Защо не можете да успеете с отношението „Горкият аз“.

Съдбата е благосклонна към смелите, в живота като цяло и особено в бизнеса. Всеки изключителен бизнес лидер, когото можете да назовете – от Мери Бара до Стив Джобс – е постигнал това, което е постигнал на гърба на положително отношение, което може да направи. Нямаше време за оправдания, негативизъм и самоомраза.

И най-доброто нещо? Много от тези изключителни бизнес лидери, които можете да назовете, идват от среда като вашата. Нито Стив Джобс, нито Мери Бара са родени със сребърни лъжици в устата.

Майкъл Джордан, първият милиардер в НБА, който сега е успешен предприемач, веднъж каза, че се проваля отново и отново и че именно провалът му е позволил да успее.

Не хленчеше и не се натъжаваше, когато не изкарваше оценката като дете, не намираше оправдания. Той не възприе отношението „горкият аз“. Като всички големи бизнес лидери, той продължи напред и се върна назад.

Нагласата е всичко. Ако отношението ви е правилно, това, което можете да постигнете в бизнеса, ще бъде неограничено. Дисниленд нямаше да съществува, ако Уолт Дисни възприе отношението „горкият аз“, когато жителите на Анахайм се опитаха да наложат вето на плановете му. Apple нямаше да бъде иновативният, визионерски бизнес, какъвто е днес, ако Стив Джобс възприе отношението „горкият аз“, когато собствената му компания го уволни през 80-те години.

Ако имате повече извинения, отколкото стремеж, в крайна сметка вашите извинения ще доведат до падането ви, за разлика от липсата на талант, възможности или пари. Без значение колко решителни или упорити сте, извиненията са най-слабото звено на един бизнесмен. Грешното отношение създава нерешителност и колебание, а когато маржовете са толкова добри, колкото са в бизнеса, нерешителността и колебанието дават предимство на вашите съперници.

Все още не сте убедени? Нека да разгледаме защо не можете да успеете с отношението „горкият аз“.

“Не знам какво правя и никой няма да ми каже.”

Вече няма извинение за изтъркване на тази линия. Ако можехме да научим как да летим с хора до Луната през 60-те години, можем всичко научете как да създадете успешен бизнес през 2018 г.

Наистина, ние сме благословени през 2018 г. с повече ресурси и достъп до повече инструменти, курсове, ментори, книгии приложения, които ни помагат да изградим бизнес от всякога. Всичко, което трябва да научите за това как да стартирате успешен бизнес, е достъпно за вас, от казуси до как да представим на инвеститорите дори как да оптимизирайте уебсайта си. Цялата информация е в книги, подкасти, уебсайтове и дори Facebook.

Разбира се, някои от тях струват пари, но много от тях не струват. Живеем във времето, когато бизнес лидерите раздават купища качествена информация безплатно на своите последователи.

И познай какво? Не е трудно да се разбере. Това не е ракетна наука. Вместо това за някои хора е трудно изпълнявам просто защото не го искат достатъчно или имат твърде много извинения.

Искате ли да направите живота си още по-лесен? Работа с консултант. Присъединете се към подходяща група във Facebook и попитайте някой да ви наставлява.

„Никой няма да ми даде информацията“ е слабо извинение, което вече не е подходящо.

„Нямам време.“

Това трябва да е най-разочароващото извинение от всички тях. Всеки бизнес лидер, който чуе това през 2018 г., трябва да иска да си пъхне юмрук в устата.

Математиката е елементарна. Да си представим, че работите на пълен работен ден. Денонощието има 24 часа. Да приемем, че спите 8 часа и прекарвате общо 2 часа в пътуване до и от работа. След това прекарвате 8 часа на работа и още един час вечеряте и се къпете, когато се приберете у дома.

Това ви оставя 5 часа. Да приемем, че имате партньор и деца, така че вероятно посвещавате 2 до 3 часа на ден с тях през повечето дни.

Това все още ви оставя с други 2 до 3 часа. Как смяташ да ги харчиш? Ще гледате ли Лейкърс по ESPN или ще разглеждате емисията си в Instagram? Или ще работите върху вашия невероятно бизнес идея?

Ако най-успешните бизнес лидери в света имат време да управляват многоцифрени бизнеси, докато прекарват време със семействата си и на почивка, защо вие да не можете? Защо никой не може?

Всичко се свежда до две неща:

Изхвърлете първото и подредете приоритетите си. Запишете ги или изтеглете приложение за планиране, за да ви помогне да управлявате времето си по-добре. И ако наистина нямате време да направите всичко, което трябва да направите за вашия бизнес? Изнесете.

“Вероятно ще се проваля.”

Няма „вероятно“ за това. Ти ще провалят се.

Но познайте какво? Така ще направят всички!

Всъщност всеки вече има. Всички ваши любими бизнес лидери са се проваляли отново и отново и успехът идва чрез провала.

Животът не е това, което ни се случва; така реагираме на това, което ни се случва. Ако се откажете след първата неуспех, никога няма да имате нищо, което желаете. Време е да промените нагласата си по този въпрос и да приемете, че провалът ще се случи, но този провал е учител, който ни показва как не да направя нещо.

В популярната си книга „Lean Startup”, Ерик Райс казва на нововъзникващия бизнес да се провали бързо. С други думи, проваляйте се веднага щом можете, за да можете да продължите напред и да го оправите.

Не забравяйте, че успехът в бизнеса зависи от това, което правите по пътя. Ще има грешки, ще има провали, но това не е краят. Винаги има друг начин – по-добър начин – да правите нещата, но само като опитате нещо, можете да откриете правилния начин.

“Нямам пари.”

GoPro е доста готин продукт, който имаше пазарна стойност от 2,25 милиарда долара през 2012 г. Нейният основател Ник Уудман е милиардер.

Той обаче не е роден милиардер.

Той дори не е роден милионер.

Всъщност, когато за първи път му хрумна идеята за GoPro, той беше напълно разорен.

Той също имаше мечта и визия и по някакъв начин събра $10 000, за да осъществи идеята си. Това обаче не беше достатъчно за стартиране на GoPro, така че той се обърна към семейството и приятелите си, които заедно събраха още $65 000.

До 2005 г. GoPro имаше $150 000 приходи.

Сайтът за онлайн запознанства Plenty of Fish е друга известна стартираща компания. Основателят Маркус Фринд започна буквално с нищо друго освен с познания по кодиране и спалнята си, но превърна POF в $575 000 000 компания до 2015 г.

Липсата на пари никога не е истинското извинение. Това е просто димна завеса, за да се скрие фактът, че човек има грешно отношение. Те или не вярват в себе си, не вярват в идеята си, не вярват в пазара — или просто ги мързи да изпълнят.

През 2018 г. никога не е било по-лесно да наберете финансиране за вашата бизнес идея. Има традиционни начини за финансиране, като например рисков капитал, но ако вашата идея е базирана на блокчейн, вече има ICO – и всеки, който казва, че няма пари в ICO, трябва да се шегува. The ICO на Telegram събра колосалните 2 000 000 000 долара.

Не забравяйте, че всичко вашите извинения вероятно са димни завеси. Какво е истински защо още не си успял? Разберете какво е и работете върху него. Успех и не забравяйте да споделите!

Алджаз Файмут е интернет предприемач и основател на Nightwatch – инструмент за видимост при търсене от следващо поколение. Последвайте го в Twitter: @aljazfajmut

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *