Как да използвате Google Trends за проучване на ключови думи

Разбирането на това, което търси вашата аудитория, е от ключово значение за предвиждане на нуждите на вашия клиент и увеличаване на продажбите както онлайн, така и офлайн. Познаването им предварително ви позволява да отговаряте на въпроси, да разполагате с правилната информация и да придобиете представа за това как се представя вашата конкуренция. Всички градивни елементи на ефективната оптимизация за търсачки (SEO).

Идентифицирането на тези ключови думи не трябва да е сложен или скъп процес. Всъщност можете просто да използвате Google Trends. Въпреки че не е типичният ви инструмент за проучване, той все пак ви предоставя полезна информация както за сезонните, така и за общите тенденции, които могат да се използват за реклами и копие за вашия уебсайт.

Нека започнем с основите на изследването на ключови думи

Няма мистерия за това как работят търсачките. Потребителят въвежда конкретни въпроси или заявки и алгоритъмът ги съпоставя с възможно най-подходящите резултати. Ключовите думи са решаваща част от това, ако се стремите да получите подходящ трафик към уебсайта си.

Трябва да сте наясно, че думите, които използвате в заглавията, мета описанията и в цялото си съдържание имат значение. Те имат значение за вашите клиенти, които търсят информация, и имат значение за търсачките, които се опитват да идентифицират най-добрата информация, която да представят на потребителите.

Има няколко фактора, с които в крайна сметка ще трябва да се справите, за да разработите ефективна SEO стратегия. Силно препоръчваме да прочетете Окончателното ръководство за изследване на ключови думи от Backlinko за по-задълбочена информация. Но използването на ключови думи е един от най-полезните и достъпни пътища, с които да започнете.

Всъщност е много по-лесно да знаете точно какво търсят хората, за да им предоставите най-подходящия отговор. Където? На вашия уебсайт, разбира се! В противен случай какъв е смисълът да създавате ценно съдържание или информативна целева страница, която никой не чете.

Google Trends е безплатен инструмент за анализиране на популярността на всеки термин или тема за търсене. С този инструмент можете да наблюдавате естеството на поведението при търсене, да сравнявате обемите на търсене на различни заявки, да използвате исторически данни, за да видите дълготрайността на всяка тема и да можете да я предвидите. Той е безплатен, актуален и без съмнение уместен.

Добрата новина е, че не е нужно да сте SEO специалист, за да използвате Google Trends. Когато търсите по определена заявка, тя ще ви предостави графиката. На този етап е важно да имате предвид, че той не ви казва действителния обем на търсене, а число от 0 до 100.

В Google Trends 0 ще покаже, че няма достатъчно данни за търсене за правилен анализ, което вероятно означава, че почти никой не ги търси. Стойност 100 ще представлява пиковата популярност на темата, която сте търсили. Колкото по-високо е числото, толкова повече търсения се случват, които използват тази ключова дума.

Имайте предвид, че ключовите думи, достигащи близо до или на ниво 100, имат значение. Често най-практичното и дългосрочно решение е да се съсредоточите върху тези със стабилен растеж или стабилни позиции. Въпреки че може да изглеждат по-малко популярни, те представляват теми, които се търсят постоянно от година на година и няма да доведат до нежелани спадове.

Можете да получите по-подробна информация за това как работи Google Trends или да прочетете, за да преминете направо към разбирането как да провеждате свое собствено проучване на ключови думи.

За да започнете своя анализ, посетете Google Trends и започнете да въвеждате какъвто и да е термин, който ви интересува.

Ще забележите, че скоро след като започнете да въвеждате заявката, инструментът ще ви предостави различни автопредложения. Например, ако искате да проверите електронната търговия, Google Trends ще ви предостави две опции Термин за търсене и Тема.

Изберете „Тема“, за да анализирате широк набор от подходящи думи за търсене. Изберете „Термин за търсене“, за да анализирате конкретна заявка за търсене, дума или фраза, която потребителите въвеждат в търсачката. По този начин думата за търсене представлява ключова дума, към която планирате да се насочите.

И това е всичко за започване на вашето проучване на ключови думи, толкова е лесно за използване. Сега нека всъщност да разберем как да използвате резултатите, които ще намерите, за да подобрите стратегията си за ключови думи.

Как да използвате Google Trends за проучване на ключови думи

Сезонни думи за търсене

Докато някои ключови думи имат стабилно търсене през цялата година. Други са склонни да бъдат популярни само през определени сезони. Например резултатите от търсенето, свързани с Деня на майката, започват да се показват в началото на март. Достига пика си между трети и девети май и напълно изчезва до март следващата година.

За да използвате сезонни думи за търсене във ваша полза, можете да приложите следните стъпки:

1. Анализирайте кои продукти и/или услуги се продават по-добре през кой сезон

Когато сте наясно със сезонните пикове, можете да сте готови с вкусни оферти, които клиентите ви не само ще се радват да получат, но и планират да купят.

2. Започнете да подготвяте най-подходящото съдържание предварително, за да съответства на пускането му със сезонните пикове

Например, ако продавате цветя, трябва да имате готови няколко статии или страници за „Как да съберете перфектния букет“ или „Какви цветя да купите за зеленооко момиче“ и всякакъв вид съдържание, което целевата аудитория вероятно ще търси. По този начин след това можете да подготвите специални оферти за увеличаване на потенциалните продажби след устойчиво загряване.

3. Актуализирайте съответните страници и съществуващата информация на вашия уебсайт преди пиковете

Това може да е малко добър съвет за тези, които вече имат прилични публикации в блогове или публикувани целеви страници. Не забравяйте, че не винаги е необходимо да създавате цялото съдържание от нулата, просто оптимизирайте това, което вече имате.

Анализиране на общи тенденции

Извън сезона, ще искате да се насочите към думи за търсене, които имат потенциал да увеличат популярността си. Това включва разглеждане на по-широкия обхват от резултати от търсене извън вашата целева ключова дума, за да добиете представа колко много се търси вашата тема. Така че, за да получите възможно най-обширна представа, изберете „Тема“ вместо „Термин за търсене“, когато провеждате това проучване.

Освен това си струва да сравните различни термини, за да получите по-добра представа как се представя нещо във връзка с други популярни теми.

Например, ако въведете „eCommerce“ и след това го сравните с „Blog“, ще забележите, че общият интерес на хората към блоговете е много по-висок, отколкото към електронната търговия. Това знание ще ви помогне, ако, да кажем, ако обмисляте каква ниша да изберете между тези две. Въпреки че блогът леко намаля с времето, популярността на този термин все още е по-висока.

Сега имайте предвид, че това е доста обобщен пример и може да има много причини, поради които по-кратки срокове като този се представят по-добре от други. Ще искате да се задълбочите малко, да проверите различни варианти (като съвети за електронна търговия срещу съвети за блогове) и да стартирате тези търсения сами, за да видите наистина колко популярни са нещата.

Идентифицирайте потенциалните си клиенти по местоположение

Можете да използвате географската разбивка в Google Trends, за да определите кои региони се интересуват от вашите продукти, услуги и съдържание.

Когато търсите по определена заявка, просто превъртете надолу, за да видите карта, където ще ви бъдат предоставени области, където тази дума за търсене или тема е най-популярна. Освен това Google Trends ще покаже точния процент от общите търсения, както и ще посочи точните области и градове, където живее вашата целева аудитория.

Поиграйте си и въведете всякакви варианти на подходящи термини, за да определите интересите на вашите потенциални клиенти в различни местоположения. Например, ако въведете „електронна търговия“ в Google Trends, ще се покаже в кои области около САЩ се търси най-много този термин.

На този етап можете да навигирате до всяко конкретно местоположение и да получите подробни данни за интереса към търсенето там и дори да конфигурирате известия по имейл, за да ви предупреждават за всякакви промени в тенденциите.

Не забравяйте, че всъщност няма значение дали имате местен бизнес или такъв в цялата страна, защото можете да използвате Google Trends, за да наблюдавате в кое местоположение конкретните ключови думи са по-популярни. Вижте тези полезни съвети, в случай че искате да научите повече за разширеното търсене.

Разширете обхвата си

Винаги е разумно да преглеждате конкретните си думи за търсене и да идентифицирате подобни опции, които можете да използвате. Когато търсите определен термин, превъртете надолу, за да видите „Свързани теми“ и „Свързани запитвания“ и ще знаете точно кои подобни търсения са подходящи.

Например, да кажем, че управлявате маркетингова агенция. Търсите „маркетинг“ в Google Trends, но искате да знаете повече за това към кой сектор трябва да се насочите, когато говорите за вашите услуги.

В този случай вижте „Свързани теми“, както и „Свързани запитвания“. Можете просто да използвате тези списъци като допълнителни ключови думи, за да се възползвате или да щракнете върху някой от резултатите, за да се впуснете малко по-дълбоко в какви други свързани думи за търсене трябва да имате предвид.

Топ срещу нарастващи тенденции

Когато анализирате свързаните тенденции, ще забележите, че имате две опции: „Най-висока“ и „Възходяща“. Top означава най-популярните теми и Rising за темите с най-голямо скорошно увеличение на търсенето. Знакът за разбивка означава, че тази тема има огромно увеличение.

В случай, че забравите разликата по пътя, когато използвате тенденциите на Google, просто щракнете върху иконата с въпросителен знак до „Свързани теми“, за да получите напомнянето, докато вървите.

Google Trends е фантастичен безплатен инструмент за проучване на ключови думи

SEO е задължително както за онлайн, така и за офлайн бизнеса, ако искате да просперирате онлайн. Разбира се, можете да го игнорирате, мислейки, че е твърде сложно и заплетено, или можете просто да започнете да копаете и да прилагате решения, които сте открили. Винаги имайте предвид, че SEO е много широка и сложна тема, която се състои от редица елементи, които трябва да имате предвид, за да я овладеете. А използването на инструмент като Google Trends е чудесен, безплатен начин да започнете да изграждате своята SEO стратегия.

Искате ли да идентифицирате актуални в момента теми, както и горещи думи за търсене? Искате ли да разберете кои ключови думи имат стабилно търсене през годината и кои са склонни да бъдат популярни през определени сезони? Чудите се кои региони се интересуват от вашите продукти, услуги или съдържание?

Това са само няколко неща, които можете да правите с Google Trends, но те са солидна основа, за да започнете пътуването си с този инструмент.

Джулия е професионален мениджър бизнес развитие с доказан опит в привличането на клиенти, стратегически партньорства и изходящ маркетинг. Сега тя се грижи за глобалния маркетинг и растежа на бизнеса в Wincher, инструмент за проследяване на ключови думи.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *