Как да изградите омниканална маркетингова стратегия с ограничен бюджет

Предпочитанията на потребителите все повече се насочват към пазаруване онлайн. В скорошен доклад на Salesforce изследователите установиха, че дигиталните продажби в Съединените щати са се увеличили с 36% през декември 2020 г. Докато онлайн пазаруването вече беше във възходяща траектория преди пандемията, можете да очаквате повече хора да извършват покупки онлайн занапред.

В същото време потребителите също търсят лесни начини за свързване с местния бизнес. Независимо дали става въпрос за обработка на връщания, изживяване на по-персонализирано обслужване на клиенти или просто подкрепа на тяхната местна общност.

Но как традиционните физически търговци на дребно могат да се конкурират с това нарастване на дигиталната ангажираност? Как по-малките онлайн бизнеси трябва да повишат осведомеността за своите нововъзникващи марки? Чрез разработване на ефективна и щадяща бюджета омниканал маркетингова стратегия.

Какво е омниканален маркетинг?

Омниканалният маркетинг се фокусира върху предоставянето на последователни, персонализирани изживявания за вашите клиенти във всички канали и устройства, както офлайн, така и онлайн. Целта на всяка омниканална маркетингова инициатива е да осигури повече стойност за вашите клиенти чрез свързване на начините, по които те комуникират с вашия бизнес.

Накратко, те трябва да имат едно и също обслужване на клиенти и опит при закупуване, където и да комуникират с вашата марка. Без значение дали пазаруват в магазина, на вашия уебсайт, в социалните медии или където и да е другаде.

Как да създадете омниканална маркетингова стратегия

Как планирате омниканална маркетингова стратегия с ограничен бюджет? Виждали сте големите играчи в индустрията да предлагат подобни промоции и да свързват офлайн и онлайн светове. Вие обаче разполагате с ограничени ресурси и се притеснявате дали ще успеете успешно да приложите подобен план.

За щастие има няколко неща, които можете да направите евтино, за да предложите пълно многоканално изживяване.

1. Разберете клиентите си

Както при всеки маркетингов план, първо трябва да разберете клиентите си. Кои са те и кои са техните болни точки? Няма значение дали достигате до вашата целева аудитория онлайн или офлайн — жизненоважно е да изразите уникалното предложение за стойност (UVP), което предоставяте.

Вашият UVP трябва да е свързан с решение на техния проблем. Един пример може да бъде местна компания за отопление и охлаждане. След анкетиране на средните си клиенти те откриват, че най-голямото притеснение е ценообразуването. Тогава техният UVP трябва да подчертае, че бизнесът е надежден и достъпен.

Посланието отеква в социалните медии, в печатните реклами и когато вашият търговски персонал взаимодейства с потенциални клиенти. Всеки опит, който някой има с вашата марка, трябва да е свързан с начина, по който коригирате болезнените точки на клиентите.

2. Повторете лозунгите онлайн и офлайн

Какво означава вашият бизнес? След като знаете болезнените точки на вашите клиенти и вашия UVP, е много по-лесно да излезете с кратко изречение, описващо какво правите.

Трябва да повтаряте мотото си онлайн и офлайн. Някои от по-ефективните начини за създаване на положителен имидж на марката и разпознаване на името включват реклами в социалните медии, видеоклипове, очертаващи решения на често срещани проблеми на клиентите, и реклами от реалния живот.

Помислете къде се мотае типичният ви клиент и как най-лесно можете да достигнете до него. Например обвивките за превозни средства са една от най-ефективните реклами за търговски индустрии, като водопроводчици, електротехници и бояджии.

Ако трябва да се свържете с родителите, може да искате да рекламирате в местния парк на Little League или в училищния вестник. Помислете къде е най-вероятно вашата аудитория да види вашата реклама.

3. Усъвършенствайте бизнес структурата си

Един проблем, който много компании имат, когато преминават към омниканалност, е да накарат всичките им отдели да функционират ефективно заедно. Обяснете значението на подхода на вашия екип по продажбите, маркетинговия отдел, търговския персонал на пода и дори складовите работници.

Когато клиент дойде при всеки, който работи за вас, с въпрос относно промоция или политика, той трябва да може да отговори. Ако не са, те трябва да ги насочат към подходящото лице за отговор.

Помислете как всеки раздел от вашия бизнес работи заедно и как можете да изгладите всички процеси за купувачите, създавайки среда, ориентирана към клиента.

Вие също трябва да инвестирате в набор от маркетингови технологии, така че всеки елемент да работи безпроблемно заедно. Някои от нещата, които искате да интегрирате, включват вашия софтуер за управление на взаимоотношенията с клиенти и вашия магазин за електронна търговия.

Трябва също така да автоматизирате възможно най-голяма част от маркетинга си, особено за онлайн промоции. Автоматизацията освобождава време и ви дава повече възможности да се съсредоточите върху изживяването на клиента.

4. Създавайте качествено съдържание

Искате ли клиентите да посещават вашия уебсайт за отговори? Ако е така, трябва да създадете омниканално изживяване, където те знаят, че сте експертът във вашата област. Качественото съдържание привлича трафик към вашия уебсайт и ви утвърждава като авторитет във вашата индустрия.

Например, ако управлявате местна пекарна, може да ви възприемат като място за поръчка на сватбени торти. Един омниканален подход би включвал насочване към новосгодени двойки в социалните медии, които живеят във вашия район. Ще посочите, че могат да дойдат за безплатна консултация.

По време на посещението бихте споделили знанията си от минали сватби, като например, че някои хора обичат ванилова торта, докато други предпочитат шоколад, така че трябва да обмислят предлагането и на двете.

Можете също така да добавите съдържание към уебсайта си със съвети за избор на перфектния дизайн за сватбена торта и как да се уверите, че е свежа. Предложете предложения за начини за спестяване на пари, като например да използвате по-малко нива и да имате листни торти, за да обслужвате повече хора.

Помислете за това, което знаете и правите най-добре и го превърнете в съдържание. Това ще привлече трафик към вашия сайт, който служи като инструмент за генериране на потенциални клиенти. В същото време можете да насочите онези, които идват във вашата пекарна, към уебсайта за съвети за спестяване на пари или снимки на други торти, които сте създали.

5. Използвайте социалните платформи ефективно

Социалните медии са разширен начин за рекламиране на вашия бизнес. В крайна сметка почти всеки има някакъв акаунт в социалните медии. Първата ви стъпка включва да разберете кой от тях вашите клиенти посещават най-често.

След като имате представа за платформата, можете да стесните аудиторията си, за да включите онези, които живеят във вашата общност и имат интереси, които отговарят на това, което предлагате.

Присъединете се към групи, свързани с вашата индустрия. Ако печете сватбени торти, присъединете се към групи за планиране на сватба. Уверете се, че разбирате правилата на групата и никога не създавайте крещяща самореклама. Смята се за грубо и може да навреди на репутацията ви повече, отколкото да й помогне.

Има обаче много възможности да помогнете на другите и да изоставите името на бизнеса си в процеса. Излезте в общността колкото е възможно повече, за да привлечете трафик към вашия физически магазин.

6. Поставете клиента в центъра

Помислете за нуждите на вашия клиент и повече омниканални възможности ще станат ясни. Instapage предлага пример за компания, продаваща тренчкоти. Той идентифицира проблем, който повечето от неговите клиенти имат, който е загубата на колана.

Вместо да игнорира проблема, той предложи някои решения. Той започна кампания, за да накара клиентите да споделят своите творчески решения на проблема – като добавяне на по-широк колан или използване на шал около кръста.

Instapage проведе кампанията чрез имейл, социални медии, уебсайта си и дори чрез реклами в магазина. Той също така включи някои влиятелни лица и създаде конкурс, в който покани клиентите да проектират нов облик на палтото.

Питането на клиенти за информация на различни платформи привлече целевата им аудитория. Освен това реши проблема, без всъщност да промени продукта.

7. Свържете печатни и цифрови реклами

Вашата онлайн и офлайн реклама може да работи заедно, за да подобри омниканалното изживяване. Например, поставете дисплей в магазина си с хаштаг, който клиентите могат да използват, за да качват снимки, на които използват продукта. Свържете го със състезание или отстъпка.

Поканете онлайн потребителите да отпечатат код или да го запазят на телефоните си и да го донесат в магазина и да спестят пари. Потърсете начини за свързване на реалния свят и цифровото изживяване.

8. Подкрепете местни каузи

Един от начините да разчуете бизнеса си и много евтино да достигнете до множество канали е като подкрепите местни благотворителни организации или младежки лиги. Например, ако спонсорирате отбор от Малката лига, той ще постави вашия банер на техния стадион.

Можете също така да поискате благотворителна организация да сподели вашето спонсорство в нейните профили в социалните медии и бюлетин. Всяко излагане, което получавате, помага за разпознаването на вашата марка.

Може да се чудите дали неудобството по координиране на омниканално изживяване си струва. Може би вече имате силни местни последователи. Прилагането на тактики за дигитален маркетинг обаче може да разшири вашата аудитория и да доведе до нови потенциални клиенти и хора, които иначе може да не видят вашето съобщение. Като едновременно с това подсилвате вашето послание навсякъде, където целевата ви аудитория го попадне.

Можете да създадете омниканално изживяване, без да харчите цяло състояние. Защо не опитате и видите как ще реагират клиентите ви? Опитайте една или две тактики наведнъж и усетете колко добре работи с вашата база.

Елинор Хекс е главен редактор на списание Designerly. Тя е била творчески директор на известна агенция за дигитален маркетинг, преди да стане дизайнер на свободна практика. Елинор живее във Филаделфия със съпруга си и кученцето си Беър.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *