Как CRM може да ви помогне да превърнете страничната си работа в бизнес

Така че имате нов бизнес – такъв, който е малък, но се разраства. Или може би имате странична работа, която бихте искали да превърнете в нещо повече. Обмисляли сте да инвестирате в софтуер за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), но не изглежда, че си струва да го купувате, докато нямате повече взаимоотношения с клиенти за управление.

За някои бизнеси, ориентирани към взаимоотношенията, CRM имат много ценни, дори ако вашият бизнес е с финансови затруднения и току-що стартира. Една проста CRM система може да струва само няколко долара всеки месец, но това е инвестиция, която може да се разшири, докато страничната ви работа се превръща в пълноценен бизнес.

Как CRM може да помогне на малкия бизнес да остане организиран

Добрата CRM система може да бъде от полза за бизнеса и предприемачите на всички етапи.

За бизнес лидери, които са големи с идеи и не са добри с организация и структура, CRM могат да бъдат добре дошъл съюзник. Някои инструменти предоставят ежедневни календарни напомняния в допълнение към проследяването на цялата информация за клиента, която може да ви е трудно да запомните. Или може да улесни планирането на срещи, оставянето на бележки за себе си и планирането на последващи напомняния за почти всичко. И ако ти направи забравих да се обадя на някого? Вашият CRM може да ви напомни да го свършите.

Ако вашият бизнес изисква много работа в мрежа и управление на взаимоотношенията с клиенти, за да стартира, CRM поддържа всички тези потенциални клиенти в ред и гарантира, че вие ​​ги проследявате. Можете да категоризирате контактите за бъдещи маркетингови цели и да те отчети, за да видите с кого не сте се свързвали от известно време. Можете дори да го използвате, за да видите визуално представяне на вашата мрежа, за да ви помогне да идентифицирате ключови играчи.

Бизнесите, фокусирани върху продажбите, могат да използват CRM, за да подготвят списъци с клиенти и да помогнат за проследяване на всяка стъпка от вашия процес на продажба, за да гарантират, че нито един потенциален клиент не остава непроследен. Можете също да използвате отчети, за да изчислите средния брой докосвания, необходими за приключване на продажба.

Каквито и да са вашите нужди точно сега, потърсете CRM, който ще осигури това. Не е нужно да купувате CRM с всички опции, които ще ви трябват след пет години – може да не се нуждаете от всички функции наведнъж.

Вашият CRM в ранните етапи

CRM не само автоматично осигуряват стойност. Трябва да имате стратегия за това как планирате да използвате вашия CRM, за да можете да се възползвате максимално от неговите функции.

Дори преди да имате клиенти, CRM може да ви помогне да използвате своите лични и професионални мрежи, за да проверите идеите си, да намерите ментори и мажоретки и да генерирате първите си няколко потенциални клиенти и препоръки.

Когато вашият бизнес е готов да се премести от странична суматоха към малък бизнес, CRM може да ви помогне да създадете нов процес на включване на клиента, който изглежда професионално, спестява време и ви помага да избегнете писането на (почти) същия имейл за всеки клиент.

И когато растежът се случва бързо, CRM може да попречи на потенциалните клиенти (и парите) да се изплъзнат през пукнатините. Потокът от нови клиенти може да бъде огромен, но CRM може да облекчи болките на растежа, като ви помогне да останете организирани и циментира процесите, за да ви помогне да растете. Ако вашият план за растеж включва допълнителни служители или виртуален асистент, вашият CRM може да се превърне в център за вашия екип.

Как да накарате CRM да работи за вашата странична суматоха

След като сте решили, че сте готови да вкарате страничната си работа в бизнеса и сте избрали CRM да ви помогне да го направите, какво следва? Ето четири начина да увеличите максимално потенциала на вашата странична суматоха и нейния CRM:

1. Качете всеки контакт

Качете всеки контакт в него. Това включва семейство, приятели и колеги.

Когато току-що започвате бизнес, всеки, когото познавате, може да доведе до първия ви клиент, препоръка или адвокат. Поддържането на всички във вашата CRM означава, че можете да регистрирате взаимоотношения, да проследявате последващи действия и да имате предвид общата картина.

2. Документирайте всяко докосване

Добавете богати подробности към вашите профили за контакт. Когато сте в състояние да посочите всичко за последния си контакт, клиентът ще се почувства запомнен и ценен и е много по-вероятно да се ангажира с вашия бизнес в бъдеще.

Като поддържате пълна история на взаимоотношенията в CRM, вие ще се натоварвате по-малко и ще можете да продължите точно оттам, откъдето сте спрели по време на следващия си разговор.

3. Планирайте последващи действия

Планирайте проследяване след всяко докосване. Последващите напомняния са една от най-важните характеристики на вашия CRM.

След всяко взаимодействие с контакт, планирайте известно време за разговор с него или нея и препращане на дневен ред. По този начин няма да изпуснете топката върху никоя от вашите връзки и не е нужно да се напрягате да запомните кога да върнете кръга.

4. Тествайте всичко

Тествайте абсолютно всичко. След като вашият бизнес започне да работи, вашият CRM може да ви помогне да повторите и подобрите.

Например може да забележите, че най-честият ви източник на потенциални клиенти са препоръчани клиенти. Така че решавате да стартирате програма за повече препоръки за вашия бизнес. Можете да използвате вашия CRM, за да настроите конвейер за проследяване на вашата програма за препоръки. Можете дори да използвате персонализирани полета, за да помогнете за извличането на отчети, за да видите дали вашата програма за препоръки води до повече продажби или по-висока стойност за целия живот за нови потенциални клиенти.

Без значение къде се намирате във вашия бизнес процес, CRM може да ви помогне да увеличите производителността, да останете организирани и да изградите своята клиентска база. Не отлагайте тази ценна инвестиция. След като имате такъв, ще се чудите защо ви отне толкова време.

Алекс Хайман е партньор и ръководител на бизнес развитието в Less Annoying CRM, прост CRM, създаден от нулата за малки предприятия. Хиляди малки фирми използват LACRM, за да управляват контакти, да проследяват потенциални клиенти и да бъдат в крак с последващите действия.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *