Направете това едно нещо, преди да напишете своя бизнес план

И така, бяхте помолен да напишете бизнес план. Вероятно умът ви се изпълва с образи на дълги документи, лоши спомени от писане на курсови работи и притеснения за извършване на пазарни проучвания и създаване на финансови прогнози.

Поеми си дълбоко въздух.

Не е нужно да е така. Днес ще ви преведа през един по-лесен начин да започнете своя бизнес план и ще ви покажа как да разработите печеливша стратегия.

Започнете с това защо пишете бизнес план

Но първо, нека поговорим защо сте писане на бизнес план.

Причините са много написването на бизнес план е важно. Повечето фирми започват процеса на планиране, защото кандидатстват за a заем или търсене на финансиране от инвеститори.

Но освен необходимостта да разработите план, който ще впечатли банката или вашите инвеститори, вие искате да изградите солидна компания. Искате да разработите стабилна стратегия, която ще помогне на вашия бизнес да расте и да бъде успешен.

За съжаление, докато традиционните бизнес планове ще ви помогнат да развиете стратегия, те имат няколко недостатъка.

Писането на традиционните бизнес планове отнема твърде много време, те рядко се актуализират и отнемат време за четене.

Сега може да има момент от вашата бизнес кариера, в който ще трябва да предоставите официален бизнес план на банка, инвеститори или други бизнес партньори. Но до този момент, Препоръчвам ви да започнете планирането си с по-прост процес—а Lean план— което ще ви помогне да развиете вашата бизнес стратегия.

Сграда а Lean план отнема по-малко от 20 минути. Можете дори да изградите няколко от тях за един следобед, за да изпробвате различни бизнес идеи.

Lean Plan ви принуждава да дестилирате вашите идеи за вашия бизнес в ядрото на вашата стратегия. Като експерт по планиране Тим Бери казва, „добрата стратегия е за това, което сте не правене.“

И след като сте заковали вашата бизнес стратегия, можете да я разширите с по-дълъг документ за бизнес план, който изяснява подробностите на вашия план.

Какво да включите във вашия Lean план:

Вашият Lean Plan е преглед на много високо ниво на вашия бизнес. Всеки раздел трябва да съдържа само няколко точки, така че трябва да можете да завършите първоначалната чернова на вашия план за 20 минути или по-малко.

1. Вашата самоличност

Какво отличава вашия бизнес от другите? Какъв е вашият фокус? Например идентичността на магазин за велосипеди може да бъде „Висококачествено оборудване за колоездене за семейства и обикновени хора, не само за предавки“. С тази идентичност този магазин за велосипеди има фокус. Описва кои са те и какво се опитват да направят. В идеалния случай трябва да можете да опишете самоличността си с едно или две кратки изречения.

2. Проблемът, който решавате

Как помагате на клиентите си? Какъв проблем ще отидат при вас да решите? Не мислете, че вашият бизнес не решава проблем; например, нов ресторант ще задоволи нуждата от определен тип кухня или определена атмосфера, която в момента не е налична в определен квартал.

3. Вашето решение на проблема

Как вашият бизнес решава проблема на клиента? Какъв е вашият продукт или услуга? Уверете се, че вашият продукт или услуга отговаря на нуждите на вашия клиент.

4. Вашият клиент

Кой е вашият идеален клиент? Страхотно упражнение е да създайте личност на купувач, но можете просто да напишете някои бележки на този етап за това кой е вашият клиент. Фокусирайте се върху определен тип клиенти или определени групи. Фокусирането върху „всички“ не е добра бизнес стратегия.

5. Конкуренцията

Кой е вашата конкуренция, а какво ви отличава? С какво сте по-добри или различни от другите опции, достъпни за вашите клиенти?

6. Канали за продажба

Как ще стигнете до вашите целеви клиенти? Имате ли една витрина? Продавате ли онлайн? Разчитате ли на дистрибутори, за да пуснете продуктите си на рафтовете на магазините?

7. Маркетингова дейност

Как ще информирате клиентите си за вашия продукт или услуга? Трябва ли да ходите на търговски изложения? Ще купите ли онлайн реклама?

8. Вашият екип

Вероятно единственият ключ към успешния бизнес е страхотна група от хора, които да превърнат една идея в реалност. Имате ли правилните хора? Ако имате нужда от доп ключови членове на екипа за да ви помогнат да изградите бизнеса, идентифицирайте ги тук.

9. Вашият бизнес модел

Бизнес модел” звучи като объркващ термин, но всъщност това е просто изискан начин да се говори за това как ще правите пари. В ранните етапи на изработването на вашата бизнес идея можете просто да напишете няколко точки за това как ще правите пари и какви ще бъдат основните ви разходи.

Докато усъвършенствате вашата бизнес идея, ще искате да превърнете тези първоначални бележки в прогноза за продажби и разходен бюджет. Но за вашия първоначален 20-минутен план просто напишете кратък списък на нещата, за които ще таксувате, и важните разходи, които ще имате, докато управлявате бизнеса.

10. Основни етапи

Идеите са нищо без изпълнение – трябва да превърнете идеята си в истински бизнес. Използвай “Важни етапи” от вашия Lean Plan, за да изброите критичните неща, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнете вашия бизнес. Трябва ли да намерите местоположение? Може би трябва да получите одобрение от FDA за ново медицинско изделие. Избройте ключовите етапи, които трябва да постигнете тук. В идеалния случай добавете приблизителни дати и избройте кой ще изпълни всяка задача.

11. Партньори и ресурси

Ако трябва да работите с други компании или бизнес партньори, за да осъществите идеята си, избройте тези партньори и ресурси тук. Имате ли нужда от производител или доставчик за вашите продукти? Имате ли нужда от дистрибутор, за да поставите продукта си на рафтовете на магазините?

Това е! Първото преминаване при създаване на Lean план трябва да отнеме само около 20 минути. Задайте таймер и се впуснете веднага. Просто записването на всичко на хартия е чудесна първа стъпка. Красотата на формата на Lean Plan е, че можете да се връщате и да преразглеждате, докато вървите.

Как да използвате вашия Lean план:

Сега, когато имате първата чернова на вашия Lean план или може би дори няколко различни мини-плана, трябва да го използвате.

Първо, ще искате да използвате плана си, за да идентифицирайте ключовите допускания за вашия бизнес. Обикновено тези предположения са около това, което известният предприемач и инвеститор Марк Андреесен нарича „съответствие на продукт/пазар“. Това наистина означава, че сте намерили група потенциални клиенти, които имат проблема, който казвате, че имат, и които са готови да похарчат пари за вашето решение.

Вашият Lean Plan включва предположения за това кой е вашият клиент, какъв проблем има и какъв вид решение искат.

Като следваща стъпка ще искате да излезете и говорете с потенциални клиенти и се уверете, че те наистина имат проблема, който предполагате, че имат, и че са готови да похарчат пари за вашето решение.

Докато събирате отзиви от потенциални клиенти, ще усъвършенствате плана си. Тук ще се радвате, че сте започнали с Lean план вместо с подробен бизнес план. Лесно е да актуализирате и преработвате, докато вървите. Можете бързо да го актуализирате с нова информация, ако е необходимо.

Сега, ако не е необходимо да представяте план на външни лица, това може да е целият бизнес план, от който се нуждаете. Но ако трябва да създадете този официален документ за бизнес план, можете да използвате вашия Lean Plan като основна схема за този документ. Бизнес планът може също така да документира повече подробности за вашия маркетингов план, продуктов план или планове за наемане на персонал, но в крайна сметка вашият бизнес план просто ще се разшири и ще предостави допълнителни подробности за всеки раздел от вашия Lean Plan.

Инструменти за създаване на Lean план за вашия бизнес:

Ако имате нужда от допълнителна помощ при създаването на вашия Lean план, бихте могли изпробвайте LivePlan което ще ви помогне да създадете визуална презентация, която можете лесно да споделите с бизнес партньори.

Или, изтеглете нашия безплатен шаблон за Lean Plan. Използвайте лепенки или просто напишете кратки бележки за вашата бизнес стратегия, за да видите дали вашата бизнес идея има всичко необходимо, за да изгради компанията, която желаете.

Знаете ли, че тази статия е част от нашата Ръководство за представяне на асансьор? Всичко, което трябва да знаете за създаването на вашето представяне, от Bplans.

Бихте ли предпочели да оставите писането на бизнес плана на професионалистите? Разгледайте Бизнес консултации на LivePlan— ще получите бизнес план, написан от MBA, след пет работни дни.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *