Как функционират приходите от акции? Разберете веднага!

Човекът е тревожно животно по природа, тъй като това чувство е инстинкт за оцеляване, който сме наследили през вековете. Това обаче е една от основните причини, които пречат на по-консервативните инвеститори да инвестират парите си на фондовия пазар. В този момент въпросът, който остава, е: как работят приходите от акции?

Този въпрос може да държи много начинаещи инвеститори будни през нощта. Името „променлив доход“ предизвиква безпокойство у хората, тъй като не е възможно да знаем каква ще бъде възвръщаемостта на инвестицията или в най-лошия случай колко пари ще загубим с това приложение.

Но светът на акциите може да бъде много доходоносен! На пазара има милиардерски компании и много обещания в процес на издигане.

Ето защо в тази статия ще коментираме колко носи едно действие и ще дадем някои съвети относно инвестициите в променлив доход. Така че нека поговорим за:

 • какви са действията;
 • как да инвестирате в акции;
 • как работят приходите от акции;
 • как да изчислим печалбата на акция (EPS);
 • каква е печалбата на борсата.

Продължете с нас, за да научите повече за това как променливият доход може да бъде печеливш според вашите планове!

В това съдържание ще видите:

Какво представляват действията?

Че те са звездите с променлив доход, всеки знае! Но разбирате ли наистина какви са действията?

Когато една компания стане публична на фондовата борса, това позволява на инвеститори от цял ​​свят да закупят част от компанията. С други думи, създава се общество. Следователно всяка акция е малка част от компанията и всеки акционер става партньор в този бизнес.

Как да инвестираме в акции?

За да закупите дял, първо трябва да отворите сметка в една или повече брокерски къщи. Трябва да знаете XP, Rico и Clear: това са някои примери за институции, регистрирани в Комисията за ценни книжа и борси (CVM).

Но какво е значението на CVM? Е, това е институцията, която отговаря за надзора на представянето на финансовия пазар. Следователно, ако посредничеството не е регистрирано в Комисията, може да сте попаднали на измама.

Как функционират приходите от акции?

Както споменахме по-рано, променливият доход може да породи страх, защото не знаем колко пари ще имаме в бъдеще. Ние обаче знаем, че акциите са печеливши инвестиции и че много хора са забогатели или са получили финансовата си независимост чрез фондовия пазар.

Ето защо, за да разберем как функционират печалбите от акциите и каква е доходността на акциите, първо трябва да разберем какво причинява промените в активите на фондовия пазар.

Какво причинява вариации на акциите?

Можем да кажем, че запасите варират основно поради известното „търсене и предлагане“. Както всичко на пазара, когато има много хора, които търсят даден продукт, той обикновено е по-скъп. От друга страна, когато има повече хора, които се опитват да продадат този обект, цената му може да падне драстично.

Това в общи линии е обобщението на променливия доход. Всеки ден цените на акциите се колебаят по време на сесията за отваряне. Но има и други външни фактори, които също помагат за промяната на цените. Пандемията от COVID-119 например беше един от факторите за нестабилност на фондовия пазар.

В началото на пандемията в Бразилия, на 23 март 2020 г., индексът Bovespa, отговорен за изчисляването на средното развитие на акциите на бразилската фондова борса, B3, достигна значително 63,5 хиляди точки. Това беше най-лошата котировка от 2017 г.

Още през декември 2021 г., почти две години след началото на пандемията, Ibovespa достигна 107 хиляди точки, около 68% повече от спада през 2020 г. Това е същият индекс, който индексът отбеляза в края на февруари 2020 г.

Следователно е ясно, че политическите и здравните кризи могат драстично да понижат стойността на една акция. Но вътрешните бизнес проблеми също могат да бъдат пагубни за техните активи: след катастрофата с Брумадиньо, акциите на Vale се сринаха с 20%.

Как да спечелим от борсата?

Първо, трябва да знаете какво искате с това действие. Има два начина да печелите от акции: чрез дивиденти и чрез поскъпване на активите.

Когато инвестираме за дивиденти, ние получаваме дял от печалбата на компанията. Това плащане може да бъде месечно, тримесечно, полугодишно или дори годишно. Дивидентите работят така, сякаш са бонуси, които акционерът получава за ролята си в компанията.

От друга страна, има хора, които инвестират за признателност на действията. т.е. искате да купите актив, когато е евтин, и да го продадете, когато е скъп. В този случай печалбата идва от разликата между покупната и продажната стойност.

Тази техника по-горе често се използва от практикуващите Дневна търговия, които купуват и продават акции след промените им през деня. Ако търговец закупи акция на стойност R$42 и я продаде за R$47, тя поскъпна с почти 12%.

Как функционира доходът от собствен капитал?

По-горе може би сте забелязали доходността на дадена акция. Тези 12% повече, от които инвеститорът спечели, идват печалба. Но знаете ли, че има някои видове доходи? те ли са:

 • реална доходност. Тук отхвърляме инфлацията за анализирания период. С други думи, ако купим акция за R$100 и я продадем за R$200, но инфлацията е 8% годишно, реалната ни доходност е R$92.
 • номинална доходност. Тук не се взема предвид инфлацията. В същия пример по-горе номиналната доходност ще бъде R$100.

Как да изчислим печалбата на акция?

Време е да коментираме печалбата на акция (EPS). Този индикатор се използва широко, когато инвеститорите купуват акции, очаквайки нейното поскъпване. В крайна сметка той е отговорен да покаже дали компанията е печеливша.

Печалбата на актив се изчислява чрез разделяне на нетния доход на компанията на броя на акциите на пазара. Тоест, ако даден бизнес генерира печалба от R$100 милиона и има 8 милиона активи на фондовата борса, имаме EPS от 12,5.

EPS е индикатор, който може да се използва, когато трябва да сравним акции на повече компании. В това сравнение, колкото по-висок е EPS, толкова по-добре.

Но внимавай. EPS не трябва да бъде единственият индикатор, който трябва да се анализира. Затова ви препоръчваме да проучите фондовия пазар. В Xpeed School ще намерите курсове с учители, които са специалисти по темата. разгледайте нашите Инвестиционно училище.

Каква е печалбата на борсата?

Знаете ли печалбата на фондовата борса? Тоест каква е печалбата на компаниите, които се търгуват публично на B3? И така, нека анализираме графика?

Тази диаграма е направена от Economatica и показва развитието на капитала на фондовата борса между 2012 г. и 2021 г. През септември 2021 г. всички компании от B3 струваха заедно 4,9 милиарда R$. Тази стойност през същия месец на 2012 г. е била под 2,5 трилиона R$.

Променлив доход: проучване и оценка

Стигнахме до края на текста. Както може би сте забелязали, да, можем да печелим на борсата. За целта обаче трябва да научим малко повече за фондовия пазар и за себе си.

Ето защо, преди да инвестирате в акции, следвайте това стъпка по стъпка:

 • отворете сметка при борсов посредник с добра репутация;
 • познавайте вашия тип инвеститор;
 • задайте цел за всяка инвестиция;
 • създаване на краен срок за всяко приложение;
 • винаги бъдете информирани за борсата;
 • стремете се да научите за други теми в света на инвестициите.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *