всичко, което трябва да знаете

Работата за непълнолетни винаги е под голяма въпросителна, поради регулаторната и законова рамка, както и реалните трудности с проучването от страна на много младите, които искат скоро да започнат да печелят пари сами.

Много млади хора се чудеха как да правят пари на 15 и трябва да се каже, че реалността на фактите представя днес по-трудна ситуация, отколкото можеше да бъде преди години. Разбира се, обаче, младите хора, които се доближават до света на труда за първи път, все още имат по-ограничени нужди и искания от тези, които трябва да намерят стабилна работа, която им позволява да поддържат достойнството си, следователно полето на изследване е по-малко ограничено и възможностите са малко по-широки.

Когато става въпрос за работа за непълнолетни, трябва да се внимава да не се бърка темата с детския труд, който представлява по-широко разпространен социален проблем, отколкото може да се предположи, и е опасно съчетан с отпадане от училище.

Така че за тези, които все още са на възраст от 15 до 18 годиниили за родители, които искат да помогнат на малките си деца да си намерят работа, ето ръководство за това да научите всичко, което трябва да знаете за работата на непълнолетни, и да разберете чрез някои идеи какви биха могли да бъдат възможните непосредствени възможности за работа.

Работа за непълнолетни: действащо законодателство

Италианското законодателство очевидно предоставя доста точни правила относно кандидатурите за работа на непълнолетни, със строги ограничения за възраст, работно време и възможни видове работа.

Факторът възраст очевидно е първият, който трябва да се вземе предвид за започване на работа и започва от много важно основно разграничение, което се прави, за да се разделят юношите от децата.

Според италианското законодателство подрастващи са тези, които са на възраст над 15 години, докато под този праг те се считат за деца във всички намерения и цели и следователно всякакъв вид трудова дейност е изключена. Има обаче някои изключения от това правило по отношение на i работници в сферата на спорта и развлеченията които под попечителството на родителите си и местната инспекция по труда все още могат да упражняват една от тези професии. Не се допускат други изключения в подкрепа на това правило и следователно за по-традиционна трудова дейност задължително ще трябва да се изчака до 15-годишна възраст.

На първо място е гарантирана защитата на младите работници по член 37 от Конституцията който защитава труда на непълнолетните със специални правила. Второ, това е законодателен декрет 345/1999 да се установят най-точните залози за тази защита. И така, на първо място, възрастовата граница, вече изразена в предишните редове, която разграничава набора от възможни работници, като разделя младите хора на деца и юноши на 15-годишна възраст. След това има всички правила, които регулират възможните работни места и работното време които могат да се поддържат от непълнолетни.

Разписанието предвижда за непълнолетни лица общо дневно, което не може да надвишава 7 часа и 35 часа на седмица работа. Нощният труд е абсолютно забранен за тази категория. Също така за изпълнението на задълженията има правила за защита на безопасността на работното място с точни посещения на специалисти преди поемане на работа, особено за физически натоварващи работни места.

Обикновено за млади работници между 15 и 18 години някои дейности са забранени които могат да представляват риск за здравето и развитието на младия човек, и по-специално:

 • не трябва да се излагат на шумове които надвишават 87 db и не трябва да влизат в контакт с токсични веществакорозивни, експлозивни, канцерогенни, вредни или които биха ги изложили на особени рискове за здравето;
 • не могат да работят в месарските магазини, където се използват остри инструменти и хладилни камери;
 • те трябва да да се избегне да използвам заварчици дъга или оксиацетилен;
 • не може да извършва работа с пневматични чукове, пистолети за пирони, вибриращи инструменти и механични подемни съоръжения;
 • те не трябва да извършват работа на кораби в строеж, в тунели или да използват високотемпературни пещи;
 • трябва да избягва извършването на работа вътре в строителни обекти където има опасност от срутване.

Сред наличните договори за работа на най-младите, ние споменаваме тези, налични съгласно действащото законодателство, които са:

 • Чиракуване
 • Срочна работа
 • Безсрочен договор
 • Стаж
 • Спомагателна работа

Целият този набор от правила е изключително строг по отношение на подрастващите, но смекчава почти веднага с оглед на 16-годишна възраст. Това разграничение не е абсолютно съвпадение, ако смятаме, че възрастта представлява границата на задължителното училищно обучениеследователно действащите разпоредби са насочени именно към ограничаване, доколкото е възможно, изоставянето на училище от най-малките.

Оферти за работа за непълнолетни

След като регулаторната рамка е ясна, можем да продължим да видим кои са най-често срещаните предложения за работа и възможности за заетост за тези, които искат да започнат да печелят първите си пари от 15-годишна възраст и нагоре. Много от тях са част от класическата работна административна рамка за много млади хора, представена от типичните летни работни места за деца, които помагат на децата да навлязат в света на труда благодарение на опит в обучението с продължителност няколко месеца.

Уроци по информатика

Много млади хора са експерти по компютърни науки без дори да го знаят, това знание обикновено е много по-високо от хората от други поколения или дори от по-възрастните хора. Обучение за използване на програми като whatsup, facebook или по-общо социалните мрежи могат да доведат до известен доход с течение на времето. Тази дейност може да се извършва през цялата годинане като лятна работа.

Определено много важна характеристика е имай много търпение. Следователно хората от други поколения не са много запознати с технологиите много често ще трябва да повтаряте едни и същи неща или трябва да променят паролата, защото не я помнят.

В допълнение към даването на уроци могат да бъдат оценени и други видове работни места, винаги в света на ИТ, но ориентирани към социалните медии, както като дейност на непълно работно време, така и като бъдеща професия.

Грижи за деца

Много често срещана работа за младите начинаещи е грижата за малките през деня, за да се посрещне това, което е много изразена нужда, особено през лятото. Наистина случаите на детегледачки или млади хора, занимаващи се с развлечения, не са рядкост на летни лагери.

Младо момиче чете книга на деца

Работа, която изглежда проста, но която крие големи предположения за отговорност, които въпреки младата възраст на работника във всеки случай се предоставят и защото младите хора често могат да разчитат дори на минимален опит в областта, особено за тези с по-малки братя и сестри, и са много гъвкав по отношение на графика, като трябва да работи в тази област често и през празниците и почивните дни.

Ако тийнейджър се справя добре с този тип работа, не е толкова рядко да можете да намерите нова работа в тази работа благодарение на силата на предаването от уста на уста.

Такси за пенсионери

Разбира се, един юноша няма необходимия опит и обучение, за да се грижи за възрастен човек във всичките му нужди, но в последно време е възможно да се види как услугата за помощ стана широко разпространена за най-тривиалните ежедневни задължения, които младите хората могат безопасно да завършат, като освободят възрастния човек от тези задачи.

Почистване на къщата, грижа за градината и задачи като плащане на сметки или обикновено пазаруване те могат да се извършват от млади хора при пълно спокойствие, което се оказва ценна помощ за семейства, които трябва да се грижат за възрастните хора.

Градинарство

Свързан с предишния и много разпространен е този за градинарство и косене на трева. На практика работа, много подобна на тази на градинаря, където не са необходими специални проучвания. Много хора нямат време да се грижат за собствената си градина, така че по-младите могат да се притекат на помощ и чрез тази проста работа могат да закръглят и да донесат у дома първите пари от трудовата си кариера.

Млад мъж коси тревата и се грижи за градината

Частни уроци

Това на повторенията и частните уроци е a традиционна работа, насочена към най-младите и един от първите начини да започнете да печелите малко пари, когато сте на 15/16 години. Предимството за един млад човек е да може да се свърже с по-малки деца, да установи отношения на доверие и да използва своя опит в училище, като помага на тези, които имат затруднения по определени предмети. Тогава юношите, които работят в тази област, имат очевидното предимство да имат по-голяма свежест в представите, които трябва да бъдат предадени, и да бъдат обучавани в училищен контекст, подобен на този на техните много малки ученици.

Складов работник или работник във фабрика

Тук преминаваме към малко по-структурирана и по-малко традиционна работа, която обаче гарантира aважен учебен опит. Често тези работни места са подготвителни за по-стабилно наемане и се използват именно като обучение за бъдещи работни места. В този случай обаче обърнете внимание на спазването на законовите задължения, разгледани по-рано по отношение на възможните задачи.

Барове и малки магазини

Особено през летния сезон работата в барове и малки магазини представлява a важен ресурс за млад човек, който иска да спечели първите си пари благодарение на работата си. Необходимостта от смяна, която позволява на всеки да си вземе ваканция или пиковите работни часове за барове и ресторанти като цяло, гарантира отлични възможности за тийнейджърите, които обаче ще трябва да бъдат на разположение за работа дори през празниците и почивните дни.

Занаятчийски работи

В пълния технологичен бум, където господарят е изкуственият интелект, много ръчни работни места все още са в голямо търсене. Занаятчийски дейности като рисуване, плетене, създаване на сапуни или парфюми, създаване на бижута, обработка на малки предмети или дигитален занаятчия могат да помогнат за развитието на страстите, но също така да ви позволят да имате добри приходи.

Други работни места за непълнолетни

Възможността за малки работни места за младите хора е широка, дори ако шансовете за намиране на работа с редовен договор са наистина ниски в сравнение с търсенето и нуждите на пазара на труда. Размерът на недекларирания труд при младите хора все още е твърде висок спрямо средния. В допълнение към току-що видяните, които са най-често срещаните, много други задължения за завършване са достъпни за млади хора, важното е да прецените добре и внимателно, че винаги има спазване на основните правила, особено по отношение на безопасността.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *