Как да изберете правилния адвокат за вашия стартъп

Тази статия е част от нашия „Ръководство за стартиране на бизнес” – подбран списък с нашите статии, които ще ви накарат да работите за нула време!

Избирането на правилния адвокат във вашия стартъп е толкова важно, колкото и изборът на правилен бизнес партньор. Не можете да подценявате значението на избора на адвокат, който „получава“ вашите бизнес моделвашата пазарна възможност и най-важното, вашето набиране на средства и стратегия за излизане.

Моят бизнес партньор и аз направихме много грешки в нашия първи технологичен стартъп и толкова много от тях бяха резултат от избора на адвокат, който беше ужасно подходящ.

Нека ви нарисувам картината: бяхме около два месеца в нашата идея за стартиране. Имахме звезди в очите и вълнение в коремите си. И моят бизнес партньор, и аз бяхме „зелени“ – което означава, че това беше първото ни стартиращо начинание и нямахме представа в какво ще се забъркаме в онзи топъл есенен ден, когато влязохме в офиса на нашата скорошна бъди адвокат…

Адвокатът всъщност беше бизнес адвокат, но това, което по-късно открихме, е, че тя никога преди не е работила с технологичен стартъп с големи амбиции за растеж, необходимостта от набиране на множество кръгове финансиране през следващите две години и целта да напусне /продадат компанията в срок от пет до седем години.

Имахме за цел да съберем около 3 милиона долара от инвеститори. Ние лично бяхме инвестирали $70 000 наши собствени пари в този момент и се надявахме да съберем поне още $250 000, за да ни помогне наемете екипстартираме нашата компания и започваме да изграждаме нашия продукт.

Споделихме всичко това с нашия адвокат, преди тя да ни помогне да напишем нашето Оперативно споразумение (OA), така че предположихме, че сме в добри ръце. Споразумението изглежда имаше всичко бизнес партньори ще са необходими за професионално стартиране и съвместно управление на компания (т.е. роли и отговорности в екипа, проценти на собственост, сценарии „какво ако“ и т.н.).

Тръгнахме да съберем парите си. Ние се развихме страхотно представяне на инвеститори и започнахме да го представяме на семейството, приятелите, ангелските инвеститори и дори рисковите капиталисти за обратна връзка. Знаехме, че ни е твърде рано VC парино беше хубаво да получим шанса да се представим на VC в началото на нашия старт и да научим какви етапи трябва да постигнем, за да станем „готови за рискове“.

Скоро получихме интерес от ангел инвеститор, и той искаше да инвестира $300 000 в нашия стартъп. Моят бизнес партньор и аз бяхме въодушевени. След няколко срещи за надлежна проверка с инвеститора и нашите адвокати, той ни даде чека.

Сделката, която сключихме с него, беше, че той ще получи 30% от нашата компания в замяна на $300K, а моят бизнес партньор и аз намалихме от 50% собственост до 35%. Досега звучеше като честна сделка, като се има предвид, че все още нямаме разработен продукт – само питч дек, бизнес планразработена идея и някои дизайни на потребителски интерфейс (UI) за това как смятахме, че ще изглежда нашият онлайн продукт.

Въпреки това сделката, която направихме с този инвеститор, беше не в най-добра полза за растежа на компанията – ние просто не го знаехме по това време.

Клаузата за неразреждане, която уби стартирането ми.

Това, което бяхме подписали, беше споразумение, според което инвеститорът можеше да запази своите 30% собственост и никога да не ги размива.

Сега, ако сте опитен инвеститор или предприемач, сигурен съм, че челюстта ви просто е увиснала, докато четете това. Може би дори сте изкрещяли ругатни на глас. За тези от вас, които не разбират последиците от инвеститор толкова рано в сделката, че никога не разводнява акциите си: такъв вид сделка е нечувана и изключително вредна за всяко бъдещо набиране на средства.

Когато се набират средства за стартиращ бизнес, всички инвеститори се разреждат, тъй като допълнителни инвеститори се присъединяват към сделката. Това трябва да бъде ясно посочено във вашия Таблица за главни букви, или „Cap Table“, както обикновено се нарича. Таблица с капачки показва кой е собственик на компанията, какви са дяловете на собствеността и какво са инвестирали собствениците в замяна на този дял.

Нашият адвокат актуализира нашето оперативно споразумение, за да включи „клауза за неразреждане“ за този инвеститор и моят бизнес партньор и аз по-късно разбрахме колко ще струва това на нашата компания – както финансово, така и по друг начин.

Сега нека превъртим бързо напред около девет или десет месеца в растежа на компанията. Имахме стартиран бета продукт, 20 бета тестери и много интерес от различни групи инвеститори. Една група ангели се интересуваха да инвестират до $500 000 в нашата компания, а друга беше готова да съпостави тези средства, ако първата група инвестира. Дори спечелихме $65 000 от конкурс за представяне на ангелски инвеститори под формата на a конвертируема банкнота.

Бяхме на крачка.

Това беше докато един много разбираем инвеститор от заинтересованата група ангели не поиска копие от нашето оперативно споразумение. С радост му го предадохме като част от процеса на надлежна проверка. Няколко дни по-късно той поиска да насрочи разговор с нас. Тогава разбрахме колко опустошително е да имаме тази „клауза за неразреждане“ като част от нашия OA.

Инвеститорът каза: „Не можем да инвестираме във вас, освен ако тази клауза не бъде премахната от вашето оперативно споразумение.“

Не изглеждаше твърде голяма сделка да помолим нашия първи ангел инвеститор да се съгласи да премахнем клаузата. Но когато го попитахме, той побесня, че сме „отстъпили сделката си“. Обяснихме на него и на неговия адвокат, че тази клауза е вредна за нашия растеж и че заинтересованите инвеститори изискват да я премахнем. Ние дори обяснихме, че не е обичайно да има тази клауза в OA за стартиращи компании – особено за технологични стартиращи компании.

Нито той, нито неговият адвокат схванаха тази концепция. Адвокатът му беше убеден, че защитава инвестицията на клиента си, докато всъщност той вреди на инвестицията си, защото клаузата за неразводняване не позволяваше на други инвеститори да финансират нашия растеж.

Тази инвестиция от $300 000, която първоначално ни направи толкова щастливи, беше това, което по-късно научихме, че се нарича нежно „тъпи пари.”

Нашият адвокат трябваше да знае.

На този етап от сагата на нашия стартъп, ментор предложи да наемем друг адвокат – някой с опит в технологични стартиращи фирми, които набират множество кръгове финансиране и желаят основателят да напусне в рамките на пет до седем години. Чувствахме се неудобно да отидем при друг адвокат, без да кажем на първия ни адвокат (бяхме посъветвани да не го правим), но решихме, че е важно за здравето на компанията. Затова наехме друга фирма, която да ни помогне да улесним премахването на тази клауза.

В крайна сметка премахнахме клаузата, но това отне няколко месеца и десетки хиляди долари. Това също ми костваше, като главен изпълнителен директор на компанията, време без допълнително набиране на средства и продажба, тъй като и моят бизнес партньор, и аз прекарвахме твърде много време в скъпи правни срещи, опитвайки се да убедим единствения ни инвеститор, че той вреди на бъдещето на нашата компания , и съсипва собствената си инвестиция, като блокира влизането на други.

По времето, когато клаузата беше премахната от нашия OA, Голямата рецесия беше в разгара си. Жилищният провал се засилваше и групата ангелски инвеститори, която се интересуваше да инвестира в нас, продължи напред и инвестира средствата си в друг стартъп. Изгубихме възможността и трябваше да съберем средства от нашите приятели и семейство, за да ни помогнат да издържим още няколко месеца. В крайна сметка свършихме парите и трябваше да разпуснем компанията.

Успехът е ужасен учител

Това беше ужасен, но също така страхотен урок, който трябваше да науча на този етап от моята стартираща кариера. Имайте предвид, моят бизнес партньор и аз не обвинихме този един инвеститор за провала на нашата компания, защото направихме поредица от други грешки, но мога да ви кажа, че опитът ни нарани в критичен момент по време на стартирането на нашата компания.

Сега казвам, че „успехът е ужасен учител“ и силно вярвам в това твърдение. Най-добрите уроци в живота идват от провала. Това, което е важно обаче, е да се поучите от тези неуспехи и да споделите този опит с другите, с надеждата да им помогнете да избегнат същите грешки.

Надявам се, че мога да ви помогна да избегнете същите грешки, които направихме.

Важно е да извършвате надлежна проверка на всеки, който влиза в контакт с вашата компания—особено вашият адвокат.

По-долу е бърз списък с десет въпроса, които ще ви помогнат да изберете правилния адвокат за вашето стартиране. Моля, добавете го в коментарите, ако имате други съвети за предприемачи!

10 въпроса, които трябва да имате предвид, когато интервюирате адвокат за вашия стартъп:

  1. Адвокатът работил ли е някога във вашата индустрия? Разбират ли начина на стартиране във вашата индустрия и разбират ли вашия бизнес модел?
  2. Колко време имат за теб?
  3. Кой друг в тяхната фирма може да ви помогне, ако не е на разположение по някаква причина?
  4. Работили ли са с компании, които са събрали няколко кръга финансиране, за да започнат или да се разраснат?
  5. Могат ли да създадат и съветват таблица за капитализация?
  6. Те (или фирмата, за която работят) имат ли опит в създаването на компенсационни пакети за ключови служители, включително опции за акции за всички служители?
  7. Те (или тяхната фирма) имат ли опит с интелектуална собственост и патенти?
  8. Работили ли са с компании, които имат глобален отпечатък?
  9. Имат ли опит със сливания и придобивания, включително как да настроят компанията за успешни сценарии за излизане?
  10. Готови ли са да споделят няколко препоръки от други стартиращи компании, на които са помогнали?

След като нашата компания се провали, отделих няколко седмици и интервюирах ангелски инвеститори, рискови капиталисти и други основатели, които са преживели неуспешни стартиращи начинания и инвестиции. В резултат на моето проучване съставих презентация, озаглавена „10-те най-важни причини, поради които стартиращите компании се провалят.”

Ще се радвам да чуя историите ви за неуспешни стартирания. Tweet me @iamcarolina.

Желая ви най-добър късмет във вашето стартиращо начинание!

Бележка на редактора: Тази статия първоначално е публикувана през 2014 г. Тя е актуализирана през 2019 г.

Предприемач. Разрушител. Застъпник. Каролайн е била главен изпълнителен директор и съосновател на два технологични стартъпа – единият се провали, а другият тя продаде. Тя е запалена да помага на други предприемачи да реализират пълния си потенциал и да се научат как да излязат извън зоните си на комфорт, за да катализират своя растеж.

В момента Каролайн е изпълнителен директор на Oregon RAIN. Тя осигурява стратегическо ръководство за персонала на организацията, развитието, отношенията със заинтересованите страни и партньорствата в общността. В нейната двойна роля като мениджър на рискови катализатори, Къмингс наблюдава изпълнението на програмите на RAIN за селски рискови катализатори. Тя осигурява обхват и подкрепа на малки и селски общности; тя обучава и наставлява регионални предприемачи, изгражда стратегически местни партньорства и води образователни семинари.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *