Значението на скоростта на изгаряне и касовата писта

Няма значение дали времената са добри или лоши, парите винаги са жизнената сила на всеки бизнес. Имате нужда от пари в банката, за да работите, да плащате на служителите и да държите вратите отворени. Ако сте без пари, вие сте без работа.

Във времена на криза и несигурност разбирането на вашата парична позиция е още по-важно. Ако управлявате стартиращ или малък бизнес в тези времена, трябва да мислите за план Б и дори за план В. Докато пиша това, поне 20% от Съединените щати са блокирани и са само „необходими“ предприятията имат отворени врати. Въпросът „какво се случва с моя бизнес?“ е в съзнанието на всеки собственик на бизнес.

За да ви помогнем да отговорите на този въпрос и да ви предоставим план за действие, трябва да прегледате и ревизирате финансовите си данни. Това може да бъде обезсърчаваща задача, но най-доброто място да започнете е да разберете и изчислите скоростта на изгаряне на вашите пари и вашата касова линия.

Как изчислявате скоростта на изгаряне?

Вашият процент на изгаряне на пари се изчислява чрез изваждане на сумата пари, която харчите за един месец от сумата, която сте внесли през същия месец.

За да разберете това, започнете с това колко пари харчите всеки месец. Вероятно имате фиксирани разходи като наем и комунални услуги, които трябва да плащате всеки месец. Ще имате и променливи разходи като заплати, пътуване, консумативи и други услуги, които използвате, за да управлявате бизнеса си. Този общ брой е ваш Брутна скорост на изгаряне.

Брутен коефициент на изгаряне = (Общи променливи разходи + Общи постоянни разходи)

След това трябва да погледнете колко пари внасяте всеки месец. Това е различно от това, което може да таксувате за даден месец. Това, че сте фактурирали някого, не означава, че той ще плати. Докато нямате пари в брой, всички неплатени фактури ще попаднат под вземания. Вместо това погледнете колко пари в брой всъщност получавате.

Сега извадете вашия брутен процент на изгаряне от получените пари. Това е твоето Нетна скорост на изгаряне (но обикновено се нарича само скорост на изгаряне). Ако носите повече пари, отколкото харчите, поздравления! Имате положително паричен поток. Ако числото е отрицателно, имате отрицателен паричен поток и числото е колко пари „изгаряте“ всеки месец.

Степен на изгаряне = Получени пари – Изплатени пари

Друг, по-бърз начин да изчислите степента на изгаряне е да погледнете счетоводната си система или дори банковата си сметка и да сравните паричния баланс от началото на месеца с паричния баланс от края на месеца. Разликата между двете числа е вашият процент на изгаряне на пари.

Как изчислявате паричната писта?

Cash runway е просто изчисление за това колко време ще ви стигнат парите ви, ако „горите“ пари.

Изчислявате парите си, като погледнете банковата си сметка и разберете колко пари имате на ръка. Разделете това число на скоростта на изгаряне на пари и ще имате прогноза за това колко дълго трябва да оцелее вашият бизнес, ако не направите никакви промени.

Cash Runway = паричен баланс ÷ скорост на изгаряне

Нормален модел е да получите известно финансиране и да използвате тези пари за изграждане на бизнеса. Докато изграждате бизнеса, вие вероятно харчите повече, отколкото правите и целта е да намалите скоростта на изгаряне на пари до нула и да станете положителни за паричния поток, преди да сте останали без пари.

Как да управляваме паричния поток по време на криза

В нормални времена можете да имате доста ясни очаквания за това как ще работи бизнесът и как ще се държат клиентите. Но в несигурни времена трябва да изхвърлите тези очаквания през прозореца.

Това е където прогнозиране и бюджетиране са от решаващо значение за оцеляването на вашия бизнес. Ще трябва да създадете множество прогнози за продажби и бюджети за разходи, за да изследвате различни сценарии. Ако спадът е краткотраен, какво разходите съкращаваш да разширите паричната си писта? Ако спадът ще продължи, може да се наложи да преконфигурирате бизнеса си и проучете различни бизнес модели.

Мисленето за възстановяване също е важно. Ще искате да изследвате различно финансови сценарии за бързо възстановяване в сравнение с бавно възстановяване. В зависимост от вашата индустрия, нещата може да се развият по много различен начин.

Разработването на различни финансови сценарии може да звучи сложно, но е така не трябва да бъде. Ако нямате бюджет и прогноза, започнете с нашия шаблон за прогноза за продажбите (имаме и такъв за абонаментни фирми) и нашия шаблон за печалба и загуба.

Има и по-автоматизирани решения, които могат да ви помогнат да избегнете болката от сложните електронни таблици. Пристрастен съм към използването LivePlan за бюджетиране и прогнозиране защото ми позволява бързо да създавам различни сценарии и незабавно да виждам въздействието върху парите си. Дори ми позволява да видя какво може да се случи с парите ми, ако клиентите ми започнат да плащат по-бавно, отколкото обикновено.

Съвети за намаляване на скоростта на изгаряне на пари

След като установите текущото състояние на степента на изгаряне и размера на пистата, която ви остава, е време да намерите начини да го намалите. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

  • Увеличете приходите си: Това е може би най-очевидният и може би най-малко вероятният вариант, но може би можете да обърнете бизнеса си, да откриете нов бизнес модел и да разберете това.
  • Намалете ведомостта си: Това, разбира се, винаги е болезнено и се надяваме, че можете първо да намалите други разходи.
  • Намалете или съкратете разходите: Можете ли да намалите маркетинговите разходи? Погледнете внимателно бюджета си и съкратете, където можете.
  • Договорете по-ниски разходи: Разговорът с вашите доставчици винаги е добра идея. Те предпочитат да ви запазят като клиент, отколкото да ви загубят напълно и често предлагат отстъпки.
  • Продайте излишните запаси: Ако можете да продадете допълнителен инвентар на друга компания, това може да генерира пари за вашия бизнес.
  • Насърчавайте продажбите в брой: Ако успеете да накарате повече клиенти да плащат в брой вместо да им фактурирате, в крайна сметка ще имате повече пари в брой, по-бързо.
  • Забавете плащането на сметките си: Забавянето на плащането на сметки никога не е идеално, но може временно да ви постави в по-добра парична позиция.

Корекциите на скоростта на изгаряне сега ще имат дългосрочни ползи

Намаляването на скоростта на изгаряне на пари никога не е забавно изживяване, но е изключително важно да го направите, особено когато вашият бизнес е изправен пред трудни времена.

Не забравяйте, че винаги има друга страна на трудните времена. Всяка рецесия и спад в крайна сметка водят до периоди на растеж. Така че, ако можете да намалите скоростта на изгаряне и да разширите пистата си, ще позиционирате бизнеса си добре, за да се възстанови, когато икономическата ситуация се подобри.

Важната част е да смекчите загубата и да позиционирате бизнеса си, за да се възползвате от неизбежния растеж, дори ако все още не сте сигурни кога ще се случи това. Ако все още се борите да намалите скоростта на изгаряне, има други налични опции, които да ви помогнат да удължите пистата си.

Предлага се помощ с обезпечени от правителството заеми

В настоящата криза с COVID-19 правителството на САЩ се намеси с няколко програми, предназначени да помогнат на малкия бизнес да устои на бурята. Ако все още се борите да намалите скоростта на изгаряне на пари, една от тези опции може да е подходяща за вас. Тези програми за заеми при бедствия могат да осигурят допълнителни пари, за да помогнат за преодоляване на празнината към възстановяване и да предложат щедри условия за изплащане и дори опрощаване в някои случаи.

Първо, разгледайте SBA заемите за икономически наранявания при бедствия (EIDL). Те предлагат ниска лихва, условия до 30 години и са лесни за кандидатстване. Научете как да кандидатствате за SBA заем при бедствие.

Второ, Законът за CARES включва разпоредби за експресни заеми, предназначени да помогнат на бизнеса да поддържа ведомостта за заплати за няколко месеца. Тези „заеми за защита на заплатите“ защитават заплатите на служителите, които печелят под $100 000, и са простими, ако бизнесът, който взема заема, не съкращава служители. Научете повече за тези Заеми за защита на заплатите.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *