Как да помолите семейството и приятелите да финансират вашия бизнес

Тази статия е част от нашата Ръководство за стартиране на бизнесподбран списък с нашите статии, които ще ви накарат да работите за нула време!

Искането за помощ е едно нещо; искането на финансова помощ е друг звяр. И все пак много малки фирми и стартиращи фирми се обръщат към семейството и приятелите си, за да помогнат за финансирането на тяхната компания.

Много предприемачи стартират или самофинансират бизнеса си. Но това не означава, че всеки основател спестява собствени пари, открива кредитна линия или търси банков заем. За някои има смисъл да помолят приятели и семейство за финансова подкрепа.

Том Скардабизнес консултант, който помага на бъдещи предприемачи да намерят правилния франчайз чрез FranChoice, казва, че много предприемачи търсят капитал от приятели и семейство.

„Повечето приятели и семейство казват „да“ на човек, който иска да финансира бизнес“, казва той. Тоест, „докато дойде време да напишете чек“.

Ако искате близките ви да се включат в бизнеса, трябва да преодолеете неловкото чувство да помолите за помощ и да ги убедите, че сте сериозни за този бизнес и имате план да го направите успешен, казва Скарда.

За да направите това, вие ще искате да следвате тези съвети, за да помолите приятели и семейство за стартови пари.

1. Имайте солиден бизнес план

Независимо дали питате най-добрия си приятел или отивате в банката на мама и татко, трябва да се отнасяте към дискусията като към банкер. Без него няма да получите банков заем бизнес план, и не трябва да очаквате вашето семейство и приятели да инвестират във вашата компания и без такъв. Вашият бизнес план трябва да включва вашите финанси, крайъгълни камънии метрика които изясняват как планирате да направите начинанието си печелившо.

Нуждаете се от малко помощ при създаването на солиден бизнес план? Няма проблем. Вижте тези примерни бизнес плановеили опитайте LivePlanнашият софтуер за бизнес планиране.

2. Поискайте достатъчно пари

Когато молите приятели и семейство да се разделят с трудно спечелените пари, вашият инстинкт вероятно е да поискате възможно най-малко, но Скарда казва, че това е грешен подход. Ако нямате достатъчно пари за стартиране на бизнеса, няма да успее. Scarda казва, че трябва да обмислите три басейна пари:

  • Първоначална инвестиция: Пари, необходими за подготовка на бизнеса за клиенти, наричани още начални разходи.
  • Оборотни средства: Пари, необходими за поддържане на бизнеса, докато не уцелите вашата точка на рентабилност.
  • Домашен капитал: Пари, необходими за лично оцеляване, докато бизнесът стартира. Имате нужда от пари, за да платите собствените си сметки – не забравяйте това парче! Шестмесечният резерв е добро правило, казва Скарда.

3. Направете план за плащане

Как смятате да се отплатите на семейството си инвеститори? Ако не планирате предлагат собствен капитал във вашата компания в замяна на пари в брой (типичен сценарий с ангелски инвеститори и рискови капиталисти), ще трябва да измислите план за връщане на всички, с лихва, точно като бизнес заем. Scarda предлага да планирате първото плащане шест месеца след откриването на бизнеса.

Планът трябва да включва и „какво, ако“: Какво ще стане, ако не можете да направите плащане един месец? Какъв е планът тогава? Като разрешите тези проблеми предварително, ще си спестите проблеми в бъдеще. Напишете всичко и в писмен вид. Юридическият документ е най-добър.

4. Очаквайте инвеститорите да поемат активна роля

Членовете на приятелите и семейството, които инвестират във вашия бизнес, може да искат да имат думата как се правят нещата. Това е нещо, което трябва да обсъдите, преди да съберете пари от хора, с които сте близки. Инвеститорите, дори ако са ваши родители, ще искат да защитят своите инвестиции. Очаквайте да се регистрират, да задават въпроси за бизнеса и да ви дават непоискани съвети. Не го приемайте лично, казва Скарда – това са бизнес отношения и трябва да ги третирате като такива.

Преди всичко искате да покажете на семейството си, че сте професионалист и подготвен. Покажете им, че сте готови за голямото време, като имате всички необходими документи и като отговорите на всички въпроси, които имат. Практикувайте подаването си предварително и обмислете отговорите си на евентуални възражения.

Всичко казано дотук, има всякакви причини да избягвате смесването на бизнес и семейство, докато обмисляте възможностите за финансиране на вашия бизнес. Има много клопки – Съветът на младите предприемачи сподели няколко съображения в тази статия.

Тим Бери, основател на Palo Alto Software (производители на Bplans), предупреждава за това може да е трудно да се измъкнеш когато е време да напуснете бизнес, ако сте включили семейството и приятелите си във вашия план за финансиране.

Сюзън Солвич казва, че е важно да запомните, че предизвикателните лични отношения няма да станат магически по-малко сложни, когато добавите нов тип бизнес отношения. Както и да решите да финансирате бизнеса си, просто помислете за дългосрочните последствия – както за вашия успех, така и за потенциала за по-бавен растеж, отколкото сте се надявали.

Тази статия е част от нашата Ръководство за бизнес финансиране: Финансирайте бизнеса си днес с Bplans.

Нуждаете се от помощ за намиране на заем? Разгледайте Bplans Loan Finder.

Лиза Фъргисън е журналист с десетилетие опит във всички аспекти на медиите.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *