Как да започнете бизнес, докато сте в колежа

Общото между много успешни предприемачи е, че са започнали рано с бизнес начинанията си.

Най-известният от всички е може би Марк Зукърбърг, който стартира Facebook от стая в общежитието в Харвард. Facebook дори не беше първият му проект – преди това беше пуснал приложение, което помагаше на състуденти да избират часовете си в колежа.

Има много други примери. Dell също започна в стая в общежитието още през 1984 г., когато Майкъл Дел надгражда стареещите машини и ги продава. Четири години по-късно Dell стана публично регистрирана компания.

Друга вдъхновяваща история е тази на Стив Возняк, който стартира Apple заедно със Стив Джобс. Докато Apple създава магазин в гараж, а не в общежитие на колеж, Возняк създава първия си компютър, докато е в университета в Боулдър, Колорадо. Той започна приятелството си с Джобс в резултат на запознаване от общ приятел, който се е запознал с Джобс в гимназията им в Калифорния.

Урокът, който можете да научите от тези скромни начала е, че няма нужда да чакате обучението ви да приключи, преди да можете да започнете пътуването си като предприемач. Нещо повече, сега има много по-големи възможности, отколкото са били отворени за всеки от тези легендарни бизнесмени.

Печелене на пари в колежа

Благодарение на богатството от възможности, предоставени от интернет, студентите вече не трябва да чакат на масата или да се грижат за бара, за да печелят допълнителни пари. Има десетки онлайн работни места, които студентите могат да изпълняватс нищо повече от лаптоп и интернет връзка.

Опциите включват:

  • Печелете допълнителни пари, като извършвате „микроработи“ или тествате приложения и уебсайтове.
  • Обучаване на хора онлайн; можете да преподавате английски като чужд език или дори да обучавате по-млади ученици, ако правите следдипломно обучение.
  • Писане и редактиране.
  • Използване на творчески умения за проектиране и продажба на всичко – от уебсайтове до модни артикули.

Докъде искате да стигнете усилията си зависи изцяло от вас. За някои студенти е напълно достатъчно просто да спечелят малко допълнителни пари на непълен работен ден, за да плащат за книги и нощувки, и всички горепосочени идеи ще паснат на сметката. Но както Зукърбърг и Возняк на този свят доказват, възможно е нещата да се отведат много по-далеч от това.

Стартиране на вашия бизнес

Съвременният бизнес пейзаж се променя бързо. Благодарение на автоматизацията и други технологични постижения, много работни места, които са съществували само преди десетилетие, са изчезнали завинаги. Това е ясно, когато правите всичко – от чекиране на багажа си за полет до свързване с отдела за обслужване на клиенти на голяма компания!

Страничен ефект от тази еволюция е, че е много по-малко вероятно да напуснете университета и да влезете в „традиционна“ работа. Делът на американските работници, изкарващи прехраната си на „свободна практика“, е бил 34 процента през 2016 г. и се очаква икономиката на концертите да нарасне достатъчно, за да доведе до това число нарасне до 43 процента до 2020 г.

Като такъв, има сериозен смисъл да сте една крачка напред, докато все още учите. Започването на малък бизнес може да означава много различни неща; В единия край на скалата може да имате планове да работите независимо като „самостоятелен предприемач“, като правите всичко – от писане на свободна практика до видео продукция. Като се има предвид, че тези видове кариери на свободна практика зависят от наличието на солидна репутация и портфолио от работа, разумно е да започнете да изграждате тези неща възможно най-бързо.

В другия край на скалата, може би имате стремежи да започнете много по-голямо предприятие или имате идея, която потенциално може да се превърне ти в следващия Майкъл Дел или Марк Зукърбърг. Е, няма причина да не започнете нещо подобно и докато сте в колежа. Всъщност стартирането на такова предприятие по време на следването може да има определени предимства.

Ползите от стартирането на бизнес в колеж

Очевидно има нужда от известна предпазливост, ако планирате да стартирате значителен бизнес, докато учите. Предполага се, че наистина искате да завършите и да преминете курсовете, за които плащате, така че е важно да балансирате времето си и да сте сигурни, че не позволявате на бизнес плановете ви да засенчат причината ви да сте в университета.

Въпреки това, докато управлявате времето си и управлявате ефективно целите си, можете да осъзнаете ползите от стартирането на бизнес в такава среда. Те включват:

1. По-лесно е да стартирате

Стартиране на вашия бизнескоето включва самофинансиране на всичко, докато вървите, без да прибягвате до набиране на пари от никъде другаде, ви държи в пълен контрол върху вашата компания.

Започването на бизнес, докато сте в университета, се поддава идеално на този модел, тъй като малко студенти са затрупани с пари. Изграждане на „минимален жизнеспособен продукт”, печеленето на малко приходи и след това връщането им обратно за следващото ключово развитие изгражда страхотна основа за бизнес; Бизнес, който е „слаб и подъл“ и ще продължи да се поддържа.

Важно е да се отбележи, че докато харесвания на Facebook и Dell често се наричат ​​​​bootstrapped, това всъщност е малко мит. Марк Зукърбърг беше човек с добри връзки и всъщност получи финансиране от съоснователя на PayPal много рано в съществуването на Facebook. Майкъл Дел беше пари назаем от семейството си.

2. Можете да използвате вашата студентска мрежа

Трудно е да си представите каквато и да е среда, в която ще бъдете толкова заобиколени от хора с подобно мислене и възможности за работа в мрежа, както сте в университета.

Това може да се изплати по всякакви начини. Може би ще намерите перфектния бизнес партньор, готова група от тестери или клиенти или начин да използвате колежни системи или публикации за популяризиране на вашите продукти и услуги. Освен това ще се озовете в среда, пълна с потенциални ментори и хора, които могат да дадат съвет.

Връщайки се отново към нашите знаменити предприемачи, Зукърбърг за първи път стартира Facebook изключително в колежанската среда и Dell продава първите си компютри на състуденти.

Всеки бизнес е различен и не може да се каже как точно ще можете да се възползвате най-много от огромната мрежа от студенти около вас. Но можете да бъдете сигурни там ще бъди начин.

3. Имате дарбата на времето

Въпреки че никой не би минимизирал количеството работа, която студентите полагат, за да получат дипломата си, като студент вероятно имате толкова свободно време, колкото някога ще имате. Преминаването от образование към работното място често е грубо пробуждане за мнозина в това отношение.

Както бе споменато по-горе, изключително важно е да се постигне правилният баланс и да не се позволяват проучванията да се провалят. Въпреки това, с правилния подход към управлението на времето, студентите могат реалистично да отделят време за работа по бизнес – дори ако това означава малък компромис със социалната страна на колежа.

Вземане на правилните предпазни мерки

Ако приемем, че вече сте убедени, че няма време за губене в стартирането на вашия бизнес, докато учите, ще завършим с някои предпазни мерки, които трябва да предприемете, за да сте сигурни, че се справяте с нещата по начин, който ще увеличи шансовете ви за успех.

Отнесете се към процеса сериозно

Както беше обсъдено по-горе, има много случайни онлайн работни места, които можете да правите от колежа, ако всичко, което търсите, е малко допълнителни пари. Въпреки това, ако се опитвате да изградите основите на бизнес, който все още ще бъде с вас години след като учебниците ви са били съхранявани на тавана, трябва да приемете процеса сериозно.

Това не означава, че не може да бъде приятно (а управлението на правилния бизнес винаги трябва да бъде). Това обаче означава, че трябва да правите неща като създаване на бизнес план за да сте сигурни, че вашата идея е жизнеспособна и извършване на някои пазарни проучвания. Колкото повече внимание обръщате на основите, толкова по-голям е шансът да изградите нещо устойчиво.

Използвайте системите на колежа внимателно

Въпреки че може да смятате, че вашият университет ви дава всичко необходимо, за да започнете, като бърза интернет връзка и много компютърно оборудване, трябва да продължите с повишено внимание. Ако продължите, без да проверите дали правите нещата законно, можете да си навлечете проблеми – както като нов бизнес, така и като студент.

Например, ако обработвате данни, свързани с вашите нови клиенти, може да има рискове, ако го правите през колежска интернет връзка. Възможно е да можете да използвате VPN (виртуална частна мрежа), за да увеличите поверителността си, но инвестирането във вашата собствена частна връзка може да бъде още по-разумна стратегия, в зависимост от това какъв бизнес започвате.

По същия начин, въпреки че може да изглежда като страхотно спестяване на пари да се промъкнете в колежа и да избягате от купчина листовки, използвайки техните печатни съоръжения, това е малко фалшива икономия, ако ви изхвърли!

Дръжте всичко над борда

Водейки от горната точка, важно е да не се поддавате на други изкушения за бърз път, ако се опитвате да изградите траен бизнес. Това, че сте студент, не ви прави имунизирани срещу задължителни бизнес застраховки, проблеми със съответствието и необходимостта да използвате легален софтуер. Ето безплатен контролен списък да ви помогне да обмислите какво трябва да се случи във всяка област на вашия бизнес.

Въпреки че студентите могат рутинно да правят неща, които не биха направили в бизнес среда, най-добре е да управлявате бизнеса като бизнес още от самото начало. Нестабилните основи ще се върнат, за да ви ухапят в дългосрочен план.

И накрая, най-важното нещо от всичко е напомнянето, че сте в университета, за да учите. Може би, подобно на Dell, вашият бизнес може да стигне до стратосфера и да ви остави пред дилемата дали да се откажете. Но докато това се случи, не забравяйте, че задачите и изпитите трябва да останат в горната част на списъка с приоритети.

Освен това, нищо не ви пречи да започнете бизнеса си веднага щом сте готови.

Бен Тейлър е сериен самостоятелен предприемач, ИТ консултант и основател на www.homeworkingclub.com, портал за съвети за надомни работници и хора на свободна практика. Когато не е привързан към своя Mac, той може да бъде намерен да играе с двамата си малки сина, възможно най-близо до плажа!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *