Как да се възползвате от най-добрите UX практики за увеличаване на реализациите на продажбите

Независимо дали имате утвърден бизнес уебсайт или току-що стартирате своя бизнес, оптимизирането на вашето потребителско изживяване (UX) трябва да бъде в челните редици на ума ви. Вашето потребителско изживяване може да зарадва вашите клиенти, като ги подтикне да харчат повече или да увеличат средната ви реализация в уебсайта ви.

Средно имате около 3-5 секунди, за да направите добро първо впечатление и да привлечете вниманието на посетителя си. Веднъж заловени, следващото препятствие е да ги накарате да се преобразуват.

През последните осем години проектирах за марки за електронна търговия и по пътя научих някои полезни трикове. В тази статия ще разгледаме тези съвети, за да увеличите потребителското изживяване и да увеличите реализациите в уебсайта си. Тези 9 съвета са полезни и ако току-що сте започнали да проектирате следващия си бизнес уебсайт.

1. Не забравяйте вашите запазени търговски марки и права

Ще бъдете шокирани колко потребителски тестови видеоклипове и фокус групи са видели потребители, които заявяват, че първото нещо, което проверяват на уебсайт, е дали има регистрирана търговска марка(™) или символ със запазени права(®) до тяхното лого. Може да мислите за това като за стар училищен начин на гледане на нещата, но от детството много потребители са го вкоренили в себе си и са го забелязали в многобройни световноизвестни марки. Така че те подсъзнателно свързват тези символи с доверието.

Въпреки че търговската марка на вашата марка не е наистина обичайна практика за стартиращ бизнес, това вероятно би трябвало. Не можете просто да поставите тези символи до вашето лого; трябва да разгледате нормативните изисквания за използването им. Обикновено търговската марка на лого струва около $500 – но това може да се увеличи драстично, ако имате нужда от фраза, защитена с търговска марка.

2. Създайте ясен призив за действие

Това е казано отново и отново от много дизайнери – но аз ще го повторя. Наличието на ясен първичен призив за действие може драматично да увеличи реализациите и честотата на кликване. Но трябва да се уверите, че оцветяването на вашето основно действие е на върха на вашата визуална йерархия (различно от останалите бутони в уебсайта ви).

Много уебсайтове оцветяват своите призиви за действие по същия начин. Ако искате вашият потребител да направи запитване или да добави към количката, тогава се уверете, че този бутон е с различен цвят от останалите бутони. Ако трябва да е в същия цвят, направете го да изпъкне по някакъв друг начин.

3. Наблюдавайте и учете

Може да мислите за това като за даденост, но много основатели и собственици на бизнес все още не знаят за записването на потребителите или топлинното картографиране на уебсайта си. Тези данни са безценни и служат като визуална справка, по която можете да работите, когато търсите подобряване на уебсайта си.

Тези инструменти проследяват движенията на мишката на потребителя и как той взаимодейства с уебсайта ви – някои дори проследяват „щраквания от гняв“, когато потребителят е кликнал много пъти в ярост, обикновено причинена от неработеща връзка или неактивен бутон. Инструментите, които могат да се използват за това, са евтини и най-вече безплатни до определен лимит. Бих препоръчал да използвате Hotjar или Fullstory, за да заснемете топлинни карти на вашите посетители и потребителски записи.

„Използването на HotJar за бързо и лесно записване на взаимодействията на нашите клиенти с нашия уебсайт ни даде възможност да оптимизираме превръщането на тези клиенти, като подобрим и фокусираме върху съдържанието, което ги интересува.“

Дейвид, основател на Firstclasspostcodes

4. Включете телефон и чат на живо

В скорошен A/B тест, при който 100 000 нови клиенти са посетили уебсайта, B тестът, който показва телефонния номер на нашата компания в навигационната лента, получи увеличение на реализацията и намаляване на степента на отпадане. Показването на телефонния номер на вашата компания е проста промяна на UX, която може да доведе до подобни резултати на уебсайта ви.

Ако нямате фирмен телефонен номер, чатът на живо също може да работи. Въпреки че е най-добре да имате на разположение и двете опции, ако е възможно, за да увеличите увереността на потребителите и доверието в компанията.

5. FOMO сигнали (Страх от пропускане)

FOMO сигналите обикновено са онези досадни изскачащи прозорци на уебсайтове, които обикновено казват „Някой наскоро купи това“. Когато се прилагат по този начин, клиентите се уморяват и обикновено работят към отрицателни показатели за вашите показатели.

Грациозното внедряване на сигнали FOMO, като например на продуктова страница над бутон за призив за действие, дава на сигнала по-голяма тежест и доверие. Пример би бил: „Остават само 4 в склада“. Този метод обикновено изисква доста интеграция, но може драстично да увеличи процента на реализация.

6. Достигнете до клиентите си

Този метод е лесен, но често се пренебрегва от много компании. Можете да се свържете с клиентите си преди или след покупката, като ги интервюирате и научите за техния опит или създадете проста анкета, която потребителят може да попълни.

Винаги ще се изненадате колко много ще ви разкажат клиентите за опита и обикновено можете да уловите оплаквания, преди да посетят уебсайтовете за преглед. Просто се уверете, че проучването си струва за клиента — това може да бъде толкова просто, колкото добавяне на код на купон при следващата им покупка или малък ваучер на Amazon.

7. Първо мобилните?

Ще чуете много компании да използват термина „Mobile First“ и те са правилни, тъй като по-голямата част от уеб трафика за електронната търговия и SaaS вече е мобилен. Но това, което много от тези компании пропускат, е, че повечето от техните реализации все още ще бъдат на настолни компютри и таблети. Това отчасти се дължи на това, че хората намират това, което търсят на мобилни устройства, и правят покупката на настолната си машина, където е по-лесно да консумират информацията и “чувства” по-безопасно. В заключение, проектирайте първо за мобилни устройства, но не пренебрегвайте статистиката за реализациите си на работния плот, когато проектирате.

8. Тествайте на други браузъри

Не всеки потребител разглежда в Google Chrome. Въпреки че ние, разработчиците и техниците го харесваме, масовото население използва браузъра, с който се доставя техният мобилен телефон или настолен компютър, като Safari, Firefox или Opera. Много уебсайтове не използват тестване на различни браузъри като част от техния пакет за тестване на потребителското изживяване. Провеждането на този доста прост тест може да промени една продажба.

Много SaaS компании не осъзнават, че някои пазари разглеждат уебсайтовете си с остарял софтуер като Internet Explorer 9/10 и понякога фантастичните SaaS уебсайтове дори не се зареждат на тези браузъри.

9. Създайте сканируемо съдържание

Когато създаваме съдържание за нашите страници, ние сме склонни да пишем в параграфи, които очакваме потребителят да прочете изцяло — но това не е така. Когато пишете, създавайте съдържание, което може лесно да се сканира и чете на екрана. В света на дизайна ние наричаме този тест „тест от пет секунди“; през това време потребителят трябва да знае за какво става въпрос на страницата или какъв е продуктът с известна степен на точност.

За да увеличите възможността за сканиране на вашето съдържание, бих препоръчал да създадете списъци с точки на най-важните аспекти на информацията. Тези тестове могат да бъдат проведени на ниска цена с помощта на платформата Usability Hub.

Заключение

В заключение, някои от методите, изброени по-горе, може да работят за вашия уебсайт или дори да не направят пробив. Най-добрият начин да тествате или експериментирате с тези методи е като създадете A/B тест на уебсайта си или просто вземете под внимание ключовите си показатели, преди да стартирате промените. След това ги наблюдавайте в продължение на няколко месеца в зависимост от това колко данни събирате на ден.

Потребителското изживяване може да бъде изключително полезно при създаването на уебсайт и не трябва да се пренебрегва. Просто се уверете, че тествате, за да извлечете максимума от него.

Джонатан Кели е UI/UX дизайнер с над 10 години опит в проектирането за големи марки за електронна търговия и по-малки стартиращи компании. Ще го намерите в момента да работи в компанията за архивиране на имейл Cryoserver и да работи върху собствените си кодове на ваучери стартъп Vouchertoday, който предлага страхотни купони за марки като VonHaus, Moonpig и Boohoo.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *