Как да внедрите програма за препоръки, която увеличава продажбите

Програмите за препоръки са мощен маркетингов инструмент за стимулиране на продажбите.

Знаете ли, че е до 50 пъти по-вероятно потребителят да купи продукт, ако е препоръчан от семейството или приятели? Точно затова трябва да разчитате на лоялните клиенти да действат като защитници на марката.

Хората са по-склонни да се доверят на тяхната мрежа, така че препоръките са ефективно средство за привличане на нови клиенти. Мненията на клиентите очевидно имат по-голяма тежест от спонсорирана реклама.

Сега, как можете да използвате програма за препоръки, за да увеличите продажбите? В това ръководство ще научите основите на рефералния маркетинг и съвети за провеждане на ваша собствена реферална програма.

Защо да стартирате реферална програма?

Програмите за препоръки стимулират защитниците на вашата марка да популяризират вашата марка.

Защитниците на марката получават код за препоръка, който да споделят с мрежата си. Ако приятел използва кода, за да направи първата си покупка, това се счита за успешна препоръка. След това референтът се възнаграждава. Това може да бъде под формата на отстъпка, безплатно или парична компенсация.

Разбира се, рефералите могат да се случат и органично, без да е необходима програма за реферали. Въпреки това, вместо да чака това да се случи, програмата за препоръки ще създаде истинска мотивация да разкажете на другите за вас.

В крайна сметка това води до повече препоръки, повече нови клиенти и повече награди за защитниците на марката. Това е печеливша и печеливша ситуация!

Например, програмата за препоръки на WoolOver дава на защитниците на марката 20% отстъпка, когато техните приятели направят първата си поръчка. Препоръчаният приятел също получава 20% отстъпка, за да го мотивира да направи първата си покупка.

Защо от уста на уста е толкова ефективно?

Маркетингът с препоръки разчита до голяма степен на предаване от уста на уста и това е една от най-мощните маркетингови тактики за органично мащабиране на бизнеса.

Представете си последния път, когато сте избрали магазин за електронна търговия, ресторант или хотел. Преди да влезем в ресторант, ние се обзалагаме, че най-ефективната маркетингова тактика за ресторант е препоръка. Може да сте видели публикация в социалните медии от ваши връстници или да сте научили за нея от разговор с ваши близки.

Споделянето на маркови преживявания е вкоренено в ежедневието ни. Естествено, ние споделяме добър потребителски опит чрез лични разговори или онлайн публикации в социалните медии. Ако сме експерти по дадена тема или услуга, ние свободно споделяме знанията си, за да насочваме хората около нас.

Като алтернатива, ние искаме препоръки, когато се гмуркаме в непозната територия. Информацията може да е достъпна онлайн, но ние търсим потвърждение от колеги, за да вземем решения.

Известността на предаването от уста на уста в ежедневието лесно ще ви накара да разберете, че това е въздействаща стратегия за продажби. Накратко, рефералите са по-подходящи и заслужаващи доверие от спонсорираните реклами и други маркетингови канали.

Ако имате нужда от пример, не търсете повече от онези, които създават онлайн курсове. Въпреки че могат да направят всичко възможно, за да създадат фунии, източници на трафик и високо ценена репутация, най-лесният начин да продадете тези курсове е да създадете общност от ангажирани студенти, която се основава на себе си.

Как рефералният маркетинг влияе на вашите усилия за брандиране?

Маркетингът с препоръки има много предимства не само по отношение на печалбата, но и по отношение на брандирането. Ето някои от основните:

Достъп до посланици на марката

Маркетолозите подчертават значението на качественото съдържание като публикации в блогове, актуализации в социалните медии, електронни книги и други маркетингови материали за повишаване на осведомеността за марката. Но наличието на група от посланици на марката, готови да гарантират за вашия бизнес, е също толкова важно.

Програмата за препоръки позволява на бизнеса да има защитници на марката, които желаят да представят компанията си и да рекламират най-новите си продукти на клиентите. Вместо спонсорирани влиятелни лица, тези посланици на марката са установили лоялни отношения с вашия бизнес. Те са повече от готови едновременно да купуват вашите продукти и да популяризират вашата марка, защото обичат това, което правите.

Подобрете цялостната репутация

Маркетинговите програми за препоръки ви предоставят истински метод за споделяне на историята на вашата марка и подобряване на цялостната ви репутация. Всъщност 92% от потребителите се доверяват на препоръки от приятели и само 33% се доверяват на онлайн реклами.

Клиентите, които действат като посланици на марката, са по-надеждни и автентични източници на информация за вашия бизнес. Въпреки че привържениците на марката получават само малък знак за усилията си, те ще отделят време само за да популяризират марка, която искрено обичат. Това е така, защото те искат техните приятели и семейство да имат положителен потребителски опит.

Спечелете лоялни клиенти

Привличането на нов клиент по фунията на продажбите струва значително време, пари и усилия, но програмата за препоръки го прави по-лесно. Защитниците на марката могат лесно да убедят приятелите и семейството си да опитат продуктите, които обичат.

Например Sellfy кани своите лоялни клиенти да използват препоръчани връзки, когато разпространяват думата за компанията. Това позволява на новите клиенти да получат $15 от първото си абонаментно плащане, а съществуващите печелят $15 кредит за следващото си абонаментно плащане.

Не само помага на доволните клиенти да получават бонуси, но също така кара препоръчаните потребители да бъдат по-лоялни. Доказано е, че препоръчаните клиенти харчат средно с 13,2% повече от редовните клиенти. Това доказва, че клиентите могат да установят силна връзка с вашите марки, когато техните приятели ги привлекат на борда.

Как да управлявате ефективно реферална програма

1. Фокусирайте се върху вашия продукт и услуги

Как да започнете? Първата стъпка е да имате страхотен продукт, за който хората ще искат да говорят и да споделят. Това е билетът за страхотно клиентско изживяване, повторни покупки и препоръки.

2. Изберете примамлив стимул

Следващата стъпка е да изберете стимул. Ще възнаградите ли клиентите с пари в брой, безплатни подаръци, отстъпки или ексклузивни продукти? Изберете рентабилни награди, които могат да бъдат раздадени масово на клиентите, без да губите печалби.

Например програмата за препоръки на Greats „Дайте $30, вземете $30“ позволява на препоръчаните приятели да получат $30 от първата си поръчка, докато привържениците на марката получават същата награда при следващата си покупка.

3. Популяризирайте вашата програма

След това популяризирайте своята програма за препоръки. Разпространете думата до настоящите си клиенти чрез вашия уебсайт, имейли и публикации в социалните медии.

Ако искате да направите нещата интерактивни и забавни за вашите (потенциални) участници, обмислете използването на чатботове, за да информирате посетителите на вашия сайт за вашата програма. Можете да ги настроите по начин, който автоматизира целия поток на регистрация и го прави безпроблемен и за двамата – за вас и вашите участници, за да придвижите нещата напред.

4. Проследявайте напредъка си

И накрая, наблюдавайте и проследявайте напредъка си чрез аналитични инструменти. Основното предимство на програмата за препоръки е, че ви дава възможност да определите дали клиентите са били препоръчани от техните приятели или са доведени от вашите собствени маркетингови усилия. Освен това ви позволява да следите застъпниците на марката и да създавате кампании, които ще повишат ангажираността и задържането на клиентите.

Готови ли сте да стартирате своята програма за препоръки?

Стартирането на реферална програма може да окаже голямо влияние върху вашите продажби.

Много потребители разчитат на препоръките на своите приятели и семейство. Ето защо стартирането на програма за препоръки може да ви помогне да разширите клиентската си база и да възнаградите привържениците на вашата марка.

Раул Галера е партньорски мениджър в ReferralCandy и Candybar, два инструмента, помагащи на малкия и среден бизнес да управляват програми за препоръки и лоялни клиенти. Той работи в технологичния сектор през последните седем години и редовно пише за маркетинг, електронна търговия и технологии.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *