Как да намерите бета тестери, за да валидирате вашата бизнес идея

Имаш бизнес идея това гори в дъното на ума ви от месеци и най-накрая е време да направите нещо по въпроса. Концепцията ви кара да се вълнувате – пеперудите в стомаха ви, потните длани някак се вълнуват и вие зная че хората ще го харесат.

Но как да наистина ли знаете ли, че ще стане хит? Откъде знаеш, че хората ще се развълнуват толкова, колкото и теб?

Истината е, че не го правиш.

Всъщност много основатели на стартиращи и малки фирми базират идеите си на предположения, а не на факти, и това е причината много падат при първото препятствие. Без хора, които се интересуват от вашата идея и които ще я намерят за полезна, наистина ще се борите да стартирате бизнеса си и да го постигнете успех.

И така, как да разберете дали хората са всъщност ще инвестира техните трудно спечелени пари в това, което вие влагате там?

Отговорът е бета тестери.

Това са хора, които ви подхождат целеви пазар аудитория, която изпробва вашия продукт или услуга срещу намалена такса или безплатно в замяна на обратна връзка и препоръки. Освен че получавате мнения от реалния живот от потенциални клиенти от реалния живот, вие също ще можете да видите какво работи и какво не работи във вашия бизнес. Това е един от ключовете за проучване на пазара.

След това, след като всичко върви гладко с вашите бета тестери, можете да пуснете продукта си там, за да го види светът в безопасност със знанието, че той прави това, което казва и че има нужда от него.

Защо имате нужда от бета тестери

Когато започнете бизнес, наистина е лесно да получите тунелна визия.

Ние знаем какво се опитваме да създадем отвътре навън, но никой друг не го знае, което означава, че често пренебрегваме важни неща, защото смятаме, че другите са на същата страница като нас.

Бета тестерите ви помагат да откриете всякакви проблеми във вашия бизнес план и поставете своя продукт или услуга да работи, преди да го пуснете там. Последното нещо, което искате, е да стартирате своя създаден с любов бизнес само за да бъдете посрещнати от щурци или, по-лошо, от негативни коментари.

Бета тестерите ви помагат да избегнете и двете ситуации.

Освен че гарантират, че има нужда от вашия продукт във вашата индустрия, бета тестерите ще разкрият всичко, което не работи, и ще предоставят обратна връзка за това какво можете да подобрите, за да направите бизнеса си още по-добър.

Привличане на правилните бета тестери

Преди дори да си помислите да отидете там, за да намерите бета тестери, трябва да знаете какви бета тестери искате – или, което е по-важно, трябва.

Не е добре да молите приятели и семейство, които нямат нужда от вашия продукт, да бъдат бета тестери, защото те няма да разберат дали дава резултатите, които искате. Всъщност това може да бъде много по-вредно от всичко.

Вместо това искате да потърсите възможно най-подходящата обратна връзка, като се уверите, че вашите бета тестери отговарят на вашата целева аудитория. Въпреки че искате хората да посочват какво може да се подобри, вие също искате потребителите да предоставят обратна връзка за това кои функции наистина са им работили и кои не.

Но най-важното е, че трябва да запомните, че бета тестерите не просто седят и чакат да предоставят обратна връзка за вашия нов бизнес. Докато вашият бизнес може да е консумирал много Вашият време и бъдете супер вълнуващи за ти, това не е задължително да е така за всички останали, които пресичат пътя ви.

Вашите бета тестери са заети хора, така че трябва да привлечете вниманието им и да ги ангажирате възможно най-добре.

За да направите това, помага да осигурите солиден стимул и ясна цел, която те ще постигнат, когато приключат с използването на вашия продукт или услуга. Отново, това означава, че е важно вашите бета тестери да отговарят на вашата целева аудитория и активно да търсят крайния резултат, който вашият бизнес предоставя.

За да започнете, ето няколко най-добри начина да намерите подходящи бета тестери за вашата нова бизнес идея.

1. Вашият имейл списък

Ако все още не сте започнали да създавате списък с имейли за вашия стартъп, тогава трябва да започнете веднага.

Това е един от най-ценните неща, които ще имате във вашия бизнес тъй като, за разлика от каналите в социалните медии, ти притежавате електронната таблица с данни за контакт а не трета страна, която може да затвори вратите си всеки момент.

В идеалния случай ще сте започнали да увеличавате имейл списъка си преди започвате да създавате своите продукти и услуги, за да можете да получите валидиране на всяка стъпка от пътя.

Важно е да държите абонатите си ангажирани, като изпращате ценни бюлетини, видеоклипове и образователни части от съдържание. Това ще изгради доверие и ще потвърди отново стойността на вашите продукти и услуги, когато те в крайна сметка бъдат пуснати на пазара.

Докато сте готови да стартирате бизнеса си, ще имате добре попълнен списък с подходящи абонати, с които можете да се свържете и да ги поканите да станат бета тестери. Това работи особено добре, ако сегментирате списъка си в най-ангажираните абонати, тъй като тези хора вече открито взаимодействат с вашата марка и ясно харесват това, което пускате там.

Можете да изпратите бърз имейл с молба за обратна връзка не само когато сте в бета режим. Всъщност може да бъде по-полезно да включите най-ангажираните си абонати през целия жизнен цикъл на изграждане на вашия бизнес, за да можете отново да получите валидиране за всяка стъпка.

2. Чрез личен обхват

Толкова е лесно да получите достъп до хиляди подходящи хора чрез взаимосвързаната природа на интернет, но понякога помага да се задълбочите малко повече от това. Ако вашият бизнес се занимава с продукти и услуги с висока стойност (да се чете: висока цена) или предлагате лично предложение от типа “един към един”, струва си да се свържете лично с потенциални бета тестери.

Например, ако вашият бизнес е насочен към студенти, посетете местния колеж и се срещнете лично със студенти, за да ги помолите да бъдат бета тестери. Като алтернатива, ако изграждате локализиран бизнес, можете да посетите мрежови събития и събития на общността, за да намерите потенциални бета тестери.

Това също осигурява повече персонализирана форма на обратна връзка и работи добре, ако искате само няколко бета тестери да изпробват продукт или услуга с висока цена.

3. Чрез фейсбук групи и форуми

В противен случай можете да се върнете онлайн и да се докоснете до кладенеца на потенциални бета тестери, дебнещи във Facebook групи и форуми като Reddit или Quora.

Страхотното нещо в този метод сте вие зная тези хора са отворени да помагат на другите, защото са склонни вече да прекарват поне част от свободното си време, отговаряйки на въпроси и предлагайки съвети относно избраната от тях платформа.

Facebook групите, по-специално, са страхотно място за намиране на хора в рамките на вашата целева аудитория искам да помогнем. Всъщност има почти група във Facebook за всякакъв вид интереси и географска област, това е просто случай да разберете къде се мотае вашата целева аудитория.

Ключът е да не купа в тези групи и просто извикайте за бета тестери. Вместо това искате да подхранвате връзки с ключови хора, като участвате активно в разговори и наистина слушате какъв диалог вече се случва във вашата индустрия.

Възползвайте се максимално от вашите бета тестери

Намирането и работата с бета тестери е една от най-важните части от стартирането на нов бизнес. Ако пропуснете тази стъпка, може да откриете, че вашият продукт или услуга е голям провал, когато най-накрая го стартирате, просто защото не сте отделили време да потвърдите дали е необходим или не.

Запомнете: Намерете бета тестери, които отговарят на вашата целева аудитория, и направете изживяването привлекателно за тях.

Скот е главен изпълнителен директор на Elevation Marketing. Той е балансиран поемащ риск с почти три десетилетия опит в създаването и разрастването на рекламни и маркетингови агенции. Неговият бизнес нюх е съчетан със стремеж за изграждане на креативни екипи, които процъфтяват в отворена, съвместна работна среда. Скот търси най-добрите креативни личности, не само за да предоставят качествени услуги на клиентите, но и за да помогнат за оформянето на бъдещата посока на Elevation.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *