Как да напиша RFP за дизайн на уебсайт за вашия бизнес уебсайт през 2022 г

Ако нямате вътрешните възможности да проектирате ефективен сайт за вашия бизнес, вероятно трябва да потърсите дизайнер. Част от този процес е разработването на предложение за това, което искате да включите в уебсайта на вашия бизнес. Създаването на заявка за предложение (RFP) за проект за уебсайт може да помогне на вашия бизнес не само да намери правилния партньор за уебсайт, но и да разбере по-добре изискванията на вашия проект.

Въпреки че на пазара има много агенции за уебсайтове и дизайнери на свободна практика, истината е, че реномираните уеб агенции получават RFP през цялото време. Най-вероятно ще игнорират заявката ви, ако обхватът на проекта изглежда неорганизиран.

За да ви помогнем да избегнете тези капани, следвайте тези съвети, за да напишете добре организиран RFP за дизайн на уебсайт и да подготвите проекта си за успех.

Какво е RFP за дизайн на уебсайт?

Заявка за предложение за дизайн на уебсайт (RFP) е кратък документ, който очертава целите на вашия бизнес и обхвата на новия уебсайт. Има няколко причини да подготвите RFP.

Ако не разполагате с вътрешни ресурси за създаване на професионален сайт, ще искате да потърсите талантлив екип за уеб дизайн за помощ.

Искането за предложение също може да бъде полезно, ако вашият бизнес ще се нуждае от по-сложен уебсайт, който включва електронна търговия или функционалност за членство.

Дизайнерите на уебсайтове не изискват RFP, за да изготвят предложение. Това обаче може да помогне на вашия бизнес да се увери, че избраният уеб партньор може да отговори на всичките ви очаквания.

5 ключови компонента на RFP за дизайн на уебсайт

Въпреки че подробностите във всеки RFP ще зависят от нуждите на бизнеса, ето пет ключови компонента, които трябва да обмислите да включите.

1. История на компанията

Започнете своя RFP с кратък преглед на вашия бизнес и настоящите продукти или услуги. Поддържайте този раздел кратък и съобразете информацията с това, което е от значение за проекта на уебсайта.

Ако имате съществуващ уебсайт, споделете каква роля играе сайтът в момента във вашия бизнес по отношение на маркетинг, набиране на персонал и брандиране.

Ако генерирането на потенциални клиенти е ключова цел за новия уебсайт, може да искате да споделите всеки маркетинг, който правите в момента и как вашият екип придобива нови клиенти.

Споделете някои подробности за вашите идеални клиенти или аудитория, ако имате ясна представа за вашия целеви пазар. Повечето уеб агенции ще отделят много време за разбиране на различните типове посетители на уебсайтове, за да създадат подходящ и ефективен сайт.

И накрая, опишете кой ще участва в проекта на уебсайта във вашия екип. Най-добре е този вътрешен уебсайт да включва максимум 3-4 души. Повече объркване и разногласия могат да възникнат с по-голям вътрешен екип.

2. Цели и задачи на проекта

Процесът на създаване на RFP е добро упражнение за всеки бизнес. Позволява ви да направите крачка назад и да оцените текущото си състояние на уебсайта и как изглежда „успехът“ за проекта.

За да подготвите този раздел от RFP, ще трябва да обсъдите целите на проекта със заинтересованите страни във вашия бизнес.

Има някои често срещани причини да създадете нов уебсайт или да преработите съществуващия си сайт. Ако сте стартиращ бизнес и искате да стартирате онлайн присъствието си, целта ви може да е да изградите професионален сайт, който може да привлече инвеститори и да развие бизнеса ви.

За установени фирми генерирането на потенциални клиенти може да бъде основен фокус за новия сайт. Ако случаят с вашия бизнес е такъв, ще искате да изберете уеб партньор, който разбира оптимизацията на реализациите и дигиталния маркетинг.

Разрастващ се бизнес може също да се нуждае от уебсайт, който да подпомага набирането на персонал и да се грижи за нови служители със силна страница за кариера и обяви за работа.

Ако преработвате съществуващ сайт, може да имате определени предизвикателства с текущия си сайт. Не забравяйте да включите и тях в RFP и ги обсъдете допълнително с екипа на уебсайта. Например дизайнът на сайта може да не представя адекватно марката и да е остарял.

3. Изисквания за проектиране и разработка

Създаването на RFP също може да ви помогне да съберете по-точни оферти за уебсайт, тъй като предоставяте ясни насоки за обхвата. В този раздел на RFP ще искате да очертаете вашите нужди от дизайн и функционални изисквания за новия сайт.

Едно важно съображение е дали вашият бизнес ще ребрандира и дали ще имате нужда от помощ с ново лого и насоки за брандиране. Помислете дали да не включите няколко сайта за вдъхновение или конкурентни сайтове, защото повечето уеб агенции ще ги поискат в началото на проекта.

Изискванията за функционалност на сайта ще имат по-голямо влияние върху общите разходи и разработката, включена в проекта.

За информационен сайт ще искате да включите всякакви подробности за интеграции с вътрешни системи като CRM и платформи за имейл маркетинг, интеграции на табла за работа за страници за кариери или уникални функции. Защитен с парола или портал за служители на сайта също би се считал за по-сложна заявка.

Ако търсите сайт за електронна търговия или сайт за членство, ще трябва да предоставите възможно най-много подробности за функционалните изисквания.

В този раздел на RFP трябва също да посочите дали искате да изградите сайта на конкретна платформа за уебсайт като WordPress или да използвате специфична система за електронна търговия като WooCommerce или Shopify.

4. Бюджет и график

Разделът за бюджета и графика е най-важната част от RFP.

Имайте предвид, че уеб агенциите и дизайнерите на свободна практика ще оценят изискванията за бюджет и график първо в RFP. Това означава, че ако вашият бюджет или график са ограничени или неразумни, можете бързо да филтрирате възможността да работите с някои уеб партньори.

Да имате добра представа за бюджета си е от решаващо значение. Вашият бюджет гъвкав ли е или не? Ако е гъвкав, посочете ценови диапазон в RFP и обяснете, че сте отворени за дискусия. Цената на нов уебсайт зависи от изискванията за дизайн и разработка, така че винаги трябва да имате възможно най-строг обхват за проекта.

Не сте сигурни какво е разумно за пазара? Представете малко гъвкавост и обсъдете вашите изисквания с най-добре избраните от вас агенции, за да видите какво е разумно.

Като индустриален стандарт повечето уеб проекти отнемат между 2 и 3 месеца. Избързването на графика на проекта може да означава, че уеб дизайнерът ще намали качеството и персонализирането.

Когато съобщавате времевата линия, предоставете всички подробности за предстоящите основни етапи на бизнеса, които могат да повлияят на стартирането на сайта, като дигитална маркетингова кампания или пускане на продукт.

5. Критерии за подбор

Критериите за подбор на RFP обикновено са последният раздел на документа, където очертавате крайните срокове за отговор на RFP и изисквате допълнителни елементи.

Ако оглавявате уеб проект за вашия бизнес, обсъдете процеса на вземане на решения с другите заинтересовани страни. Знаейки това предварително, ще намалите загубеното време в телефонни обаждания и предложения от агенции, които няма да отговарят на основните критерии.

Посочете краен срок за отговор на RFP и очакваната начална дата. Това ще ви помогне да спазите графика на проекта, който сте очертали, и също така показва, че вашият бизнес се отнася сериозно към проекта.

В този раздел на RFP поискайте всякаква допълнителна информация, която бихте искали да видите извън предложение, като предишна дизайнерска работа или препоръки от минали клиенти. Ако търсите агенция за уебсайтове с богат опит в дизайна на уебсайтове за B2B, тогава ще искате да поискате примери за тяхната работа върху сайтове за B2B. Можете да направите същия подход, ако търсите дизайнер, който е специализиран в B2C или сайтове за електронна търговия.

И накрая, добавете всякакви различни добавки, които искате да видите в предложението за дизайн на уебсайта. Например искате да видите разходите за хостинг и поддръжка в цената на проекта.

Вашият RFP трябва да допринесе за сътрудничество

Повечето компании за уеб дизайн ще проведат телефонен разговор с вас след получаване на RFP и преди да изготвят предложение, особено ако има някакви пропуски в обхвата на проекта.

Може да е изкушаващо да изпратите своя RFP на безкрайни дизайнери и уеб агенции, но имайте предвид, че проектът е сътрудничество. Въпреки това ще получите по-добри отговори, като изпратите окончателния RFP до вашите топ 3-4 компании за уеб дизайн като отправна точка.

Микел Брус е главен изпълнителен директор на TinyFrog Technologies, агенция за уеб дизайн в Сан Диего, специализирана в уеб дизайн и разработка на WordPress и защитен хостинг и поддръжка. Основана през 2003 г., TinyFrog Technologies предлага базиран на реализация подход към уеб дизайна и е създала над 1100 уебсайта.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *