Какво представлява Bovespa? Как работи + времева линия

Със сигурност сте виждали този термин в новините, но знаете ли какво е Bovespa?

Има толкова много имена, категории и институции, че понякога може да изглежда невъзможно да се разбере напълно финансовият пазар. Основно защото много от тези номенклатури претърпяват корекции и вариации с течение на времето, какъвто е случаят с Bovespa, BM&F Bovespa, B3.

За съжаление тази трудност отблъсква новите инвеститори. Защото мнозина вярват, че фондовата борса е ексклузивна за големи търговци, инвеститори и изключително зрели играчи.

Това, разбира се, пряко рефлектира върху процента на хората, които инвестират в тази ниша. През 2020 г. 3 147 040 бразилци са били част от инвеститорите на фондовата борса. Въпреки че този брой изглежда висок, той не представлява 2% от населението през същата година. Далеч от 52% от американците, които вече правят този тип инвестиции, нали?

Е, наистина, не говорим за нещо толкова просто като спестяванията, но това също не е ограничена вселена. Всеки инвеститор има способността да влезе на фондовия пазар, просто инвестирайте време, за да го опознаете по-добре. Повярвайте ми, това не е седемглавата буболечка, както изглежда в старите филми.

Така че, ако харесвате инвестициите, фондовия пазар и искате да влезете в тази вселена, една от първите стъпки е да опознаете основната фондова борса в Бразилия и да разберете как работи.

И така, нека анализираме какво означава Bovespa и да научим малко за неговата история?

Какво представлява Bovespa?

Bovespa е акронимът на фондовата борса в Сао Пауло, саморегулираща се организация, контролирана от Комисията по ценни книжа и борси. Той работи като пазар за търговия с акции на дружества с отворен или смесен капитал.

Тоест, от една страна, имаме компании от всякакъв размер, които биха искали да станат публични, а от друга, инвеститори, които се интересуват от придобиване на процент. Следователно обменът е средството, използвано за осъществяването на този обмен. В първия момент от компания към инвеститор (IPO) и във втория между самите играчи.

В Bovespa можем да намерим големи компании като Petrobrás, Vale, Magazine Luiza и др. Но също така и стартиращи компании, които доскоро нямаха публичен капитал и навлязоха много добре на пазара. Като Méliuz, стартиращ кешбек от Minas Gerais, чиито акции според CNN Brasil Business са поскъпнали с повече от 200% за три месеца.

Струва си да се отбележи, че Bovespa, BM&FBovespa или, както го наричаме в момента, B3 не беше единствената фондова борса в Бразилия, но днес тя е основната в страната. Седалището му се намира в центъра на град Сао Пауло, със стотици компании, регистрирани в потребителските, здравни, технологични, индустриални стоки и др.

>>> Фондова борса: как да се научим да инвестираме?

Как действа Bovespa?

Навремето борсите работеха точно както виждаме в някои филми, много викове, телефони и движения, показващи кой купува и кой продава акциите.

Доста далеч от това, което виждаме в момента, нали? Ако сте родени през 2000-те, може да не разберете много добре тази гледна точка. И така, в обобщение, през 90-те години имаше началник на поща, който действаше като оперативен арбитър, гарантирайки, че транзакциите са извършени правилно.

В залата, където се водеха преговорите, секторите бяха разделени по актив и на практика предимство имаше този, който викаше най-силно. Очаквано, последваха много обърквания и недоразумения. И всички бяха разрешени от борсата въз основа на изображенията от „търговската сесия“, събрани по време на преговорите.

Да, беше истинска лудост, но много оператори го намираха за вълнуващо. Докато през 1997 г. старата система беше заменена от платформа, наречена Mega Bolsa, която извършваше обработката по технологичен начин.

След това, през 1999 г., интернет се появи като средство за предаване на преговори със системата Home Broker. Операциите започнаха да работят, включително през нощта, следпазарния пазар.

Следователно ние се доближаваме до модела, който имаме днес. За разлика от търговските сесии от 90-те години на миналия век, преговорите могат да се проведат за милисекунди, само с няколко кликвания, свързващи продавачите на акции с купувачите на акции.

Хронология на Бовеспа

По-рано говорихме за някои термини, които обикновено се използват, за да се говори за Bovespa, като BM&FBovespa и B3. Те обаче не са синоними, те всъщност описват еволюцията на фондовата борса в Сао Пауло.

За да разберем това, трябва да се върнем малко назад във времето и да следваме хронологията на Бовеспа. Виж това:

 • 1820 г. – Откриване на първите борси в Бразилия, в щатите Баия и Рио де Жанейро, под отговорността на държавните финансови отдели;
 • През 1917 г. е основана борсата за стоки в Сао Пауло, ембрионът на Bovespa;
 • През 1966 г. тези и други съществуващи стипендии стават автономни, без връзки с държавата;
 • Mercantil & Futures Exchange (BM&F) всъщност стартира през 1986 г.;
 • Стоковата борса в Сао Пауло беше включена в Mercantil and Futures Exchange през 1991 г., образувайки BM&F.
 • 1997: BM&F става основният център за търговия с деривати в Меркосур;
 • От 2000 г. до 2006 г. Bovespa включва другите бразилски фондови борси;
 • През 2007 г. процесът на демутуализация на Bovespa е одобрен, при който капиталовите ценни книжа се конвертират в акции, което води до Bovespa Holding;
 • Интеграцията между BM&F и Bovespa Holding е одобрена през следващата година, с началото на BM&F Bovespa през 2008 г.;
 • И накрая, през 2017 г. имаме сливането на дейностите на BM&F Bovespa и CETIP SA – Mercados Organizados. Поражда B3 (Brasil, Bolsa, Balcão), 5-тата по големина фондова борса в света.

Може би в момента се тревожите за толкова много термини, имена и действия. Но бъдете сигурни, тази хронология е само за да стане ясно, че Bovespa, BM&F Bovespa и B3 са термини, свързани с процеса на еволюция на фондовата борса в Сао Пауло.

Днес можете просто да го наречете B3, като се има предвид, разбира се, че говорим за много по-сложен пазар от старата Bovespa. След уплахата има още един термин, който трябва да ви обясним, за да разберете какво точно прави Bovespa и как влияе на фондовия пазар: IBovespa.

Какво е IBovespa?

Точно както Dow Jones е финансовият индикатор на американския фондов пазар, IBovespa е индексът Bovespa (B3). Идеята е да има число, което представлява представянето на акциите с най-голям обем на търговия за даден период.

Графиката по-горе показва ефективността на този индекс от отварянето до 18:30 ч. на 26 ноември 2021 г. Анализирането на тази информация за различни времеви рамки (дни, месеци, години и т.н.) е изключително важно за нас, за да проверим ефективността и да идентифицираме тенденциите горе и долу.

Според B3 индексът, създаден през 1968 г., е резултат от теоретичен портфейл от активи, съставен от акции и дялове на компании, които отговарят на определени изисквания. Като:

 • „Бъдейки сред активите, които представляват 85% в низходящ ред на индекса за търгуемост (IN),
 • 95% присъствие в търговската сесия;
 • 0,1% от финансовия обем на спот пазара (стандартен лот);
 • И не бъдете стотинка”

Струва си да се спомене, че това не е фиксиран индекс, в крайна сметка има много колебания на финансовия пазар, нали? Ето защо, за да бъде актуализиран, се извършва преоценка на всеки четири месеца.

Какво представлява Bovespa? Съвет да се потопите във вселената на инвестициите!

Добре, сега знаете какво означава Bovespa, сегашното му име (B3), какво прави и основния индекс! С информацията е възможно да влезете във вселената на действията с много по-голяма сигурност.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *