Как да извлечете максимума от примерен бизнес план

Основната идея на примерния бизнес план е напълно логична. Ако не сте правили бизнес план преди, примерният план ви дава незабавна представа какво трябва да включите, как да го структурирате и дори какво да напишете.

Bplans предлага библиотека от повече от 500 примерни бизнес плана в голямо разнообразие от индустрии. Ето как да извлечете максимума от всеки примерен бизнес план.

Какво е примерен бизнес план?

Примерен бизнес план ви дава представа как друг малък бизнес или стартиращ бизнес във вашата индустрия е изградил свой собствен план. Примерът за добър бизнес план ще съдържа всички елементи, които вашата банка или ангел инвеститор (или рисков капиталист) ще очакват да видят, когато ги помолите за средства.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато разглеждате примерни бизнес планове, е, че те са проби (затова ги наричаме така). Те не са предварително написани планове, които можете да вземете и използвате веднага за вашия бизнес. И всеки, който се опитва да ви каже, че можете, греши – или се опитва да спечели пари от вас.

Мога ли наистина сам да напиша своя бизнес план?

Не е нужно да сте експерт по бизнес планиране, за да разработите бизнес план; просто трябва да познавате собствения си бизнес. Само с това можете да използвате примерен план като инструмент за написване на бизнес план, който обслужва вашите бизнес нужди.

Може да бъде толкова просто, колкото кратко, Лесен бизнес план която служи като стратегическа пътна карта за вашия бизнес или като изчерпателна официален бизнес план което вдъхва доверие на банковите кредитори и инвеститорите.

Тази статия ще ви помогне да разберете как да се възползвате максимално от примерен бизнес план, като същевременно избягвате някои от следните често срещани грешки.

Грешка 1: Търсите примерен план, който е точно съвпадение

Да приемем, че отваряте пакистански ресторант. Вероятно ще трябва да търсите дълго и упорито, за да намерите примерен бизнес план за пакистански ресторант. Но точно тук, в Bplans, можете да намерите повече от три дузини примерни планове за ресторанти.

Наистина няма значение дали е точно съвпадение в този случай. Планът на италиански ресторант ще ви покаже оформлението и структурата на документа. Дори специфични неща, като например дали масите и столовете, които купувате, ще бъдат активи или разходи, ще се преведат от един тип ресторант в друг.

Потърсете примерен план, който е относително близък, но не се вкопчвайте в подробностите. Тъй като вие сте експерт по собствения си бизнес, проучването, което правите, за да разберете целевия си пазар, вашата конкуренция и вашия конкретен бизнес модел, ще ви помогне да попълните подробностите и наистина да направите вашия бизнес план полезен и надежден за потенциалните финансиращи.

Грешка 2: Да приемем, че пробата е перфектна

В Bplans и в софтуер за бизнес планиране като LivePlan нашите безплатни примерни бизнес планове са всички реални бизнес планове, написани от реални хора. Но това не означава, че всички са перфектни. Ако разглеждате бизнес план и част от него не пасва вашия бизнес модел или просто не ви звучи правилно, не се страхувайте да го изхвърлите.

Твърде често хората смятат, че примерният план е модел, когато всъщност е просто пример за това, което един човек е направил. Един размер не е подходящ за всички, така че не се опитвайте да натъпчете вашата бизнес идея в примерен план, само защото изглежда, че е близо.

Не забравяйте, че ако имате нужда само от прост бизнес план, а не от официален бизнес план, по-краткият е по-добър. Официалните бизнес планове, които ще намерите като примери, обикновено са изключително изчерпателни. Ако не се нуждаете от всичко това, не го правете.

Грешка 3: Изрязване и поставяне на едро

Както вече беше споменато във въведението, примерният план няма да работи като предварително написан план за вашия бизнес, който можете да копирате и поставите и да предадете на вашия кредитор. Ако планирате да отворите развъдник за домашни любимци, например, можете да погледнете Арф на Ной примерен план и смятайте, че работата ви е свършена вместо вас.

Въпреки че Noah’s Arf е чудесен пример за бизнес план за развъдник за кучета и котки, дори ако вашият бизнес модел и този на Noah’s Arf са идентични, не можете просто да размените имената и да го прекратите.

Някои от елементите на вашия бизнес план неизменно ще бъдат различни, така че ще искате да зададете следните въпроси:

  • Кога е написан планът?
  • Какъв е пазарът в местоположението на бизнеса в сравнение с мястото, където се намирате стартиране на вашия бизнес?
  • Колко служители имат и колко им плащат?

Например, в плана Noah’s Arf служителите на пълен работен ден ще правят $1280 на месец, което би било $8 на час. Това може и да е било добре през 2001 г., но ако отваряте развъдник в щата Орегон днес, ще имате големи проблеми с тези числа, тъй като ще планирате да плащате на персонала си $0,50 под сегашното в щата минимална заплата. Така че не забравяйте да редактирате внимателно!

Грешка 4: Неразбиране на целта на бизнес плана

Вашият бизнес план трябва да отговаря на вашите бизнес цели. Не се нуждаете от пълен официален бизнес план, ако не трябва да показвате план на външни лица за някаква бизнес цел, като заем или инвестиция.

А Лесен бизнес план е много по-лесен за разработване от пълен официален план; и за повечето фирми Lean Plan служи по-добре на целта. Всеки един бизнес, независимо дали стартирате следващата седмица или съществува от 50 години, може да се възползва от бизнес планирането.

Научно доказано е. Ако го правите, за да дадете на компанията си по-добра стратегическа пътна карта, дръжте я кратка, за да можете лесно да я преглеждате и редактирате често. Формата следва функцията. Не правете това, което няма да използвате.

Така че, например, ако не пишете план за аутсайдери, вероятно нямате нужда от описания на продукта, екипа или стратегията за излизане. Просто покрийте ключовите точки – стратегия, тактика, крайъгълни камънии основни числас прости списъци с точки и таблици.

Какъв е смисълът от бизнес план?

Може да изглежда, че издаването на отпечатан документ е единствената цел на писане на бизнес план. Но в Bplans вярваме в това най-важната част не е готовият продукт, а самият процес.

Независимо дали пишете своя бизнес план за собственото си спокойствие, за представят на инвеститорите, или защото банкер или съветник ви е казал, че трябва да го направите, има огромна стойност в процеса на критично мислене за вашия бизнес. Получавате интимна представа за вашия пазар разберете вашите финансови прогнозии да разберете по-задълбочено подробностите за управлението на собствен бизнес.

Така че, когато вие намерете примерен план които смятате, че харесвате, не мамете бизнеса си, като използвате твърде много преки пътища. Използвайте извадката за вдъхновение и насоки, както и за да получите по-ясна представа какви всъщност са необходимите раздели на бизнес плана. Но вършете своята работа, за да можете да пожънете собствените си награди.

Посетете библиотеката с примерни бизнес планове на Bplans >>

Сабрина е главен изпълнителен директор на Palo Alto Software от 2007 г.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *