Как да стартирате агенция за дигитален маркетинг без външно финансиране

По-лесно е да създадете агенция за дигитален маркетинг без финансиране, отколкото хората биха си помислили.

В тази публикация ще покрия стартиране на вашия бизнес сам – с амбициите да станеш агенция. Ще разгледам как да вземете първите си клиенти и как да балансирате времето си, когато ги намирате – когато започнете сами, това е едно от най-трудните действия за балансиране.

Настройвам

Красотата на създаването на агенция за дигитален маркетинг е, че можете да започнете практически от нищото. Знам това от личен опит, защото моят бизнес партньор и направих точно това с нашата компания, По-силно. Онлайн. Ако имате опит, всичко, от което се нуждаете, за да започнете, е компютър и a домашен офис (или поне място за работа). Няма много бизнеси, където това е всичко, от което се нуждаете.

Не е нужно да поставяте всичко на кредитна карта, не е нужно вземете банков заемнямате нужда от начален капитал – можете просто изградете уебсайти можете да тръгнете. Това направихме и сега имаме успешна агенция за дигитален маркетинг с клиенти по целия свят.

Наемане на първите ви служители

Много фирми ще наемат агенции за набиране и адаптиране, за да намерят служители за тяхната процъфтяваща агенция за дигитален маркетинг, но ако възнамерявате да изградите агенция без финансиране, тогава трябва да правите това сами.

Освен факта, че няма да имате нужда от допълнителни пари от самото начало, за да наемате, това ще означава, че имате контрол върху вида служители, които наемате. Когато сте готови, можете да наемете правилните хора за културата, която създавате около вашия бизнес.

Обучение на вашия екип

Обучение на вашите служители може да бъде скъп бизнес, ако не сте мъдри. Когато създавате агенция за дигитален маркетинг без външно финансиране, трябва да сте сигурни, че имате план, за да можете да обучавате хората, когато и когато се присъединят към вас, без да налагате допълнителни разходи за бизнеса.

Нещо, което сметнахме за безценно при изграждането на нашата агенция, беше сами да обучим първите няколко служители и да ги обучим на всичко, което можем. Разбира се, това означаваше, че вложихме няколко дълги часа в началото, но в дългосрочен план се изплати.

Обучението на първите ни служители във всяка област, за която се сетихме, ги подготви да могат да обучават следващата вълна от персонал. На свой ред тези членове на персонала успяха да обучават членовете на екипа, които се присъединиха след тях.

Докато хората се издигаха нагоре по стълбата в нашия бизнес, персоналът, който се присъедини рано, успя да обучи младшите, които дойдоха след тях. По-добре платените служители успяха да използват времето си, за да поддържат връзка с клиентите и да изготвят стратегии, вместо да харчат времето си за обучение – правейки бизнеса по-успешен и печеливш, като същевременно не губят нищо от визията, която имахме за компанията или как нашият клиент за дигитален маркетинг беше предприета работа.

Документиране на вашите процеси и улесняване на живота

Ако искате да създадете агенция, без да имате външно финансиране, трябва да намерите начини да правите нещата по нетрадиционен начин.

Ако вашият бизнес тръгне веднага, тогава е вероятно да наемете персонал доста бързо, за да се справите с търсенето. Когато имате нов персонал, който започва редовно, имате нужда от две неща – документация на процеса и основни функции по човешки ресурси – за предпочитане е да избягвате да наемате човек по човешки ресурси твърде рано.

При По-силно. Онлайн ние се уверихме, че сме се концентрирали върху тях много рано. Ние документирахме нашите процеси от първия ден в някакъв софтуер, наречен Процесна улица. Софтуерът ви позволява да създавате контролни списъци и работни процеси, които всеки от вашия персонал може да изпълнява по всяко време.

Използваме Process Street, за да документираме неща като:

 • Как да отговоря на телефона
 • Какво да правите, когато сте болни
 • Как да съставите отчет за разходите
 • Как да резервирате почивка
 • Какво е необходимо, преди да започне нов служител
 • Какво се изисква при напускане на служител

Документирането на тези процеси означава, че всеки знае какво трябва да направи и може да следва стандартен протокол. Не е нужно да питат своя мениджър или друг персонал.

Това спестява време и означава, че служителите, които имате във вашата агенция, всъщност могат да отделят повече време за таксувана работа за клиентите. Това от своя страна ви прави по-изгодно. Вие спестявате пари, които иначе би трябвало да дойдат от външно финансиране.

Също така не искахме да се налага да наемаме човек по човешки ресурси, докато наистина не се наложи и със сигурност не искахме да възлагаме това на трета страна. И двете струват много пари и не искахме да използваме външно финансиране, за да направим това.

След известно търсене в първите дни открихме софтуер, наречен AppogeeHR.

Софтуерът може да се похвали с:

 • Централизирана информация за служителите
 • Управление на отпуск и болест
 • Проследяване на ефективността и обучението
 • Докладване
 • Управление на OKR

Той е лесен за използване и това означава, че моят бизнес партньор и аз успяхме да действаме като HR, без да се налага да отделяме много време за това. Тъй като по-ранните служители се преместиха нагоре, те също успяха да поемат част от работата – и разбира се, всичко това беше документирано в подсекция на Process Street, когато имаха нужда от това.

Има една поговорка, че „необходимостта е майка на изобретението“ и когато знаехме, че не искаме да използваме външно финансиране, потърсихме начини да се уверим, че не се налага.

Стартиране

Ако нямате тази парична инжекция в началото на живота на вашия бизнес, тогава трябва да имате стартиране.

Дефиницията в речника ще ви каже, че е да влезете или излезете от ситуация, като използвате съществуващи ресурси. Когато четете други статии, те ще говорят за разчитане на лични доходи или спестявания и те говорят за собствен капитал.

Смятаме, че определението може да бъде малко по-широко от това – по същество оптимизира текущата ви ситуация. Постигнахме това чрез интелигентен избор на клиенти и разумно разпореждане с нашите пари. Установихме, че те са от съществено значение за избягване на това външно финансиране.

Привличане на добри клиенти

Лошите клиенти ви събарят. Лошите клиенти ви струват пари. Лошите клиенти изсмукват времето ви.

Ако не искате да харчите пари за допълнителен персонал, за да покриете тези загуби, тогава трябва да знаете как да разпознаете добър клиент. Поемането на всеки клиент, който идва пред вас, никога не е било опция за нас.

И така, как да разпознаете добър клиент? Ето моите съвети:

 • Изберете клиенти, които ще ви позволят да вършите най-добрата си работа – стойте далеч от клиентите, които се тревожат прекалено много за разходите, защото те ще ви струват в дългосрочен план.
 • Изберете клиенти, в чийто бизнес вярвате – синергията между вашата агенция и техния бизнес ще доведе до здрави и уважителни отношения.
 • Работете с клиенти, които разбират какво правите – ако имат известни познания за ландшафта на дигиталния маркетинг, тогава ще се интересуват от това, което правите и не очакват света.

Бъдете умни с парите си

Това звучи някак очевидно, нали? Но колко истории сте чели през последните няколко години за бизнесите, които фалират поради прекомерното количество пари, които са похарчили за офиси и бонуси, за да се опитат да привлекат персонал?

Служителите, които се присъединяват към вашата компания, вероятно ще знаят за тези предимства и искат да видят някои от тях. Това е мястото, където трябва да опитате и да устоите. Разбира се, те са забавни, но ако не искате това външно финансиране, тогава трябва да бъдете разумни.

Фирмената култура не е за аркадните машини и новостите, които се плъзгат от един етаж на друг. Фирмената култура е свързана с връзките, които създавате, работата, която вършите и колко удобно се чувстват хората на работа.

Хората искат да се наслаждават на работата си. Когато хората се наслаждават на ежедневния си живот, те произвеждат по-добра работа и остават в компанията по-дълго. Комбинирайте тези две заедно и това намалява парите, които трябва да харчите за набиране и обучение – друг начин да избегнете използването на външно финансиране.

Поставяне на финансова цел и крайъгълен камък

Да бъдеш по-умен с парите си и да харчиш по-малко е едно нещо; финансова цел и настройка на крайъгълен камък е друг. Знаехме, че ще трябва да създадем нещо мащабируемо от самото начало и също така да можем да прогнозираме с известна степен на точност какви могат да бъдат потенциалните ни приходи.

Докато стартирахме дигитална агенция, знаехме, че ще продаваме часове от самото начало. Знаехме, че проследяването на времето на служителите и бюджетите на клиентите е начинът, по който искаме да се насочим. Използвайки инструмент за управление на проекти като Liquid Planner или а Жътва/Базов лагер комбинацията наистина може да помогне с това.

Определяме цени за персонал, създаваме клиентски папки и подпроекти отрано. На всеки член на персонала бяха възложени задачи, спрямо които точно следеше времето. Това ни позволи да се уверим, че няма да превишаваме или по-малко за клиенти, а инструментите превръщат часовете в долари в подробни отчети.

Започнахме по много детайлен начин и имахме определени дейности за различните видове работа, които вършехме. Това ни позволи точно да предвидим колко време ще отнеме конкретни задачи и можехме да предложим съответно – нямаше пръст в предположенията.

След като започнахме да събираме тези данни, можехме да предвидим колко приходи можем да донесем на клиент. Оттам създадохме финансови етапи въз основа на близкия процент на предложенията и колко са стрували подобни проекти – и дали са били под или надхвърлят. Открихме, че това е точен начин за получаване на солидни прогнози за това къде ще бъде бизнесът след шест месеца, година, пет години и след това. Това е стратегическо планиране или Стройно бизнес планиране.

Започнете с малко, но планирайте растеж

Ето как го направихме в Louder Online, заехме позиция без външно финансиране от самото начало и се уверихме, че търсим алтернативни решения за намаляване на разходите. Започнахме с малко и се уверихме, че има култура от първия ден.

Погрижихме се да документираме всичко, за да знаят новите служители какво и кога трябва да направят.

Дадохме възможност на служителите да се обучават взаимно, докато агенцията се разрастваше, създавайки последни връзки и работа в екип.

Не е за всеки и определено ни беше трудно в началото, но ни превърна в печеливша агенция за дигитален маркетинг, която сме днес, и не бихме променили това за света.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *