Как да отключите печалбите на дребно с интелигентен процес на управление на инвентара

Неорганизираният инвентар е бреме. Не можете да продадете запасите си оптимално, ако не ги следите – без видимостта, която добре обмисленият процес на управление на инвентара може да ви даде, вие сте загубени. С един обаче можете да отключите печалби на дребно, като просто имате достатъчно информация, за да бъдете проактивни.

Какво е процес на управление на инвентара?

Ан процес на управление на запасите е системата, чрез която вашият магазин борави със своите наличности. Някои магазини следят инвентара си с електронни таблици, докато други използват базирани на облак системи за управление на инвентара.

Базираните в облак системи включват инструменти за закупуване, проследяване, продажба и преброяване на вашия инвентар от едно и също място. Това поставя всички ваши операции на една ръка разстояние от една система, което означава, че можете да управлявате своите покупки, тенденции в продажбите и преброяване на инвентара от едно и също място.

Защо процесът на управление на инвентара е важен?

Ако не проследявате инвентара си с единен процес за управление на инвентара, вие се настройвате да бъдете изненадан от свиване, като загуба и дори кражба. Загубата струва на вашия бизнес – искате да сте в крак с това, което се случва с вашия инвентар. Кога Добронамереност магазини преминаха към използване на базирана в облак система за управление на инвентара, захранвана от Светлинна скоростте успяха да проследят и идентифицират кражба на служител, която са пропуснали в продължение на пет години.

Добрите планове за управление на инвентара също помагат за предотвратяване на изчерпване на запасите, като същевременно гарантират, че не държите инвентара на рафта за също дълго. Те помагат да се достигне до сладкото място – добре заредени рафтове с достатъчно пресен инвентар, който клиентите имат причина да посещават често.

Ефективното управление на инвентара надхвърля просто да знаете кога да изпратите следващата поръчка за покупка на вашите доставчици. Ако не следите движението на складовите си наличности с херметична система за управление на инвентара, рискувате да бъдете натоварени от прашни инвентари, за които дори не подозирате – запаси, които стоят на рафтовете ви, непродадени, с месеци.

Тъй като инвентарът не се продава, не можете да купувате повече, така че клиентите нямат причина да се връщат – те просто ще виждат същите артикули отново и отново. Ако не планирате достатъчно време в процеса на закупуване на инвентара, за да поддържате популярни артикули на склад, се натъквате на същия проблем: не можете да продадете стока, която нямате, което означава по-малко приходи и клиентите виждат същото нещо – в този случай празни рафтове – и нямат причина да се връщат.

Как изглежда идеалният процес за управление на инвентара?

Както и да го настроите, вашият процес на управление на инвентара трябва да ви дава ясна видимост за движението на вашите запаси. Трябва да имате план за проактивно закупуване и преброяване и трябва да следите тенденциите в продажбите си, за да знаете как и кога да преместите даден артикул.

Въпреки че можете да следите нещата ръчно, това отнема много време и има експоненциално увеличен шанс да изгубите представа за нещо – вие сте просто човек и сте зает. През 2019 г. потребителите на Lightspeed POS в САЩ разшириха своя бизнес на дребно четири пъти по-бързо от средното за индустрията, което се дължи отчасти на цифрова система за управление на инвентара.

Закупуване на инвентар

Покупка на дребно 101: имате нужда от Поръчка, и трябва да знаете какво да сложите върху него. Поръчките за покупка са документите, които изпращате на вашите доставчици, за да поръчат повече инвентар; те са начинът, по който поддържате магазина си зареден. Да знаете какво да поръчате е по-сложната част – от която се нуждаете данни за продажбите за да знаете какви продукти да съхранявате и кои да нарязвате.

Въпреки че можете да правите покупки за вашия магазин без поръчка за покупка, бързо ще се натъкнете на проблеми поради липса на видимост. Много по-лесно е да се следи точно това, което сте поръчали чрез запис на поръчки за покупка, отколкото чрез извлечение по кредитна карта. Поръчката за покупка ще включва повече информация за Какво сте купили и колко. Това са важни данни, от които ще се нуждаете, когато оптимизирате запасите си – не искате да ви се налага вземайте големи решения въз основа на догадки.

Работата с облачна система за управление на инвентара прави това по-лесно. Задаването на точки за повторна поръчка ще ви помогне да поддържате наличността си на оптимални нива – винаги ще сте готови да изпратите поръчка за покупка, преди наличността ви да достигне нула. Докато можете да следите вашите точки за повторна поръчка ръчно, система за управление на инвентара с програмируеми точки за повторна поръчка ще гарантира, че никога няма да пропуснете, когато нещо трябва да бъде презаредено; системата ще ви предупреди.

Продажба на инвентар

Това е важна част от процеса на управление на инвентара. Продажбата на инвентар в крайна сметка е причината, поради която съществуват магазините за търговия на дребно. Продажбата на инвентар обаче не е толкова лесна, отколкото изглежда. Понякога клиентите просто не реагират на даден продукт или навиците им за харчене се променят.

Базирана в облак система за управление на инвентара ще проследява данните за продажбите. Като следите какви продукти се продават, колко бързо се продават и когаможете да оптимизирате стратегията си за продажби.

Наличието на данни за продажбите на една ръка разстояние означава, че можете да експериментирате с вашите визуален мърчандайзинг за да промените начина, по който показвате продукти на клиентите с конкретни резултати вместо предположения. Опитайте да коригирате начина, по който показвате новите инвентаризации и да сравнявате ефективността на различните категории продукти – продавате ли инвентара по-бързо, когато поставяте импулсивни покупки на предния гише? Оборудването на вашите търговски сътрудници с iPad POS премества ли повече инвентар, тъй като клиентите получават обслужване на търговския етаж?

Ликвидиране на инвентар

Понякога акциите в крайна сметка се оказват неуспешни. Може би сте поръчали твърде много или клиентите ви смятат, че продуктите не са по вкуса им. Искате да ликвидирате възможно най-малко инвентар – това е мястото, където използването на данни за оптимизиране на вашата стратегия за продажби влиза в игра. Все още ще имате нужда от план за ликвидиране на инвентара, ако приключите с инвентар, който все още не се продава.

Първо, определете колко време инвентарът може да стои на рафтовете ви, преди да започне да вреди на продажбите ви. Прашният инвентар, който е непродаден поне шест месеца, обикновено няма да се продаде на текущата си цена.

След това решете как искате да ликвидирате инвентара си. Можете да проведете разпродажба, да използвате непродадените артикули като подаръци или да дарите артикулите на местна благотворителна организация.

И накрая, направете бележка – следващия път, когато се върнете към стъпката за закупуване на вашия процес на управление на инвентара, за да отрежете тези артикули и да разгледате всички свързани продукти, които са започнали да се забавят.

Преброяване на инвентара

Заредихте, продадохте… броихте ли?

Преброяването на инвентара е жизненоважна стъпка във вашия идеален процес на управление на инвентара. Има два вида преброяване, които трябва да извършвате: пълно преброяване на физическите наличности и преброяване на цикъла.

Пълното физическо преброяване на запасите включва преброяване на всеки един артикул, който имате на склад във вашия магазин. Трябва да извършвате задълбочено преброяване на запасите поне веднъж годишно, но в идеалния случай ще ги извършвате на всяко тримесечие.

Цикълът се брои включват преброяване на избрана част от инвентара ви – обикновено избран на случаен принцип – и трябва да се извършва по-често от преброяването на физическите инвентари.

Преброяването на вашия инвентар ви помага да сте в крак със свиването. Ако преброяването ви не се съгласува по начина, по който би трябвало, трябва да погледнете как управлявате и проследявате запасите си и може би да инвестирате в мерки за предотвратяване на кражби.

Извършването на вашите преброявания със система за инвентаризация, базирана на облак, ще постави всичките ви данни за преброяване на едно място, което ви помага да идентифицирате всички тенденции в свиването – и всеки прашен инвентар. Ако откриете, че нивата на складовите наличности на конкретен продукт не се променят изобщо между преброяванията, време е да помислите за ликвидирането на тези запаси.

Отключете печалбите си на дребно

Докато не внедрите херметична система за управление на инвентара, не знаете какво може да пропускате.

За максимална възвръщаемост на вашата инвестиция в инвентара, помислете за технологията, която може да ви помогне с процеса на управление на инвентара – базирана на облак система ще стегне работния ви процес.

Аликс Фрейзър е специалист по продуктово съдържание в Lightspeed. Тя се наслаждава на намирането на начини за предоставяне на полезни прозрения на търговците на дребно и ресторантьорите. Когато не готви базирани на данни блогове с ценни трикове и съвети, Аликс търси нови начини, по които Lightspeed може да помогне на предприемачите да съживят своите градове.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *