Изключително ценни съвети за създаване на финансова прогноза по време на ранните етапи на предприемаческото пътуване

Работата върху стартиращ бизнес може да бъде вълнуваща, ободряваща, удовлетворяваща и може би дори малко ужасяваща.

Създаването на финансови прогнози и бюджети обикновено не е това, което много предприемачи си представят да прекарват времето си, но тези инструменти са изключително необходими.

Една точна и обмислена прогноза може да отнеме много време, но ще ви помогне да вземете информирани решения относно персонала и растежа и ще ви помогне да привлечете инвеститори.

Ето съвети за създаване на практична и добре закръглена финансова прогноза за вашето стартиране.

Стойността на една прогноза

Може да бъде изкушаващо да отложите създаването на прогнози и прогнози. Имате да управлявате бизнес и е напълно възможно пейзажът да се промени по неочаквани начини и знаете, че вашият бизнес ще трябва да се адаптира към тези промени в реално време.

Отделянето на време за прогноза, която може да е остаряла след шест месеца, може да изглежда като загуба на време, но всъщност е от изключително значение. Както се казва, ако не се прицелите в нещо, винаги ще пропуснете.

Създаването на финансови прогнози изисква практика, така че дори прогнозата да попадне в кошчето за рециклиране, знанията и опитът, които сте придобили, ще ви помогнат да създадете по-набирана прогноза следващия път.

Първо, разберете вашите финанси

Събирането на информацията, от която се нуждаете, за да създадете прогноза и бюджет, ще ви помогне да разберете къде отиват парите ви, така че да можете да се съсредоточите върху областите, в които преразходвате или губите пари, както и областите, които са недофинансирани.

Обективният преглед на вашите финанси е важен и това е предпоставка за създаване на прогноза.

Покажи и кажи

Инвеститорите няма да искат да имат нищо общо с вашата компания, ако не разбирате финансовите нужди и цели на вашия бизнес. Вашият бизнес номера и KPI (ключови показатели за ефективност) трябва да са ви на една ръка разстояние. Можете да проследявате най-важните си финанси в електронни таблици на Excel, но използване на бизнес табло инструмент, който се интегрира с вашия счетоводен софтуер, може да ви улесни и да ви помогне да избегнете двойно въвеждане на данни.

Прогнозата е документация, която показва на потенциалните инвеститори и кредитори какво трябва да знаят за вашия бизнес, но също така, че сте компетентен, запознат с вашия бизнес и неговите силни и слаби страни и разумно безопасна инвестиция.

Без инвестиционен капитал или бизнес заеми вашият бизнес може да не е в състояние да расте и да достигне страхотните неща, които знаете, че вие ​​и вашият екип сте способни да направите.

Оценете разходите

Започнете финансовата си прогноза с известните ви разходи.

Разходите са лесни за идентифициране. Уверете се, че мислите за известни, редовни разходи, променливи разходи и включете дори малки артикули като офис консумативи.

Вашият бизнес има специфични разходи или режийни разходи всеки месец, тримесечие или година, които винаги ще бъдат там.

Известни разходи

Примери за известни разходи включват:

 • под наем
 • Комунални сметки
 • Служители (включват заплати и обезщетения, като осигуровки и вноски за пенсиониране)
 • Данъци
 • Комуникация (телефон, интернет)
 • Оборудване и лицензиране (компютри, сървъри, софтуер и т.н.)
 • Маркетинг
 • Законни

Променливи разходи

Вашият бизнес също има променливи разходи.

Неща като разработване на продукти, материали и опаковки, бонуси, базирани на представяне, и други.

Това са много необходими разходи, но за разлика от вашия наем, който ще остане същият за продължителността на лизинговия договор, това са разходи, които могат да се променят от едно тримесечие на следващо въз основа на променлива.

Пълен списък

Когато съставяте списък с вашите разходи, включете всичко. Може да е лесно да пренебрегнете нещата, но се уверете, че получавате всичко.

От кафето, което купувате за стаята за почивка, до кламери и други, ако харчите пари за него, добавете го към списъка си.

Професионален съвет: Ако все още не използвате счетоводен софтуер за проследяване на разходите и приходите си, проследете всеки ред в банковата си сметка и го документирайте за определен период и ще бъде лесно да разберете къде харчите парите си.

Капани на разходите

Първите дни на стартиране могат да бъдат интензивни. Има много за вършене и вероятно няма достатъчно време или хора, за да свършите всичко.

Това може да е опасно време.

В блъсканицата да свършите всичко, важни задачи може да бъдат пренебрегнати. Много предприемачи също започват с малко, ако изобщо имат, бизнес опит.

В вълнението да разработи продукт и да го прокара на пазара, предприемачът може да пренебрегне плащането на всички необходими държавни и федерални данъци, подаването на документи за лицензиране и плащането на съответните такси за това и много други.

Възможно е да имате разходи, които не сте осъзнали, и върху тези разходи може да се натрупат такси за закъснение. Поради тези причини винаги трябва да създавате спешен фонд в бюджета си, за да покриете неочаквани сметки и разходи.

Привличането на бизнес мениджър или съветник е чудесен начин да се уверите, че всички подробности са обгрижени и платени. Това е допълнителен разход, но той може да помогне на бизнеса ви да се развива, докато растете.

Начертайте своя план за растеж

След като разберете и имате подробен списък на вашите разходи, оставете това настрана и измислете следващите стъпки за вашия бизнес.

Оценете своя бизнес план за да определите дали този план все още е в ход и е жизнеспособен и започнете да мислите какво ще направите по различен начин, ако трябва да направите промени в плана.

Прегледайте целите за продажби и вижте дали има аспекти от вашия бизнес, които се нуждаят от внимание и следователно от финансиране.

Последици от вашия план

След като начертаете плана си, разберете дали има някакви скрити разходи за достигане на етапи и постигане на вашите цели.

Например, ако искате да увеличите продажбите, очертайте как ще се случи това. Вашият екип по продажбите просто ще трябва да постига повече резултати или ще добавите персонал?

Или ще проведете промоция или ще предложите купони, за да насърчите продажбите?

Ясно е, че наемането на нови членове на екипа е разход, а провеждането на промоции означава увеличени маркетингови разходи и в зависимост от естеството на специалността, продажба на продукти на намалена цена.

Погледнете пазара и вашата конкуренция

Следвайте тенденциите и нововъзникващите технологии и следете какво прави вашата конкуренция. Познаването на вашето място на пазара може да ви помогне да решите следващия си ход.

Създава се солидна прогноза, като се използват данни от вашето представяне заедно с данни в реално време от вашата индустрия и пазар.

В зависимост от вашата индустрия това може да бъде получено от:

 • Държавни и статистически бюра, публикуващи статистика за малкия бизнес.
 • Правейки a анализ на конкурентите. По-големите играчи на пазара публикуват своите данни свободно онлайн.
 • Намерете изследователска фирма, която да направите проучване на пазара от ваше име и да получите подробна представа за вашата ситуация и индустрия.

Бъдете предпазлив оптимист

Когато създавате финансова прогноза, трябва да намерите баланс между това да бъдете реалисти и оптимисти.

Искате да си поставите постижими цели, които правдоподобно можете да постигнете, но искате да имате причина да се разтегнете и да положите малко усилия.

Ако ти създайте прогноза и бюджети пренебрегвате възможността да имате лош месец за продажби от гледна точка или нов конкурент да се появи на сцената (или и двете неща да се случат наведнъж), ще откриете, че планът ви се проваля и може да сте неподготвени да се справите с неуспехите.

От друга страна, ако нещата вървят изключително добре и вие заменяте вашите показатели, може да е от полза за вашия бизнес да имате план. Ключът тук е да използвате прогнозата си като инструмент за обмисляне на няколко различни сценария, така че да не се изненадате, ако нещата не се развият точно както сте се надявали.

Бюджетиране

Бюджетът е план, който използвате за преход от тук и сега към най-добрия сценарий на вашата прогноза. имате нужда паричен поток за да поддържате бизнеса на повърхността и да разгърнете своя план за растеж.

Когато се справите с всичките си разходи и разберете къде искате да стигнете, можете да създадете информиран бюджет.

Изграждане на гъвкавост

Бюджетът се основава на много фактори и ако един от тези фактори се забави или не върви точно според очакванията, това може да повлияе на бюджета и прогнозата ви.

Това е добре – случва се.

Вградете гъвкавост и непредвидени обстоятелства в плановете си, така че ако бъдат въведени неочаквани променливи, можете да се възстановите.

Бъдете в течение

Колкото по-често актуализирате прогнозата си, толкова по-малко време ще отнема целият процес. Ако докосвате прогнозата само веднъж годишно, ще трябва да направите много проучвания, когато седнете, за да създадете следващата си годишна прогноза.

Постепенното актуализиране на вашата прогноза на тримесечие или месец ви позволява да имате по-точен и потенциално точен документ.

Освен това ще отделите по-малко време за работа, защото няма да е необходим основен ремонт.

Използвайте подръчните средства

Наличен е специализиран софтуер за прогнозиране, който да ви помогне да създадете вашата прогноза.

Можете да въведете вашата информация и да коригирате параметри, за да направите финансова прогноза за вашия бизнес.

Въпреки че това може да е чудесно, може също да е ненужно. Освен това помислете за разходите и възможното обучение, необходимо за използване на такъв софтуер.

Ако просто искате проста прогноза, нещо толкова лесно като електронна таблица може да е всичко, от което се нуждаете, за да свършите работата.

Резюме на миналото

Понякога отделяйте време, за да се върнете назад и да прегледате прогнозата си спрямо това, което в действителност се е случило. Сравняването на вашия план с вашата реалност ви помага да вземете информирани решения за напред.

Например, ако сте получили повече пари от очакваното, това може да намали неочаквания разход.

Прегледът на пропуснатите възможности може да бъде болезнен, но е учебен опит и е необходим, ако искате да изградите успешен бизнес.

Бюджетирането и прогнозирането стават по-лесни с времето и прегледът на вашата прогноза и бюджет след факта ще ви помогне да създадете по-стабилни планове и инструменти занапред.

Поемане на контрол върху вашето бъдеще

Прогнозирането има значение и изчерпателната прогноза може да ви помогне както да преодолеете бурите, така и да достигнете нови висоти.

Създаването на прогноза е значително начинание. За да го направите правилно, трябва да си дадете време и обективно и рационално да оцените своето минало, настояще и бъдеще.

Вие също имате бизнес, който да управлявате, така че намерете баланса между ежедневните дейности и гарантирането, че успешно насочвате бизнеса си към мястото, където искате да бъдете в бъдеще.

Кобус има финансов опит с новооткрит интерес към дигиталния маркетинг.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *