Изкуството да казваш не, как и кога.

В ежедневието, включително професионалния живот, често се оказваме, че трябва да управляваме изкуството да казваме „не“. Да, защото е истинско изкуство.

Да кажеш „не“ не винаги е възможно и всеки от нас би могъл да напише книга за моментите, в които е искал да го каже, но не е успял.

Някои хора имат истински проблем и не могат да не могат да кажат „не“, отношение, което последният анализира, както ще видим, също и в психологията.

В тази статия ще видите, че: има много начини да откажете предложение и ще проучите колко е важно да оценявате всяка заявка, преди да отговорите, без да мислите с да или не.

Всички докладвани аспекти водят до основно съображение: трябва да знаете как и кога да кажете „не“..

Научете се да казвате не

Да знаете как да кажете „не“, например след оценка на оферта за работа, може да бъде решаващо, тъй като избягва да правите избор, който би могъл промени живота си към по-лошо.

Често хората, когато казват „Не“, се чувстват вина и за да избегнат сензацията, те са склонни да отговарят утвърдително на всяко предложение и след това да съжаляват.

За да научи се да казваш нетрябва да се опитате да промените аспект от вашата личност.

Нека видим някои полезни съвети, за да кажем „не“:

Спри и насочи

Когато не ви се прави нещо, е добре да се опитате да го съобщите твърдо и ясно, без колебание.

Всъщност, ако не сте твърди и решителни, събеседникът може да се опита да настоява, като по този начин изложи на риск собствения си отрицателен отговор.

Когато казвате „не“, трябва да се обърне специално внимание и на езика на тялото, последният може да бъде полезен, за да убедите събеседника да не настоява.

Отнеме време

не мога да кажа не Това е класическа фраза, която служителят често повтаря на себе си и на другите.

Добър начин да започнете да приемате гледната точка, че няма нищо лошо в това да „кажете не“, е да отделите време.

Когато се сблъскате с неудобно предложение, може да е добър вариант да отговорите с: „Ще ви уведомя“ или „Трябва да помисля върху това“.

Отделянето на време не решава проблема, но ви позволява да обмислите внимателно предложението и да избегнете чувството за вина.

Намерете компромис

Взаимоотношенията на работното място и извън него са съставени от компромиси. Очевидно има трудово правоотношение между работодателя и служителя, което не ви позволява да казвате „не“ при всяка възможност.

Именно в този случай влиза в действие компромисът или по-добре изкуството на медиацията. Използвайки го, служителят може както да поддържа сърдечни отношения със своя работодател, така и да поддържа определена автономия при вземане на решения.

И накрая, съветът е винаги да помните, че да кажете „не“ не означава да осъждате човек негативно, а само да го накарате да разбере, че в този момент молбата не може да бъде удовлетворена.

Не знам как да кажа не психология

Психологически неспособността да се каже „не“ подчертава необходимостта от одобрение от другите.
Горната точка беше подчертана от д-р Шери Джейкъбсън в статия за Harley Therapy.

Джейкъбсън обяснява, че ако не кажете „не“, това може да доведе до сериозни последствия:

Лоши взаимоотношения

Докато приемането на всяка молба води до мисълта, че това е начин за укрепване на връзките, в дългосрочен план хората ще са склонни да манипулират тези, които не могат да кажат „не“.

Безпокойство

Винаги казвайки „да“ увеличава натоварването и отговорността. За кратко време може да се окажете без енергия, защото сте погълнати от исканията на другите.

Неспособността да се посветите на себе си може да доведе до пристъпи на тревожност поради факта, че постепенно се отдалечавате от професионалните и личните си цели.

Прегаряне

И накрая, ако не кажете „не“, увеличавате риска от прегаряне или стрес на работното място. Умножаването на задачите, които трябва да се изпълнят, съчетано с желанието да не се разочаровате на хората, може да причини силен стрес и неудобство.

Кога да кажем не

Работата и личният живот днес се характеризират с неистов ритъм и възможност за изпращане на заявка по всяко време на деня с помощта на инструменти за незабавни съобщения, програми за планиране на работа от разстояние или чрез електронна поща.

Следователно всеки ден всеки от нас трябва да отговаря на много молби и въпроси от всякакъв вид: официални, неофициални, малки или големи услуги.

На работното място исканията идват не само от преки началници, но и от клиенти и по-общо от всички заинтересовани страни.

Както беше посочено по-рано, в лицето на безброй молби, казването „не“ е пряко свързано с личното благополучие и професионалния успех на човека.

Всеки, който трябва да управлява твърде много заявки, не може да се справи с тях по най-добрия възможен начин и ако те са дори от малко значение за успеха, рискът е да пропуснете важни възможности за растеж.

Затова е важно да знаете кога да кажете не и кога да.

Ефективен метод, който трябва да ръководи всеки, преди да приеме или отхвърли заявка, е да оцени приложението.

Оценяването на въпроса включва същия подход, който използвате, когато сте на път да направите финансова инвестиция. Да кажеш „да“ всъщност съответства на инвестиране на лични ресурси.

Ето защо е добре, преди да отговорите положително на заявка, да оцените цяла поредица от аспекти, които могат да помогнат при определянето на типа работа.

Например може да е полезно да попитате и оцените:

  • Времето, с което разполагате, за да завършите работата или да удовлетворите заявката;
  • Преценете от кого идва заявката: от работодателя, от приятел, познат или непознат;
  • Какви са ресурсите, с които разполагате;

Какви предимства носи казано „да“ за кариерата?

Колкото по-ясно е формулирано искането, толкова повече, според добрата практика, е необходимо да се задават въпроси, насочени към рамкиране на вида работа, която трябва да се извърши.

Следователно оценката на всички аспекти е най-добрият начин да решите кога да кажете „не“.

От само себе си се разбира, че отказът на предложение, след като внимателно сте претеглили плюсовете и минусите, ви предпазва както от чувство за вина, така и от риска да загубите важна възможност за развитие на вашата кариера.

Казването „не“ прави живота по-добър

Както се вижда досега, казването „не“ предполага усилие от страна на повечето хора. Човекът е социално същество и затова да се каже „да“ на молба изглежда по-лесно и по-естествено.

Винаги обаче утвърдителният отговор е претоварен с ангажименти, отговорности, енергия и често е свързан с паричен разход.

Проучване в Journal of Customer Research подчертава как да можеш да кажеш „не мога“ вместо „не мога“ е един от най-ефективните начини за отказ на предложение.

Докато „не мога“ ви оставя отворени за задни мисли, отговорът с решително „не мога“ ви позволява да постигнете целта си без твърде много дискусии.

Съветът е да практикувате израза „кажи не“ като начин да подобрите живота си.

Можем да започнем с решителен отказ на малките ежедневни заявки, чийто отказ няма последствия.

Например решително отказване на оферта по телефона.

Освен това, ако казването на „не“ често предизвиква чувство за вина, както се подчертава в изследване на Колумбийския университет, чувството за вина е напълно неоправдано, тъй като хората, които получават „не“, в повечето случаи не са разочаровани, а приемат без проблеми решението.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *