Медитирайте без да правите нищо

В тази статия ще открием, че има техника за медитация, базирана на не прави нищо. Както ще видим също “не правете нищо”, може да има положителни последици за тялото и за ума.

Техниката на медитация ви кани да откриете нов начин да изследвате себе си, без никакви физически усилия или точни правила, които да спазвате.

Нека да видим по-добре от какво се състои техниката, известна още като: медитация без правене на нищо и как работи.

Събудете духа, без да правите нищо

Не е загадка, че поне на външен вид мъдреци, философи и религиозни хора, принадлежащи към различни култури, през вековете са преследвали и все още преследват духовно израстване чрез възприемане на техники, които не изискват нищо повече от медитация.

Нека помислим за будизма или индуизма, и двете предсказват техники за медитация които се фокусират върху духовността и култивирането на определено състояние на ума.

Медитиране, без да правите нищо: как работи

В това, което можем да наречем техника на неправене на нищовсичко, което трябва да направите, е да седнете и да позволите на ума си да се събуди напълно.

Става дума за това да можете да се оставите напълно и, стоейки неподвижно, да се опитате да отпуснете тялото си, опитвайки се да достигнете максималното състояние на неподвижност.

Точно както Икигай има за цел да преследва, медитацията без да прави нищо също е практика, която има множество положителни последици за ума и тялото на човек.

Но как да го приложите?

Явно става въпрос за бездействие. Всичко се случва след намиране на удобно и тихо място.
В този момент е достатъчно да оставите ума си да пътува. Каквато и да е мисълта, правилно е да я пуснете, без да се задържате дълго върху нея.

По същия начин всяка емоция, която трябва да промени постигнатото състояние, трябва да бъде игнорирана и оставена.
Важното е да се опитате да се отпуснете, като премахнете всякакво сковаване на тялото и се убедите, че сте свободни, тоест, че нямате никакви ограничения или задачи за изпълнение.

Такива техника за медитация толкова е безплатно, че изглежда, че няма ограничение във времето. Възможно е да медитирате, без да правите нищо, толкова дълго, колкото искате, докато най-малкото нужди, неочаквани събития и ангажименти променят постигнатото състояние на релаксация.

Следователно да медитирате, без да правите нищо, означава да влезете в перфектна хармония с вашето тяло и първичен ум.

Още веднъж, контактът с неуловимото настояще е истинската фокусна точка, която припомня вниманието, техника, която също се основава на древни религиозни и философски традиции.

Изкуството да не правиш нищо

Създаването на впечатлението, че нищо не се прави е изкуство, което изисква практика и осъзнаване на съществуването на специфични техники, които действително могат да донесат ползи на ума.

За да разберем по-добре техниката, е интересно да докладваме подхода, използван от Стефани Наш.

Авторката, експерт в техниките за медитация, заявява, че да не прави нищо за нея означава да си постави точна цел: да посвети време на себе си и да не се вижда или говори с никое човешко същество.

За Неш да не правиш нищо означава да посвещаваш времето си на дейности като:

  • гледам залез;
  • погледнете луната;
  • свидетел на звездна нощ;
  • слушай вълните на морето.

Всички дейности трябва да се извършват стриктно в самота, опитвайки се да приведете сърдечния ритъм в съответствие с ритъма на света, който е много различен от тези в населените центрове, характеризиращи се, последните, от френетичния ритъм на ежедневието.

И тук откриваме, че да медитираме, без да правим нищо, означава да започнем да откриваме звуци, шумове и усещания, които никога не сме чували или изпитвали: шумоленето на дърветата, звуците на нощта, тишината, присъстваща на изолирани места.

Да медитираш без да правиш нищо означава да достигнеш състояние, в което времето е спряло, да навлезеш в нов свят, напълно различен от ежедневието.

И именно тази форма на медитация обогатява, носейки като с магия нови идеи, нови интуиции и вдъхновения.
Става дума за това да отделите време за себе си и зад израза „да не правите нищо“ всъщност стои конкретна цел.

Посвещаването на този тип медитация очевидно предполага възможността и желанието да прекарвате време изолирано и не е препоръчително да носите или поне да използвате компютри и смартфони.

Как да медитирам без да правя нищо

Както видяхме, има ясна разлика между „да не правиш нищо“, което лесно може да доведе до скука, и медитацията, създаваща впечатлението, че не правиш нищо.

Бездействащата медитация е в много отношения техника, която все още е малко използвана и подценявана.

Прилагайки принципите му, е възможно да откриете нов начин за релакс, това означава да отделите време за себе си и не на последно място да улесните раждането на нови идеи и интуиции.

Освен това мнозина твърдят, че медитацията подобрява и качеството на съня.

Всички предимства, изложени дотук, трябва да доведат до това да отделяте 10-15 минути от времето си на тази техника от време на време.

Медитацията на неправене на нищо води началото си от древна практика, известна като шикантаза. Терминът може да се преведе като „просто седене“.

Техниката всъщност не включва нищо друго освен седене, няма дълги разходки, усъвършенствани дихателни техники или специални ръководства, които да следвате.

С други думи, става дума за достигане на някакво осъзнаване на това, което ни заобикаля, влизане в съвършена хармония.

Така че нека да видим как медитирайте без да правите нищо:

Намерете удобна позиция

Техниката на медитация не включва точни правила, които трябва да се спазват, но намирането на удобна седнала или легнала позиция е от съществено значение.

Ако решите да легнете, не забравяйте, че целта е да медитирате, а не да подремнете.

Не се фокусирайте върху детайлите

Втората стъпка е да избягвате фокусирането върху една конкретна мисъл. Вашето същество трябва да ви води. Правилно е да се увлечете от шумолене, звук, миризма, но това не трябва да са основните точки, върху които да се фокусирате.

Бъдете невъзмутими

Медитацията без да правим нищо предполага, че всичко, което се случва около нас, не трябва да разсейва мислите ни.

Затова е добре да достигнете състояние на невъзмутимост, както и да изберете уединено място, подходящо за медитация.

Бъдете постоянни

Няма ограничение във времето или правило, което да се следва. Въпреки това, последователното посвещаване на медитацията е единственият начин да получите ползите, описани досега.

Идеалното би било всеки ден да намирате 10-15 минути, които да посветите на медитация, без да правите нищо.

Медитирайте, без да правите нищо, какво друго да знаете

Като всеки техника за медитациядори медитирането, без да правите нищо, изисква определен ангажимент.

В едно френетично общество, пълно с ангажименти, за мнозина може да бъде трудно да отделят дори само 10 минути на ден, които да посветят на себе си.

Освен това да не мислиш за нищо не е толкова лесно, колкото изглежда.

Както отбелязва Шинзен Йънг, особеността на тази практика е, че тя не включва никакъв избор. Става дума само за „не правете нищо”.

Йънг, учител по внимателност и експерт по невронауки, посочва, че дори да не правиш нищо изисква определено предразположение. Неслучайно той подчертава, че „да правиш“ и „нищо“ са две противоположни думи.

Освен това Йънг подчертава, че преди да успеете да овладеете техниката, е необходимо да отделите време и практика, само по този начин ще бъде възможно да развиете чувствителност, като да контролирате себе си и това, което ни заобикаля.

В заключение, медитирайте без да правите нищо това е техника, която може да се дефинира и с фразата: „оставете каквото се случи да се случи“. Това означава, че каквито и сетивни преживявания да сте изпитали по време на практиката, е добре да ги оставите да се случат.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *