни като заложници.

Изводът е, че не искате да слагате всичките си яйца в една кошница, особено ако не сте този, който държи кошницата.

Вместо това достигнете до широка аудитория, като същевременно защитите данните си, като следвате тези четири съвета:

1. Заявете собственост върху вашите данни

Не мога да подчертая това достатъчно: от съществено значение е да преминете през всяка маркетингова платформа и канал, които използвате, за да определите дали сте единственият собственик на данните.

  • Платформата притежава ли правата върху всички публикувани или профилни данни?
  • Могат ли други хора да имат достъп до вашите данни без ваше разрешение?
  • Могат ли вашите данни да бъдат продадени на други хора и използвани в пряка конкуренция на вашия бизнес?

Изчистете всяка неяснота възможно най-скоро и, ако е необходимо, сменете или напуснете всяка платформа, която претендира за собственост върху вашите данни. Най-малкото ограничете използването на платформата и се уверете, че имате отделен списък с контакти за вашите последователи в нея. Уверете се, че изграждате собственото си богатство, а не само това на платформата, която използвате.

2. Дайте приоритет на имейлите и телефонните номера

Не можете да вземете последователи, гледания и харесвания в банката, но можете да вземете телефонни номера и имейл адреси със себе си, независимо каква система използвате. В допълнение към това, че никога няма да загубите контактите си, можете да използвате тази информация за по-ефективни дигитални маркетингови канали, като имейл, които се превръщат в солидни потенциални клиенти и по-висока възвръщаемост на инвестициите от социалните медии.

Можете да приоритизирате тази информация, като включите кратък призив за действие във всички ваши публикации в социалните медии и реклами за читателите, за да се запишат за имейл бюлетин. Вместо да подготвяте тези потенциални клиенти във Facebook или други платформи, включете данните в имейл или програма за управление на взаимоотношенията с клиенти. След това можете да достигнете до тях чрез по-персонализирани канали и лесно да добавите други точки от данни, които събирате.

3. Направете собствено пазарно проучване

В много случаи маркетингът от уста на уста и имейл маркетингът са много по-добри методи за достигане до вашата аудитория от социалните медии или директната поща. Това обаче не винаги е вярно за всеки бизнес. Направете свое собствено проучване на пазара. Данните и показателите, предоставени от социалните медии и други рекламни платформи, може да са подвеждащи.

В рамките на една CRM платформа можете да проследите точно кои маркетингови канали са донесли какви потенциални клиенти, процента на реализация за всеки канал и кой канал има най-висока ROI. Ако действително притежавате данните за вашата аудитория, имате средствата да ги използвате, за да насочвате ефективно всяка част от вашата маркетингова стратегия.

4. Не изтривайте изцяло социалното си присъствие

Докато провеждате собствено проучване, може да откриете, че вашият бизнес може да се възползва от рекламата в социалните медии. Ако е така, дръжте стратегията етична, поставете разумни цели за страницата в социалните медии и не разчитайте на нея като основен източник на потенциални клиенти или контакт с публиката. Вместо да изтриете присъствието си в социалните медии, просто го използвайте по-стратегически.

Например, ако целта ви е да изглеждате надеждни, вместо да печелите нови потенциални клиенти, отделяйте няколко часа всеки месец за поддръжка на социалните медии. Актуализирайте страницата с нови публикации, публикувайте рутинно ново съдържание, подавайте рецензии към страницата си във Facebook и отговаряйте незабавно на коментари и директни съобщения. Използвайте присъствието си като инструмент за ангажиране, а не като инструмент за генериране на потенциални клиенти.

Моменталното удовлетворение от това да видите как присъствието на вашия бизнес в социалните медии разцъфтява може да бъде окуражаващо, но не се заблуждавайте. Ако не притежавате вашите данни, вие сте оставени на милостта на платформата, която притежава – и няма да имате късмет, ако бързо. Притежавайте данните за аудиторията си, като елиминирате пазачите и поемете контрола над бизнеса си.

Тайлър Кинг е главен изпълнителен директор и съосновател на Less Annoying CRM, прост CRM, създаден от нулата за малкия бизнес. Хиляди малки фирми използват LACRM, за да управляват контакти, да проследяват потенциални клиенти и да бъдат в крак с последващите действия. Когато Тайлър не е обсебен от подобряването на продукта, той работи с останалата част от екипа, за да се увери, че LACRM наистина отговаря на името си. Следвайте Тайлър в Twitter на @TylerMKing.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *