Как AI инструментите могат да ви помогнат да оптимизирате маркетинговия си бюджет

За много малки фирми определянето на вашия маркетингов бюджет вероятно е закъсняла мисъл. Всъщност харченето на пари за реклама или други маркетингови разходи може да се почувства обезсърчително и безплодно, особено когато започвате. Но представянето на марката и стратегическото насочване са решаващи първи стъпки за растеж, което означава, че е по-добре да очертаете своя маркетингов бюджет по-рано, отколкото по-късно.

Но откъде да започнете? И как гарантирате, че извличате максимума от вашите маркетингови пари? Това е мястото, където AI процесите и инструментите могат да помогнат.

AI или изкуственият интелект е технология, която позволява на машините да изпълняват задачи със същата компетентност като хората. Използвайки силата на машинното обучение или машинното обучение, изкуственият интелект може да помогне за насочване на вашите маркетингови разходи в правилните посоки, водещи до по-висока възвръщаемост на инвестициите (ROI).

Преди да обсъдим как AI инструментите могат да ви помогнат да оформите маркетингов бюджет, нека разгледаме няколко основни неща.

Какво влиза във вашия маркетингов бюджет?

Вашият маркетингов бюджет покрива всички разходи, които възнамерявате да похарчите за дейности като:

  • Регистриране на домейн
  • Закупуване на уеб хостинг
  • Създаване на съдържание
  • Пускане на платени реклами
  • Закупуване на спонсорирано съдържание
  • Спонсориране на събития
  • Публикуване на обяви във вестник
  • Партньорство с инфлуенсъри
  • Наемане на маркетинг ръководители, агенция и др.

Казано по-просто, всичко и всичко, което отива в популяризирането на вашия бизнес, трябва да бъде част от маркетинговия ви бюджет.

Защо ви е необходим маркетингов бюджет?

Наистина трябва да харчите пари, за да правите пари. Инвестицията е правопропорционална на високите печалби. Ако не излезете от зоната си на комфорт и не поемете риска, не можете да очаквате да увеличите доходите си.

Маркетингът е инвестиция, при която парите се харчат за придобиване на повече клиенти за вашия бизнес, което води до по-високи печалби и повече приходи.

Ето основните причини, поради които имате нужда от маркетингов бюджет:

Поставете цели и показатели за ефективност

Маркетинговият бюджет влияе върху начина, по който задавате конкретни цели и ключови показатели за ефективност (KPI). Без зададени KPI наистина не можете да измерите какво работи добре за вашия бизнес.

Привлечете нови клиенти

Маркетингът има силата да доведе нови клиенти към вашия бизнес. Ако не определите маркетингов бюджет и не го направите приоритет, ще се почувствате като безполезен разход, който трябва да бъде премахнат.

Поемете състезанието

Вашата конкуренция вече рекламира пред клиентите ви, което прави необходимата подходяща реакция, за да се конкурирате. Индустриалните сравнителни показатели са чудесен ресурс, който ви помага да разберете колко харчат фирмите във вашата индустрия.

Междуведомствено сътрудничество

Това ще насърчи по-добра координация с вашия маркетингов екип или с договорена агенция. Наличието на бюджетни насоки и цели улеснява другите отдели във вашата организация да си сътрудничат по проекти и да споделят ресурси. По-добрата координация ще доведе до по-висока производителност.

Планирайте бъдещето

Подобно на вашите продажби и оперативни разходи, наличието на предварителен бюджет може да ви помогне да прогнозирате и да си поставите цели за следващия месец, тримесечие и година.

Представяне на инвеститорите

Ако планирате да потърсите финансиране, ще трябва да очертаете маркетинговите си разходи, както и каналите и кампаниите, които възнамерявате да провеждате. Ако влезете в среща за представяне без маркетингова стратегия или бюджет, ще изглежда, че не мислите напред.

5 начина, по които AI може да ви помогне да определите маркетинговия си бюджет

Трябва да се погрижите бюджетът ви за маркетинг да не бъде пропилян. Когато използвате AI за изпълнение на задачи, които пряко влияят на вашите маркетингови разходи, можете да настроите фино и оптимизирате тези разходи.

Ето няколко начина, по които AI може да ви помогне да решите своя маркетингов бюджет:

1. Избор на правилния рекламен канал

Една от най-важните части на ефективната реклама е изборът на правилния маркетингов канал(и). Ако изберете платформа, където вашата целева аудитория не присъства, вашите маркетингови кампании ще станат невероятно скъпи и няма да постигнат резултат.

Платформи като Mercato вече използват AI, за да предложат геооптимизиран маркетинг в няколко дигитални канала, за да насочат клиенти към техния онлайн магазин.

Програмните рекламни платформи използват AI и ML, за да определят правилните рекламни избори в правилните и правилни моменти. Автоматичните оферти се задават в зависимост от различни фактори като местоположението на потенциалния клиент, личността на купувача, намерението на купувача и историята на покупките. Следователно AI инструментите могат автоматично да избират рекламния канал и да разпределят бюджет за него.

Друг вариант, Adohm е пълен маркетингов пакет, който можете да използвате за провеждане на множество кампании с помощта на една платформа. Можете да автоматизирате целия процес на закупуване на медии в каналите в зависимост от личността и местоположението на вашата целева аудитория. Функции като автономно насочване и междуканално изпълнение се захранват от AI. Той автоматично се насочва към предпочитания маркетингов канал в зависимост от зададените KPI и наличните данни за ефективността.

Направи го сам

Ако харченето на пари за автоматизирана рекламна платформа просто не е разумно за вашия бизнес, винаги можете да направите това ръчно. Ще отнеме малко повече работа за настройка и тестване, но вие сами можете ефективно да използвате автоматизираните системи в Google Ads, Facebook и Bing.

Само имайте предвид, че ще искате да следите по-отблизо рекламите си, докато навигирате в процеса на автоматизация. Не е толкова обезсърчително да влезете, колкото си мислите. Просто ще отнеме време, малко опити и грешки и желание да наложите вето на нещата, когато не се представят добре.

2. Интелигентно регулиране на вашите маркетингови разходи

В днешно време AI може автоматично да открие маркетинговите канали, където вашите реклами се представят по-добре, и автоматично да коригира маркетинговите разходи.

Да предположим например, че Google Ads генерира най-високата ROI между Google и Facebook Ads. В този случай интелигентните AI инструменти могат да увеличат бюджета за AI реклами и да намалят разходите за реклами във Facebook.

По същия начин да предположим, че искате да намалите разходите си за маркетинг. В този случай можете да продължите да управлявате Google Ads с пълен бюджет, като същевременно намалите рекламния бюджет на Facebook наполовина.

Инструменти като Adext ви позволяват да свържете вашите рекламни акаунти за кампания с таблото за управление на Adext AI и да предвидите реализациите. Той може точно да избира до десет различни бюджета всеки ден и да оптимизира кампаниите ви въз основа на вашите цели. Отново можете да направите това сами и да работите между рекламните табла за управление на всяка платформа и да определите къде разходите ви оказват най-голямо въздействие.

3. Използвайте силата на моделирането на медиен микс

Моделирането на маркетингов микс е техника за статистически анализ, която оценява въздействието на няколко маркетингови стратегии върху различни канали за прогнозиране на продажбите.

Всеки бизнес разполага с много клиентски данни в CRM и други инструменти, които редовно използва, за да се ангажира с потенциалните си клиенти. Това е известно като „Големи данни“. Но не можете наистина да използвате тези големи данни без AI. AI инструментите могат да помогнат за идентифициране на маркетинговите съобщения, които убеждават вашите купувачи да купят определен продукт. След това AI платформата може автоматично да превключва съобщения и канали, за да осигури най-високата ROI за реклама.

Инструменти като Pattern89 ви позволяват да симулирате вашите рекламни кампании и да ги стартирате на сухо, така че да знаете кои кампании работят най-добре дори преди кампанията да бъде стартирана. Можете лесно да решите колко трябва да похарчите, за да получите желания резултат.

4. Идентифициране на влиятелни лица, които вероятно ще подкрепят ценностите на вашата марка

Инфлуенсър маркетингът е тактика, която компаниите използват, за да подобрят стойността на своята марка. И микро-, и макро-инфлуенсърите са ефективни в подкрепа на външния вид на дадена марка.

AI е доста полезен при идентифицирането на влиятелните лица, които е най-вероятно да подкрепят каузата на вашата марка. Съответно можете да зададете бюджета си за маркетинг на инфлуенсъри, така че да не харчите твърде много за влиятелни лица.

Например, IBM Watson Personality Insights е инструмент, който ви позволява да разберете как реагират влиятелните лица, какво мислят и какви са техните личностни качества. Това може да помогне да се елиминира много време за достигане до влиятелни лица или да помогне да се избегнат напълно несъгласуваните партньорства. Колкото повече знаете за кого искате да укрепите марката си, толкова по-вероятно е да се свържете с правилния човек или екип.

5. Анализирайте данните, за да вземете най-добрите маркетингови решения

Ако не можете да измерите това, което правите, тогава няма смисъл да правите тази задача. С разузнаване на данни можете да извличате смислени фрагменти от различни източници на данни и да вземате най-добрите маркетингови решения.

Инструменти като Import.io ви позволяват да компилирате наличната дата в електронни таблици, за да посочите областите за подобрение, така че да можете да коригирате маркетинговите си бюджети. Инструментът ви позволява да събирате отзиви от мрежата, за да имате представа за репутацията на вашата марка. Той също така ви позволява да извличате данни, базирани на ключови думи, от която и да е от вашите конкурентни страници, така че да можете да зададете бюджет за SEO.

Както казахме преди, можете да направите това и с инструменти, които вероятно вече имате, като Google Analytics. Ще е необходима малко по-предварителна настройка за автоматизиране на процеса, но това може да бъде по-евтин начин да оптимизирате маркетинговия си бюджет и все пак да намерите безценна информация.

AI е естествен стълб на съвременния маркетинг

Изкуственият интелект се превърна от футуристичен индустриален термин в необходимост. В днешно време фирмите използват както AI, така и машинно обучение, за да засилят своите маркетингови кампании. Дори като малък или разрастващ се бизнес можете да използвате AI, за да оптимизирате маркетинговите си разходи и да осигурите повече продажби.

Този подход към маркетинга на вашия бизнес трябва да бъде нещо, което трябва да обмислите рано и да го преразглеждате често. С малко работа и желание да тествате всичко, можете бързо да идентифицирате процеси, платформи и дигитални стратегии, които най-добре служат на вашия бизнес. Започнете с малко и съставете план, който да мащабирате, когато постигнете успех, и скоро ще имате бюджет и стратегия, които се вписват в по-широкия ви бизнес план.

Joydeep Bhattacharya е експерт по дигитален маркетинг и автор на блога SEO Sandwitch. Той има над 10 години опит в онлайн маркетинга и е помогнал на много марки да подобрят възвръщаемостта на инвестициите си онлайн.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *