Основното ръководство за корпоративно управление на знания за собственици на малък бизнес

Да се ​​уверите, че вашата компания работи като добре смазана машина, не винаги е лесно. Много собственици на малък бизнес разчитат на своя опит. Самата дума предава усещане за надеждност и надеждност, което кара клиентите да се чувстват сигурни.

Въпреки това, ако помолите повечето предприемачи да дефинират точно какво е това преживяване, може да им бъде трудно да дадат ясен отговор.

Това е концепция, която е едновременно могъща и неясна – и на нея се разчита, и не се разбира. И така, какво е истинско преживяване? Какво наистина прави един човек или екип ценен за една компания? Как това преживяване се ражда от бизнес сделки и как една компания може да запази това преживяване, ако не може дори да го опише?

Експертът по управление на ефективността Майк Вагнер прекарва дните си в отговор на тези въпроси.

Той работи с компании, за да им помогне да превърнат опита в използваем, прехвърляем ресурс. Чрез процес, известен като управление на знанието, Wagner гарантира, че ценният опит няма да бъде загубен, докато компанията се развива, и помага на по-малко ефективните екипи да се учат от високопроизводителните.

Как да превърнете опита в жизнеспособен ресурс за вашия бизнес

Тъй като опитът често е дифузен, силно индивидуален и зависим от контекста, за собствениците на бизнес може да бъде трудно да видят дървото за дърветата – особено в много ранните дни на една разрастваща се компания. Поради това богатият вътрешен опит често остава неизползван. Без подходяща система за дефиниране и използване на тези знания, компаниите просто ги губят, вместо да ги използват за постигане на своите бизнес цели.

Тук Майк Вагнер споделя няколко съвета за това как една компания може да прецени опита си, да го превърне в използваем ресурс и да го поддържа в организацията.

Оценете ефективността

Не целият опит, който човек или екип смята за важен, ще бъде полезен за една компания. Ето защо, преди да започнете процес на управление на знанието, е важно да знаете точния вид опит, който искате да съберете.

В крайна сметка трябва да решите какво ще бъде икономически полезно за вашата компания. Какъв вид знания ще помогнат на вашите екипи да се представят по-добре и да осигурят по-добра възвращаемост? Ще бъде по-лесно да определите как изглежда полезна информация, след като сте установили строги параметри.

Решете какво трябва да знаете

Повечето опит в компаниите се натрупват за дълги периоди от време, когато хората и екипите работят заедно и изграждат знанията си. Въпреки това, докато това знание е в капан в контекста на индивид или екип, не можете да определите как то може да бъде от полза за вашия бизнес.

Следователно трябва да премахнете контекста от опита, за да решите какво наистина е икономически полезен ресурс. Започнете, като се запитате къде може да се подобри представянето и какви набори от знания трябва да се считат за обща информация?

Използвайки тези отговори като насока, можете да анализирате и обработвате вътрешния опит, за да дестилирате най-полезната, широко приложима информация.

Разгледайте мрежите

Не попаднете в капана да вярвате, че само вие или вашият най-добър и интелигентен служител имате полезен опит. Високопроизводителните работят в тандем с други хора и екипи, които всички се захранват с процесите на знания и как се развива опитът.

За да изследвате мрежи и по този начин целия набор от знания в една организация, трябва да говорите с ключовите заинтересовани страни, с които взаимодействате ежедневно. Това ще ви даде по-широка картина за това как опитът се развива и обработва и има допълнителното предимство да надхвърли просто предчувствието за това кой/какво е най-ценно.

Бъди реалист

За да се приложи правилна система за управление на знанието, е важно да се говори с опитни хора, да се изследват сложни комуникационни модели и да се оцени валидността на видовете опит спрямо серия от тези и хипотези. И често има смисъл да привлечете експерт по управление на знанието, който да ви помогне в тази оценка.

Но дори въоръжени с много подробни познания за управлението и поведението на екипа, е невъзможно да откриете всичко, което съставлява перфектния набор от преживявания.

Трябва обаче да сте в състояние да дефинирате набор от производни, които могат да се използват за бързо обучение на приемници, повторно развитие на фирмените процеси и укрепване на компетенциите в екипите.

Управлявайте ефективно

Чрез извличане на знания от опита, собствениците на бизнес получават много добра основа за по-нататъшно развитие на екипи и оптимизиране на процесите. Но сега, когато знанието е дестилирано, то се нуждае от добра управленска структура.

Трябва да решите как екипите ще използват констатациите, как те трябва да се прилагат в цялата организация и може би дори най-важното, какво трябва да се изхвърли или да се запази за използване на по-късна дата (напр. когато имате по-голям екип).

Започнете с малко

Прилагането на това, което сте научили, е предизвикателна задача и е важно да започнете с малко, когато започнете да прилагате тези научени неща. Ако преразглеждате всеки процес въз основа на вашите констатации, няма да можете правилно да оцените успеха на вашите усилия. И ако се опитате да промените цялостната корпоративна култура, можете да изкривите въздействието на всякакви по-малки промени, които сте направили в процеса на управление на знанията.

Измерете успеха

Както при всеки процес, който не е монетизиран директно, може да бъде много трудно да се измери успехът на управлението на знанието. Въпреки това, ако служител може да започне новата си роля, въоръжен със знанията, процесите, мрежата и най-добрите практики на своя предшественик, бързо ще стане очевидно, че вашите усилия са се отплатили.

„Оценяването на успеха на променените процеси или дали даден екип развива определени компетенции може да отнеме много време. Ето защо е важно да запомните, че управлението на знанието е дългосрочен ангажимент, който изисква непрекъснато внимание, а не само еднократно бързо решение“, казва Джоана Вайс, мениджър в COMATCH, млада стартираща фирма, която успешно внедри знанията си процес на управление през 2018 г.

Управлението на знания поддържа вашия бизнес в правилния път

Ефективното управление на знанието помага на компаниите да работят при пикови условия и означава, че неизбежната загуба на ценни служители няма да попречи на това колко ефективно управлявате вашата компания. Това също така означава, че изпитващите затруднения отбори могат да се учат от по-силните си колеги, като крайният резултат е култура с висока производителност.

И ако вашата компания все още се бори да поддържа темпото, може би трябва да се запитате дали вашият вътрешен опит е толкова надежден, колкото си мислите?

Лорън е мениджър маркетинг на съдържанието в COMATCH. Тя има опит в работата с различни комуникационни среди и е запалена по събирането на информация от най-добрите световни индустриални и бизнес експерти и превръщането й в увлекателно, лесно за възприемане образователно съдържание.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *