Вашият малък бизнес толкова безценен ли е, колкото си мислите?

След прекарани години изграждане на вашия малък бизнес, може да е трудно да се определи количествено времето и енергията, които сте вложили в него, и жертвите, които сте направили, за да стигнете до мястото, където сте сега. Вашата компания вероятно ви се струва безценна, но неминуемо ще дойде момент, когато трябва да пресметнете точно колко струва вашият бизнес.

Може би се подготвяте за пенсиониране или за преминаване към нов собственик— независимо дали става въпрос за един частен собственик или за продажба на служители. Имайки a план за излизане или планът за наследяване е добра първа стъпка, но също така ще трябва да разберете стойността на вашите активи и данъчните последици от прехвърлянето им на следващото поколение. Това ще изисква точна оценка.

Стойността на вашата компания е субективна. Купувачите и продавачите не винаги са съгласни кое е ценно и кое не, поради което наемането на консултант по оценка или CPA, който има опит в оценяването на бизнеси, е добра идея. Това каза, че не е много трудно да излезете с разумна приблизителна оценка сами – просто ще трябва да избегнете някои от често срещаните погрешни схващания, които имат продавачите за първи път.

Знайте с какво работите

Повечето собственици на бизнес влагат сърцето и душата си в своите компании и логично очакват да бъдат компенсирани за това, когато дойде време за продажба. За съжаление, на много основатели им е трудно да преглътнат реалностите на пазара за покупка и продажба на малки предприятия.

В почти всеки случай малките предприятия се купуват и продават въз основа на паричния поток те произвеждат – с цени, коригирани нагоре или надолу, за да отразят други качествени характеристики. Вместо обаче да се фокусират само върху паричния поток, повечето посредници използват цифра, наречена „SDE“, или дискреционни приходи на продавача, като основна точка от данни за оценка.

SDE е подобен на паричния поток, но има едно важно предупреждение: несъществените разходи на собственика се „добавят обратно“, за да се достигне до изчерпателна цифра на общата компенсация на новия собственик.

Да приемем, че притежавате корпорация, която печели 150 000 долара годишно EBITDA и да си плащате около $100 000 като заплата и придобивки като главен изпълнителен директор/собственик. На теория цялата (или част) от тази заплата трябва да бъде „добавена обратно“ към числото EBITDA, за да се постигне SDE от около $250 000.

Това е сумата пари, която нов собственик, придобиващ бизнеса, може да очаква да спечели, ако той или тя работи в бизнеса. (Собственик, който не планира да работи в бизнеса, може да приеме само определен процент от тази заплата.)

Въпреки че на пръв поглед това изглежда просто, на практика може да се обърка. За илюстрация, да кажем, че сте посещавали годишни курсове за обучение през последните няколко години, за да сте в крак с тенденциите в индустрията. Със сигурност можете да изтъкнете аргумента, че нов собственик не би трябвало да прави същото. Но това реалистично ли е? Нов собственик вероятно ще се сблъска със същата пазарна среда като вас и подобни добавки могат да се превърнат в спорна точка, която в крайна сметка проваля придобиванията.

Въпреки че тези идеи може да изглеждат чужди в началото, възможно е да станете толкова добре запознат с оценката на малкия бизнес, колкото може да бъде вашият посредник. Продължете да четете за няколко прости, приложими стъпки, които да ви помогнат да стигнете до там.

1. Прочетете отчетите на индустрията

IBBA Доклад за пулса на пазара предлага ценна представа за множеството, за които собствениците на бизнес могат да очакват да продадат бизнеса си – и публикуваните тримесечни данни са безплатни за обществеността. Едно бързо търсене в Google може да ви отведе до много други актуални отчети, както и да ви предостави исторически данни за контекст.

Погледнете онлайн днес и може внезапно да сте нетърпеливи да проучите продажбите: 2018 г. беше рекордна година за собствениците на малък бизнес, продаващи своите компании, според проучване от BizBuySellс 4 процента увеличение на транзакциите спрямо предишния рекорд, поставен през 2017 г., и 31 процента увеличение спрямо числата от 2016 г.

Освен това същият доклад показва, че 70 процента от бизнес брокерите очакват да видят повече транзакции през 2019 г., отколкото преди. Дълбокото разбиране на пейзажа на сливания и придобивания и вашата съответна индустрия може да ви помогне да достигнете до информирана оценка.

2. Говорете с вашия CPA

Освен вас, вашият CPA има по-добра представа от всеки друг за финансовите данни на вашата компания. Ако вашият CPA е бил обучен за оценяване или следва тенденциите в индустрията, той или тя трябва да може да ви предостави приблизителен ценови диапазон въз основа на траекторията на вашия бизнес. Може би по-важното е, че вашият CPA трябва да може да ви посъветва относно най-изгодния от данъчна гледна точка начин за структуриране на бъдеща транзакция, както и всички стъпки, които може да се наложи да предприемете, за да се подготвите.

Ако планирате сериозно да проучите продажбата, работете с вашия CPA, за да започнете да подреждате книгите си. Потенциалните купувачи ще проучат внимателно вашите финансови данни за последните три до пет години, така че се уверете, че всичките ви финанси са подготвени правилно.

3. Организирайте документите си

Има а брой критични документи ще трябва да имате, за да стигнете до точна оценка. Като за начало ще трябва да уточните какво точно се предлага за продажба. Най-простите транзакции и тези, които повечето инвеститори предпочитат, винаги ще произтичат от продажбата на вашия бизнес като действащо предприятие – с други думи, продажбата на целия ви активи на бизнесадоговори и вземания в една транзакция.

Независимо как е структурирана вашата сделка, правилната оценка ще изисква от вас да отчетете всичко, което бизнесът притежава, вариращо от материалните (твърди активи на вашия баланса като камиони и машини) до нематериалните (неща като репутация, патенти, патентовани процеси, марки или търговски марки). Относителното качество и стойност на тези активи може да има значителен ефект върху крайната оценка на вашия бизнес, така че трябва да поддържате точен запис на всичко.

В крайна сметка всички ние само гадаем

Веднъж чух интересна гледна точка относно оценката, която илюстрира нейната едновременно сложност и простота. Говорих с колега на конференция и този човек каза: „Можем да моделираме всичко, да направим числата и да разгледаме докладите на индустрията. Но в крайна сметка стойността на всеки актив се установява в момента на извършване на транзакция, а не секунда преди това.“

Това е нещо, което собствениците на фирми трябва да имат предвид. Въпреки че достигането до оценка е количествено упражнение, то все още до голяма степен е изкуство. Харесва ви или не, купувачът от другата страна на сделката в крайна сметка установява истинската стойност на вашия бизнес на пазара.

Джим Моран е основател и управляващ партньор на ValueStreet Equity Partners, базирана в Сан Диего фирма, инвестираща изключително в малки предприятия. Неговите предприемачески начинания започват през 2006 г. и завършват с основаването на малък бизнес, който нараства до над 30 милиона долара годишно в продажби. След като напусна бизнеса си през 2016 г., Джеймс основа ValueStreet, за да се занимава с работата, която обича, в по-голям мащаб. Има бакалавърска степен от Skidmore College в Саратога Спрингс, Ню Йорк, и живее в Сан Диего със съпругата и сина си.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *