Къса продажба: какво е това?

Разберете как можете да печелите пари от падащи акции

Да продадеш нещо, което не притежаваш, може да изглежда малко безсмислено, нали? Но във вселената на променливия доход този тип операция е много полезна в моменти, когато пазарът пада. Нарича се къса продажба или къса продажба: продавате актив, който не е във вашето портфолио, за да спечелите по-късно от покупката си. Може да изглежда объркващо, но в действителност това е много проста концепция и много често срещана практика на фондовата борса. Искате ли да знаете повече? Продължавайте да четете статията!

Какво е къса продажба?

Купуването на ниска цена и продажбата на висока цена е много популярна стратегия на финансовия пазар. Това обаче не означава, че е единственият възможен начин. Късите продажби са високорискова операция, извършвана в краткосрочен план, но позволяват на инвеститора да печели от спада в цената на даден актив, особено във времена на нестабилност на фондовия пазар, когато акциите са склонни да падат.

Мотивирани от очакването, че цената на определен актив ще падне, късите продажби се състоят от продажба на акция с нарастваща цена и обратно изкупуване на акцията, когато цената е спаднала, което може да се направи на дневна търговия или на различни дати. При къси продажби продадените акции не принадлежат на продавача. За да го продаде, той използва акциите на трети лица. Позицията на тези, които извършват къса продажба, се нарича къса позиция или къса на английски.

Представете си, че дадена акция струва R$100. По някаква причина, като например слухове, които излязоха в медиите, вие вярвате, че тези акции ще се обезценят. С това вие наемате този дял и го продавате, преди цената да падне. Ако очакванията ви се сбъднат и цената на акциите падне до 80 BRL, можете да ги изкупите обратно и да спечелите 20 BRL.

Но, разбира се, може да се случи и обратното. Ако спадът на цената не настъпи и е необходимо да изкупите обратно актива на по-висока стойност, ще понесете загуба. В края на краищата в края на сделката е необходимо акциите да бъдат върнати на тези, които са ги заели.

Как се извършва къса продажба?

Тъй като инвеститорът, който извършва късата продажба, не притежава ценните книжа, които възнамерява да продаде, за краткосрочни операции той трябва да провери наличието на BTC (CBLC Securities Bank) за този актив, тоест наличието на наем за този дял. В случай на дневна търговия тази процедура не е необходима.

Отдаването на заем или лизинг на акции се конфигурира от дейност, при която инвеститорите са готови да предложат своите акции за определен период срещу заплащане на такса, договорена с кредитополучателя, който заема акциите. Като цяло донорите са дългосрочни инвеститори, които искат да спечелят допълнителен доход от своите активи. Кредитополучателите, от друга страна, имат за цел да спекулират и се нуждаят от актива само за кратък период, за да спечелят от конкретна стратегия. Печалбите се увеличават, тъй като сигурността, която е била целта на операцията, се обезценява. От друга страна, загубата нараства, когато цената се повиши спрямо стойността, за която е продаден активът.

Тъй като обикновено движенията надолу се случват по-бързо от движенията нагоре, инвеститорът трябва да бъде много внимателен да не отвори позицията си твърде късно или твърде рано. За целта е необходимо да се спазва основната посока на тренда, като мечи тенденция показва успеха на операцията. Влошаването на фундаментите също е един от факторите, които сигнализират за спад на цената. И накрая, индикаторите за технически анализ също са от съществено значение за валидиране на мечи движения.

Струва ли си късата продажба?

Като всеки вид инвестиция, късите продажби крият както рискове, така и ползи.

Основната полза от този тип операции е възможността да останете активни (и да печелите) на финансовия пазар дори по време на криза, при която активите са склонни да се обезценяват. Друг положителен аспект е възможността да разчитате на акции, които не са във вашето портфолио, за да се възползвате от възможностите, които се появяват внезапно. Късите продажби все още могат да се използват като защитен механизъм при хеджиращи операции и като начин за балансиране на резултатите от вашите инвестиции.

По отношение на отрицателните моменти основният е рискът от загуба, който на теория е неограничен. Когато купувате акция, вашата възможност за загуба е ограничена до покупната цена, тъй като активът може да се обезцени само до нула.

В случай на къси продажби, тъй като няма ограничение за поскъпването на актива, загубите са неограничени. Поради тази причина тези, които извършват къси продажби, трябва да разчитат на прецизно управление на риска, с точни дефиниции на спиране на загубите, за да ограничат възможните загуби.

Друг недостатък е таксата за наем, която трябва да се плати независимо от резултата от операцията. Ако акциите поскъпнат или останат стабилни след късата продажба, кредитополучателят ще трябва да поеме загубата. По този начин късите продажби се показват само когато инвеститорът има силни индикации, че акциите ще се обезценят.

Рискове при къси продажби

Въпреки че това е незаконна операция, тези, които практикуват къси продажби, рискуват да претърпят късо свиване. Това означава, че когато големите инвеститори разберат, че даден актив има голям брой донори, те купуват акциите, за да повишат цената им и да накарат кредитополучателите да ги изкупят обратно, за да ги върнат на донорите, като по този начин губят.

Освен това, тъй като инвеститорът не се нуждае от пълната сума пари, за да влезе в този вид операция, а само от сумата на наема, съществува риск от заемане на позиция, която е твърде голяма в сравнение с капацитета му да поеме загуба ако тенденцията не продължи. конкретизирам.

Поради всички тези точки на внимание, късите продажби са подходящи само за опитни инвеститори, които имат способността да правят точна оценка на пазарните тенденции. Дори ако не е възможно да се предскаже бъдещето, ако възнамерявате да извършвате къса продажба, използвайте всички признати техники, за да можете да се позиционирате в точния момент. Добри инвестиции!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *