Как да измерим ефективността на уебсайта на малкия бизнес

Как да разберете, че вашият бизнес се разраства и че всичко работи както трябва? За да отговорите на този въпрос, трябва да разполагате с набор от показатели, които ви дават ясна представа какво се случва във вашия бизнес.

По същия начин вашият уебсайт, цифровото представяне на вашия бизнес и средствата, чрез които хората ви намират и се свързват с вас, също трябва да разполагат с показатели, за да знаят как се справят. В тази публикация ще разбием основните мерки, които ще ви кажат дали уебсайтът ви функционира оптимално.

Как да измерите ефективността на уебсайта на вашия малък бизнес

С помощта на тези показатели ще можете да откриете области, които се нуждаят от подобрение. Можете да увеличите мащаба на това, което работи добре и можете да коригирате критични проблеми.

1. Скорост на сайта

Според маркетингов доклад на Akamai, 40% от потребителите ще изоставят уебсайт, ако зареждането му отнема повече от 3 секунди. Знам, че съм напускал много уебсайтове от разочарование, когато не зареждат съдържанието си почти веднага, когато отворя страницата.

Този конкретен показател е от решаващо значение за коригиране; защото само когато хората останат на вашия уебсайт, вие имате шанса да ги превърнете в плащащи клиенти. Ето няколко начина да увеличите скоростта на вашия сайт:

 • Редовно стартирайте уебсайта си чрез инструмент или платформа за тестване на скоростта. Можете да добавите плъгин към сайта си, за да проверявате автоматично ефективността на скоростта за по-голямо удобство.
 • Използвайте приставка за кеширане, така че кешираната версия на вашия сайт да се показва на предишни посетители, вместо целият ви сайт да се зарежда всеки път, когато го посетят.
 • Използвайте инструмент за компресиране на изображения, за да намалите размера на изображението
 • Не качвайте изображения директно на уебсайта си. Използвайте инструмент на трета страна и вградете URL адреса
 • Използвайте първокласен хостинг доставчик
 • Добавете теми на WordPress, които са леки, вместо такива, които имат твърде много функции

Имайте предвид, че скоростта на сайта е само един основен жизненоважен фактор за мрежата, който търсачките като Google препращат и преглеждат, за да определят здравето на сайта. Допълнителни показатели за потребителското изживяване в мрежата ще бъдат добавени към търсене през следващите месеци и като се съсредоточите върху скоростта на сайта, можете да се подготвите да бъдете на върха на тези нови фактори.

2. SEO ефективност

Оптимизацията за търсачки увеличава шансовете хората да намерят вашия уебсайт, когато използват ключови думи, които са подходящи за вашия бизнес.

Без въведени SEO стратегии вашият уебсайт може да се изгуби сред милионите други уебсайтове, които се опитват да привлекат вниманието на хората. Ето начини, по които можете да проследите доколко вашият сайт е оптимизиран за обхождане на търсачката и за показване в резултат на подходящи търсения.

Изследване на ключови думи

Направете проучване на ключови думи. Използвайки плъгин или платформа за SEO, направете анализ на уебсайта си, за да разберете за какви ключови думи се класира. Това ще ви каже дали трябва да оптимизирате съдържанието си

Проверете качеството на вашите препратки. Важно е спам и проблемните уебсайтове да не препращат към вашите страници. Ако намерите такива страници, можете да се свържете със собственика на сайта и да го помолите да премахне връзките ви или можете да „откажете“ връзките, така че роботите на търсачките да ги отхвърлят, когато обхождат уебсайта ви

Мобилно на първо място

Проверете дали уебсайтът ви отговаря на мобилни устройства. Google заяви, че първо ще индексира мобилните версии на уебсайта, а след това версията за настолни компютри. Освен това 51% от целия интернет трафик идва през мобилни устройства и таблети. Ясно е, че вашият мобилен сайт е най-важната платформа за вас.

Заедно с тези показатели, скоростта на зареждане на вашия сайт също влияе върху ефективността на SEO. Като проследявате ефективността на SEO за вашия сайт, вие ще повлияете колко добре ще успее вашият бизнес.

3. Информация за аудиторията

Информацията за това кой посещава вашия уебсайт, откъде са, как стигат до вашия сайт и какво правят там може да бъде много показателна. За да получите този тип информация, трябва да използвате инструмент за анализ.

Google Analytics е безплатен и популярен инструмент, с който всеки бизнес може да се свърже. Той е мощен и ще ви даде представа за трафика, който получава уебсайтът ви. Използването му може да бъде сложно, поради което някой без много технически познания би било добре да използва плъгин за анализ, който автоматично създава отчети, които можете да използвате.

Нека да разгледаме типа показатели, които трябва да наблюдавате с инструмент за анализ:

 • Проследявайте броя на посещенията, които получавате на дневна, седмична или месечна база или за по-дълъг период от време
 • Откъде са вашите посетители? Местни ли са или от цял ​​свят?
 • Колко от тях са уникални посетители и колко са завърнали се
 • Проучете демографията на посетителите на вашия сайт. Каква е тяхната възрастова група, пол и местоположението им?
 • Какви ключови думи използват хората, за да стигнат до вашите уеб страници?

Тези показатели могат да ви помогнат да оцените как се справя вашият сайт и могат да ви кажат върху какво да работите.

С такава информация можете да създадете по-персонализирано съдържание за вашата аудитория. Можете да измислите по-добри теми за вашето съдържание и ще знаете върху кои канали трябва да се съсредоточите.

4. Източници на трафик

Вашите инструменти за анализ също могат да ви кажат откъде идват вашите посетители. Разбирането на източника на вашия трафик може да ви помогне да се съсредоточите върху правилните канали и да отхвърлите тези, които не работят. Ето различните източници на трафик, които трябва да наблюдавате:

 • Органичен трафик: Това е трафик, който идва от когато хората използват подходящи ключови думи, за да намерят вашия сайт
 • Директен трафик: Този тип трафик е мястото, където хората въвеждат вашия URL адрес, за да отидат на уебсайта ви
 • Източници на препоръки: Това са други уебсайтове, които се свързват с вашето съдържание
 • Имейл маркетинг: Трафик, който идва от имейл маркетингови кампании
 • Социална медия: Какъв процент от вашите посетители идват от Facebook, Instagram и други мрежи
 • Платен маркетинг: Това е трафикът, който идва чрез PPC (платени за клик) реклами и други видове реклами

Когато знаете откъде идва трафикът ви и кои канали ви дават най-голям брой посетители, можете да насочите ресурсите и усилията си в правилната посока.

Например, когато знаете, че вашите платени реклами губят повече пари, отколкото печелят, тогава можете да намерите алтернативни начини за привличане на трафик. По същия начин, ако има препоръчани сайтове и партньори, които вършат страхотна работа за популяризиране на вашия уебсайт, тогава трябва да им помогнете още малко.

5. Коефициенти на преобразуване

Друг начин да разберете дали дизайнът и съдържанието на вашия уебсайт са ефективни е да проследите различните проценти на реализация на вашия сайт.

Конверсиите се отнасят до конкретни действия, които потребителите предприемат. Използвайки анализи и бек-енд отчети, можете да разберете какъв процент от хората правят следното:

 • Пуснете техния имейл във вашия изскачащ формуляр за включване, за да се абонирате за вашия бюлетин
 • Изтеглете надстройки на съдържание, електронни книги и други видове съдържание за изтегляне
 • Кликнете върху промоционална оферта, връзка, промоция за раздаване или бутони с подканваща фраза
 • Попълнете изцяло формулярите и натиснете бутона за изпращане

Знаейки какво преобразува на вашия сайт и какво не, ще ви каже къде трябва да направите промени. Можете да увеличите офертите, които изглеждат популярни, или да промените съдържанието на вашите изскачащи форми за включване, за да създадете повече абонаменти.

Най-важният тип процент на реализация, който можете да проследите, са вашите реализации от продажби. Вашият бизнес трябва да прави пари, за да оцелее и да расте. И да знаете скоростта, с която хората купуват, е като да държите пръст върху пулса на вашата компания.

Проследявайте какво има значение за вашия бизнес

Току-що покрихме най-критичните KPI, които трябва да наблюдавате, за да знаете колко добре се представя уебсайтът ви. Този вид проследяване и анализ на данни може да бъде труден за извършване. Но е изключително важно да го направите все пак.

Когато знаете какво се случва във вашия бизнес, няма да вземате неинформирани решения. Прозренията, които получавате, могат да трансформират способностите ви като лидер и да направят разликата в това колко добре се развива вашият бизнес.

Syed Balkhi е основател на WPBeginner, най-големият безплатен сайт с ресурси на WordPress. С над 10 години опит той е водещият експерт по WordPress в бранша. Можете да научите повече за Syed и неговото портфолио от компании, като го следвате в неговите социални мрежи.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *