Какво да правим в карантина

Какво да правим под карантина? След Великден 2020 г., Коледа и Нова година 2021 г., дори Великден 2021 г., италианците ще го прекарат изолирани, въпреки че тази година бяха отворени самолетни полети за туристически цели в много дестинации.

Целият полуостров е в така наречената червена зона. Забранени са концерти, спортни събития, но и обикновени излети с приятели. Още по-лошо е за тези, които са принудени да бъдат поставени под карантина.

Италианците вече са свикнали да си стоят вкъщи, с времето са се научили кои дейности да извършват и как да прекарват времето си.

Мнозина, далеч от семействата си, са открили нови забавления, които да правят сами, намирайки забавни хобита и дейности, за да запълват времето си.

Вече сме свикнали да говорим за карантина и локдаун. Но технически, както се подчертава в енциклопедията Treccani, карантината е период на изолация с продължителност 40 дни, прекаран от тези, които са носители на инфекциозно заболяване.

Както съобщиха от Министерството на здравеопазването, карантината се превръща в невъзможност за движение за здрави хора, които обаче може да са влезли в контакт с инфекциозен агент. В този случай карантината продължава 10 дни.

И така, как да организираме дните под карантина?

Ръчни задължения

Следователно в карантина човек е принуден да остане вкъщи поне 10 дни и има абсолютната нужда да заема времето.

Тъй като времето е пари, изобретяването на забавление у дома, което също може да генерира печалба или полезност, може да бъде само предимство.

Нашият първи съвет е да се посветите на една или повече ръчни дейности: подреждане на градината, пребоядисване на къщата, разкрасяване на вътрешните или външните части, малки реставрационни работи, могат да бъдат идеи за стимулиране на творчеството.

Прочетете и се информирайте

Да се ​​посветиш на четенето винаги е здравословен навик. В карантина имате много свободно време и четенето на една или повече книги е една от онези дейности, които трябва да извършвате сами у дома, може би на мека светлина.

Мнозина може да имат малко желание да четат. В този случай можете да опитате аудио книга. Обгръщащ разказващ глас ще прочете любимата ви книга вместо вас.

Нови рецепти в кухнята

Ако търсите забавни неща за правене и имате страст към готвенето, готвенето е страхотна идея, може би то може да бъде и вдъхновение за нова професия като тази на готвача.

По време на блокирането през 2020 г. високото потребление на дрожди и брашна, които станаха почти недостъпни в супермаркетите, влезе в заглавията.

Експериментирайте с нови рецепти за приготвяне на вкусни първи ястия, но също така и втори ястия, десерти, пици и бисквити, изборът е богат, остава само да се захванете за работа.

Пишете си дневник

Прекарването на 10 или повече дни в изолация не е приятно преживяване, но всъщност сте свидетели на безпрецедентно историческо събитие.

Ако търсите нещо, което да правите у дома, идеята да пишете дневник, който разказва за карантинния период, ще ви позволи да препрочетете и преживеете много специален момент от живота си в бъдеще, може би за да разкажете на внуци.

По същия начин периодът може да се използва, за да отворите блог, да разкажете чувствата си и да се свържете с други хора в същата ситуация.

Практикуването на йога

Йога дейността може да помогне по време на карантина да се отпуснете и да държите далеч от негативните мисли и чувството за изолация.

Просто погледнете онлайн, за да намерите (дори на живо) безплатни курсове по йога, които ще ви правят компания по време на периода на изолация.

Йога е забавно и много полезно занимание за укрепване на ума и духа.

Актуализирайте профила си в LinkedIn

Винаги има малко време за дейности по лично брандиране. Дори ако вече имате работа, поддържането на профила ви в LinkedIn актуален е дейност, която често сме склонни да отлагаме.

Възползването от този период за актуализиране на вашия трудов опит и профил ви позволява да заемате времето си и да мислите за бъдещето си по същия начин.

Играйте онлайн

Мрежата ви позволява да поддържате връзка, поне виртуално, с онлайн общности. Не можете да си помислите да организирате деня си под карантина, без да включите някои забавни забавления.

Днес онлайн можете да намерите всякакъв вид игра, предизвикваща реални потребители. От класическите дама, до по-сложния шах, до класическите игри със стрелба или автомобилни състезания, за някои електронните спортове могат да се превърнат в истинска професия.

Организирайте цифрови документи

Компютърът и смартфонът са пълни с безполезни файлове, които забавят работата им. Дори и в този случай ежедневието едва ли ви позволява да намерите време да поправите твърдите дискове.

Посвещаването на цял ден за подреждане на вашите дигитални архиви ви позволява да подобрите производителността на вашите устройства и компютър, таблет и смартфон да работят отново както когато сте ги купили.

Онлайн аперитив

Онлайн аперитивът е много популярен, в карантина за съжаление не можете да се срещнете лично с приятелите си, затова е необходимо да се организирате по различен начин.

Онлайн аперитивите са чудесен начин да прекарате времето си, да се забавлявате. Остава само да си набавите всички съставки за перфектен шприц, без да забравяте мезетата.

Научете нов език

Изучаването на нов език, независимо дали е английски, немски, а защо не и китайски, може да бъде сериозна инвестиция за бъдещето.

Всъщност в един глобализиран свят владеенето на множество езици ви позволява да имате по-добър шанс да си намерите работа, да общувате със света и преди всичко това може да бъде дейност, която да извършвате сами у дома.

Онлайн курсове

И ако не се интересувате от изучаване на нов език, винаги можете да помислите за задълбочаване в други теми. В мрежата има много онлайн курсове. Курсове по програмиране, маркетинг, писане, математика или астрофизика. Накратко, изборът е наистина богат.

Организирането на деня в карантина не може да изключи наличието на онлайн курс за подобряване на обучението и общата култура.

Планирайте следващата си ваканция

Ти си сам, у дома и дните сякаш никога не минават. Дейност, която със сигурност ще ви позволи да прекарвате времето си и да мечтаете, е да организирате следващите празници.

Независимо дали са на екзотична дестинация, край морето или в планината, предварителната резервация може да ви спести значителни пари.

Отделете време за другите

Колко пъти поради липса на време ви се е налагало внезапно да прекъсвате телефонен разговор с родител, баба и дядо или скъп приятел.

Мисленето за другите също ви кара да се чувствате добре. Карантината може да бъде подходящото време да възобновите прекъснатите речи, да накарате близките да почувстват близостта ви, като ги изслушате.

Подредете градината или балкона

Растенията са там и ви очакват. Не всеки от нас има зелен палец, но грижата за зеленината може да бъде полезно забавление по време на карантина.

Растенията изискват внимание, както и отглеждането на малка зеленчукова градина. За щастие, в мрежата ще намерите цялата информация, за да се грижите най-добре за растение, било то кактус или орхидея.

Карантината и изолацията промениха живота ни

Идеите за прекарване на време под карантина са приложени на практика от милиони хора в Италия и по света.

Всички успяха да преминат през периода: някои, като консумираха часове на съдържание в YouTube или Netflix, някои чрез четене, трети, като откриха нови хобита и страсти.
Има съществена разлика между поколенията, както се вижда от GWI. Докато GenZ (16-23 години) Millennial Generation (24-37 години) са решили да прекарват по-голямата част от свободното си време в гледане на онлайн видеоклипове, GenX (38-56 години) и Boomers (57-64 години стар) той прекарваше по-голямата част от времето си в гледане на телевизия.

Всички поколения са прекарвали малко време в четене или други медии като подкасти или радио.

В заключение, въпреки че, както видяхме, няма недостиг на неща за правене под карантина, в крайна сметка повечето хора и независимо от възрастта предпочитат телевизионно или видео съдържание в мрежата.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *