Как да се справим с често срещаната дискриминация на работното място

Ако смятате, че дискриминацията не съществува на работното място, вие просто не знаете какво е това. Според доклада за 2019 Workforce View in Europe от ADP, 49% от работниците в Обединеното кралство на възраст между 25-34 години са съобщили, че са изправени пред някакъв вид дискриминация.

Това е почти един от двама души, които са били дискриминирани.

За някои хора това няма да е изненадващо. За останалите трябва да има предефиниране на термина – и въздействието, което може да има, ако не се обърне внимание. В тази публикация от MHHP Law те ще бъдат обсъдени много подробно и ще ви позволят да разберете по-добре как хората страдат и какво можете да направите, за да помогнете.

Дефиниране на дискриминацията и нейните различни форми

Според Комисията за равни възможности дискриминацията означава „третиране на дадено лице несправедливо заради това кой е той или защото притежава определени характеристики“. Това обаче може да се изрази по два различни начина.

Пряка дискриминация е когато акт на дискриминация е обвинен директно срещу вас и сте третирани по-лошо в резултат на това. Пример за това би бил, ако сте идеални за роля, но не сте избрани поради цвета на кожата си.

Непряка недискриминация е, когато е налице политика или правило, което поставя определени хора в неравностойно положение и не е конкретно за вас лично. Да кажем, че една компания е накарала работодателите да работят всяка неделя – това може да е добре за по-голямата част от екипа, но косвено дискриминира хората, които обикновено се покланят в неделя.

Често срещани форми на дискриминация

Има много причини хората да бъдат дискриминирани. Разбирайки ги, можете по-добре да оцените работното си място, за да разберете кой може да бъде – пряко или косвено – често дискриминиран.

Дискриминация по увреждания

Това може да присъства във вашия офис, ако… служителите са били наказани за отсъствия, свързани с увреждания, или офисът не е направил разумни корекции на средата, за да отговаря по-добре на въпросните служители.

Расова дискриминация

Това може да присъства във вашия офис, ако… има въведени правила, които ограничават възможностите поради тяхната раса, като например някой, който е германец, да говори свободно английски, но роля не го приема, защото те изискват роден език на английски.

Полова дискриминация

Това може да присъства във вашия офис, ако… има дисбаланс в заплащането между мъже и жени в подобни роли или ако определени въпроси се задават на жени в интервюта, които не се задават на мъже.

Дискриминация по отношение на бременност/майчинство

Това може да присъства във вашия офис, ако… не предоставяте на бременните жени подходящо пространство за изцеждане на кърма или отказвате да наемете някого просто защото е бременен.

Дискриминация по сексуална ориентация

Това може да присъства във вашия офис, ако… хомосексуален мъж се нарича с женска версия на името му или на някого се задават неуместни въпроси относно връзката им от същия пол.

Цената на дискриминацията

Най-уместната цена е въздействието, което може да има върху лицето, което го страда. Това може сериозно да повлияе на тяхната увереност, способност за изпълнение и психическо здраве. Извън личното въздействие, това може да се разпространи в целия екип, така че хората, които дори не са засегнати от тази дискриминация, да бъдат разстроени от нея.

В някои случаи хората ще напуснат компанията – което означава, че сега ще имате нова позиция, която да заемете. Според доклад на SHRM средната цена на наем за компании е над $4000 (т.е. малко над £3000), докато средното време за заемане на позиция може да бъде дълги 42 дни; това дори не е предвид тяхното лично въздействие, което може да има върху екипа, ако всички са приятелски настроени.

В много по-голям мащаб анализът на практиките на плащане в над 500 работни места в Обединеното кралство установи, че БВП ще бъде приблизително 7% по-висок, ако дискриминацията, основана на етническа принадлежност, сексуална ориентация и пол, може да бъде премахната. Това е така, защото според изследване на INvolve и Центъра за икономически и бизнес изследвания „дискриминационните практики на заплащане струват на икономиката на Обединеното кралство £127 милиарда загуба на продукция всяка година“.

От тези £127 милиарда, проучванията показват, че половата дискриминация е отговорна за £123 милиарда – докато £2,6 милиарда са резултат от етническа дискриминация.

Какво можете да направите по въпроса

Първата стъпка е разбирането на дискриминацията — как възниква и ефекта, който може да има върху хората, които страдат от нея. Най-лошото нещо, което можете да направите, е да се оправдаете с невежеството, тъй като всичко, което прави, е да обезсили жертвата и да я накара да се почувства, че не е важна.

Създайте безпристрастен екип по човешки ресурси

Отделът за човешки ресурси може да помогне много за това, поради което по-малките предприятия може да са още по-податливи на дискриминация, тъй като може да не са достатъчно големи, за да имат установен екип по човешки ресурси. Ако случаят е такъв, отговорните лица трябва да отделят време, за да научат за дискриминацията и как правилно да се справят с онези, които са в беда, за да изпълнят тази роля до известна степен.

Изградете разнообразен екип

Изграждането на етнически/расово разнообразен екип също може да помогне за предотвратяване на дискриминацията. Въпреки че подобрената комуникация между тези хора също може да помогне много. Това е така, защото положителната работна среда, в която хората се чувстват комфортно да говорят и активно да се разбират помежду си, или ще намали дискриминацията по естествен път, или ще накара хората да се чувстват по-комфортно да се изправят, за да я обсъдят.

Предприемете необходимите стъпки

Истината е, че пълното предотвратяване на тези проблеми е трудно. Така че следващата най-добра стъпка е да се уверите, че хората поне се чувстват комфортно да обсъждат проблемите, когато възникнат.

От гледна точка на това многообразие, проучванията също така показват, че най-разнообразните среди са „с 12 процентни пункта по-склонни да надминат финансово средното си за индустрията, отколкото фирмите с най-малко разнообразие“ – както съобщава Onrec.

Някои компании също постигнаха успех в проучването на своя екип, като анонимните записи са разрешени. По този начин можете да разберете какво засяга вашия екип пряко и уникално. Простото предлагане на шанса на хората да чуят гласа им ще им помогне да почувстват, че компанията е отворена за промяна.

Дискриминация вероятно винаги ще съществува. Това не трябва да е извинение да не опитате. Вместо това трябва да бъде насърчението постоянно да правите всичко възможно като служител или работодател, за да се борите с това, където можете. По този начин можете да помогнете за отключването на потенциала на вашия екип и да ги задържите част от него много по-дълго. По този начин всички печелят.

Джак Бърд е писател за MHHP Law, който вярва, че потенциалът на един екип може да бъде отключен само когато работното място го подкрепя и разбира. Тази гледна точка, съчетана с любовта му към писането, го кара да пише за офис културата и дискриминацията в интернет.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *