Защо цената е по-важна от опита за клиентите през 2022 г.?

Въпреки че е причина за голяма загриженост за търговците, една разочароваща точка постоянно звучи вярно в света на електронната търговия – няма статична рецепта за успешна реализация. Това отчасти се дължи на различните търговци на дребно, които имат различни клиентски бази, но също така зависи от външни фактори, особено напоследък. Нека просто кажем, че 2020 г. едва ли е това, което бихте считали за конвенционална година.

В последно време конвенционалната мъдрост упорито тласка онлайн продавачите да гледат отвъд ценообразуването или качеството на продуктите и да се съсредоточат само върху едно нещо преди всичко: опита. Когато се сблъскате с много други продавачи с подобни цени и продукти, така че разсъждението е, имате нужда от нещо, което да ви даде предимство – и клиентският опит е инструментът за тази работа.

Този аргумент има много основания. В интерес на истината, правил съм го и преди, макар и в по-слаба форма. Но времената се променят, рецептата за успех се променя и бизнесът трябва да се адаптира – и в разгара на една опасна година, как цените на продуктите си отново се превърна в доминираща грижа за клиентите. В тази публикация ще проуча това развитие по-подробно, така че нека се заемем с него.

1. Интернет е пълен с генерични продукти

Това е нещо, което често се използва като причина да се отхвърли цената като основен проблем, до голяма степен поради огромното влияние на модела за изпълнение на дропшиппинг. Той позволява на продавачите да изброяват артикули от набор от доставчици трети страни в собствените си магазини, да приемат поръчки, сякаш са ги запасили, след което да предават тези поръчки на съответните доставчици за обработка.

Тъй като доставчиците приемат фиксирани намаления за продуктите и изпълнението, продавачите не могат да намалят цените, без да загубят пари. Но е изключително трудно цените да се повишат твърде много, без да станете неконкурентоспособни. Ето защо повечето спедитори се борят за скромни артикули, които могат да поемат значителни маржове на печалба. Калъфи за телефони, шапки, играчки, оборудване за любители: калъф за телефон може да бъде произведен за центапродайте на доставчик за $1, продайте на дропшипинг търговец за $2 и продайте на евентуалния си собственик за $5.

Тъй като е толкова трудно да се разчита изцяло на такива артикули, многобройни продавачи в крайна сметка предлагат едни и същи артикули на почти идентични цени, заключавайки, че цената не може да бъде голям определящ фактор. Е, може и е така и ето защо. Когато е пределно ясно, че виждате един и същ продукт навсякъде, спирате да обръщате внимание на копието или допълнителните детайли и просто приемате, че изживяването при покупка ще бъде същото, независимо кой търговец на дребно използвате.

Присъствието на мета инструменти за пазаруване като Google Shopping и Amazon Marketplace наистина допринесоха за тази видимост. Даден продукт може да бъде описан или илюстриран по различен начин, но неговите уникални идентификатори винаги ще го издават. Като се има предвид това, всичко, което има значение, е да плащате възможно най-малко – защо бихте платили дори цент повече, отколкото трябва?

2. Повечето уебсайтове са повече от достатъчно добри

Навремето, когато много сайтове за електронна търговия бяха лошо проектирани, силното изживяване можеше да накара един да се открои. Но стандартите за използваемост са изминали дълъг път – и средностатистическият уебсайт днес е повече от достатъчно добър, за да премине проверката. Дори и най-слабите магазини в онлайн света са достатъчно бързи и адекватно мобилно реагиращи за повечето хора.

Това до голяма степен се дължи на стандартизацията на платформите и интеграциите, както и на намаляващите разходи. Няма нужда да отделяте време и пари за разработване на персонализиран сайт за магазин, когато е много по-лесно да изберете платформа и шаблон. Нещо като наличието на база от знания, която да предоставя незабавни отговори на вашите клиенти, премина от лукс от висок клас до нещо, което всеки може да направи, без да изразходва бюджета си.

Повечето системи за плащане позволяват акаунтите на гости да използват социални входове, представят разнообразни снимки на продукти, имат опции за достъпност и предоставят на клиентите опции за получаване на помощ (независимо дали чрез чат на живо или чрез редовни системи за поддръжка). Наистина няма какво да се оплаквате – и когато повечето магазини са напълно наред, цените са важни.

3. Пълномощниците за продажби стават често срещани

От доста време насам е обичайно за по-малките продавачи да изброяват своите запаси чрез пазари на трети страни, като гореспоменатите Amazon и eBay доминират в електронната търговия. Това изравнява клиентското изживяване. Двама конкуриращи се продавачи могат да обличат витрините си по различен начин и да използват различни настройки, но в крайна сметка ще използват абсолютно същия процес на преобразуване. Това прави много трудно да се откроите чрез предоставяне на превъзходна доставка или обработка.

В допълнение към това, все повече сайтове за търговия на дребно се възползват от опциите за продажба в социалните мрежи – добавяйки функции за директно преобразуване към своите акаунти в социалните медии. Някои продавачи позволяват всичко (включително създаването на акаунт и предоставянето на данни за плащане) да се управлява чрез тези функции, без потребителите да посещават техните сайтове. Все още е в начален стадий и със сигурност няма масова популярност, но му дайте време.

Поради това продавачите имат по-малко възможности наистина да впечатлят своите клиенти с изживяване по поръчка. Подобно на купуването през Amazon, купуването от една марка през Facebook ще бъде почти същото като купуването от друга – и когато всичко останало стане равно, както вече отбелязахме, цената е това, което има значение.

Можете ли да избегнете това, като се придържате към собствен независим магазин? Със сигурност можете да опитате: не е изключително скъпо да използвате напълно функционална хостинг платформа и да избягвате по-големите пазари. Но имайте предвид колко доминиращ тези пазари са. Въпреки че Google все още е популярен инструмент за отваряне на онлайн пътувания на дребно, Amazon го надмина за първоначално търсене на продукти през 2018 г. Много хора ще купуват само оutsidд на Amazon в редки случаи – такова е нивото на удобство, присъщо на използването на един магазин за почти всичко, което искате.

4. COVID-19 увреди покупателната способност

Най-важното за тази година, по-специално, е безспорно, че широкото въздействие на пандемията от COVID-19 остави хората по целия свят с тежки намалена разходна способност. В допълнение към оставянето на много работници или в отпуск, или в търсене на нова работа, той ограничава възможностите на хората да пазаруват в традиционните търговски обекти чрез затваряне на магазини и поръчки за оставане у дома.

Дори в случаите, когато това не е навредило на покупателната способност (и има много такива случаи, тъй като някои индустрии успяха да работят почти незасегнати), това накара купувачите да осъзнаят колко бързо всичко може да се обърка. С много мерки за блокиране, които вече са отменени, други са затегнати и други ще бъдат премахнати в близко бъдеще, дългосрочните перспективи са напълно неизвестни.

Резултатът е, че много хора са намалили значително бюджетите си, търсейки да се съсредоточат върху основните продукти и да спестят колкото могат повече. Нещо повече, това не са краткосрочни промени, които да бъдат изоставени, след като животът в офиса се възобнови. Те са приспособяване към нов начин на живот (необходимостта от което е ясна за всеки, който разбира пълните последици от глобалната рецесия).

И въпреки че е трудно да бъдете пестелив, когато пазарувате хранителни стоки (ограничени сте от това, което има в магазина или е налично за доставка във вашия район), е много по-лесно, когато търсите неща, от които всъщност не се нуждаете, чрез големи онлайн търговци на дребно. Можете да си позволите да се огледате за някой, който има определен продукт на незначителна цена по-ниска цена, дори ако това ще изисква да изчакате малко повече или да се справите с ограничена прозрачност с проследяване на поръчки.

Колко е важно клиентското изживяване?

Да кажа, че ценообразуването е по-важно не означава, че клиентският опит изобщо няма значение, защото със сигурност има. Може би най-добрият начин да го погледнете е, че изключителното клиентско изживяване не е много важно – дори и най-плавната фуния за преобразуване няма да спечели някого, ако цените ви са твърде високи – но ужасно клиентското изживяване има силата да разваля нещата.

Помислете как можете да привлечете някого с водещи в индустрията цени, но все пак да успеете да го раздразните достатъчно с процеса на плащане, че да се откаже и да отиде другаде. Наистина става въпрос за покриване на вашите бази. След това установете солидна основа, за да гарантирате, че всяка част от вашата операция е поне адекватна. И колкото по-добре усъвършенствате процеса на закупуване, толкова повече свобода на действие ще имате, за да коригирате леко цените си, без да губите предимството си.

Как да подходите към коригирането на вашите цени

Да приемем, че в този момент сте убедени, че трябва да се съсредоточите върху ценообразуването. Как трябва да коригирате цените си? Трябва ли просто да ги зададете толкова ниско, колкото можете да управлявате, без да саботирате цялата си операция? Е, не, очевидно не. Ето някои основни съвети как да действате разумно:

Следете цените на доминиращите търговци на дребно

Цените са безсмислени извън контекста. Важното е какво таксувате в сравнение с други продавачи. Като обръщате голямо внимание на тенденциите в цените на сайтове като Amazon и eBay, можете да поддържате своя конкурентен, без да падате по-ниско, отколкото трябва.

Знайте кога можете да понесете удар по рентабилността

Понякога си струва да похарчите маржовете си на печалба, за да спечелите временно предимство и да изградите марката си, но трябва да знаете кога да го направите и кога да се въздържите. Това ще включва силно разбиране на вашето финансово състояние и какви са вашите дългосрочни цели.

Предлагайте разнообразни начини за намаляване на разходите

Ако не можете директно да намалите разходите за определен артикул, защо не предложите спестявания за големи поръчки или за клиенти, които са купували от вас много пъти преди? Използването на такива тактики може да ви позволи да подкопаете конкуренцията, когато това ще бъде най-ефективно (и без да повлияе значително на вашата рентабилност).

Превърнете цената и опита в конкурентно предимство

В заключение, клиентският опит винаги ще има значение (особено за лоялността на клиентите), но цената е по-важна в момента. Това са извънредни времена и купувачите се опитват да бъдат рационални потребители. Ако искате да сте в крак, не влагайте всичко, което имате, в елегантно пазаруване: вместо това намалете цените си.

Родни Лоус е специалист по платформа за електронна търговия и онлайн бизнес консултант. Той работи в индустрията на електронната търговия в продължение на почти две десетилетия, помагайки на големи и малки марки да постигнат своите бизнес цели. Можете да получите съветите му безплатно, като посетите EcommercePlatforms.io и прочетете неговите подробни отзиви. За повече съвети и съвети се свържете с Родни в Twitter @EcomPlatformsio.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *