Мразя работата си, но не мога да я напусна. Как да избегнем тревожността и депресията

„Мразя работата си“ е фраза, която мнозина са произнасяли поне веднъж в живота си. Понякога чувството на омраза към работата е моментно. Друг път работната среда е тази, която я прави непоносима, помислете си, когато работник страда от епизоди на мобинг, ейджизъм или дискриминация от всякакъв друг вид.

Независимо от причината, предвид значителния брой часове всеки ден, прекарани на работа, немислимо е да носиш чувство на омраза с години. Това е вредно чувство, което не само влияе отрицателно на работата, но също така благоприятства появата на тревожност, депресия и прегаряне.

Има някои професии, които повече от други се поддават на мразене. Мнозина мразят да работят във фабриката, но списъкът на скучните и повтарящи се работни места и напрегнатите или тежки работни места е наистина дълъг и често сред тях се намира най-големият брой хора, които са дълбоко недоволни от трудовата си кариера.

Мразя работата си, но не мога да я напусна

Колко хора мразят работата си? Изследване, проведено от Gallup, разкри, че добре85% от работниците са недоволни от настоящата си кариера.

Процентът е много висок и включва и всички, които не харесват настоящата си работа.

Първото разграничение, което трябва да се направи, е именно това. Едно е да работиш работа, която не харесваш. Едно е да мразиш работата си. Омразата е чувство на много силно отвращение, което може да направи работата ви непоносима.

Проблемът е, че много работници мразят работата си, но не могат да я напуснат. Защо? Смяната на работа не е лесна, особено когато трябва да се справяте с периодични разходи, основните от които са:

 • Взаимно
 • под наем
 • сметки
 • хранителни продукти

Трябва също така да се има предвид, че смяната на работа често включва вземане на драстични решения, които могат да доведат например до преместване в чужбина или до необходимост от пълна промяна на начина на живот.

Но когато чувството на омраза към работата продължава, човек трябва да намери в себе си смелостта да се промени. Поемането на рискове и напускането на работата понякога е единственото истинско решение.

Какво да направите, ако мразите работата си?

Какво да правим, когато работното място стане непоносимо? Какво да правите, когато работата ви тревожи? Очевидно всяка лична ситуация е различна, но никога не е погрешно да вземате решения, насочени към подобряване на вашето здраве и благополучие.

Когато чувството на омраза към работата продължава, е добре да действаме, опитвайки се преодоляване на всички страхове и несигурност че можете да имате. Тези, които не са убедени, могат да намерят още една причина, като прочетат данните, публикувани от проучване на ReviseSociology:

 • Да работиш на пълен работен ден в продължение на 50 години означава да прекараш 14% от живота си на работа (включително часове сън)
 • Ако приемем 8 часа сън, 50% от времето в трудоспособна възраст се прекарва на работа

Тези цифри ни помагат да разберем количеството време, прекарано на работа, и трябва да ни накарат да се замислим върху необходимостта да избягваме тези часове да бъдат изживявани с чувства на омраза, безпокойство и мъка. Но какво може да се направи?

Разберете защо

Разбирането защо мразите работата си е първата стъпка в опитите да промените нещата. Причините могат да бъдат различни. Те със сигурност включват:

 • Ниска заплата
 • Малко възможности за кариера
 • Епизоди на тормоз
 • пътуване до работното място
 • Колеги

Всеки проблем трябва да се решава по правилния начин. Ниската заплата може да наложи намирането на втора работа за завършване, работата с токсични колеги може да наложи да докладвате за проблема на човешките ресурси.

Комуникирайте вашите нужди

Може да обмислите да уведомите работодателя си за ситуацията. Комуникационните умения също са полезни за по-добро управление на тези ситуации. Вашият работодател или началник може да е отворен за диалог и да е готов да ви приеме, например като ви възложи други задачи, предложи повишение или година на почивка.

Намерете нови стимули

Понякога мразите работата си заради малко възможности за кариера и за скучни и повтарящи се възложени задачи. Ако не е възможно да напуснете работата, тогава можете да помислите за намиране на нови стимули другаде.

Например, култивиране на ново хоби, посветяване повече на грижата за себе си, оценка на нови бизнес идеи са само няколко полезни предложения за намиране на нови стимули.

Придобийте нови умения

Тясно свързано с предходната точка. Разбира се, внезапното напускане на работа не винаги е възможно. Човек може да помисли да продължи стъпка по стъпка. Първо, като придобиете нови умения и едва когато сте готови за нова работа, официално заявете оставката си.

Пазарът на труда непрекъснато се развива, много работни места все още не са измислени и в бъдеще се очаква да се родят много нови професии, които ще бъдат много търсени. Придобиването на нови умения днес може да бъде правилният път напред.

Да знаеш, че не си сам

Вие не сте единственият със силно чувство на неприязън към работата си. Трябва да имаме предвид, че живеем в много особен исторически период. Нуждите на работниците се променят, дигиталните професии и всички катаклизми, настъпили в световен мащаб през последните години, създадоха климат на голяма нестабилност.

Фигури като: ментори и кариерни треньори вече могат да помогнат да се изправите пред период на големи промени, с които трябва да свикнете.

Мразя работата си: какви са ефектите от работа, която не харесвате?

Мразенето на работата ви може да има някои много вредни ефекти върху вашето здраве което също може да компрометира връзките и отношенията с близките около нас.

Депресията е един от първите ефекти, които усещате, когато имате работа, която мразите. За да се предотврати ескалирането на ситуацията, може да е полезно проблемът да бъде поставен на вниманието на психолог, който може да помогне за идентифицирането и разрешаването на проблем, засягащ психичното здраве. Симптомите са много:

Тъга

Постоянното чувство на тъга се отразява на качеството на живота ви. Преодоляването на тъгата е възможно, но изисква ангажираност и желание да се изправим срещу проблемите. Тъгата е емоция, но и съобщение, което тялото ни се опитва да изпрати в опит да накара човека да спре и да помисли, да идентифицира причините и да ги отстрани.

Апатия

Апатията има сериозни последствия на работното място. Чувствате се немотивирани, ако не и незаинтересовани от това, което се случва.

Това психологическо състояние се разпознава и при липса на енергия и склонност към изолиране от останалите работници.

раздразнителност

Раздразнителността и нервността са други поведения, които обикновено се усещат от мразещите работа. Това е за негативни настроения които често водят до неоправдани и преувеличени реакции при дребни събития.

Да се ​​чувствате по-раздразнителни от обикновено за кратко време не е проблем, но ако продължава с течение на времето, трябва да посетите специалист, който може да помогне за разрешаването на проблема.

Безсъние

И накрая, чувството на отвращение към работата може да бъде толкова силно, че да причини безсъние. И в този случай безпокойството и стресът играят важна роля.

Невъзможността за сън може да бъде сериозен проблем, който на свой ред може да доведе до злоупотреба с наркотици и нездравословен начин на живот. Въпреки че има много лекарства за безсъние, те могат да се окажат неефективни, ако първо не се обърнете към истинската причина за проблема.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *