Как да развием по-добро предвиждане за борба с хаоса

Днешната бизнес реалност е не само „безпрецедентна“ като тези времена от ерата на пандемията, но е и несигурна. Хората са фундаментално устроени да се страхуват от неизвестното. За лидерите, които се опитват да навигират при вземането на решения, тази несигурност причинява стрес и съмнение.

Психологическата противоотрова е нашата способност да планираме. Въпреки че блокировките и съкращенията правят усещането за особено невъзможно да се предскаже бъдещето, е възможно и необходимо лидерите да разширят възможностите си за предвиждане. Ключът към по-доброто предвиждане е усъвършенстваният подход към стратегическото мислене.

За лидерите стратегическото мислене е трудно умение за придобиване, защото то е колкото начин на мислене, толкова и набор от техники. Нещо повече, работните места са склонни да възнаграждават тактическите отговори на непосредствените изисквания вместо дългосрочната визия и планиране. Като лидер, това поставя вас и вашия екип в затруднено положение – как да планирате утрешните проблеми, когато ви признават само за решаването на днешните?

Номерът е в култивирането и възнаграждаването на стратегическото мислене като организация. В Aperio Consulting Group ние сме експерти в използването на анализи на работното място и прилагане на стратегии, базирани на изследвания, за да изградим култури с висока производителност. Вярваме, че усъвършенстването на вашата далновидност като лидер през този период на неяснота ще ви подготви по-добре за това, което предстои.

Защо предвидливостта е от решаващо значение като собственик на бизнес

Защо предвидливостта е толкова важна способност за лидерство по време на бурни времена? Защото добрите лидери знаят как да пресекат хаоса, за да се съсредоточат върху това, което е важно. Тази способност е още по-критична по време на смущения като пандемията, защото всички в екипа изпитват високи нива на хаос, емоции и стрес. Един спокоен лидер, който може да пресече шума и да даде насока, може да успокои умовете на служителите.

Какви качества са необходими на бизнес лидерите за по-добро предвиждане?

Но прожектирането на това спокойствие изисква компетентност, когато става въпрос за емоционална интелигентност. Лидерите трябва първо да управляват собствените си емоции и реакции – като поставянето на собствените си кислородни маски – преди да могат да насочват другите. Ако не, силните им емоции ще стеснят фокуса им, което ще им затрудни да видят по-голямата картина. Тази реакция със стеснен фокус е свързана с нашата физиологична реакция на борба или бягство: човешкият мозък е устроен да разпознава заплахи и да реагира по подходящ начин. Докато тесният фокус може да помогне, ако пред вас стои мечка, той не ви е от полза на професионално работно място.

Когато трябва да управлявате емоциите, които предизвикват тази реакционна реакция, цикълът пауза-оценка-предвидение-действие може да бъде добро място за начало. Като поддържате състояние на умишлено спокойствие, можете по-добре да обработвате нова информация и да отделите време за вземане на решение. Някои ситуации изискват незабавни действия, но повечето ще имат по-успешни резултати с внимателно обмислени следващи стъпки. В края на краищата, стратегическият подход към лидерството е 10 пъти по-влиятелен върху възприемането на ефективността от други поведения.

Спирането, за да оцените и предвидите, разширява фокуса ви, позволявайки ви да видите решения, които иначе бихте пропуснали. Например, веднъж работих с ръководител на компания, чийто фокус беше изключително тесен поради стрес. Ако не беше толкова погълнат от мислите си, може би щеше да забележи, че екипът му е щастлив и желае да се включи. Един служител каза: „Има неща, които можем да направим, за да помогнем, но той не вижда това.“ Не правете същата грешка: фокусирайте се широко, за да можете да вземете всички стратегически възможности и да планирате по-добре бъдещето.

Как да развием по-добро предвиждане

Когато COVID-19 удари за първи път, подходих към него от положителна гледна точка. Нашият екип използва периода на бавно спиране, за да се съсредоточи върху стратегията. Работихме дълги седмици, проучихме пазарни проучвания и обсъдихме бъдещето на нашата индустрия. И това ни подготви за успех. Беше трудно, но исках да знам, че вървим в правилната посока. Сега всички са развълнувани от нашата визия.

За екипа беше успокояващо да ме чуе да казвам: „Всичко е наред. Не знаем как ще се развият нещата, но това е нашият план.” Моят оптимизъм, прозрачност и далновидност им помогнаха да се чувстват сигурни в способностите ми като лидер и в компанията като цяло.

Търсите ли начини да поддържате дългосрочна перспектива по време и след пандемията? Ето три приложими стратегии, които да ви помогнат да работите към нов вид визия 20/20:

1. Отделете време за грижа за себе си

Ако сте стресирани и изгорени, никой друг съвет няма да има значение, защото фокусът ви ще бъде твърде тесен, за да го приложите. Не можете да правите нищо друго, докато не премахнете стреса. Правете упражнения. сън. Подхранвайте тялото си. Вземете си почивен ден. Прекарвайте време на открито. Трябва да дадете приоритет на грижата за себе си. Лично аз обичам да релаксирам, като съм до водно тяло. Когато планирате време за декомпресия, подобрявате цялостното си психично здраве.

Телата ни могат временно да издържат дълги часове работа, но като спортист, който тренира допълнително усилено преди състезание, трябва да дадете време на тялото си да се излекува и възстанови. Хроничният стрес и натиск не са добри за телата ни – или за мозъчната ни функция. Когато се поддадем на безпокойството или се ръководим от егото, тогава нещата се объркват. Трябва да имате достатъчно гъвкавост и да се надявате да знаете кога е време да се обърнете, което означава, че трябва да се грижите добре за тялото и мозъка си, преди да можете да мислите стратегически.

2. Практикувайте стратегическата интуиция

Ти не си гадател с кристална топка. Въпреки че не можете да предвидите бъдещето, можете да използвате интуицията си, за да формулирате бъдещите си стъпки за действие. Това изисква отделяне на време и пространство, за да разберете настоящата си реалност и потенциалното си бъдеще. Отдръпнете се и запазете малко пространство извън ежедневието, за да развиете широка перспектива. Ако винаги си сред плевелите, никога няма да видиш цялата градина.

Поради това нашият екип в Aperio провежда седмични тактически срещи, месечни стратегически срещи и тримесечни срещи за прогнозиране на места извън обекта. Винаги насърчавам моите служители да отделят един час седмично време за размисъл, за да преценят как вървят нещата и какво трябва да изглежда различно. Става дума за свързване на точките между миналото, настоящето и бъдещето – какво се случи, къде сме и къде се опитваме да отидем? След като сте проучили връзката между миналото и настоящето, можете по-добре да прогнозирате бъдещето си.

3. Разгледайте вашата организация от гледна точка на системата

Направете конкретни усилия, за да разберете не само стойността на вашия отдел, но и приноса на вашата организация към вашите клиенти, клиенти или съставни части. Срещите на висшето ръководство са важни, защото ви трябва време, за да разберете тази взаимозависимост. Това е мястото, където можете да използвате енергията си, за да определите какво да елиминирате и какво да увеличите максимално. Елиминирането е трудна задача, защото искаме да се придържаме към познатото по време на смущения, но е важно да се отдръпнем и да вземем тези решения разумно.

Създавайте сценарии или хипотези за тестване. Задайте своята хипотеза и вижте дали можете да „убиете“ решението, докато се опитвате да го тествате. Ако вашият сценарий работи, това е страхотно; ако не, знаете да се върнете към чертожната дъска. Тестването и изпробването на нещата ви позволява да видите как могат да се развият събитията и да стигнете до вашата дестинация по-бързо. Избягвайте да се придържате към статуквото, защото то само ви пречи да продължите напред. Вместо това се отдръпнете, за да можете да видите организацията си от системна гледна точка и да вземете далновидни решения, които да допринесат за напредъка на вашата компания.

Отделете време, за да развиете предвидливост

Като цяло работната среда възнаграждава поведението на тактическия „извършител“. Но когато се фокусирате само върху незабавни действия, никога няма да развиете предвидливост. През 2021 г. и след това трябва да се погрижите за себе си, да си дадете пространство за размисъл и да погледнете организацията си от системна гледна точка. Ако можете да пресечете шума и да се съсредоточите, просто може да видите възможността, скрита отвъд хаоса.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *