Антидотът срещу прегарянето за предприемачи

Вие най-накрая започна собствен бизнес. Не позволявайте на прегарянето да ви го отнеме! Страстта ще ви стигне далечно не предотвратява прегарянето.

Изчислено е, че прегарянето струва на икономиката на САЩ 300 милиарда долара годишно, а предприемачите и собствениците на малък бизнес дават своя справедлив дял.

Предприемач съм повече от 25 години и ясно си спомням неочакваните стресови фактори, с които трябваше да се справя, които никога не съм очаквал, когато започнах бизнеса си.

Прегарянето може да обхване предприемачите

За мен и много други стресът от стартирането на бизнес произтича от дългите часове работа, за да посрещна всеки клиент и да не отхвърлям пари. Понякога това също е резултат от поемането на проекти извън нашите области на експертиза, които отнемат много часове на изследване и развитие, за да бъдат завършени.

Но най-големият стрес за мен беше този в началната фаза на стартиране. Парите бяха малко, така че не посегнах и не ги взех помощта, от която имах нужда. Изолацията може да ни пропълзи. Предприемачите са склонни да мислят, че просто си вършат работата и не забелязват, че са прекъснали спасителните си линии за други хора. Често ограничаваме връзката си с другите, когато имаме най-голяма нужда от нея.

Обучавам много самостоятелно заети клиенти, които идват едва издържани поради изключителен стрес, херкулесови изисквания и цялостно изтощение. С тези симптоми те се насочват към прегаряне.

Как изглежда прегарянето?

Какво е бърнаут? Американската психологическа асоциация Дейвид Балард, PsyDописва професионалното прегаряне като „продължителен период от време, в който някой изпитва изтощение и липса на интерес към нещата, което води до спад в работата му“.

Предупредителните признаци включват изтощение, затруднено фокусиране върху работата и липса на мотивация. Прегарянето може да бъде причинено от различни фактори, вариращи от редовна работа дълги часове, връзка 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и разочарованието, което идва, когато нямате доходите, които искате и от които се нуждаете, за да поддържате бизнеса си в правилната посока. Предприемачите в режим на стартиране понякога установяват, че имат нужда носят много шапки и „правете повече с по-малко“.

Устойчивостта е ключът към преодоляването на стреса

Антидотът срещу прегарянето е устойчивостта. Устойчивостта не означава да можеш да преодолееш предизвикателствата и да продължиш. Става въпрос за развиване на умения за адаптиране, възстановяване и презареждане, за да можем да бъдем продуктивни и удовлетворени в кариерата и живота си.

През първите 10 години от моя коучинг бизнес предоставях кариерно консултиране и подпомагах професионалисти в преход – много от тези хора бяха освободени от работата си. Някои от моите клиенти бяха отхвърлени от този преход и започнаха да се съмняват в компетентността си, въпреки че са имали много успешни кариери.

За сравнение, хората, които трябваше да научат умения, за да повишат своята устойчивост успяха да се ориентират много по-ефективно в процеса на преход в кариерата си. От тази работа идентифицирах пет общи стратегии, които тези издръжливи хора притежават като част от техния инструментариум за кариера. По-късно те станаха моят модел на устойчивост на Benatti и го използвам с всички мои клиенти за обучение.

5 стратегии за повишаване на устойчивостта

Моделът на устойчивост на Benatti включва благополучие, самосъзнание, вашата марка (силни страни), начините, по които сте свързани с другите и иновациите, или създаване на пространство за опитване на нови неща.

1. Благосъстояние: Грижете се за себе си

Благосъстоянието се фокусира върху грижата за себе си: вашето физическо, емоционално и духовно здраве. Това включва сън, упражнения, хранене и познаване на вашите стресори и създаване на план за справяне с тях.

Усилвател на устойчивостта на благополучието: Направете неделя забавен ден. Планирайте нещо забавно всеки Неделя, а също така планирайте какво ще правите следващия уикенд. Очакването ще захранва ви през работната седмица. Не чакайте да имате свободно време, за да направите нещо забавно – може никога да нямате свободно време.

2. Самоосъзнаване: Проверете целта си

В стратегия за самоосъзнаване, моля клиентите да проучат целта си, защото това определя посоката, в която искат да се движат техните кариери и живот. „Проверката“ на мисленето помага на хората да продължат напред, като набляга на контрола, който имат върху реакциите си спрямо обстоятелствата. Познаването на природните дадености и предизвикателствата на вашия тип личност е от ключово значение за доброто функциониране на работното място.

Усилвател на устойчивостта на самосъзнанието: Поемате ли повече работа, отколкото можете реалистично да се справите, защото се страхувате, че само вие можете да го направите „правилно“? Подарете си а проверка на реалността и осъзнаване, че може да има повече от един правилен начин за постигане на a задача, дори и да не е вашият начин.

3. Марка: Фокусирайте се върху силните си страни

Марката не означава само да се диференцирате на пазара; познаването на вашата лична марка ви помага да бъдете по-видими и проактивни в кариерата си.

Трябва да се запитате, “С какво искам да бъда известен?” Познаването на вашата лична марка ще ви помогне да фокусирате вниманието си, така че да поемате само проекти, които допълнете силните си страни и ви зареждат с енергия, вместо да създават повече стрес.

Усилвател на устойчивостта на марката: Използвате ли силните си страни в кариерата и личния си живот или постоянно се опитвате да правите всичко за всички? Помислете как можете да ги включите, за да ви енергизират, да фокусират вниманието ви и да предотвратят прегаряне. Правене на проста SWOT анализ върху себе си може да помогне – погледнете честно своите силни и слаби страни, възможности и заплахи.

4. Връзка: Избягвайте изолацията

Връзката е свързана с култивиране на взаимоотношения. Силните връзки са предсказател на живота и удовлетворение от кариерата, така че не се опитвайте да се справите сами, дори ако управлявате бизнеса си от себе си.

Усилвател на устойчивостта на връзката: Планирайте време с приятели и колеги, които ви подкрепят и зареждат с енергия, и ограничете времето си с токсични хора. При среща с колеги, забележете дали ви изсмукват или ви дават енергия. С приятели, забележете дали се чувствате обновени и освежени или потиснати и негативни след това прекарвайки време с тях.

5. Иновация: Опитайте нещо ново

Включване на пространство и време за иновация във вашата кариера и личен живот ви държи презаредени. Това може да включва въвеждане на нови интереси или компетенции.

Усилвател на устойчивостта на иновациите: Творчеството и играта са важни за иновациите и презареждане. Какво правите тази седмица, което е творческо или игриво? Какво си ти изучаване на? Какво ви е любопитно?

Единственият въпрос, който може да предотврати прегарянето

Най-лесният начин да предотвратите прегарянето е да започнете с този основен въпрос: „Какво ми трябва, за да се чувствам по-енергичен, по-добре обгрижван, по-концентриран и по-вдъхновен?“ Запишете някои идеи и се ангажирайте с една малка стъпка за вашето презареждане, започвайки от утре.

Трябва ли да правите повече почивки през деня, да си почивате повече, да спортувате, да се събирате с приятели или колеги или може би да приемате живота по-малко сериозно и да се забавлявате повече? Каквото и да е, започнете да повишавате издръжливостта си сега и ще видите как това ще предизвика не само професионалния ви успех, но и личния ви успех.

Бет Бенати Кенеди, MS, LMFT, е автор на Career Recharge: Five Strategies to Boost Resilience and Beat Burnout. Тя внася повече от двадесет години опит в ролята си на лидерски и изпълнителен коуч, експерт по обучение за устойчивост и лектор. С богат опит в кариерното развитие, тя обучава хора с висок потенциал как да използват влиянието си стратегически, да си сътрудничат ефективно и да се фокусират върху иновациите.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *