Как да създадете точна прогноза за продажбите на ресторанти през 2022 г

При ресторантите, както и при повечето фирми, няма единствен правилен начин за прогнозиране на продажбите. Най-добрият метод за прогнозиране на продажбите ще варира според начина, по който управлявате информацията, до колко минали данни имате достъп и какви специални фактори движат вашия бизнес.

С този пример нека проучим един начин, по който един собственик на ресторант го е направил, така че можете да копирате този метод или да го използвате, за да вдъхновите своя собствена прогноза за продажбите.

Как да направите прогноза за продажбите на ресторант

Най-добрият начин да обясните как да създадете прогноза за продажбите е да преминете през пример. Ще разгледаме как Магда прогнозира продажбите си за кафене, което иска да отвори в офис парк.

Все още не е договорила местоположението, но има добра представа къде иска да го разположи и какъв размер иска. Тя също планира да сервира само кафе и обеди. Имайки предвид всичко това, нека започнем с установяването на базова линия за нейната прогноза за продажбите.

1. Изчислете основния си ресторантски капацитет

Когато тепърва започвате, трябва да установите базова линия за дневния си капацитет. Това са прогнозните ви числа на продажбите, които ще ви помогнат да информирате пълната си прогноза.

Преценете дневния си брой клиенти

За да направим този пример прост, Магда планира да предлага обяди само за период от 1 час и да кажем, че има само шест маси, на които могат да се настанят четирима души.

В идеалния случай всички тези маси ще бъдат запълнени по време на даден час за обяд, така че тя изчислява 24 седнали обяда на среден ден.

Магда също планира да предлага обяди за отиване, за да може да обслужва повече клиенти. Това ще бъде около два пъти повече от капацитета за сядане, така че 48 на ден.

Преценете допълнителните покупки

Магда знае, че не всеки клиент ще купува напитки с всяко хранене. Така че, за да настроим точно нейната прогноза, ще трябва да отчетем отделно напитките. Тя оценява обедните напитки като 0,9 напитки за всеки обяд за вечеря и само 0,5 напитки за всеки обяд за отиване.

Някои клиенти също ще идват само за да пият кафе извън този едночасов обяд. И така, тя изчислява капацитета на кафето като максимум един клиент на всеки две минути или 30 клиента на час. Този очакван клиентски поток с максимум 30 кафета се очаква да се случи между 8 и 9 часа сутринта.

Тя също така оценява някои кафета на обяд въз основа на три кафета за всеки 10 обяда. Можете да видите резултатите тук, като бърз работен лист за изчисления.

Откъде идват тези оценки?

Откъде Магда знае тези числа? В идеалния случай тя знае, защото има опит и е запозната с бизнеса с кафенетата като бивш работник, собственик или тясна връзка. Или може би тя има партньор, съпруг, приятел или дори консултант, който може да направи обосновани предположения.

И, между другото, тук има урок за оценката и обоснованите предположения — Магда изчислява 97,2 кафета на ден. Това наистина е 100. Винаги закръгляйте обоснованите си предположения. Точните числа дават фалшиво чувство за сигурност.

2. Превърнете дневните си прогнози в месечни

След като имате ежедневната си прогнозна клиентска база, е време да я разширите до месечен прогнозен капацитет. За да направите това, просто умножете всеки ред единици по общия брой работни дни на месец. След това ще искате да свържете паричната стойност на всеки артикул, за да получите пълна картина на вашите месечни продажби.

В случая на Магда, нека отново да разгледаме горната илюстрация. Ще видите, че тя изчислява 22 работни дни на месец и умножава кафетата, обядите и напитките, за да генерира прогнозните бройки на единици за основен примерен месец. Това означава, че базовият случай е около 1500 обяда, 1000 напитки и 2000 кафета за даден месец.

Преди да предприеме следващата стъпка, Магда събира някои числа, за да види дали не трябва просто да изостави идеята си. При 10$ на обяд и 2$ на кафе или напитка, това е приблизително 15 000$ в обеди, 2000$ в обедни напитки и 4000$ в кафета на месец. Тя вероятно нарича тези $20 000 като груба оценка на истинския пълен капацитет.

За да види наистина дали това е устойчиво, тя може бързо да събере някои груби разходи, които да включи в продажбите си. Може би да разчита на няколко хиляди за наем и комунални услуги, няколко хиляди за заплати и инвентар и след това да реши дали трябва да продължи да планира. (И това, между другото, в един параграф, е анализ на рентабилността.)

3. Коригирайте очакванията за всеки месец

С тези груби числа, установени като капацитет, някаква логика за това, което движи продажбите, и как новият бизнес може да се развие, е време да погледнете напред към това как очаквате да се представя всеки месец. Реално погледнато, няма да постигнете пълен капацитет всеки ден, всяка седмица или всеки месец. Трябва да направите някои обосновани предположения относно това колко бързо ще расте вашият ресторант, сезонността и по-широките пазарни промени.

В случая на Магда, тя трябва да предвиди по-бавно първоначално внедряване поради това, че е нов бизнес, и след това да направи някои обосновани предположения за това как може да бъде засегнато сезонното представяне. Ето месечния капацитет, който тя очаква през първата си година.

4. Изчислете прогнозите месец по месец за първата година

Оттам нататък е време да очертаем конкретни продажби за следващите месеци. За да улесните това в дългосрочен план, може да има смисъл да настроите електронна таблица. Въпреки че е специфичен за SaaS бизнес, можете да те нашия безплатен шаблон за прогноза за продажби, за да започнете. Или ако искате софтуер, който върши тежката работа вместо вас, разгледайте LivePlan.

Връщайки се към прогнозата за продажбите на Магда, тя въвежда дефинициите на редовете, оценките на продажбите на единица, средните цени и средните преки разходи, за да създаде пълна прогноза за продажбите. Първата илюстрация тук показва резултатите от таблицата за продажбите за първите няколко месеца. Числата идват от умножаването на прогнозираните продажби на единица по време на прогнозираната средна цена на единица.

Всички те се основават на изчисленията, които разгледахме по-горе, с добавен допълнителен ред за „друго“, което е тениски, чаши и други.

И тази илюстрация от LivePlan показва въвеждането на данни за единични продажби на обеди, един от четирите реда на продажбите. Сравнете възходите и спадовете на тези прогнозни продажби на единица с оценките на капацитета по-горе; можете да видите визуално, че те са свързани. Няма нужда обаче да навлизаме в подробности; това може да го направи да изглежда по-научно, отколкото е в действителност.

Прогноза с правилното ниво на детайлност

Забележете тук, че Магда не се опитва да раздели обяда на сандвичи, супа, бургери, шунка срещу сирене, пуешко срещу говеждо или други подобни подробности. Твърде много детайли не работят добре в реалния свят. Вместо това тя обобщава и обобщава достатъчно, за да направи полезна прогноза, която може да проследи, прегледа и преразгледа според нуждите на текущия бизнес.

За вашата прогноза вероятно има смисъл да разбивате артикулите по тип (т.е. предястия, предястия, напитки, десерти и т.н.) или по категория на хранене (т.е. закуска, обяд, вечеря, напитки и т.н.). Отделно от вашата прогноза може да е разумно да разбиете допълнително менюто си, за да идентифицирате печелившите и губещите. Но когато гледате напред и оценявате продажбите, това ниво на детайлност само ще усложни нещата и ще затрудни навигацията.

5. Оценете преките си разходи

Заедно с вашите продажби е препоръчително да оцените преките разходи (известни също като себестойност на продадените стоки или разходи за единица продукция). Това са разходи, които вашият бизнес прави само при доставката на това, което продава.

В случая на Магда това е това, което тя плаща за кафето на зърна, напитките, хляба, месото, картофите и други съставки в храната, която сервира. За една книжарница това е колко са платили за книгите, които продава. За таксиметровия бизнес това е бензинът и рутинната поддръжка.

И така, с нейните прогнози за продажби на единица, които вече са налице, Магда трябва само да добави прогнозни преки разходи за единица, за да завърши прогнозата. Математиката е толкова проста, колкото беше за продажбите, умножавайки единиците по преките разходи за единица. Ето готовия пример, показващ преките разходи в таблица.

Ако следвате, Магда изчислява преките разходи за единица (не са показани тук) като 50 процента от продажната цена за обеди, 20 процента от кафетата и 35 процента от напитките.

Защо да правите прогноза за вашия ресторант?

Прогнозирането може да е най-отдалеченото нещо от ума ви, когато стартирате ресторант. Но като всеки бизнес това е основен компонент за интелигентно вземане на решения и валидиране на потенциала на вашата идея. Ето само няколко от начините, по които прогнозирането може да ви помогне по-добре да управлявате новия си ресторант.

Управление на инвентара

Недостатъчното или свръхпоръчването на необходимия продукт за работата на вашия ресторант може да бъде скъпо. Притежаването на твърде много може да доведе до това, че продукцията и други нетрайни продукти се развалят и трябва да бъдат изхвърлени. Притежаването на твърде малко може да доведе до недоволни клиенти или просто до невъзможност за обслужване с пълния капацитет.

Прогнозирането може да ви помогне да предвидите по-добре колко точно рекламни места може да имате нужда. Можете да разгледате минали данни за продажби, месечни тенденции и сезонност, за да поръчате по-точно точното количество инвентар. Сега имайте предвид, че особено при ресторантите ще има известно ниво на непредсказуемост, но това все пак трябва да ви доближи до точни и по-евтини нива на запасите.

Оптимизиран персонал

Няма нищо по-лошо от това да имате недостатъчен или прекомерен персонал, и в двата случая потенциалът за загуба на продажби или приходи се увеличава драстично. Разглеждането на седмичните ви продажби може по-добре да ви помогне да планирате нуждите си от персонал. Ако виждате постоянно високи продажби в петък вечер, но практически никакви през делничните дни сутрин, това може да ви помогне да планирате съответно.

По същия начин, ако погледнете вашите сезонни тенденции и забележите огромен ръст в разпродажбите в средата на седмицата около празниците, знаете, че трябва да планирате повече персонал през идния ноември. Това ви казва, че трябва да предвидите по-високи разходи за служители, които да придружават увеличението на продажбите, което ви дава по-реалистична перспектива за продажбите.

Задайте реалистични очаквания

Когато започвате, може да бъде много лесно да надцените потенциала на вашия бизнес. Имате страхотни идеи, страхотна храна, добре обучен персонал, но това не означава непременно експлозивен растеж. Ако очаквате големи резултати без да планирате, ще се окажете разочаровани и потенциално без работа.

Прогнозирането помага да се поддържат нещата в перспектива. Той ви обучава активно да гледате напред, да сравнявате действителните резултати и да коригирате съответно. В крайна сметка може да има смисъл да работите с множество прогнози. Един, който е по-оптимистичен, един, който е неутрален, и друг, който изследва по-лоши сценарии. Колкото повече тествате, проучвате и коригирате, толкова по-добре ще бъде вашият бизнес.

Прогнозирането не трябва да е сложно

Както можете да видите, прогнозирането не трябва да е сложно или страшно. Това е комбинация от проста математика, оценки и логически предположения. Няма магически отговор, няма перфектен резултат, само прогнози, базирани на действителни резултати. И най-хубавото е, че голяма част от работата, която вършите при планирането на вашия ресторант, може да бъде директно приложена към вашата прогноза.

Просто знайте, че след като изградите прогнозата си, това не е краят. За да може наистина да ви помогне да управлявате бизнеса си, ще искате да го преразглеждате поне веднъж месечно. По това време преглеждате действителното представяне, гледате напред и правите съответните корекции.

За вашия ресторант разработването на точни прогнози може да ви помогне да предвидите бъдещи продажби, да оптимизирате инвентара и разходите за персонал и, да се надяваме, да развиете бизнеса си. Може да изглежда смущаващо, но всичко, което е необходимо, е да преминете през няколко прости стъпки.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *