Как да напиша бизнес план за пекарна

Вкусната храна винаги е била вашата страст. Обичате люспесто тесто, втасащи хлябове и плодови пълнежи. И сега искате да донесете страстта си на други хора, като отворите пекарна.

Но сега може би се питате дали наистина е необходимо да напишете бизнес план за вашата пекарна? Е да. Вашият бизнес план ще бъде инструмент за осигуряване на финансиране. Но дори и да не търсите финансиране, написването на бизнес план ще ви помогне успешно да отворите пекарната си. Ще изясни каква нужда на пазара ще задоволи вашата пекарна и всички стартиращи елементи, които може да сте пропуснали.

Поради многото фактори, които ще трябва да обмислите, включително откъде ще получите доставки и съставки и как ще останете на върха на производството, написването на бизнес план за вашата пекарна е абсолютно необходимо.

Бизнес планът за пекарна ще прилича на стандартен бизнес план по много начини. Но вие ще искате да приспособите някои аспекти на плана. Например, трябва да включите меню и план, за да останете на върха на производствения си график. Тази статия ще ви преведе как да направите вашия бизнес план специфичен за пекарна, както и как да включите аспекти на традиционен бизнес план.

Ако искате примерен бизнес план за пекарна, може да е полезно да видите нашия примерен бизнес план за пекарна. Това може да ви помогне да дадете отправна точка, когато разработвате свой собствен план, докато минавате през останалата част от тази статия.

Защо имате нужда от бизнес план за вашата пекарна

Както бе споменато по-горе, бизнес планът може да ви помогне да осигурите финансиране. Но също така може да ви помогне да разгледате по-фините детайли на вашата операция. Ще ви помогне да определите какви печива ще произвеждате, колко ще произвеждате на ден и какво оборудване ще ви е необходимо за това.

Ще трябва да вземете предвид разходите за закупуване на съставки и времето, необходимо за направата на необходимия брой партиди на ден. Опитът да прецените тези фактори преди време ще ви помогне да успеете, когато дойде време да отворите вратите на вашата пекарна.

Какво да включите във вашия бизнес план за пекарна

Вашият бизнес план за пекарна ще се придържа към формата на традиционен бизнес план. В същото време ще трябва да включите елементи, които липсват в типичния бизнес план. Тази статия ви превежда през всяка стъпка от бизнес плана.

Изпълнително резюме

Всеки бизнес план се нуждае от резюме. Помислете дали да не напишете този раздел последен, за да имате първо ясна представа за вашата пекарна. Резюмето ще обобщи ключовите точки на вашия план. Но не забравяйте да сте кратки и да ограничите този раздел до 1-2 страници.

Ако се надявате да осигурите финансиране от инвеститори или банката, това е частта от бизнес плана, която те ще прегледат.

Вашето резюме ще предостави общ преглед на вашата пекарна, кратко описание на вашия целеви пазар и основните точки на вашия мениджърски екип и финанси. Можете също да кимнете към вашия пазарен анализ.

Възможност: Визия и концепция

В този раздел на бизнес плана ще обсъдите своя „проблем и решение“. Можете също да мислите за тази част като за визия и концепция. Какво предлага вашата пекарна, което другите заведения за хранене в района не предлагат?

Опишете накратко вида пекарна, която ще отворите, и атмосферата, която се надявате да създадете. След това обсъдете каква ниша ще запълни на пазара. Ще отворите ли пекарната, за да задоволите нужда в район с малко възможности за храна? Или ще допълвате предложенията в претъпкан мол или булевард?

Меню

Очевидно сте в бизнеса с печени изделия. Но ще се специализирате ли в определени видове, като например понички? Или ще се харесате на конкретен целеви пазар, като включите набор от вегански или безглутенови продукти? Или ще се съсредоточите върху етнически печива, като хляб хала или яйчени сладкиши?

Опишете защо артикулите от вашето меню са там. Ще приемате ли поръчки по поръчка, като например правене на торти за рожден ден? Включете и тази информация. Направете връзка между вашето меню и целевия ви пазар, което ще разгледаме по-късно в тази статия.

Целеви пазар

Разделът за целевия пазар е особено важен компонент от вашия бизнес план. Вашият целеви пазар са клиентите, които ще бъдат привлечени от вашата пекарна. Вашата пекарна няма да е за всеки. Трябва да се съсредоточите върху конкретен набор от хора, които ще намерят стойност в това, което вашата пекарна може да предложи.

Пекарна, която използва съставки от местен фермерски пазар или е изключително органична, ще привлече един вид целеви пазар. Пекарна, която държи продуктите от по-евтината страна и се фокусира върху вземане и отиване, може да се хареса на целевия пазар от студенти.

Както вашето меню и ценообразуване, така и цялостната атмосфера ще ви помогнат да определите целевия си пазар. Ако можете, говорете директно с потенциалните си клиенти. Познайте квартала, където се отваря вашата пекарна.

Разделът за целевия пазар на вашия бизнес план е в основата на вашия успех. Вижте нашата статия за всички подробности, които могат да подобрят този раздел, за това как можете да обогатите този раздел.

Дизайн и брандиране

Когато отваряте пекарна, отделете време да обмислите естетиката на вашето пространство и маркетинговите материали, както и вашата марка като цяло. Обозначението и интериорното декориране могат да направят вашата пекарна привлекателна за потенциалните клиенти.

Тези функции също съобщават какъв вид пекарна сте. Може би управлявате луксозна пекарна, която предлага специални продукти като тирамису или баклава. Може би това е по-скоро непринуден вариант за хранене с типични бисквити и сладкиши.

Местоположение

Още веднъж, местоположението има значение, когато става въпрос за въвеждане на вашия целеви пазар във вашата пекарна. Пекарната трябва да е достъпна за хора, които търсят храна в движение. Малко вероятно е хората да се стараят да намерят вашата пекарна, така че се уверете, че е видима и има удобен паркинг.

Една пекарна може да има стратегическо местоположение наред с други заведения за хранене. Може да бъде място за десерт, което клиентите да посетят, след като са хапнали в близката пицария. Или може да допълни кафене, което продава напитки, но има ограничен брой сладкиши. Уверете се, че околните магазини и/или заведения за хранене не са директни конкуренти на вашата пекарна. Може дори да помислите как вашето местоположение и настройката на вътрешността на вашата пекарна могат да използват миризми, за да привличат клиенти. Ще бъде ли минувачът ударен от аромата на прясно изпечен хляб от прозорците или вратата сутрин?

Също така вземете предвид разходите за вашето местоположение. Ще наемете или купите пространството? Ще трябва ли да го ремонтирате, за да добавите плот, стая за сядане или кухня?

Маркетинг и PR

Ще искате да предупредите света, когато новата ви пекарна отвори врати. Вашият PR и маркетинг ще изложат как планирате да разпространите думата на вашия целеви пазар. Може да искате да създадете уебсайт или онлайн PDF на вашето меню. Също така ще искате да създадете акаунти в социалните медии, за да комуникирате директно с клиентите.

Маркетингът е свързан с връзките с обществеността (PR). Това е, което ще бъде написано за вашата пекарна в местни медии като вестници или в онлайн рецензии. Но не се вълнувайте твърде много от генерирането на преса, преди да сте готови. Първо трябва да се уверите, че вашият бизнес работи гладко. Отработете всички груби точки, като например наличието на достатъчно продукти, които да отговорят на търсенето през целия ден.

Този раздел от бизнес плана трябва да очертае как възнамерявате да се справите с маркетинга, вида реклама, за която ще харчите пари, и как ще подходите към PR. Можете да наемете PR консултант, но се уверете, че сте наясно какъв опит има това лице или компания с пекарни или подобни бизнеси.

Финансов план

Последната и много важна част от вашия бизнес план ще бъде финансовият план. Още веднъж, финансовият план е част от вашия бизнес план, която ще носи тежест за потенциалните инвеститори. Те ще искат да видят прогнози и отчети за паричните потоци. Финансовият план ги уверява, че имате план за правене на пари.

Финансовият план се състои от четири елемента: прогноза за продажбите, отчет за доходите, отчет за паричните потоци и баланс. Не се притеснявайте, ако нямате много опит в работата с тези номера. LivePlan е пример за инструмент, който може да ви помогне да изградите точни финансови прогнози, които можете да коригирате според нуждите, когато вашият бизнес расте.

За допълнителни насоки относно финансовите отчети, ние създадохме това ръководство за това какво трябва да влезе във вашия финансов план.

Шаблони и примери за бизнес план на пекарна

Може да е полезно да проучите как други пекарни, ресторанти и различни заведения за хранене са изградили своите бизнес планове. Разгледайте нашата безплатна библиотека с примерни планове и шаблони за пекарни и свързани бизнеси. Можете да те който и да е от тези документи във формат Word и да получите някакво скеле за вашия бизнес план за пекарна.

В допълнение към тези ресурси, специфични за пекарната, може да искате да освежите как да напишете конкретни части от традиционен бизнес план. Ако е така, разгледайте нашето холистично описание как да напишете бизнес план.

Инструмент за написване на вашия бизнес план за пекарна

Може да искате да потърсите повече инструменти, за да сте сигурни, че писането на вашия бизнес план върви гладко. Препоръчваме ви да проверите LivePlan за написване на вашия бизнес план. Той ще ви води през всяка стъпка в процеса на писане на вашия бизнес план. Освен това, той ще генерира финансови прогнози за вас, което го прави първокласен инструмент за предприемачи от всякакъв вид.
Започването на бизнес може да се почувства непосилно, така че се възползвайте от наличните инструменти и статии. Прочетете повече за това как LivePlan може да ви помогне при написването на бизнес плана за вашата пекарна.

Сара Ховет е старша специалност по английски и журналистика и второстепенна степен по творческо писане в Университета на Орегон Clark Honors College. В момента тя е стажант по маркетинг на съдържанието в Palo Alto Software, където пише статии, проучени от SEO за Bplans. Можете да научите повече за нейните изследвания и умения на sarahhovet.weebly.com.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *