Как да планирате и бюджетирате уебсайт за електронна търговия

С бизнес с електронна търговия вашият уебсайт е всичко. Той е двигател както на продажбите, така и на маркетинга и установява 24/7 представяне на вашата марка.

Когато става дума за онлайн магазин, сумата, която влагате в магазина, проправя пътя за това колко ще спечелите. За съжаление, много предприемачи правят грешката да инвестират твърде малко в уебсайта си, докато очакват голяма възвращаемост. Но ако започнете с реалистични очаквания за това колко може да струва стартирането на успешен магазин за електронна търговия, ще бъде много по-вероятно да успеете.

Така че, преди да започнете бизнес с електронна търговия, следвайте тези съвети, за да планирате по-добре сайта си и точно да бюджетирате началните си разходи.

Бюджетиране за първоначалното изграждане на уебсайт

Като цяло уебсайтовете за електронна търговия изискват по-големи инвестиции от информационните уебсайтове, тъй като са включени по-сложни системи. Ще трябва да обмислите дизайна и изграждането на продуктовите страници, настройката на доставката и обработката на плащанията и прилагането на правилните протоколи за сигурност, за да защитите данните на клиента. Цялата тази работа отнема повече време и ресурси, независимо дали изграждате сайта сами или с уеб агенция.

Избор на платформа за електронна търговия

Вашият избор на платформа за електронна търговия ще определи първоначалната ви инвестиция в сайта. Двете най-популярни платформи за електронна търговия в момента са WooCommerce и Shopify.

Накратко, WooCommerce е безплатна платформа, която може да бъде интегрирана безпроблемно в WordPress. Въпреки това не е лесно да направите това сами и трябва да очаквате да наемете опитен разработчик, който да приложи някои от по-сложните стъпки. Обикновено ще ви трябват и 2-3 плъгина за разширение на WooCommerce, които могат да струват между $50-$100 на година за разширение. Едно голямо предимство на WooCommerce е, че е платформа с отворен код, така че има стотици хиляди уеб екипи, които се специализират в тази технология.

Shopify, от друга страна, е собствена платформа за електронна търговия, където ще трябва да платите за акаунт в Shopify, за да изградите своя онлайн магазин. Предимство на Shopify е, че имате ясна разбивка на разходите на месец въз основа на необходимите ви функции, докато различните функции на WooCommerce може да изискват различно количество работа по разработка. Един потенциален недостатък на Shopify е, че кодът е патентован, така че сте ограничени до опциите за персонализиране, предлагани от Shopify и техните услуги за поддръжка.

Има много плюсове и минуси, когато сравнявате WooCommerce с Shopify. Имайте предвид, че преминаването от една платформа за електронна търговия към друга често изисква повторно изграждане на вашия сайт. Така че отделете време, уверете се, че знаете какво се надявате да получите от вашия сайт и претеглете разликите, когато решавате коя е най-добрата платформа за вашия магазин.

Шаблон срещу персонализиран дизайн

След като изберете своята платформа за електронна търговия, ще трябва да вземете решение относно подхода за дизайна и разработката на уебсайта. Има две опции – използване на предварително проектиран шаблон или използване на персонализиран дизайнерски подход.

И така, кое да изберете? Ето някои фактори, които трябва да имате предвид:

  • Колко конкурентен е пазарът за вашите продукти
  • Вашето време за пускане на пазара и график за проекта на уебсайта
  • Сложността и персонализирането, необходими за вашите продукти

Работа с уеб шаблон

Както WooCommerce, така и Shopify предлагат предварително проектирани шаблони, които ви дават отправна точка за вашия онлайн магазин. Персонализирането на шаблон може да бъде рентабилна опция за нов сайт, тъй като намалява работата на екипа на уебсайта. Може също така да намали времевата линия за изграждане на сайта, ако трябва бързо да пуснете продуктите на пазара.

Работа с индивидуален дизайн

За сравнение подходът на персонализиран дизайн означава, че уеб дизайнерът създава макети от нулата. Тази опция може да си струва по-голямата инвестиция и график, ако имате нужда от висококачествен дизайн, за да разграничите бизнеса си от конкурентите. Или ако искате гъвкавостта да актуализирате активно сайта си редовно.

Вашите продукти и магазин може също да изискват персонализиран подход, ако продавате продукти, които включват сложна развойна работа. Например продажбата на продукт с шепа вариации, като тениски с различни размери, е по-проста в сравнение с платена абонаментна услуга, при която клиентите получават уникален дизайн на тениска на месечна база.

Постоянно променящите се продукти и абонаментни услуги често изискват много повече работа по проектиране и разработка. Което означава, че персонализираната опция вероятно ще има повече смисъл.

Избор на Търговски процесор

Шлюзът за плащане е търговска услуга, която ви позволява да обработвате кредитни карти на уебсайта си. Изборът ви на платежен портал също ще повлияе на текущите ви разходи.

Ако вашият сайт за електронна търговия е основен стълб на вашия бизнес, ще искате да настроите процес на плащане, при който посетителите могат да плащат директно на вашия сайт. Искате да избегнете пренасочването им към сайт на трета страна, за да извършат плащане, тъй като това може да възпре покупките.

За да ви помогнем да стесните възможностите си, 3-те най-популярни шлюза за плащане са:

  • Ивица
  • Paypal
  • Authorize.net

Всички тези шлюзове за плащане се интегрират с Shopify или WooCommerce. Таксите за обработка за Stripe, Paypal или Authorize.net в момента са 2,9% и допълнителни $0,30 на транзакция. Възможно е обаче да има допълнителни такси за настройка в зависимост от избора ви на платежен портал.

Например, има безплатен плъгин WooCommerce Stripe, достъпен за настройка на сайтове на WooCommerce, докато разширението WooCommerce Authorize.net е платена годишна добавка. Преди да изберете шлюз за плащане, трябва също така да се консултирате с опитен разработчик или екип за разработка относно най-доброто решение за вашата ситуация.

Например PayPal не предлага най-добрите опции за платени абонаментни услуги, които изискват периодични плащания. Така че, ако работите като бизнес, базиран на абонамент, можете незабавно да го премахнете като опция и вместо това да потърсите Stripe или Authorize.net.

Планиране на дългосрочни разходи

Въпреки че първоначалното изграждане на уебсайта ще изисква най-голямата инвестиция, сайтовете за електронна търговия също изискват дългосрочни разходи, за да поддържат сайта да работи гладко.

Тези разходи често включват:

  • Хостинг и SSL сертификат
  • Мониторинг на сигурността
  • Редовна поддръжка и поддръжка за развитие

Вашият избор на платформа за електронна търговия също влияе върху месечните ви плащания за тези услуги. Като собствена платформа Shopify предлага месечни планове въз основа на трафика, сигурността и нуждите от поддръжка на вашия уебсайт. Уебсайтовете на WooCommerce имат подобни нужди, но ви се дава възможност да решите кои протоколи за сигурност да настроите и да изберете коя хостинг услуга искате да използвате. В този случай вие трябва да търсите най-доброто хостинг решение за вашия сайт, докато с Shopify вашият сайт има само една опция за хостинг – собствените сървъри на Shopify.

Въпреки че може да бъде изкушаващо да поставите сайт на WooCommerce на евтина хостинг платформа, за да спестите пари, това често се превръща в критична грешка, след като сайтът стартира. WooCommerce сайтовете обикновено се представят лошо на споделен сървър с ограничени ресурси, особено когато трафикът към сайта се увеличава.

За сайтове на WooCommerce също ще искате да предвидите бюджет за програмист или екип за разработка, който редовно да актуализира плъгините на вашия сайт. Тези актуализации за сигурност на WooCommerce включват критични корекции за сигурност и неуспехът да актуализирате уебсайта си може да изложи на риск него и данните на клиентите.

Стартирайте бързо своя бизнес с електронна търговия

За съжаление, много бизнеси за електронна търговия се провалят, защото не могат да генерират достатъчно продажби, за да компенсират горните разходи. Правилният избор в началото обаче може да ви подготви за дългосрочен успех. Не забравяйте да направите справка с вашия бизнес план и финансови прогнози, за да сте сигурни, че вземате най-доброто и осъществимо решение.

Въпреки че вашият бюджет може да определи голяма част от избора ви за това коя платформа да изберете и дали работите по шаблон или създавате свой собствен уникален сайт, не забравяйте да вземете предвид всички нужди на вашия бизнес, докато вземате тези решения. Ако установите, че финансирането е основен проблем за стартирането на вашия бизнес, винаги можете да работите с идваща скоро целева страница, за да потвърдите своя продукт или услуга за електронна търговия. Наличието на тези резултати може да направи много по-лесно представянето пред инвеститори, ако предпочитате да похарчите повече предварително, за да създадете най-добрия уебсайт, който е възможно.

Ако заем или финансиране просто не е нещо, което ви интересува, все пак можете да направите малки крачки, за да изградите солидна основа за растеж. Просто не забравяйте да прегледате внимателно опциите на вашия сайт за електронна търговия и да погледнете напред към това, което възнамерявате да бъде вашият бизнес след 6 месеца, 1 година, 5 години и т.н. По този начин напълно разбирате в какво се забърквате, защо инвестирате в сайта и няма да бъдете изненадани от никакви недостатъци или усложнения, докато бизнесът ви расте.

Микел Брус е главен изпълнителен директор на TinyFrog Technologies, агенция за уеб дизайн в Сан Диего, специализирана в уеб дизайн и разработка на WordPress и защитен хостинг и поддръжка. Основана през 2003 г., TinyFrog Technologies предлага базиран на реализация подход към уеб дизайна и е създала над 1100 уебсайта.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *