Как да напишем убедителен бизнес план за инвеститори

Набирането на пари за вашия бизнес е голямо усилие. Имате нужда от списъци с инвеститори, с които да се свържете, и трябва да сте подготвени за срещите си с инвеститори, за да увеличите шансовете си да получите финансиране. Трябва да тренирате представянето си и да сте готови да отговорите интелигентно на произволен брой въпроси за вашия бизнес.

Ключът към улесняването на целия този процес е да инвестирате малко време и да напишете бизнес план. Вярно е – не всички инвеститори ще поискат да видят вашия бизнес план. Но процесът на съставяне на бизнес план ще гарантира, че сте обмислили всеки аспект от вашия бизнес и сте готови да отговорите на всички въпроси, които възникнат по време на процеса на набиране на средства.

Защо инвеститорите искат да видят бизнес план?

Самият документ на бизнес плана не е важен за инвеститорите. Важно е знанието, което сте генерирали, преминавайки през процеса. Наличието на бизнес план показва, че сте си направили домашното да обмислите как ще работи вашият бизнес и какви цели се опитвате да постигнете.

Когато съставяте бизнес план, трябва да прекарате време в мислене за неща като вашия целеви пазар, вашите продажби и маркетингова стратегия, проблема, който решавате за вашите клиенти, и кои са основните ви конкуренти. Бизнес планът осигурява структурата за обмисляне на тези неща и документира вашите отговори, така че да сте подготвени за неизбежните въпроси, които инвеститорите ще задават за вашия бизнес.

Дори ако инвеститорите никога не искат да видят вашия бизнес план, работата, която сте свършили, за да го подготвите, ще гарантира, че можете да отговорите интелигентно на въпросите, които ще получите. И ако инвеститор поиска вашия бизнес план, вие сте готови да го предадете. В края на краищата нищо не може да бъде по-лошо от това да пристигнете на среща с инвеститори и след това да получите заявка за бизнес план и да нямате готов такъв.

Освен разбирането на вашата бизнес стратегия, инвеститорите също ще искат да разберат вашите финансови прогнози. Те искат да знаят как вашият бизнес ще функционира от финансова гледна точка – това, което обикновено се нарича вашият “бизнес модел”. Те също така ще искат да знаят какво ще е необходимо, за да бъде вашият бизнес печеливш и къде очаквате да харчите пари за разрастване на бизнеса. Пълният финансов план е част от всеки бизнес план, така че инвестирането на малко време тук ще ви послужи добре.

Какво искат да видят инвеститорите в бизнес плана?

Няма такова нещо като перфектен бизнес план и инвеститорите знаят това. В края на краищата те са прекарали години, а често и десетилетия, слушайки бизнес презентации, четейки бизнес планове, инвестирайки в компании и наблюдавайки как успяват и се провалят. Както обича да казва предприемачът и инвеститор Стив Бланк, „Никой бизнес план не оцелява след първия контакт с клиент.“

Ако това е вярно, тогава защо изобщо си правите труда да пишете бизнес план? Каква е стойността на планирането и защо инвеститорите го искат, ако знаят, че планът скоро ще бъде остарял?

Тайната е, че процесът на планиране, а не окончателният план, е ценен. Инвеститорите искат да знаят, че сте обмислили идеята си, документирали сте предположенията си и сте на път да потвърдите тези предположения, така че да премахнете риска от бизнеса си.

И така, какво искат да видят инвеститорите във вашия бизнес план? Освен типичните секции, ето най-важните неща, които инвеститорите искат да видят във вашия план.

Визия за бъдещето

Инвеститорите, особено тези, които инвестират в стартиращи фирми на ранен етап, искат да разберат вашата визия. Накъде виждате вашата компания в бъдеще? Кои ще са вашите клиенти и какви проблеми ще решавате за тях? Изпълнението на вашата визия може да отнеме години – и е вероятно визията да се промени и развие с времето – но инвеститорите искат да знаят, че мислите отвъд утрешния ден и в бъдещето.

Съответствие на продукт/пазар и сцепление

Инвеститорите искат нещо повече от идея. Те искат доказателства, че решавате проблем за клиентите. Вашите клиенти трябва да искат това, което продавате, за да изградите успешен бизнес и вашият бизнес план трябва да опише доказателствата, които сте открили, които доказват, че ще можете да продавате вашите продукти и услуги на клиентите. Ако имате „сцепление“ под формата на ранни продажби и клиенти, това е още по-добре.

Необходимо финансиране и използване на средствата

Когато предлагате инвеститори, трябва да знаете колко искате. Вашата финансова прогноза трябва да ви помогне да разберете това. Вие ще искате да съберете достатъчно пари, за да покриете планираните разходи и изискванията за паричен поток плюс малко допълнително финансиране като предпазна мрежа. Освен това ще искате да посочите как точно планирате да използвате инвестицията си. В бизнес план този раздел често се нарича „източници и използване на инвестиции“.

Силен мениджърски екип

Добрата идея наистина е само малка част от уравнението за успешен бизнес. Всъщност много хора имат добри бизнес идеи – хората, които могат да се справят добре, обикновено успяват. Инвеститорите ще обърнат много внимание на раздела от вашия план, където говорите за вашия мениджърски екип, защото искат да знаят, че можете да трансформирате идеята си в успешен бизнес. Ако имате пропуски и все още трябва да наемете ключови служители, това е ОК. Общуването, че разбирате какви са вашите нужди, е най-важното нещо.

Стратегия за излизане

Когато инвеститорите ви дават пари, за да започнете и развиете бизнеса си, те се стремят в крайна сметка да възвърнат инвестицията си. Това може да се случи, като в крайна сметка продадете бизнеса си на по-голяма компания или дори като станете публична компания. По един или друг начин, инвеститорите ще искат да знаят вашите мисли относно евентуална стратегия за излизане от вашия бизнес.

Какви документи искат да видят инвеститорите?

Дори ако инвеститорите никога не поискат подробен бизнес план, вашият процес на бизнес планиране трябва да създаде няколко ключови документа, които инвеститорите ще искат да видят. Ето какво трябва да сте готови, за да представите инвеститори:

Мотивационно писмо

В наши дни много дейности за набиране на средства се извършват по имейл и ще ви трябва кратко мотивационно писмо, което предизвиква интереса на инвеститорите. Вашето мотивационно писмо трябва да е много кратко, но да опишете проблема, който решавате за вашия целеви пазар. Страхотните мотивационни писма понякога са във формат „история“, който привлича читателите с пример от реалния свят, който може да се сравни с проблемите, с които се сблъскват вашите клиенти и как нашият продукт или услуга

Целта на мотивационното писмо не е да обясни всеки аспект от вашия бизнес. Това е само за да предизвикате интерес и да получите среща с инвеститор, където ще имате повече време да представите бизнеса си. Поддържайте мотивационното си писмо кратко, ангажиращо и по същество.

Питч палуба

Ако получите среща с инвеститори, почти сигурно ще имате нужда от представяне, за да представите идеята си по-подробно и да покажете вашата бизнес идея. Вашето представяне ще обхваща проблема, който решавате, вашето решение, целевия ви пазар и ключови пазарни тенденции. Прочетете нашето подробно ръководство за това какво да включите във вашия питч дек тук и за вдъхновение вижте нашата галерия с повече от 50 примера на индустриални питч дек.

Резюме и/или Lean план

Може да не получите среща веднага. Вашето мотивационно писмо може да генерира искане за допълнителна информация и тук е полезно едно солидно резюме или прост бизнес план. Този документ, макар и все още кратък, е по-подробен от вашето мотивационно писмо и обяснява малко повече за вашия бизнес на страница или две. Прочетете повече за това какво влиза в едно страхотно резюме и как да изградите икономичен бизнес план.

Финансови прогнози

Инвеститорите неизбежно ще искат да видят вашите финансови прогнози. Ще ви е необходима прогноза за продажбите, бюджет за разходите, прогноза за паричните потоци, печалба и загуба и баланс. Ако имате исторически резултати, трябва да планирате да ги споделите, както и всички други ключови показатели за вашия бизнес. Инвеститорите винаги ще гледат дълбоко под капака на вашия бизнес, така че бъдете готови да споделите всички подробности за това как вашият бизнес ще работи от финансова гледна точка.

Какво да включите във вашия бизнес план за инвеститор

Когато съставите подробен бизнес план за инвеститори, ще следвате доста стандартен формат. Разбира се, не се колебайте да персонализирате плана си, за да отговаря на вашите бизнес нужди. Запомнете: вашият бизнес план не е свързан с плановия документ, който създавате — това е процесът на планиране, който ви помага да обмислите и развиете вашата бизнес стратегия. Ето какво ще включват бизнес плановете на повечето инвеститори:

Изпълнително резюме

Обикновено написано последно, вашето резюме е общ преглед на вашия бизнес. Както споменах по-рано, можете да използвате резюмето като самостоятелен документ, за да предоставите на инвеститорите повече подробности за вашия бизнес в кратка форма. Прочетете нашето ръководство за изпълнителни резюмета тук.

Възможност

Разделът за възможности на вашия план обхваща проблема, който решавате, какво е вашето решение и подчертава всички данни, които имате, за да докажете, че хората ще харчат пари за това, което предлагате. Ако имате клиентско валидиране под каквато и да е форма, това е мястото, където подчертавате тази информация.

Пазарен анализ

Опишете какъв е вашият целеви пазар и основните тенденции, които се появяват на този пазар. Расте ли пазарът? Променят ли се моделите на покупка? Каква е позицията на вашия бизнес да се възползва от тези промени? Не забравяйте да прекарате известно време в обсъждане на вашата конкуренция и как вашият целеви пазар решава проблемите си днес и как вашето решение е по-добро.

План за маркетинг и продажби

Повечето фирми трябва да разберат как да разгласят и да привлекат клиенти. Вашият бизнес план трябва да включва маркетингов план, който описва как ще достигнете до целевия си пазар и всякакви ключови маркетингови инициативи, които ще предприемете. Трябва също да отделите време за описване на вашия план за продажби, особено ако вашият процес на продажба отнема време за затваряне на клиенти.

Основни етапи / Пътна карта

Очертайте ключови етапи, които се надявате да постигнете и кога планирате да ги постигнете. Този раздел трябва да обхваща ключови дати за разработване на продукта, ключови партньорства, които трябва да създадете, и всички други важни цели, които планирате да постигнете.

Компания и управление

Тук описвате гайките и болтовете на вашия бизнес. Как е структурирана вашата организация? Кой е във вашия екип и какъв е техният опит? Има ли важни позиции, за които все още трябва да наемете?

Финансов план

Както споменах, ще трябва да създадете прогноза за печалба и загуба, паричен поток и баланс. Вашият финансов план трябва да бъде оптимистичен, но реалистичен. Това е труден баланс и вашата прогноза със сигурност е грешна, но трябва да документирате своите предположения и планове за бизнеса.

Приложение

И накрая, можете да включите приложение за всяка ключова допълнителна информация, която искате да споделите. Продуктови диаграми, допълнителни подробности за това как предоставяте услугата си или допълнителни изследвания могат да бъдат включени.

Какво следва?

Писането на бизнес план за инвеститори всъщност означава да ви подготвим да представите бизнеса си. Много е вероятно никога да не ви поискат действителния документ за бизнес план. Но процесът ще ви подготви по-добре от всичко друго, за да отговорите на всички въпроси, които инвеститорите може да имат.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *