Каква заплата да имаш, за да си щастлив

Има справедлив заплата, за да бъдеш щастлив? Колко трябва да печелите, за да сте здрави? Връзката между щастието и заплатата, както ще видим в тази статия, съществува въпреки факта, че всеки от нас поне веднъж се е сетил за известната поговорка: парите не купуват щастие.

Днес анализираме различни проучвания, проведени от институции и университети, и ще се съсредоточим върху психологическите аспекти, които определят идеалната заплата, за да бъдете щастливи.

Така че нека се върнем към разговора за щастието: зависи ли то от парите, които човек има, или означава да можеш да намериш смисъла на живота?

В този смисъл и в тясна връзка с темата ви каним да прочетете статиите, посветени на: класация на най-щастливите страни и Икигай за постигане на смисъла на живота.

Каква е заплатата, за да бъдеш щастлив?

Според това, което се появи в проучване, проведено от университета Пардю, има такова идеална заплата, за да сте щастливи.

Сумата обаче варира в различните страни и след определен праг степента на щастие не се променя.

Изследванията твърдят, че човек, за да бъде щастлив, като цяло трябва да печели около 95 000 USD годишно, което се равнява на приблизително 78 000 EUR, за да бъде удовлетворен и пълноценен, но само за ежедневно емоционално благополучие са достатъчни 60 000 USD, малко под 50 000 EUR.

Заплатата се отнася за едно лице и ако последното има семейство, тогава доходът трябва да е по-висок.

The идеална заплата има тенденция да расте в най-богатите райони на света, тъй като непрекъснатото сравнение с благосъстоянието на съседа може да повлияе на желаната заплата нагоре.

Изследването е доста точно, като всъщност е избрана извадка от над 1,7 милиона души, живеещи в 164 различни страни по света.

Бяха взети предвид аспекти като покупателната способност и бяха зададени конкретни въпроси, насочени към преценете нивото на личното удовлетворение и благополучие.

Интересният аспект, който се очертава, е, че след достигане на определена заплата, по-нататъшното увеличение на последната води до намаляване на нивото на удовлетвореност и благополучие.

Следователно може да се каже: парите носят щастие, но до определен момент. Заплатата, за да бъдеш щастлив, всъщност, както показва проучването, е тази, която ти позволява да задоволиш някои първични нужди, след което няма връзка между парите и щастието.

Носят ли парите щастие?

Заплатата, за да бъдете щастливи, както се разкрива в друго проучване на APA PsycNet, е около 75 000 USD, цифра в съответствие с това, което се появи в предишното проучване.

Въпросното изследване, проведено от държавния университет в Сан Диего, показва, че има връзка между доходите и щастието, която расте с годините.

С други думи, i парите днес носят повече щастие, отколкото в миналото. По-конкретно, проучването включва 44 198 американски индивида.

Резултатите разкриват, че колкото повече печелите, толкова по-щастливи сте, но също така подчертават, че, както вече беше съобщено, от 75 000 USD нагоре нагоре щастието остава постоянно.

Защо днес щастието е обвързано с парите в по-голяма степен, отколкото в миналото, все още не е ясно.

Сред изложените хипотези са:

  • нарастващо неравенство сред населението, богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни, което води до много повече нещастни, отколкото щастливи индивиди;
  • хората с ниски доходи са по-малко склонни да се женят, отколкото в миналото. Женените хора са средно по-щастливи.

Заплата, за да сте щастливи: колко пари ви трябват?

Парите предлагат множество възможности, които са затворени за тези, които ги нямат. Хората с висока заплата могат да си позволят да изтеглят ипотека, да си купят скъпа кола, но и да получат достъп до по-добро образование и да инвестират капитал в нови идеи и бизнес начинания.

Все предимства, които облекчават стреса и съответно ви правят по-щастливи.

Според изследване на Райзин, който сравнява БВП на глава от населението с индекса на щастието, който се появява в Световния индекс на щастието, връзката между парите и щастието е очевидна.

Държави, които имат a висок индекс на щастие като: Люксембург, Сингапур, Норвегия и Швейцария са същите, които имат висока заплата на глава от населението.

От това следва, че за да си „купите“ щастие в Люксембург, заплатата трябва да е поне 107 000 евро на година, докато за да живеете щастливо в Сингапур са достатъчни дори 72 000 евро на година.

Данните за Италия, която има по-нисък индекс на щастие от много европейски страни: Франция, Белгия, Германия и Холандия, както и по-нисък среден доход на глава от населението: 31 000 евро, не са утешителни.

Заплата, за да бъде щастлив и психология

Чудя се какво е заплатата да бъде щастливвидяхме, че те нямат еднозначен отговор.

Много зависи от района, в който живеем, но всички проучвания показват, че щастието не надхвърля определен праг.

Защо се случва това? Заради парадокса на Истърлин.

За да обясним парадокса, нека се върнем към това, което се появи досега: най-щастливите страни са и тези, в които гражданите имат по-висок доход на глава от населението.

Въпреки това, след като се достигне адекватно ниво на доход, дори и това да се увеличи, щастието остава същото.

Някои проучвания дори показват, че над определен праг сте по-малко щастливи, отколкото когато сте печелили по-малко.

Това, което е докладвано досега, е проучено около 1970 г. от Ричард Истърлин.

Съображенията, залегнали в основата на парадокса, възникват главно чрез наблюдение на следните явления:

Връзката между доходите и щастието

Гражданите в страните с много ниски доходи трябва да са много по-нещастни, отколкото в страните с високи доходи, но не са.

Освен това индексът на щастието често се влияе от фактори извън самия доход. Една богата страна предлага повече услуги на гражданите, зачита повече човешките права и позволява по-добро здравеопазване. Аспекти, които влияят на щастието, но не са свързани само с доходите.

Богатите хора не са най-щастливите

Парите не купуват щастиеПредполага се, че най-богатите хора са най-щастливите, докато много проучвания показват точно обратното.

Хедоничен ролер

Това е психологически феномен, който се задейства в индивида, след като е закупил материално благо. Той има тенденция да се чувства по-щастлив, но след кратко време нивото на щастие се връща към предишното състояние.
Тези съображения ни карат да мислим, че икономическото богатство и щастието не са тясно свързани.

С други думи, щастието не се крие в възможността да си купите къща и скъпа кола, а зависи и от други аспекти: здравословно състояние, семейство, възможност за достъп до пазара на труда.

Следвайки гореспоменатото съображение, разбираемо е защо Istat от 2018 г. насам започна да открива BES: Справедливо и устойчиво благосъстояние.

Докладът има за цел да подчертае други компоненти, отговорни за благосъстоянието на гражданина различен от дохода на глава от населението, например: права, здравеопазване, образование, иновации, качество на услугите, безопасност, работа.

Горните точки изглежда показват посоката, в която държавите се опитват да наблюдават щастието на гражданите.

И накрая, последната област на интерес е свързана с всички онези дейности, които пряко или директно ви позволяват повишаване нивото на удовлетвореностблагосъстоянието на гражданите. По-специално имаме предвид доброволческия труд, гражданската и социална ангажираност.

В заключение, видяхме, че адекватната заплата е основата за щастие.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *