Как да разрешите най-големите предизвикателства при доставката и изпълнението на 2019 г

До 2021 г. се очаква глобалните продажби на B2C електронна търговия да надминат 4,5 трилиона долара— почти двойно повече от $2,3 трилиона, достигнати през 2018 г. Но наред с експлозивния растеж на онлайн продажбите, очакванията на клиентите също се повишиха.

Ако сте търговец на дребно за електронна търговия, не само вашата линия от продукти трябва да бъде с оптимално качество, но трябва да можете да ги доставите до вратата на клиентите си възможно най-бързо. Ако не го направите, вашите конкуренти се редят на опашка, за да приберат тези продажби.

По-дългите срокове за доставка водят до изоставени колички

38 процента от онлайн купувачите ще изоставят поръчките си, ако доставката отнеме повече от седмица. Amazon поставя летвата невероятно високо със своите опции за доставка за два дни, на следващия ден и същия ден. Клиентите все повече очакват достъп при поискване до продукти и услуги и това повишено очакване поставя големи предизвикателства за доставката и изпълнението.

Късните доставки водят до B2B глоби от по-големите търговци на дребно

Освен директните онлайн продажби към потребителите, предизвикателствата при доставката и изпълнението също могат да окажат влияние върху онлайн търговците на дребно, които също продават своите продукти чрез по-големи търговци на дребно. В САЩ търговците на дребно стават все по-строги, когато става въпрос за техните изпълнение на поръчки на доставчици.

Компании като Wal-Mart и Kroger свиха своя прозорец за доставка от четири на два дни и един ден за домакински артикули, като всяко отклонение се глобява с 500 долара на поръчка или 3 процента или сумата на поръчката.

Освен глобите, доставчиците могат също да бъдат включени в черния списък или изключени от промоции и да бъдат лишени от специални места на рафтове. Това потенциално може да доведе до осакатяващи загуби за бизнеса.

Закъснелите или липсващите доставки водят B2C клиентите към конкуренти

69 процента от потребителите е по-малко вероятно да правят бизнес с търговец на дребно отново, ако покупката не бъде доставена в рамките на два дни от обещаната дата. Със свръхконкурентната индустрия за електронна търговия има много възможности, към които да се обърнете, ако клиентите останат недоволни.

Това не свършва само със загуба на бизнес от този един недоволен клиент. Хората искат да споделят своя опит –дали в социалните мрежи, или с техните връстници – което означава, че вашата бизнес репутация може да понесе експоненциален удар. Ето защо е важно да изграждате взаимоотношения – и чудесен начин да го направите е като спазите обещание.

Международната конкуренция нараства

Делът на САЩ в световната електронна търговия на дребно се очаква да продължи да намалява до 16,9 процента до 2020 г— по-малко от 22,2 процента през 2015 г. Разбира се, това не означава, че продажбите на електронната търговия в САЩ намаляват. Просто продажбите по целия свят растат бързо, най-вече в Азия.

От тази гледна точка можете да видите как качеството на доставката и изпълнението е станало почти толкова важно, колкото качеството на самите продукти. По-долу е даден списък на най-честите проблеми, с които можете да се сблъскате през 2019 г., и какво можете да направите, за да ги разрешите.

1. Международна доставка

Освен очевидните допълнителни разходи за доставка в чужбина, международната доставка включва и запознаване с правилата и разпоредбите, както и необходимите документи и разрешителни. Данъците и митата също са предимно специфични за държавата, така че ще трябва да имате предвид и това.

Решение: Планирайте предварително

Най-добрият начин да се справите със сложния процес на международното изпращане е като планирате предварително. Това включва изграждане на информационна база данни с тарифи за доставка за различни размери и тегло на пакети за различните страни, до които можете да изпратите. Въпреки че това може да отнеме много време, то ви позволява да определяте цените уверено и да сте подготвени за всякакви проблеми, които могат да възникнат.

И ако разполагате с ресурсите за това, можете също да изберете да наемете доставчик на услуги за електронна търговия. Тези фирми могат да ви предоставят цялата информация за тарифите и таксите за внос, от която се нуждаете.

Ключът тук е да бъдете прозрачни с клиентите си. Въпреки че може да не очакват да получат артикулите си за една нощ, най-добре е да им кажете колко време може да отнеме това и да предложите опции за доставка. Много клиенти са готови да платят премия, за да получат поръчките си по-рано.

2. Комуникация с доставчици

Вашите отношения с производителите и доставчиците са също толкова важни, колкото и отношенията ви с клиентите. Ако сте нов в електронната търговия, в началото може да ви е плашещо да се свържете с утвърдени доставчици.

Решение: Прекалявайте с комуникацията и задавайте въпроси

Важно е да имате предвид, че без значение колко опитен е доставчикът, към който се обръщате, той просто се опитва да управлява бизнес – точно като вас. Част от правенето на бизнес е да отговаряте на въпроси и притеснения, така че ако искате да изясните нещо – питайте.

Ако все още измисляте откъде да набавите продуктите си, Alibaba има обширен бизнес указател където можете да намерите почти всичко, от което се нуждаете.

3. Повреден/неточен инвентар

В момента, в който клиентите платят за даден артикул, те вече очакват с нетърпение да го получат. Така че, ако получат неправилен или повреден артикул, можете само да си представите колко вбесяващо може да бъде това. Независимо дали става въпрос за леко намачкана корица на книга, малка драскотина или разхлабени винтове – клиентите го забелязват и това рефлектира върху вашата компания.

Решение: Проследете и проверете отново инвентара си

Правилното управление на инвентара може да реши проблеми като тези на предния край. Проследявайте инвентара, докато влиза и излиза от склада с централизирана система. Освен това не пренебрегвайте складовите си условия. Уверете се, че вашият инвентар се съхранява безопасно и че е проверен два пъти, преди да бъде изпратен. Също така би било разумно да инвестирате в качествена опаковка и застраховка.

4. Високи разходи за доставка

Въпреки че е лесно да прехвърлите разходите на клиента, този пряк път също е сигурен начин да ги загубите. Можете също да потърсите най-евтиния доставчик на решения, но не искате да правите компромис с качеството на услугата.

Решение: Проучете най-добрите оферти и опции за опаковане

Тъй като всеки превозвач има уникален набор от услуги и цени, важно е да практикувате надлежна проверка, когато става въпрос за анализиране на вашите нужди. Например, много превозвачи предлагат опаковка, съобразена със специфичните изисквания. Изборът на това, вместо да инвестирате във вашия собствен, е добър начин да избегнете допълнителни разходи.

Има и пощенски превозвачи, които предоставят доставка с фиксирана тарифа въз основа на разстоянието, което пакетът трябва да измине. Ако често изпращате до определено място, вижте дали фиксираната ставка за доставка е по-рентабилно решение.

5. Технологичен дефицит

С всичко, което се случва с управлението на бизнес, поддържането на крачка с технологиите може лесно да бъде пренебрегнато. Ако не надграждате технологията, която използвате, или работите с доставчици, които не използват най-добрите технологии, може да доведе до изоставане от конкурентите.

Решение: Бъдете в крак с технологичните тенденции в електронната търговия

Дръжте пръста си на пулса на технологичното развитие. Въпреки че не всяка иновация, която се появява, отговаря на нуждите на вашия бизнес, трябва да сте наясно с наличните опции. Автоматизацията ви позволява да бъдете по-ефективни и ефикасни при наблюдение, проследяване и преместване на поръчки по цялата верига на доставки. Може също да откриете това наличието на приложение за електронна търговия увеличава продажбите.

Може да изисква предварителна инвестиция, но в крайна сметка може да повиши крайния ви резултат.

6. Сигурност на данните

Като търговец на дребно за електронна търговия означава, че вашият уебсайт обработва чувствителна информация за клиентите. Проблемите със сигурността могат да доведат до кошмар, от който само най-големите компании могат да се възстановят.

Решение: Бъдете проактивни

Отделете време, за да разберете потенциала уязвимости в сигурността на вашия уебсайт и във вашето решение за плащане. Един от начините да избегнете много проблеми е да използвате платежна услуга, която не съхранява чувствителна информация (като номера на кредитни карти) на сървърите на вашия бизнес.

Ако можете, управлявайте собствените си сървъри. Не използвайте обикновен FTP за прехвърляне на файлове, тъй като това води до кражба. Също, избягвайте използването на отворена Wi-Fi мрежа. Използвайте VPN за допълнителна защита. И винаги си струва да повтаряте: Създайте си навик да имате редовни интервали за архивиране.

7. Грешни кодове за проследяване

Както споменахме по-рано, веднага щом клиентите направят поръчка, те вече очакват с нетърпение да я получат. Така че, когато получат код за проследяване, това вълнение само се засилва. Не искате да предоставите код, който не работи. Това е чудесен начин да загубите доверие.

Решение: Тествайте вашите проследяващи кодове

Уверете се, че кодовете са тествани, преди да бъдат изпратени на клиентите. Няма значение дали отнема повече време, за да можете да предоставите код за проследяване, стига да го направите правилно. Наличието на правилната информация за проследяване позволява на клиентите да управляват своите очаквания. Ако възникнат проблеми, те знаят точно откъде произлизат.

8. Отнема много време избор и опаковане

Избор и опаковане е процес на вземане на поръчки от инвентара, групирането им заедно и изпращането им до клиента. В зависимост от системите, които разполагате, това може да отнеме много време и да увеличи разходите.

Решение: Направете вашето проучване

Има редица методи за бране и опаковане, от които да избирате, и такъв, който работи за някои от най-големите търговци на дребно, може да не работи непременно за вас. Ето защо е важно да отделите време за изучаване на различните методи, за да намерите това, което отговаря на нуждите на вашия бизнес.

Наличието на подходяща система позволява процесът да бъде рационализиран складови сътрудницикоето в крайна сметка води до по-добро изживяване на клиентите.

9. Връщане на продукти

Повечето потребители проверяват политиката за връщане на търговеца на дребно, преди да направят покупка. Но въпреки че добрата политика за връщане и възстановяване на средства е неразделна част от страхотното обслужване на клиентите, това може да означава допълнителни разходи за вашия бизнес.

Решение: Направете политиките си лесни за разбиране

Прозрачността трябва да бъде стандартна практика във всички аспекти на електронната търговия и същото е с правилата за връщане. Използвайте обикновен английски, когато обяснявате вашата политика, това ви позволява ясно да зададете очакванията.

Тук също има доставка застраховката е полезна. Направете каквото можете, за да направите процеса на връщане възможно най-удобен, като например предоставяне на плик за връщане и предварително отпечатан етикет за лесно връщане.

10. Планиране на търсенето

Дори ако тепърва започваш, трябва да имате план за голямо търсене. Но прогнозирането на навиците на потребителите при покупка е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Решение: Проследявайте тенденциите в продажбите си

Започнете с основите – очаквайте скокове през празничните сезони. Но преди това дори да се случи, наблюдавайте движението на вашите продукти. Ако установите, че определен продукт е по-популярен от други, има вероятност това да е така и през пиковия сезон.

Освен че работят за разбиране на вашите тенденции в продажбите, има и софтуерни решения за предсказуеми поръчки, които могат да помогнат на малките предприятия да подобрят своето прогнозиране на търсенето.

Преди всичко бъдете проактивни

Лесно е да се пренебрегне, когато тепърва започвате бизнес, но доставката и изпълнението проблемите бързо се превръщат в огромни тревоги. От складиране, изпълнение на поръчки и международна доставка, много се налага, за да гарантирате, че вашите продукти достигат до клиентите ви.

Но въпреки че може да изглежда непосилно, има редица доставчици на решения, които могат да ви помогнат на почти всяка стъпка от пътя. Уверете се, че покривате всички основи, за да сте сигурни, че вашите клиенти няма да се обърнат към вашата конкуренция.

Какви проблеми с доставката и изпълнението смятате за най-трудни? Уведомете ни в Twitter @Bplans.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *