Изскачащи прозорци — Струва ли си да дразните клиентите си няколко абонамента за бюлетин?

Искали ли сте някога да предизвикате пламтящ спор в зала с търговци? Лесно е, просто ги попитайте дали изскачащите реклами работят. Има убедителни доказателства, че те могат да работят, като някои сайтове отчитат удвоени проценти на абонамент за имейли и малко или никакво въздействие върху ангажираността на потребителите. Потребителите обаче гласно не ги харесват, като 82,2% заявяват, че не харесват изскачащи прозорци.

За търговците е трудно да противопоставят гласното несъгласие на потребителите с положителни данни и причината се крие в проблемната история на изскачащите прозорци.

Защо уеб изскачащите прозорци имат такава бурна репутация

Сега нека да разгледаме историята на изскачащите прозорци, за да разберем по-добре как най-добре да ги използваме. Тъй като търговията се покачваше с мрежата – така се развиваше и свързаният маркетинг. Може би си спомняте мрачните дни, когато множество изскачащи прозорци бяха навсякъде, където отидехме.

Източникът на този проблем беше Итън Зукерман и уебсайтът tripod.com през 90-те години. Според Зукерман идеята се появила, когато голяма автомобилна компания се разтревожила, че нейното съдържание се появява в порно сайтове. Изскачащата реклама е предназначена да разграничи рекламата от съдържанието на страницата и да защити марката на рекламодателя.

До 1997 г. изскачащата чума се разпространи в сайтове в мрежата, включително Geocities, AOL и Ню Йорк Таймс. Изскачащите реклами бяха по-ефективни от традиционните банери и това бързо доведе до разпространението на по-нечестиви варианти.

Започна да се появява рекламен софтуер (софтуер, създаден основно за рекламиране на потребителите) като Gator. Gator обикновено се инсталира заедно с други безплатни приложения. Това позволи на Gator да събира данни за своите потребители и да доставя изскачащи реклами, които да отговарят на „интересите“ на потребителите. Тъй като изскачащите реклами ставаха все по-неприятни и инвазивни, усилията за блокирането им се увеличиха. Сега повечето браузъри включват някакъв вид функции против изскачащи реклами.

Днес изскачащата реклама е еволюирала в по-послушен екземпляр. Използва се предимно за насърчаване на потребителите да се абонират за бюлетини или да закупят някой от продуктите на сайта. Въпреки тази еволюция повечето потребители все още свързват изскачащите реклами с дните на ранната мрежа и се оказа трудно за търговците да разклатят тази връзка.

Трябва ли да използвате изскачащи прозорци на уебсайтове?

Въпреки това проблемно минало, изскачащата чума може да не е толкова опасна, колкото казват потребителите. Както всичко останало, изскачащите прозорци имат както плюсове, така и минуси.

Доказателствата показват, че те все още работят

Най-големият професионалист и вероятно единственият, който ще ви интересува, е, че изскачащите прозорци са един от най-добрите инструменти за привличане на потенциални клиенти. 9% процент на реализация означава, че можете да получите 90 нови абоната или продажби за всеки 1000 потребители.

Доказателствата последователно показват, че въпреки гласните оплаквания, потребителите се ангажират с изскачащи реклами. Проучване на Sumo установи, че средният процент на реализация на изскачаща реклама е 3%, средната стойност на най-ефективните изскачащи прозорци е 9% и че една особено добра изскачаща реклама има 50% процент на реализация.

Тези констатации са потвърдени отново и отново и едно и също съобщение продължава да се появява: Потребителите казват, че ги мразят, но постоянно ще се ангажират с добре проектирани изскачащи прозорци които добавят към, а не разсейват преживяването.

Те са полезни за популяризиране на ново или важно съдържание

Изскачащите прозорци също могат да се използват за отвеждане на потребителите до конкретно съдържание на вашия уебсайт. Това може да бъде нещо като основна страница, която потребителят може да трябва да види (напр. ЧЗВ или правила за връщане). Разположението на тези видове изскачащи прозорци може да бъде трудно за определяне. Анализът трябва да помогне да се определи къде посетителите могат да заседнат и да бъде отворен за полезен изскачащ прозорец.

По-често ориентираните към навигацията изскачащи прозорци се използват за подчертаване на нова страница или артикул за продажба. Това е особено полезно, преди търсачките да открият нови страници и да ги покажат в резултатите от органичното търсене. За тази цел изскачащите прозорци трябва да се поставят на страници с голям трафик.

Времето за тези изскачащи прозорци е изключително важно. Вижте раздела Времето е всичко по-долу за повече информация.

Проблеми с изскачащи прозорци, които трябва да избягвате

Има обаче някои недостатъци при изскачащите прозорци. Най-очевидният е, че те могат да нарушат потока на вашия сайт и може да обидят малка част от потребителите достатъчно, че те вече да не искат да се ангажират. Това може да бъде смекчено с най-добри практики.

Но може би по-голям проблем е, че потребителите, придобити от изскачащи прозорци, не са толкова ангажирани, колкото тези, които са се регистрирали чрез целеви страници. Този проблем също може да бъде ограничен чрез проектиране на правилните изскачащи прозорци и правилното им насочване.

Как да създадете ангажиращи и полезни изскачащи прозорци

Изскачащите прозорци са безценен инструмент за генериране на потенциални клиенти, когато се използват правилно. Но трябва да избягвате да отблъсквате потребителите. За щастие има голям брой проучвания за това как потребителите взаимодействат с изскачащите прозорци. Като комбинирате това със собствения си опит, можете да изградите успешни изскачащи прозорци.

1. Дизайн за вашата аудитория

Първата стъпка към създаването на страхотен изскачащ прозорец е да фиксирате съдържанието. За да направите това, трябва да отделите време, за да разберете какво работи за вашата аудитория. Но като цяло, добра отправна точка е да се уверите, че имате:

  • Закачливо заглавие
  • Ярки цветове
  • Уникално предложение
  • Силен призив за действие (CTA).
  • Закачливо изображение.

Може да не се нуждаете от всички тези неща, но ключът е да създадете нещо, което ще привлече вниманието, без да дразни вашите потребители. Това означава, че трябва да бъде подценено (без мигащи анимации). Понякога са достатъчни само четири думи с поле за улавяне на имейл. Друг път ще трябва да създадете нещо по-сложно. Без значение какво правите, уверете се, че намалявате триенето, като поддържате полето за улавяне просто.

Също така е важно да имате предвид вашето уникално предложение за стойност. Продуктът е важен, но потребителите са:

  • 11,9% по-голяма вероятност да щракнете върху изскачащ прозорец, ако предлага отстъпка
  • 4,8% по-вероятно, ако могат да спечелят нещо
  • 4,4% по-вероятно, ако знаят, че ще получат достъп до изключителни оферти.

Ако можете правилно да съчетаете тези елементи, основата на вашия изскачащ прозорец е сортирана. Само не забравяйте, че дизайнът е само първата стъпка.

2. Времето е всичко

Един от ключовите движещи фактори за всяка рекламна кампания, но особено за изскачащите прозорци, е контекстът. Ако изскачащ прозорец се покаже в неподходящия момент, той може да причини повече вреда, отколкото полза. Като се има предвид правилният контекст, изскачащият прозорец може да има процент на реализация над 40%. Неправилният контекст може да доведе до незабавен провал.

Да приемем, че сте написали нова електронна книга и искате да насърчите клиентите си да я купят. Те трябва първо да разберат какво предлага вашият сайт и защо трябва да се интересуват от електронната книга, преди дори да им я споменете. С други думи, те се нуждаят от контекст за вашата оферта.

За да дадете контекст, трябва да определите перфектно времето на изскачащите прозорци. Това ще изисква известно набиране, но има някои най-добри практики:

  • Никога не показвайте изскачащ прозорец при влизане в сайта, но не чакайте повече от 60 секунди или рискувате да загубите потребители.
  • За да увеличите максимално ангажираността, трябва да настроите изскачащия си прозорец до момента, в който потребителят се свързва с вашето съдържание.

3. Не прекалявайте с изскачащите прозорци

Какво е основното оплакване относно изскачащите прозорци? Четиридесет и пет процента от потребителите се оплакват, че са навсякъде. Този проблем се изостря, ако непрекъснато бомбардирате потребителите си с изскачащи прозорци. Други 19,2% от потребителите се дразнят, когато виждат един и същ изскачащ прозорец всеки път, когато посещават вашия уебсайт.

Ако дразненето на вашите потребители не е достатъчна мотивация, помислете за намаляване на възвръщаемостта. Има някои сайтове, които обичам, напр. Пазителятно сега напълно пренебрегвам исканията им за плащания или да се регистрирам, защото съм вцепенен за техните изскачащи прозорци.

За щастие, това е лесно да се коригира. За да бъдат вашите изскачащи прозорци успешни, трябва да ги насочите внимателно. Така че не използвайте общи изскачащи прозорци в сайта си. Приспособете ги към конкретното съдържание, с което вашият потребител се ангажира. Освен това трябва да се възползвате от бисквитките, за да избегнете твърде честото показване на изскачащи прозорци на редовни посетители.

TL; DR? Изскачащите прозорци са брилянтни, когато се използват правилно

Сега вероятно е най-добрият момент да разгледате възможността за добавяне на изскачащи прозорци към уебсайта си. Въпреки че пандемията като цяло беше тежка за бизнеса, имаше някои светли точки. Някои сектори на онлайн бизнеса се увеличиха, като реализациите и приходите бяха движени от изскачащи прозорци. Например сайтове за бизнес и финанси, включително новинарски сайтове като Bloomberg.com, онлайн брокери като Schwab и сайтове за преглед на брокери, са отбелязали експоненциални скокове в трафика и приходите.

Ключовият извод тук е, че изскачащите прозорци са ценен инструмент за добавяне към вашия уебсайт. Но те са само една част от вашия арсенал. Без страхотно съдържание, силна кука и перфектно време, изскачащите прозорци няма да ви помогнат много.

Ако планирате стратегията си за изскачащи прозорци правилно, тогава тя може да се превърне в един от най-добрите начини за вас да привлечете нови регистрации или потенциални клиенти, без да възпрепятствате ангажираността.

Саул е работил с различни стартиращи фирми, от крипто компании до нововъзникващи технологични компании за AR & VR. Той е използвал опита си в маркетинга и комуникациите, както и усета си за разказване на истории, за да помогне на тези компании да намерят ниши с инвеститорите и пазара. Сега той използва този фон, за да идентифицира най-новите тенденции, които стартиращите компании се опитват да уловят и да обясни какво трябва да работи и какво вероятно ще се провали.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *