Как фирмите могат да изградят, наблюдават и поправят своята онлайн репутация

Онлайн репутацията на вашия бизнес е важна за намирането на нови клиенти и задържането на съществуващите. Лошото обслужване на клиентите и често пропусканите крайни срокове ще се отразят на това как ще бъдете възприемани в интернет. Въпреки това, дори и да не направите нищо лошо, вашата репутация може да пострада от множество проблеми с негативно съдържание, публикувани от трети страни.

Това ръководство ще ви помогне да изградите и наблюдавате звездна онлайн репутация, както и метод за възстановяване на повредена такава.

Значението на онлайн репутацията на вашия бизнес

Вашата онлайн репутация като компания или марка определя как потребителите ви възприемат в интернет. Въпреки че силната репутация може да бъде ключът към успеха, слабата е вероятно да възпре потенциални нови клиенти, които все още не са правили бизнес с вас.

Какво се случва, ако потенциален клиент намери множество лоши отзиви? Какво ще направи той или тя, ако се натъкне на обезсърчаваща статия, която се появява в горната част на страниците с резултати от търсачките (SERPs)? В този случай е разумно да се предположи, че вашата онлайн репутация ви вреди и пречи на някои хора да се свържат с вас.

Проактивното решение на това затруднение е управлението на онлайн репутацията.

Какво е управление на онлайн репутация?

Управлението на онлайн репутацията или ORM се отнася до стратегии и техники, които влияят върху това каква информация за вашия бизнес може да бъде намерена онлайн.

Разбира се, основна роля играе негативното съдържание, което се класира на видно място в търсачките. Целта тук е да се изпревари клеветническото съдържание с по-благоприятни статии, доклади, публикации в блогове и т.н. Положителните дигитални активи натискат надолу отрицателните в SERP.

Има платформи за преглед като Angie’s List и Trustpilot, които са особено важни за местния бизнес. Клиентите обичат отзивите и наблягат много на тях.

Каква е вашата онлайн репутация?

Сега, когато имаме ясно разбиране за важността на ORM, е време да определим текущата ви ситуация. По време на този процес помислете как искате вашият бизнес да бъде възприеман в бъдеще.

Оценка на текущата ситуация

Да разберете как потребителите възприемат вашия бизнес в момента може да се определи чрез провеждане на задълбочено проучване на Google. Просто въведете името на вашата компания, марка, продукти или услуги и не забравяйте да потърсите „[company name] отчети”, “[product name] рецензии“ и други подходящи ключови думи.

Тъй като страница 1 от SERP получава по-голямата част от кликванията, дайте приоритет на първите две или три страници, в зависимост от това колко ресурси искате да инвестирате в това. Освен това проверете за публикувано съдържание в различни социални медийни платформи и други големи уебсайтове. С този подход има вероятност да не можете да намерите цялото съдържание, представящо вашия бизнес в мрежата.

Един, който наистина обичам да използвам, е Mention. Това е платен инструмент за наблюдение в реално време на социални медии, форуми, блогове и „останалата мрежа“. Сигналите ви дават актуализации на живо, когато вашата марка се споменава някъде.

Говорейки за сигнали, Google Alerts е друг мощен инструмент, който използваме за себе си и за нашите клиенти. Тя ви позволява да следите цялото ново съдържание, публикувано и индексирано в Google (включително видеоклипове) – най-добрият начин да сте сигурни, че няма да пропуснете нищо. Освен това е безплатно!

Как да настроите Google Alert

Повечето опитни уеб администратори сред нас вече го използват, но за тези, които не го правят, ето как можете да настроите предупреждение в Google:

 1. Отидете на https://www.google.com/alerts и въведете името на вашия бизнес или друга ключова дума.
 2. Въведете имейл адреса, на който искате да получавате предупреждение, когато се публикува ново съдържание.
 3. Можете да зададете допълнителни предпочитания, ако желаете, като например колко често искате да получавате известия, както и източници на съдържание, език и регион.

Като безплатна алтернатива на Mention, помислете за socialmention.com. Инструментът следи едновременно десетки социални медийни платформи. Освен това, той предоставя информация за силата на вашия бизнес и вероятността той да бъде обсъждан в социалните медии, наред с други полезни оценки за качество.

Ако сте по-притеснени от оплаквания, опитайте Go Fish Digital Complaint Box. Той преглежда над 40 различни уебсайта за оплаквания и изброява всички отрицателни резултати. Отново просто въведете името на фирмата си и изчакайте да се появят резултатите от търсенето на жалби (или по-скоро се надявайте да не се появят).

Определяне как искате вашият бизнес да бъде възприеман

Определете каква искате да бъде вашата онлайн репутация, подобно на брандирането. Уверете се, че сте го съобразили със стратегическите си бизнес цели и визията, която имате за вашата марка или компания. Интервюирането на клиенти, бизнес партньори и заинтересовани страни, за да разберете какво мислят за вашия бизнес, е чудесен начин да идентифицирате несъответствията между вашата онлайн и офлайн репутация.

Как да изградите или поправите A+ онлайн репутация

След като разберете състоянието на вашата онлайн репутация, е време да започнете да я изграждате. За някои бизнеси може да започнете от нулата. За други може да се наложи да поправите отрицателна репутация. И в двата случая ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да започнете да изграждате положителна онлайн репутация.

1. Управление на онлайн прегледи

Не ме разбирайте погрешно, управлението на онлайн рецензии също е важно за, да кажем, магазини за електронна търговия и доставчици на облачни услуги, които продават в цялата страна, но за местния маркетинг е абсолютно ключово.

Една статистика, която обичам да цитирам, е от BrightLocal. В проучване на местни потребителски рецензии от 2017 г., доставчикът на SEO софтуер установи, че 85% от потребителите се доверяват на онлайн рецензии толкова, колкото на лични препоръки. Друго важно прозрение е, че 48% от потребителите се нуждаят от поне четири звезди, преди да изберат да използват бизнес. Случаят е приключен.

Онлайн прегледите могат да работят за или против вас. Ето защо е важно да ги управляваме правилно и проактивно. Не правете грешката да плащате на някого за създаване на фалшиви положителни отзиви, което излага вашата организация на допълнителни рискове. Препоръчваме да събирате възможно най-много положителни и реални отзиви от клиенти. Постигаме това чрез

 • Винаги се стараем колкото можем, за да направим нашите клиенти щастливи,
 • Избор и регистрация в най-добрите платформи за преглед,
 • Насърчаване на доволни клиенти да оставят отзиви и
 • Работа с отрицателна обратна връзка.

1.1 Избор и регистрация в платформи за преглед

Хората предпочитат да оставят отзиви на платформи, за които вече са създали акаунт и са запознати с тях. Регистрирайте бизнеса си с толкова много от тези платформи, колкото е необходимо, без да превишавате марката. Защото, когато се регистрирате във всяка една директория там, рецензиите може да са твърде тънки. С десетки прегледи на едно място изглеждате много по-авторитетни.

Като местна фирма, една платформа, върху която трябва да се съсредоточите, особено в началото, е Google My Business. Други, които си заслужава да бъдат разгледани, включват следното:

 • Yelp
 • Жълти страници
 • Бюро за по-добър бизнес
 • Списъкът на Анджи
 • Trustpilot
 • Amazon
 • Facebook
 • Справочници, специфични за индустрията

1.2 Насърчаване на доволни клиенти да оставят отзиви

Как можете да увеличите броя на месечните прегледи, които вашият бизнес получава?

Първата стъпка е всеки клиент да бъде доволен. Втората стъпка е да го поискате. Ако пропуснете стъпка 1, не продължавайте със стъпка 2. Това само ще навреди.

След като завършите стъпка 1, свържете се с клиент и го насърчете да оцени вашия бизнес. Бъдете деликатни и използвайте подходящ език. Също така, питането лично по време на среща лице в лице може да доведе до по-добри резултати от заявката по телефона или имейл.

Моля обърнете внимание: При някои платформи, като например Yelp, насоките забраняват искането за прегледи. И никога не трябва да предлагате стимули под каквато и да е форма в замяна на преглед. Подобна практика не само унищожава целта на прегледите на бизнеса, но също така е възможно вашият бизнес списък да бъде изтрит поради нарушаване на условията за обслужване.

1.3 Управление на отрицателната обратна връзка

Управлението на отрицателните отзиви на клиенти е по-сложно. Първо, как реагирате на отрицателна обратна връзка по професионален начин?

Според мен, ако направите грешка, най-добрият вариант е да поемете отговорност и да признаете, че сте направили грешка, и след това да се опитате да намерите най-доброто решение за вашия клиент. Никога не пренебрегвайте отрицателна рецензия или не забравяйте да отговорите навреме. Това показва, че всъщност не ви е грижа за вашите клиенти и какво имат да кажат.

В случаите, когато успеете да удовлетворите клиента и да го спечелите, любезно го помолете да актуализира рецензията си.

2. Потискане на съдържанието

Потискането на съдържанието и отрицателното SEO са две напълно различни неща. Прокарването на отрицателно съдържание на трети страни за вашия бизнес в SERPs не причинява никаква вреда на собственика или издателя на съдържанието.

Това обаче не е вярно, ако целенасочено насочвате хиляди спам връзки към нечий друг уебсайт, за да се опитате да навредите на класирането му. Това е неетично и в много случаи може да наруши местните или националните закони.

3. Оклеветяване и премахване на съдържание

Обратното SEO отнема време, за да влезе в сила. Какво правите, ако има определено съдържание, което искате да бъде премахнато?

Първо, трябва да разгледате указанията на Google за съдържанието. В случай на нарушение можете да премахнете съдържанието от услугите на Google съгласно приложимите закони. Можете да намерите подходящия инструмент за иницииране на заявка за премахване на съдържание чрез тази страница за поддръжка на Google.

Ако нарушението на насоките не е приложимо, все още можете да се свържете с автора или издателя на съдържанието и да се опитате да го убедите да го свали – помислете за взаимно съгласие. Ако това не проработи, други опции са разпоредени от съда разпореждания или заповеди за прекратяване и отказ.

По закон хората имат право да изразяват мнението си за всичко онлайн. Те могат да го направят, без да се страхуват от последствия, което е добре. Има обаче разлика между изразяване на вашето мнение и публикуване на невярно и клеветническо съдържание с цел накърняване на репутацията на физическо лице или компания.

За щастие, съдилищата са установили правни прецеденти за това как да третират онлайн клеветата и е възможно този вид съдържание да бъде премахнато чрез съдебно разпореждане.

4. Социални медии

Не е тайна, че социалните медии са един от най-мощните канали за дигитален маркетинг. Без значение колко малък или голям е вашият бизнес, трябва да се ангажирате със социалните медии, особено ако искате да изградите звездна онлайн репутация.

Ако тръгнете по този път, трябва да останете ангажирани. Бъдете активни и не пренебрегвайте нито един от профилите си. Без адекватни ресурси, необходими за управление на множество профили на различни платформи, по-добре е да се съсредоточите върху един или два.

Изграждането на положителна онлайн репутация отнема време

Изграждането на отлична онлайн репутация не е ракетна наука. За да оптимизирате усилията си, започнете с проверка на текущата си онлайн репутация и идентифициране на пътища, които изискват вашето внимание. След това преминете през описаните по-горе стъпки, за да разработите система за вашия бизнес.

Не забравяйте, че изграждането на положителна онлайн репутация не е еднократна задача. Но ако се настроите да го управлявате успешно, вашето търпение и приемственост ще се отплатят.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *