Как WiFi маркетингът може да помогне на ресторантите да повишат лоялността на клиентите

В днешния изключително конкурентен пазар, ресторанти имат предизвикателната и понякога незавидна задача да накарат своята марка да се отличава от всички останали. За по-новите фирми може да бъде още по-трудно поради по-малък бюджет и по-малко лоялни клиенти.

В сравнение с онлайн търговците на дребно, физическите фирми обикновено не разполагат с това, което се превърна в най-важния компонент на маркетинга днес – действителните данни за клиентите.

Клиентски данни – от вида, през който получавате проучване на пазара– е от съществено значение за разбирането кои са вашите клиенти в действителност, къде са техните интереси и как предпочитат да харчат парите си. Той също така помага на бизнеса да оцени осъществимост на нови продуктиуслуги или елементи от менюто преди да ги пуснат на пазара.

Разбира се, можете да говорите с клиентите си и да се опитате да ги опознаете на по-лично ниво, но повечето ресторантьори просто нямат време да инвестират в този тип събиране на данни.

Опции за научаване и събиране на данни за вашите клиенти

Един вариант би бил да наемете трета страна компания за пазарни проучвания, която да събере данните за вас, въпреки че този подход може да бъде скъп. Ако работите с по-малък маркетингов бюджет, използването на консултантска компания може да не е осъществимо. Плюс това, ако наемете компания, ще получите данните за клиентите само в този момент и от малък размер на извадката от вашите покровители. Ако искате повече данни, ще трябва да продължите да плащате за тях.

За щастие има нововъзникваща технология, която позволява на стартиращи фирми за търговия на дребно и ресторанти да събират подробни демографски данни и данни за поведението на клиентите от много голям размер на извадката от техните реални клиенти. Използвайки вашата съществуваща WiFi точка за достъп за гости, можете пасивно да събирате този тип безценни данни с платформа за WiFi анализ.

Данните се актуализират в реално време и могат да се използват за идеята, изпълнението и измерването на вашите дигитални и традиционни маркетингови кампании.

Как се събират клиентски данни чрез WiFi за гости

Всяко мобилно устройство, което има активиран WiFi, непрекъснато изпраща сигнал, който търси WiFi точки за достъп. Това попълва динамичния списък с налични WiFi мрежи, които виждате на мобилното си устройство. В сигнала е включен уникален идентификационен номер, наречен адрес за контрол на достъпа до медиите или MAC адрес.

Обратно, вашата WiFi точка за достъп непрекъснато слуша за тези сигнали, изпратени от устройства с активиран WiFi – смартфони, таблети, лаптопи, смарт часовници – които влизат в обхват. Когато вашата точка за достъп получи сигнал, тя ще го регистрира в база данни заедно с уникалния MAC адрес на устройството. Ето как платформата за WiFi анализ ще идентифицира отделните клиенти.

Голямата част от тази стратегия за събиране на данни е, че всичко се прави зад кулисите. Не е нужно да мръднете пръста си и веднага ще събирате данни за поведението на клиентите, независимо дали влизат във вашия WiFi или не. Ще можете да видите неща като времена на престой на клиентите, популярни часове на посещение, процент на посетители за първи път, процент на повторни посетители и други.

Тези анонимни показатели могат да се използват за вземане на управлявани от данни маркетингови и оперативни решения.

Красотата на платформата за анализ на WiFi може да се види, когато клиент реши да влезе във вашия WiFi. Когато се опитат да влязат в интернет, те ще бъдат отведени до вашата целева страница за WiFi, известна още като портал за прихващане. Тази страница обикновено се създава за вас от доставчика на платформата за анализ. Страницата може да показва нови елементи от менюто, промоции, събития и анкети.

Най-важното е, че изисква от потребителя да въведе информация, преди да влезе в интернет – обикновено своето име и/или имейл адрес. Когато завършат влизането си, се създава нов клиентски профил и всички предишни данни, свързани с уникалния MAC адрес на това устройство, се добавят към клиентския профил. Ако клиентът влезе, използвайки акаунта си в социалните медии, тогава може да се добави повече информация, като техния пол и рожден ден (възраст).

След това чрез процес, наречен прогресивно профилиране, можете пасивно да съберете още повече данни от вашите лоялни клиенти. Ако те вече са влезли веднъж във вашия WiFi, вие вече имате техния имейл адрес, така че системата бързо ще потърси част от липсващата информация в техния клиентски профил и ще поиска вместо това. С течение на времето ще имате достъп до хиляди много подробни клиентски профили.

Използване на WiFi анализи за ресторантьорски маркетинг

След като имате нарастващ списък от клиентски профили, можете да започнете да ги анализирате, за да създадете различни клиентски сегменти, които са групирани по конкретни демографски данни и данни за поведението. С данни, събрани от WiFi, вие знаете, че имате най-точните и надеждни данни, на които да основавате решенията си.

Без да знаят кои са вашите клиенти, какво предпочитат и как се държат, маркетолозите са принудени да създават масови маркетингови кампании, изпращайки едно маркетингово съобщение до цялата си клиентска база с надеждата, че ще резонира поне с някои от тях.

Но целеви маркетинг е по-добър начин и може да ви помогне да спестите ресурси в дългосрочен план.

Бихте ли изпратили същото послание на работещите вкъщи майки, които ви посещават по време на обяд, както бихте изпратили на вашата тълпа от щастливи часове късно вечер?

Може би щеше да го направиш и може би това би резонирало с някои от тях. Но не би ли изглеждало много по-ефективно, ако можете да изпращате напълно различни съобщения до клиентите във всяка отделна група?

Сегментирането на вашата клиентска база е решаваща стъпка във вашите нови маркетингови усилия, управлявани от данни. Сегментирането на клиентите е доказано в много случаи увеличаване на маркетинговата ROIкликвания по имейл и цялостна ангажираност на клиентите. За стартиращите ресторанти това може да означава разликата между огромен успех и продължаваща борба.

Не само ще можете да оптимизирате маркетинговите си кампании, за да се харесате на различните си групи клиенти, но също така можете да използвате данните, за да оптимизирате решенията за покупки и персонал.

Тествайте, тествайте и пак тествайте

Вероятно вече знаете, че провеждането на маркетингови кампании и измерването на техния успех не е краят на процеса. Винаги трябва да тествате.

Точно както бихте тествали различни маркетингови съобщения и медии, трябва да тествате и различни критерии за сегментиране. Може да получите напълно различни резултати от една проста промяна в сегмент. Без тестване никога няма да разберете дали кампаниите ви са максимално оптимизирани.

Не забравяйте, че тестването на повече от един елемент наведнъж може да стане объркващо и да изкриви резултатите ви, така че ако направите промяна в клиентския сегмент, опитайте се да изпратите същото маркетингово съобщение, което сте изпратили в предишна кампания. По този начин ще разберете, че промяната на сегмента е причинила някаква разлика в резултатите, а не самото съобщение.

Следващи стъпки

WiFi анализите и маркетинговите платформи са много по-евтини от предоставянето на данни от агенция за пазарни проучвания на трета страна, като обикновено варират между $50 и $150 USD на месец за най-ефективните платформи. Повечето от тях ще ви дадат безплатна демонстрация на техния продукт, така че е препоръчително да разгледате няколко от тях, за да сте сигурни, че решението, което избирате, е идеално за вашия бизнес.

Веднага ще можете да започнете да събирате живи данни за клиенти, които могат да ви помогнат да вземете много по-интелигентни, базирани на данни решения за това какво да тествате, за да получите най-голяма възвръщаемост на инвестициите от вашите маркетингови кампании и стратегии.

Алън Грейвс е на предната линия на дигиталния маркетинг повече от 15 години. Преди това като барман и сървър, Алън наскоро насочи кариерата си към работа с Bloom Intelligence и специалисти по ресторантьорски маркетинг, като използва WiFi маркетинга, за да им помогне да увеличат привличането на клиенти, разходите, честотата и удовлетворението.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *