Как многоезичното SEO може да помогне за изграждането на вашата глобална марка

Добре ли върви вашият бизнес във вашата страна? Ако да, тогава може да искате да разширите марката си на световния пазар. За да стартирате успешно своя бизнес, ще трябва да инвестирате време и усилия в оптимизацията на вашата търсачка (SEO). как? Започнете, като научите повече за многоезичното SEO и как можете да го приложите към уебсайта си. Това ще помогне за повишаване на вашата видимост и органичен обхват в други страни.

В тази статия ще говорим какво е многоезично SEO и как можете да се възползвате от него.

Какво е многоезично SEO?

Знаете, че трябва да работите върху вашето многоезично SEO, но какво всъщност е то? Многоезичното SEO е практиката за оптимизиране на съдържанието на уебсайта ви за класиране за множество езици и местоположения. Например, ако искате да рекламирате вашия продукт или услуги във Франция, би било чудесна идея да преведете съдържанието си на френски. Въпреки че английският е широко използван език в света, не искате да пропуснете шанса да рекламирате бизнеса си на хора, които не говорят английски.

Сега, какъв е проблемът да имате отделни сайтове за вашите преводи и как многоезичното SEO може да помогне? Първо, много многоезични уебсайтове са имали проблеми с дублирано съдържание. Това води до понижаване на отделните класации на страницата, когато бъдат открити от Google. За да избегнете този проблем, ще трябва да създадете ефективна SEO стратегия, за да избегнете дублиране.

Освен това ще трябва да направите друг набор от изследвания на ключови думи за определен език или континент. Повечето хора ще си помислят, че директният превод на уебсайта без никакви усилия за локализация е достатъчен. В повечето случаи директните преводи на думи и фрази могат да представят различно значение в определена култура. Ето защо е важно да локализирате съдържанието си за вашите международни потребители. Може да помогне за популяризиране на уебсайтове заедно с цялостен метод, който включва SEO, PPC, блогове, социални медии и други форми на маркетинг.

Това са само част от проблемите, които доброто многоезично SEO може да реши за вашия глобален бизнес.

Защо един малък бизнес трябва да използва мултирегионално SEO?

Много собственици на малък бизнес биха си помислили, че прилагането на мултирегионално SEO е твърде рано за тях. Въпреки това, няма такова нещо като „твърде рано“, когато става въпрос за разширяване на вашата марка за нов пазар. В тази дигитална ера свързването с клиенти по-далеч от вашия сайт е по-възможно от всякога, особено ако можете да локализирате уебсайта си правилно.

Ето някои от предимствата на използването на мултирегионално SEO за вашия малък бизнес:

  • Можете лесно да разширите бизнеса си в международен план и да си партнирате с други фирми.
  • Можете да откриете недостатъчно обслужвана клиентска база в други страни, която вашите конкуренти може да са пренебрегнали.
  • Можете да увеличите трафика на уебсайта си, като се насочите към други региони и държави.
  • Няма да пропуснете шанса да се свържете със заинтересовани клиенти извън първоначалното си целево местоположение.

Как се различава от мултирегионалното и специфично за региона SEO?

Лесно е да се разменят значенията на многоезично и многорегионално SEO. Това е така, защото и двете са насочени към множество местоположения и аудитории. Но с какво са различни? Ключът тук е използването на езици. Multiregional не изисква непременно преводи на езици като многоезичния. По-скоро се фокусира върху локализирането на вашия уебсайт за различни географски региони.

Например, ако имате уебсайт, който е базиран в САЩ и искате да разширите пазара си в Обединеното кралство и други англоговорящи региони, не е необходимо да превеждате съдържанието си. Просто трябва да локализирате съдържанието си и да приложите мултирегионални SEO практики, за да се насочите към различен регион. Ако обаче имате базиран в САЩ уебсайт и искате да се насочите към испаноговорящи, тогава ще трябва да преведете съдържанието си на друг език. Това е да популяризирайте уебсайтове пред испанската публика чрез използване на многоезично SEO.

Специфичното за региона SEO е една от най-полезните практики, които дори малките фирми могат да използват, когато се насочват към определена географска област. Чрез локализиране на вашето съдържание за езиците и приоритизиране на тенденциите в конкретен регион, можете да спечелите повече точки за местните жители. Например, когато рекламирате в Испания, можете да търсите ключовите думи, които често се използват в това местоположение. Можете също така да използвате имена на места или обществени личности, вместо да обобщавате статията си.

Въпреки разликите в значението, важно е да приложите всички от тях, когато насочвате бизнеса си към международна аудитория. Според The ​​2019 Web Globalization Report Card има около 33 средни езика, които глобалните уебсайтове използват, за да постигнат своите международни цели.

Както вероятно вече се досещате, преводът е ключът към многоезичното SEO. Първата стъпка, разбира се, е локализирането на вашето съдържание. Следва повишението. Когато популяризирате уебсайтове успешно, това ще увеличи вашия трафик и видимост в търсачките. По този начин вашата публика може лесно да навигира в сайта ви, за да види услугите или продуктите, които предлагате. Но как всъщност е възможно при използване на многоезично SEO?

1. Оформете план за вашата SEO стратегия

Първото популяризиране на вашия уебсайт чрез многоезична стратегия е чрез планиране на всичко. Лесно е да се изгубите, когато вече сте на път, така че ще бъде важно да имате оформление на вашите стратегии. Можете да започнете, като анализирате собствения си уебсайт и идентифицирате местоположенията, от които идва по-голямата част от трафика ви. Правейки това, вие ще можете да знаете езиците, които можете да приоритизирате за вашия уебсайт.

Освен това, извършването на допълнителни пазарни проучвания ще ви помогне да идентифицирате целевата си аудитория. Можете да започнете, като създадете нови личности на купувачи и разгледате текущите и целевите клиенти на вашия конкурент. Трябва също да анализирате техните черти, тенденции, култури, които ще бъдат полезни при идентифицирането на езиците, изображенията и подхода, които ще работят за тях. Това ще направи локализирането на вашето съдържание много по-лесно.

2. Използвайте специални URL адреси

Един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват многоезичните сайтове, е дублирането на тяхното съдържание. Когато Google открие дублирано съдържание на вашата страница, ще им бъде трудно да идентифицират кое е оригиналното копие и може да причини проблеми при класирането. Освен това може да бъде объркващо за вашата целева аудитория, тъй като те могат да бъдат насочени към други страници, посветени на друг език.

За да предотвратите това да се случи, важно е да имате специални URL адреси с езикови индикатори, които ще разграничават вашите страници една от друга.

Например, вместо просто да кажете „www.dedicated-url.com“, можете вместо това да използвате „www.dedicated-url-fr.com“ за страницата си на френски.

Това ще помогне на търсачката и вашата публика да идентифицират езиците, които използва определена страница.

Можете да персонализирате атрибутите hreflang, които ще видите в HTTP заглавката, картата на сайта или маркирането на страницата. Това ще помогне на Google да определи езика и местоположението, към които сте насочили страниците си. Това е приложимо и за случаи, когато насочвате към местоположение, но с потребители на различни езици. Въпреки това може да е по-сложно и изисква професионални умения за кодиране, отколкото използването на специални URL адреси.

3. Преведете вашите метаданни

Ако планирате да преведете и локализирате съдържанието на уебсайта си, не забравяйте да направите същото с вашите метаданни. Това включва локализиране на вашите заглавни тагове, мета описание и мета ключови думи. Тъй като това са данните, които търсачките обхождат и визуализират на читателите, това е от решаващо значение за класиране на местоположението, към което се насочвате. Вместо просто да превеждате съществуващите си данни, уверете се, че използвате правилните ключови думи с много търсения и по-малко конкуренция на определено място.

4. Партнирайте с преводачески агенции

Ако искате по-точен превод и локализация на вашето съдържание и метаданни, най-добре е да си партнирате с преводаческа агенция, която е специализирана в този сектор. Те също могат да ви помогнат с техническите подробности, от които се нуждаете за вашето многоезично SEO. Просто трябва да се погрижите да наемете преводачи с познания по езика и опит в езика и сектора на вашия бизнес.

Когато мислите за локализиране на уебсайта си и използване на многоезично SEO, в началото може да изглежда твърде сложно. Въпреки това, всъщност е възможно да се приложи, ако просто имате правилните идеи как можете да започнете. С предимствата си като увеличаване на вашия трафик и реализации, като същевременно подобрявате марката на вашата компания, инвестирането на вашите усилия и време ще си заслужава.

Офер Тирош е главен изпълнителен директор на Tomedes, доставчик на езикови услуги, който помага на международните бизнес клиенти да растат и да се разширяват чрез качествен превод от световна класа, поддържащ над 120 езика с бързи темпове на изпълнение.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *