Как да съберете пари и да представите бизнеса си като жена предприемач

Така че сте създали компания и тя се разраства. Страхотен! Ако сте като много основатели на стартиращи компании, това може да не е достатъчно. Може да почувствате дълбокото желание да пробиете напред и да достигнете нови висоти.

Ако можете да направите това без външно финансиране, давайте. Но ако се нуждаете от външен кръг на финансиране и се подготвяте да наберете средства от VC, попитайте колкото се може повече от вашите приятели основатели за съвет как да се справите с процеса. Основатели като Еропа Щайн (главен изпълнителен директор на Hyre) описват процеса като отнемащ време, вълнуващ и на моменти демотивиращ.

Като млада жена предприемач без много опит или репутация, набирането на средства може да бъде много стресиращ процес. Може да бъде още по-плашещо, ако по време на срещата с инвеститорите се усетят непринудени сексистки нюанси. Тези ситуации са изключително обезсърчаващи и въпреки това жените често трябва да се сдържат и да поддържат разговора към положителен резултат.

Всъщност жените основатели може да почувстват, че имат много за губене, ако извикат това неподходящо поведение. И така… злощастният цикъл на недофинансиране на жените или обезценяване на тяхната компания продължава.

Та какво правиш?

Какво да очаквате при набирането на средства

Това е сценарий, с който Eropa се е сблъсквала няколко пъти през цялата си кариера, особено по време на кръга на финансиране за нейната платформа за планиране на служители. За съжаление е доста обичайно мъжете и жените да получават различни въпроси, докато се борят в аквариума с акули.
Harvard Business Review проведе проучване конкретно за това как на мъжете и жените предприемачи се задават различни въпроси от VC и как това се отразява на тяхното финансиране. На жените се задават въпроси за потенциала за загуба, докато на мъжете се задават въпроси за потенциала за печалби. Това се наричат ​​въпроси за промоция срещу въпроси за превенция.

Много жени основателки в мрежата на Eropa са споделили преживявания, когато са били бомбардирани с рискови въпроси от инвеститори, без да имат възможност да споделят визията си за своята компания. Основателите, които бяха по-настоятелни, бяха етикетирани като агресивни. Други, които бяха по-кротки, бяха описани като лишени от лидерски умения.

Но какво всъщност можете да направите по въпроса?

Ето някои въпроси, които да си зададете, когато отговаряте на сексистки въпрос:

Как вашият отговор се вписва в дългосрочните ви цели и къде искате да бъдете?

Няма съмнение, че е грешно жените да получават различно отношение от мъжете. Трябва обаче да не откъсвате очи от наградата и да не реагирате импулсивно. Покажете, че сте компетентни, като вплетете визията си в отговора си, дори ако въпросът не изисква конкретно.

Например, за въпрос относно вашите ежедневни или месечни потребители, можете да отговорите първо с това как планирате да привлечете клиенти и след това къде се намирате в момента. Или когато ви попитат за отлив, опитайте да говорите за задържане на клиенти. Подгответе се предварително за подкопаващи въпроси, за да можете да сте уравновесени и да отговаряте по начин, който ви дава власт.

„Когато инвеститорите ме попитаха за оттеглянето на клиенти, преди дори да имам шанс да представя нашия растеж, бях готов да ги пренасоча към нашите истории за успех на клиентите. Прескочих на слайд, който демонстрира колко Hyre намали текучеството на служителите на нашите клиенти; и по този начин успя да поддържа високи нива на задържане. Това незабавно пренасочи разговора и ни върна в правилния път.“ — Европа

Да, несправедливо е. Не забравяйте, че само влизането в леговището на дракона означава, че вече правите разлика в културата му. Докато напредвате в кариерата си, можете да упражнявате още по-голямо влияние върху вашата индустрия и култура.

Какъв е изводът, който искате да получат инвеститорите от вашата презентация?

Съсредоточете се върху най-силните страни, които искате инвеститорите да отнемат. Това, което вие и вашият екип предлагате на масата, трябва да е ясно във всеки отговор. Дори ако въпросите, насочени към вас, са по-негативни от тези към вашите мъже, това ви кара да работите по-усилено, за да избегнете да им дадете нещо, за което да се вкопчат. Това изисква внимателна подготовка и стратегия.

Според Harvard Business Review 85% от предприемачите отговарят на въпрос за промоция с отговор за промоция и на въпрос за превенция с отговор за превенция. Това води до пристрастие към потвърждението, така че трябва да промените начина, по който отговаряте.

Как да подготвите представянето си за стратегически отговори

Определено трябва да тренирате играта си с екипа си. Ако е възможно, свържете се с ментори или връстници във вашата мрежа, които могат да споделят отзиви въз основа на своя опит. Трябва да усъвършенствате отговорите си, независимо какви въпроси са зададени. Важно е да играете ролеви въпроси и отговори за най-лошите сценарии. Планирайте време в календара си за всички отделни стъпки по-долу и практикувайте представянето си.

1. Направете списък с потенциални въпроси

Кои са въпросите, които обичате да получавате и въпросите, от които се страхувате? Поставете ги и двете в списъка си. Попитайте връстниците си какви въпроси са им били задавани в миналото, които не са очаквали, които можете да добавите. Помага ви да направите проучване и да достигнете до други стартиращи фирми, които са се обръщали към тези инвеститори преди.

Те могат да споделят въпроси, които са им били зададени, и повече информация за вашите конкретни инвеститори. Изграждането на вашата мрежа ще ви помогне и в бъдеще. След като получите помощ, не забравяйте да я платите, когато сте в състояние да помогнете.

2. Направете списък на всичко, което искате да предадете

Превърнете визията си в точки, които могат да бъдат включени в различни категории въпроси и отговори. Практикувайте различни начини за улавяне на твърдение, което може да се вплете в други отговори. Трябва да имате готови 3-5 точки, които илюстрират вашата визия с различна дължина. Ако има точки, които искате да посочите, които не са зададени, практикувайте да ги добавяте в друг отговор.

3. Напомняния или потвърждение

Напишете напомняне или утвърждение за това какво искате да получите от срещата и накъде искате да отиде кариерата ви. Всяка среща, на която отивате с инвеститор, трябва да служи за множество цели. Очевидно е, че искате инвестиции, но има и други неща, които можете да спечелите.

Първо, това е опит, от който можете да се поучите, за да усъвършенствате представянето си. Без значение какво се случва, това е само една от многото срещи в хода на вашата кариера.

Второ, това е друга връзка, която трябва да направите. Дори ако даден инвеститор ви показва чрез въпросите си, че не е този вид инвеститор, който искате, той вероятно има добри връзки. Може би те знаят за други инвеститори, които може да са по-подходящи.

Планирайте представянето си

С изготвен план има вероятност да съберете 1,6 пъти повече финансиране, като отговаряте на въпроси за превенция с отговор за промоция. Време е да получите финансирането, което вие и вашият екип заслужавате. Жените предприемачи притежават 38% от бизнеса в САЩ и заслужават по-голямо намаление на финансирането (ние сме на 2%). Жалко е, че понастоящем жените и мъжете инвеститори вероятно ще покажат еднакво пристрастие във въпросите, които задават. Времената обаче се променят и много инвеститори ще имат повече възможности.

Успех с представянето и продължавайте да тренирате. Ако сте намерили тази статия за полезна, не се колебайте да уведомите Eropa, главен изпълнителен директор на Hyre! Тя може да бъде намерена в LinkedIn където можете да следите последните актуализации на софтуера за временен персонал и управление на работната сила на Hyre.

Еропа Щайн е основател и главен изпълнителен директор на Hyre, HR платформа „всичко в едно“, която дава възможност на мениджърите на смени да планират и персонализират безпроблемно своите екипи.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *