Как да напиша бизнес план за по-малко от час

Повечето хора мислят така писане на бизнес план трябва да е трудно. Тук съм, за да ви кажа, че не е задължително.

Всъщност е възможно да напишете първоначалния си бизнес план за по-малко от час. В края на краищата, вие винаги мислите за вашия бизнес и стратегиите, които ще използвате за растеж, така че записването на тези идеи на хартия не би трябвало да е трудно – дори може да бъде приятно изживяване.

Чуйте Питър и Джонатан да обсъждат тази статия и да се опитат да направят свой собствен бизнес план във втория епизод на The Bcast, официален подкаст на Bplans:

Щракнете тук, за да се абонирате за The Bcast в iTunes »

Нов вид бизнес планиране

Един бизнес план вече не трябва да бъде дълъг документ, чието писане и проучване отнема седмици. Не е нещо, което отпечатвате, подвързвате професионално и след това залепвате на рафт. Вероятно имате нужда само от официален, традиционен бизнес план, ако търсите банков заем или външна инвестиция – ще се очаква да предоставите такъв в тези случаи.

Но за повечето фирми бизнес планирането трябва да бъде прост, непрекъснат процес, който ви помага да откриете идеалната си бизнес стратегия. Става въпрос много по-малко за съставяне на документ, а повече за често преглеждане на вашата стратегия и финанси, за да можете да реагирате бързо на предизвикателства и възможности. Освен това просто правех процеса на бизнес планиране научно доказано, че ви прави по-успешни– и има много други причини, поради които наличието на бизнес план също е важно.

Насърчавам ви да възприемете концепция, наречена Lean планиране— има всички предимства на традиционното бизнес планиране без болката и неприятностите от създаването на дълъг документ за бизнес план.

Ще започнете с кратък преглед на вашия бизнес — план за икономична работа. Това е вашата бизнес стратегия, написана накратко, само с основните компоненти на бизнес плана, така че да можете да актуализирате бързо и лесно, докато научавате повече за вашия бизнес, вашите клиенти и себе си. Също така е чудесно отправно място за като се уверите, че вашата невероятна бизнес идея е наистина жизнеспособна.

Какво да включите във вашия Lean план

Когато пишете своя Lean план, канализирайте Twitter и се опитайте да поддържате всеки раздел от бизнес плана възможно най-кратък:

Стойностно предложение

Едно изречение, което описва стойността, която предоставяте на клиентите си. Ако пишете туит, за да разкажете на хората за вашия бизнес, какво бихте казали? Само със 140 знака опишете какво правите и какво ви прави уникални. Вашата цел е да комуникирате стойността, която предоставяте на клиентите си по начин, който те ще разберат.

Пазарна нужда

Какъв проблем решава вашият бизнес за вашите клиенти? Ако не решавате проблем за клиентите си, ще ви е трудно да изградите бизнеса си. Ако не сте сигурни, опитайте да говорите с потенциалните си клиенти и да ги попитате какво харесват във вашите продукти или услуги. Защо избират вас пред други алтернативи?

Вашето решение

Как решавате проблема на вашия клиент? Какви продукти и услуги предлагате? Опишете вашия продукт или услуга и защо са по-добри от алтернативите. По същество, ако някой ви попита какво продавате, какъв ще бъде отговорът ви?

Конкуренция

Какви продукти и услуги избират вашите клиенти днес вместо вашите? С какво си различен? Какво прави вашия бизнес и продукти по-добри от съществуващите алтернативи?

Целеви пазар

Кой е вашият идеален клиент? Опишете своя идеален клиент. Кои са те? Бъдете възможно най-конкретни – възраст, пол, навици за пазаруване и т.н. Ако се насочвате към различни типове хора, създайте пазарни сегменти за всяка група.

Продажби и маркетинг

Как рекламирате продуктите и услугите си на клиентите си? Какви са вашите канали за продажба или местата, където ще продавате продуктите си? Ако продавате онлайн, вашият онлайн магазин е канал за продажби. Ако имате и физически магазин, това е друг канал за продажба. Какво ще направите, за да рекламирате бизнеса си?

Ако планирате да купувате реклама, избройте видовете реклама, които планирате да правите тук. Не забравяйте, че различните целеви пазари може да се нуждаят от различни видове маркетингови дейности, за да представят вашия продукт пред тях.

Бюджет и цели за продажби

Колко мислите, че ще продадете и колко ще ви струва да направите своя продукт или да предоставите услугата си? Какви други ключови разходи ще имате, когато бизнесът ви започне да работи? Какви цели за продажбите трябва да постигнете, за да бъде вашият бизнес успешен?

Не се занимавайте с детайлите, за да започнете, а просто помислете в общи линии, за да получите груба представа за това как вашият бизнес ще работи финансово. Можете да прецизирате подробностите по-късно.

Важни етапи

Какво постигнахте досега и какви са основните ви цели за следващите няколко месеца или години? Това ще ви помогне да останете на път и да постигнете целите си. Уверете се, че сте задали важни етапи на хората от вашия екип, така че да имате истинска отговорност и отчетност.

Екип

Защо вие и вашите бизнес партньори сте правилните хора, които да направят вашата компания успешна? Дори ако започвате само с вас, напишете няколко кратки точки за това защо вие сте правилният човек да управлява този бизнес. Ако трябва да наемете ключови хора в бъдеще, избройте и тези позиции, дори ако не знаете кой точно ще заеме тези позиции в момента.

Партньори и ресурси

Трябва ли да работите с други компании или организации, за да направите вашата компания успешна?

Нужди от финансиране

Това не е задължително; ако трябва да съберете пари за вашия бизнес, колко са ви необходими и за какво ще ги използвате? Дори и да си стартиране на вашия бизнес със собствените си спестявания или като използвате дълг по кредитна карта, добра идея е да планирате как ще използвате средствата, докато започнете да извършвате продажби.

Започнете с вашия Lean Plan—запазете документа с подробния бизнес план за по-късно

Докато мислите за всяка от областите по-горе, не мислете за „бизнес план“. Вместо това си представете, че разговаряте с някого на коктейл и му обяснявате бизнеса си с прости думи.

Много по-добре е да подходите към това, сякаш „насочвате бизнеса си“. В крайна сметка идеята за стъпка първо, план второ е най-добрата практика в бизнеса и е много по-бърз и ефективен път към успеха от традиционен бизнес план.

Ето пример за Lean план, който създадох за 27 минути:

Винаги съм искал да притежавам магазин за велосипеди, така че ето план за икономичен план, който създадох за 27 минути, доста по-малко от един час. Както можете да видите, един Lean план не трябва да е сложен и все още имах време да направя още един и да изпробвам друга бизнес идея за размера.

Признавам, изневерих малко и използва LivePlan да създадете този Lean план, който направи процеса по-лесен, но можете да създадете свой собствен Lean план също толкова лесно използвайки нашия безплатен шаблон или просто като напишете вашите бележки за всеки раздел на бизнес план в документ.

Ключът е да не забравяте да запазите всеки елемент от бизнес плана кратък. Не добавяйте повече от необходимото.

Първи стъпки

Ако сте готови да започнете да работите по свой собствен Lean план, изтеглете нашия безплатен шаблон и започнете веднага. Използвайте маркери или лепящи бележки, за да записвате бързо идеите си. Ако искате онлайн версия, която можете да споделите с бизнес партньори, дайте LivePlan опит.

И ако имате нужда от по-традиционен бизнес план, можете изтеглете нашия безплатен шаблон или прегледайте над 500 пълни бизнес плана. Ако решите да го оставите на професионалистите, опитайте Консултации за бизнес план на LivePlan— ще получите дългосрочен бизнес план, написан от MBA, за пет работни дни, който ще бъде идеален за банкови заеми и инвеститори.

Мислите ли, че можете да използвате този формат, за да планирате бизнеса си по-бързо и по-ефективно? Споделете мислите си с мен в Twitter @noahparsons и не се колебайте да задавате въпроси. Ще се погрижа да им отговоря, когато се появят!

Бележка на редактора: Тази статия е публикувана първоначално през 2018 г. и е актуализирана за 2021 г.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *