Как да се ангажирате успешно с вашите клиенти онлайн

Привличането на клиенти е важно. Задържането на същите тези клиенти е още по-важно. Това е мястото, където ангажираността на клиентите влиза в игра.

Ангажираността е актът на изграждане на автентични взаимоотношения с вашата целева аудитория. Това включва всички и всички комуникации, които използвате по време на процеса преди и след покупката. Което може да бъде катастрофално, ако доставяте различни съобщения или дори несъответстващ тон през всеки канал.

Ето защо трябва да разработите стратегия за ангажиране на клиентите.

Какво е стратегия за ангажиране на клиента?

Подобно на вашата стратегия за растеж, стратегията за ангажиране на клиенти е свързана изцяло с подобряване на удовлетвореността, като същевременно увеличава реализациите. Най-успешните стратегии за ангажиране се опитват да срещнат вашите клиенти там, където се намират. Избирайки да изпращате съобщения чрез каналите, които използват най-много, и проактивно достигане до тях.

Сега повече от всякога това изисква да комуникирате дигитално.

7 онлайн стратегии за ангажиране на клиенти

Гмуркането в онлайн комуникацията може да бъде едновременно предизвикателство и полза. Можете по-лесно да проследите успеха на ангажираността, но кривата на обучение за цифрови канали може да бъде разочароващо без ясен метод в ума. За да ви помогнем да намерите най-добрия начин да се ангажирате с вашата аудитория, ето 7 потенциални стратегии, които можете да използвате.

Има няколко страхотни начина за изграждане на онлайн общност за по-ефективно взаимодействие и ангажиране с вашите клиенти. Форумите съществуват от години и все още са широко използван метод за ангажиране с клиенти и позволяване на клиентите да се ангажират помежду си. Форумите вероятно все още ще съществуват в обозримо бъдеще, но много компании сега намират за по-изгодно да използват социални групи.

Клиентите вече са в тези социални мрежи всеки ден, така че вместо да разчитате на клиентите редовно да посещават вашия форум, за да си взаимодействат и да се ангажират с вас, защо не пренесете разговора при тях в избраните от тях социални мрежи?

Групите във Facebook и групите в LinkedIn са само малка част от многото сайтове за социални мрежи, които позволяват на отделни лица и компании да създават тематични или бранд общности.

2. Организирайте уебинар

Уебинарът е друг иновативен и ефективен начин за ангажиране с вашите клиенти. Те ви позволяват да достигнете до голяма целева аудитория на платформа, която е много лесна за използване и интерактивна. Хората обичат визуалните аспекти на уебинара с видео на живо на водещия, слайдове, графики и други интерактивни опции.

Уебинарите също ви позволяват да създадете много лична връзка с вашите настоящи или потенциални клиенти. Вие като водещ на уебинара можете също да бъдете по-страстен, забавен и ангажиращ, отколкото бихте могли да бъдете иначе, като просто напишете публикация в блог и кратка електронна книга.

Професионален съвет: Разрешаването на потребителите да изпращат туитове или имейли със своите въпроси или коментари до вас по време или след уебинара е чудесен начин да насърчите повече взаимодействие с вашата аудитория.

3. Съвместно създаване

Планирате да издадете електронна книга, да преработите уебсайта си или да пуснете нов продукт? Обмислете да се свържете с клиентите си, за да ви помогнат да създадете нещо съвместно или поне да предоставите техния принос и предложения.

Въпреки че това не би било препоръчително във всички ситуации, получаването на информация и съдействие от вашите клиенти наистина може да ви помогне да развиете много по-силна връзка. Те ще се чувстват горди, че са били част от усилията и процеса, които са направили вашия продукт по-добър.

Когато насърчавате участието на клиенти в даден проект, просто не забравяйте да възнаградите хората, чиито идеи и принос сте внедрили. Опитайте се да го превърнете в някакъв вид състезание и да разпознаете хората, които са помогнали. Можете да наградите ключовите сътрудници с награда, но понякога само признанието е достатъчно добра награда за определени хора.

4. Празнувайте заедно

Току-що достигнахте ли 5000 регистрирани потребители на вашия сайт? Привлякохте ли 25 000 нови посетители към вашия сайт миналия месец? Когато вашата компания достигне етапи като тези, отпразнувайте успеха си с клиентите си и ги накарайте да се почувстват така, сякаш са допринесли за вашия успех.

Причината някои хора да са толкова запалени по спорта е, че се чувстват така, сякаш буквално са част от любимия си спортен отбор. Когато отборът печели, те печелят. Вместо да каже „Каубоите изиграха страхотен мач снощи“, истинският фен на Каубоите ще каже „Изиграхме страхотен мач снощи“. Това е манталитетът, който трябва да развиете с клиентите си – накарайте ги да се почувстват част от вашия печеливш екип и им благодарете, че са помогнали на вашия сайт да бъде успешен.

5. Предлагайте изключително съдържание

Създавайте съдържание, което не е достъпно за широката публика – съдържание, което е толкова специално и изключително, че само членовете могат да го гледат. Изисквайте потребителите да влизат в тази област. Не е задължително да таксувате за достъп до това съдържание, но изисквайте от потребителите поне да преминат през процес на регистрация, за да получат достъп до него. Това ще ги накара да се почувстват специални и част от вашата изключителна група.

Можете също така да предложите специални отстъпки и цени на тази група. Форум само за членове, където регистрираните потребители могат да обсъждат теми, свързани с индустрията, също е чудесен начин за изграждане на единство и ангажиране на вашите клиенти.

6. Отговорете на обратната връзка

Част от успешното ангажиране с вашите клиенти е да отделите време и да ги изслушате. Не е достатъчно просто да проведете разговор, трябва да покажете, че цените техните прозрения. Това е особено важно при онлайн комуникацията, където по-голямата част от вашите взаимодействия или поне началото им ще бъде видимо за други клиенти.

Уверете се, че поддържате активно онлайн присъствието си и отговаряте както на положителни, така и на отрицателни отзиви. Това може да включва всичко – от социални коментари и прегледи до имейли и директни съобщения. След това, ако се случи да направите някакви промени въз основа на отзивите на клиентите, не забравяйте да извикате потребителя, който е представил идеята на първо място.

Това е чудесен начин да покажете, че слушате активно повече от човека, на когото отговаряте. И всъщност признаването на промените, които правите, допълнително затвърждава тази идея.

7. Ангажирайте се в множество канали

Когато работите с клиентите си онлайн, трябва да сте гъвкави. Това не означава просто предоставяне на повече канали за ангажиране, но и позволяване на разговорите да преминават между тях.

Например, да приемем, че клиентски въпрос започва като коментар към последната ви публикация във Facebook. Сега, след прегледа, разбирате, че ще трябва да попитате за потенциално чувствителна информация, за да предоставите решение. Така че, вместо да поддържате разговора публично, вместо това изпращате директно съобщение.

Или можете дори да посочите имейл адрес или телефонен номер за поддръжка, за да дадете на клиента най-добрата опция. Ключът тук е да бъдете последователни между платформите. Вашите съобщения, проследяване и навременност трябва да останат същите.

Докато не изгубите следите от разговорите си, тази гъвкавост ще се възприема като положителна ангажираност.

Намирането на правилната стратегия за ангажиране отнема време

Технологиите днес предлагат толкова много страхотни начини за взаимодействие и ангажиране с клиенти онлайн. Възползвайте се от всички безплатни инструменти и ресурси, налични днес, и измислете план за по-добро ангажиране и взаимодействие с вашите клиенти.

Просто знайте, че може да отнеме известно време, за да намерите стратегията и каналите, които работят най-добре за вашите клиенти. Задайте параметри за успех, бъдете готови да се обърнете, когато ангажираността не щрака, и се уверете, че слушате клиентите си.

*Бележка на редактора: Тази статия е публикувана първоначално през 2013 г. и е актуализирана за 2020 г.

Шей Райт е старши специалист по SEO в SEO.com – лидерите в професионалните услуги за оптимизация на търсачки за фирми от всякакъв размер. Шей е запален по интернет маркетинга и обича да помага на бизнеса да успее онлайн.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *