Имате ли хоби или бизнес?

Има много съвети, които казват, че трябва да намерите нещо, към което сте страстни, „и няма да работите нито един ден в живота си“. Но ако следвате този съвет, живеете ли с хобито си или управлявате бизнес?

Това бизнес ли е или хоби?

Не всеки бизнес се управлява на пълен работен ден или за печалба. И не всяко хоби ви позволява да печелите пари. Но когато започнете да правите пари от странична суматоха, може да стане трудно да отделите това, което първоначално е било хоби, от създанията на истинския бизнес.

Какво се счита за хоби?

Хобито е нещо, което вероятно може да изчезне, без драстично да повлияе на начина ви на живот или доходите ви. Може да работите на пълен работен ден върху него – може дори да плащате сметките си – и все още може да е хоби, а не бизнес.

И ако това, което имате, е хоби, е напълно ОК да сте там, където сте сега. Нещата се развиват. Можете да се запалите по хоби сега и да го превърнете в бизнес по-късно и ще се забавлявате, правейки нещо всеки ден, което ще подкрепя вас и семейството ви.

Какво се счита за бизнес?

Бизнесът е нещо, което изисква повече кожа в играта. Може да сте вложили спестяванията си, средствата от колежа на децата си, дълг по кредитна карта или пари на заем от банка или семейство в него. Имате личен интерес да се уверите, че работи. Но ако се отнасяте към това като към хоби, вие само увеличавате нивото си на риск.

Как да превърнете хобито си в бизнес

Ако сте инвестирали в хобито си с намерението да спечелите или да увеличите отпечатъка си, време е да решите дали искате да го превърнете в официален бизнес. Без изготвен твърд план или пътна карта за това къде се надявате да стигнете, вашите инвестиции могат бързо да излязат извън контрол.

Ако обичате просто да имате странична суматоха, която прави малко пари отстрани, това е напълно добре, не е необходимо да създавате пълен бизнес. Но ако установите, че отделяте все повече и повече време за това хоби за правене на пари, ето как да го превърнете в малък бизнес.

1. Поставете си цели

Вероятно сте се занимавали с това хоби известно време и знаете какво искате от него. Сега е време да превърнете тези идеи, желания и желания в приложими цели. Задайте си тези въпроси:

  • Какво се надявате да постигнете?
  • Как изглежда успехът?
  • Кой участва?
  • От какви ресурси се нуждаете?

Искате ли да печелите достатъчно, за да напуснете работата си? Търсите да преследвате страстен проект? Искате ли да управлявате бизнес с приятели и семейство?

Отговорите на тези въпроси ще помогнат за стартиране на критичното мислене, необходимо за стартиране на бизнеса ви. И те служат като първата стъпка в разработването на SMART цели, които могат да помогнат да се гарантира, че вие ​​действително разработвате стратегически стъпки, за да направите своя новороден бизнес успешен.

2. Създайте икономичен бизнес план

Поставянето на цели също отваря вратата за разработване на икономичен бизнес план. Писането на Lean план е идеалният процес за тези, които превръщат хобито си в истински бизнес. Той е бърз и лесен за изпълнение, гъвкав е и не изисква от вас да разработвате всеки раздел от традиционен бизнес план, ако не ви е необходим.

Тъй като вече имате предложение за продукт или услуга, Lean Plan ви помага да очертаете как това ще функционира като бизнес. Принуждава ви да го консолидирате в бизнес идентичност, като същевременно обмисляте пазара, на който навлизате, потенциалните конкуренти и какви разходи, потоци от приходи и етапи, които трябва да постигнете.

Вие сте в началото на вашата бизнес кариера, така че не се притеснявайте да получите всичко перфектно от самото начало. Красотата на Lean плана е, че той е предназначен да започне като кратко описание на това, което очаквате. Винаги можете да се върнете по-късно, за да го прецизирате и адаптирате.

За да започнете с тази стъпка, можете да те нашия безплатен шаблон за Lean Plan или да проверите LivePlan за по-компетентно изживяване при планиране.

3. Достигнете до настоящите клиенти

Ако сте продавали вашия продукт или услуги като част от вашето хоби, вие всъщност вече имате установена клиентска база. Може да си струва да се свържете с хора, които вече сте продали, за да представите изцяло бизнеса си пред тях и да прецените техния интерес. Това може да бъде евтин метод да изпробвате пълноценната си идея, да спечелите първоначални продажби и дори да получите положителни отзиви от клиенти, преди дори да стартирате.

Ако нямате клиенти, това е напълно добре. Винаги можете да настроите други методи, за да тествате идеята си, преди да я направите официална. Пуснете реклами, стартирайте страница за предварителна поръчка или се присъединете към форуми, за да представите новия си бизнес. Правенето на това рано може да ви каже дали вашето хоби трябва да остане или хоби, или има реален потенциал да успее като бизнес.

4. Изберете име и се регистрирайте в държавата

Имате нужда от име за вашия бизнес и той има нужда от идентичност. Това може да е вашето име, имената на вашите деца или нещо, което сте измислили. Изберете нещо, което работи за вас; винаги можете да добавите име на DBA (правене на бизнес като), ако нещата се развият.

След това трябва да се регистрирате във вашата държава. Много хора правят това сами, като влизат онлайн и се подават. (Не е сложно, но ви препоръчваме да се консултирате с вашия данъчен съветник или адвокат, за да разработите план, преди да обмислите да направите нещо подобно сами.) Поддържайте регистрацията си актуална.

Трябва да определите какъв тип бизнес структура искате и как ще подавате данъците си. Говорете с CPA и/или адвокат, за да разберете най-добрата структура за вашия бизнес (партньорство, LLC, S-Corp и т.н.).

Ще трябва също да кандидатствате за федерален EIN, за да идентифицирате бизнеса си пред IRS. Съжаляваме, но определено трябва да плащате данъци и да докладвате приходите си на IRS.

5. Подредете финансите си

Като собственик на бизнес трябва да знаете колко пари харчите, колко пари идват и наличните ви пари.

Имате редица опции. Можете да проследявате нещата ръчно чрез електронна таблица, да наемете счетоводител или да инвестирате в облачни счетоводни инструменти като Xero и Quickbooks.

Разумно е да настроите своите счетоводни процеси от самото начало. Ако можете, опитайте се да управлявате счетоводството си сами (и го правете редовно), докато бизнесът ви нарасне до точка, в която можете да възложите на професионален счетоводител. Когато възлагате на външни изпълнители, уверете се, че избирате модерен счетоводител или счетоводител, който е запознат с консултантските услуги и може да представи вашата информация цифрово, за да ви държи в течение.

6. Вземете бизнес банкова сметка

Имате нужда от бизнес банкова сметка, за да разделите вашите лични и бизнес финанси. Дори ако решите, че вашият „бизнес“ е хоби, добра идея е да държите отделно разходите, за да знаете колко ви струва вашето хоби.

Трябва също така да се уверите, че разбирате „Правилата за загуба на хоби“, така че легитимните удръжки да не бъдат отхвърлени по невнимание. Отново говорете с вашия данъчен консултант.

Също така препоръчвам да вземете бизнес кредитни карти. Не за да трупате дългове, а за да можете да таксувате възникващите бизнес разходи и да управлявате паричния си поток, като плащате тези разходи само веднъж месечно. Друго предимство на кредитните карти са наградните точки. Вашият бизнес може да натрупа тонове точки, които можете да конвертирате в кешбек или авиокомпанионни мили, за да покриете бизнес разходите.

Ако в момента имате лоша кредитна история и не сте сигурни дали наистина отговаряте на изискванията за бизнес кредитна карта или заем, вижте нашето ръководство тук.

Допълнителни елементи за стартиране, които трябва да се вземат предвид

В зависимост от размера и местоположението на вашия бизнес може да се наложи да вземете предвид следното.

Вземете лиценз за данък върху продажбите

Ако продавате облагаем продукт или предоставяте облагаема услуга във вашия щат, ваша отговорност е да съберете данъка върху продажбите в момента на продажбата, да подадете декларации за данък върху продажбите и да преведете средствата, които сте събрали. Ще трябва да подадете и преведете парите годишно, тримесечно или месечно в зависимост от размера на събрания данък върху продажбите; държавата ще ви каже какво трябва да прави вашият бизнес, когато се регистрирате.

Има повече за данък върху продажбите, ако сте продавач в електронна търговия, така че ако продавате онлайн, не забравяйте да говорите с експерт по данък върху продажбите или счетоводител в електронната търговия.

Вземете застрахователна полица за бизнес операции (BOP).

Имате нужда от бизнес застраховка, за да защитите бизнеса и активите си. Повечето собственици на малък бизнес влагат значително време и пари в своя бизнес – не рискувайте времето, усилията и парите си, като нямате правилната застраховка.

Бизнес оперативната политика (или BOP) е основното покритие за всеки бизнес. Те са постоянно около $500 за една година покритие, така че не са значителен разход. Това ще покрие основите на вашия бизнес, включително домашен бизнес. Не трябва да има причина вашият бизнес да няма BOP.

Трябва също така да отделите време, за да говорите с бизнес застрахователен брокер, за да определите дали имате нужда от друга застраховка. Ако предоставяте услуги като консултантски услуги, може да имате нужда от застраховка „Грешки и пропуски“, за да защитите вас и вашия бизнес. Ако сте онлайн или бизнес за електронна търговия, трябва да имате застраховка „Кибер отговорност“, която покрива широк спектър от кибер заплахи.

Сега можете да преминете от хоби към бизнес по всяко време

Сега имате основите на това, което прави бизнеса бизнес. Има още много неща, които трябва да направите, за да направите бизнеса си успешен, но ако покриете тези основи, не пропускате нищо фундаментално.

Най-доброто нещо, което можете да направите оттук нататък, е да преразгледате плана си за икономична работа и да започнете да разработвате структурен план за развитие на вашия бизнес. И също така имайте предвид, че ако откриете, че ви липсва просто хобито, което обичате, винаги можете да се отдръпнете или да обърнете бизнеса си.

Бележка на редактора: Тази статия първоначално е публикувана през 2014 г. и е актуализирана за 2021 г.

Скот Шарф е собственик на Catching Clouds LLC, облачна счетоводна практика, предоставяща услуги за виртуален контролер и виртуално счетоводство на фирми за електронна търговия.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *