Перфектната стъпка: Тайната на разказвача на Pixar

В продължение на 25 години моята работа беше да създавам стоплящи сърцето и понякога сърцераздирателни истории за плъхове, които искат да готвят, риби, които стават по-добри родители, и играчки, които се научават да се разбират. Историите могат да ни пренесат в уникални (и въображаеми) светове, трансформирайки начина, по който мислим и чувстваме, като ни поставят в лапите, перките или каубойските ботуши на героите, преминаващи през променящи живота събития.

Принципите на страхотното разказване на истории, които използвах в Pixar, могат да бъдат използвани и от предприемачи, които искат да сключат сделката на следващия си представяне или представяне.

Страхотните истории ни помагат да се чувстваме по-свързани с информацията. Ето защо филмите на Pixar резонират толкова дълбоко с нас и помним героите и моментите толкова ярко. Когато се трансформирате данни и статистики в една история, паметта се увеличава драстично. Покойният когнитивен психолог Джеръм Брунър установи, че фактите са 22 пъти по-вероятно да бъде запомнен ако са част от история.

8-секундно обратно броене

Един ключов факт: Имате осем секунди за да убедите инвеститорите или клиентите, че имате нещо, за което си струва да чуете, преди да се откажат от зоната, да се откажат или да напуснат.

И така, как да създадете страхотна кукичка, която да задържи нечие внимание? Започнете с нещо необичайно, неочаквано, насочено към действие или в конфликт.

Започнете с „ами ако?“ сценарий.

„Ами ако на супергероите беше забранено да спасяват хора?“ Това беше кукичката за „Феноменалните”, който пренесе ежедневния свят на супергерои, спасяващи хора, и го превърна в необичайна ситуация. Вашата публика вече е пристрастена и пита: „Защо и как бяха забранени?“

Когато Стив Джобс представи iPod през 2001 г., неговата кука беше: „Ами ако можете да сложите хиляда песни в джоба си?“ Това беше нечувано. По онова време единственият начин да слушаш музика в движение беше с касета, пъхната в Walkman. Стив сподели нещо необичайно и неочаквано за осем секунди, което привлече вниманието на публиката.

Предприемачи, обърнете внимание. Гледайте на вашия продукт или услуга като на филм. Развийте тези осем секунди “асансьорна стъпка”, който хваща клиентите за реверите. Разкажете завладяваща история, която показва как ще се промени животът им.

Вътре в мозъка: Защо разказването на истории работи

Разказването на истории е най-ефективният начин за промяна на умовете, поведението и философията. Когато героите преминават през правдоподобна трансформация, публиката също се променя. Това „невронно свързване“ възниква, когато мозъчната активност на разказвача и слушащия се отразяват взаимно.

Невронното свързване всъщност засяга телата ни на химическо ниво. Когато хората — или дори анимирани играчки, роботи или плъхове — се смеят, усмихват или споделят изпълнени с напрежение истории, в телата ни се освобождават допамин и ендорфини. Когато историята е тъжна или мрачна, се освобождава окситоцин. Когато поставим тези тъжни и щастливи моменти един до друг в една история, ние изграждаме атракцион в увеселителен парк за сърцата и умовете на хората.

Не бихте ли се радвали да предоставите търговско представяне на инвеститор или клиент и да имате същия ефект на „не можете да напуснете мястото си“ върху вашата аудитория?

Изградете по-силна връзка с аудиторията си, като ги поканите на преживяване, а не на мисия. Споделяйте автентични истории, които са лични, уязвими и честни.

Историите дават интелигентни уроци

След “Играта на играчките” излезе през 1995 г. и беше обявен за огромен успех, служителите се чудеха дали Pixar ще опита ръката си и в създаването на филми на живо. Какво ще кажете за телевизионните предавания? Видео игри? Служителите на Pixar бяха подготвени да направят скок от стартиране до световна медийна компания като Disney.

За да ни държи на земята, Стив Джобс сподели една предупредителна история, която ни запази фокусирани като компания и ни предпази от фалит. Това беше така: „Когато Apple едва започваше, екипът и аз обичахме да ходим да ядем в един конкретен магазин за сандвичи в Силиконовата долина. Въпреки че беше малък магазин, притежаван и управляван от семейство, той сервира най-добрите сандвичи в града.

„Сандвичите бяха толкова вкусни; дори щяхме да чакаме 45 минути на опашка, само за да получим един. Но с нарастването на популярността на магазина за сандвичи, собствениците започнаха да сервират кафе и сладкиши, за да се конкурират със Starbucks и Krispy Kreme. За съжаление кафето и сладкишите им бяха посредствени, а вниманието към детайлите на сандвичите им с търговска марка изчезна. Така че спряхме да ядем там. Месеци по-късно открих, че магазинът за сандвичи го няма. Бяха се разпръснали твърде много и излязоха от бизнеса.“

Историята на Стив подчерта силно и ясно: Не се натоварвайте прекалено много.

Въпреки че “Играта на играчките” беше страхотен успех, ако се разпространим твърде тънко, твърде бързо, рискуваме да загубим всичко. Трябваше да се съсредоточим върху създаването на наистина добри анимационни семейни филми. Стив знаеше, че най-добрият начин да ни предаде това послание е като сподели история за герои, изправени пред промяна и учене.

Включете начало, среда и край

Един последен съвет: Уверете се, че сте включили начало, среда и край във вашите истории. Видяхте ли как Стив включи настройка, изграждане и изплащане в своята история за сандвич?

Настройвам: Успешен бизнес.

Изграждане: Бизнесът расте твърде бързо.

Payofе: Бизнесът фалира.

Тази структура предпазва публиката от отегчение, объркване или разсейване.

В продължение на хиляди години най-добрите писатели (и опитни бизнес лидери) са използвали тези техники за разказване на истории, за да вдъхновят своите слушатели да опитат нещо ново. Сега е твой ред. Как можете вие, предприемачът, да използвате разказването на истории, за да създадете по-силни автентични връзки с вашите инвеститори и клиенти?

Матю Лун е писател, консултант по брандиране на истории и основен лектор. С над 25 години опит в Pixar Animation Studios, неговите истории включват Toy Story, Monsters, Inc., Finding Nemo и Up. Наред с работата си в Холивуд, Лун учи изпълнителни директори, търговци и други професионалисти в бизнеса и индустрията как да създават истории за корпоративни марки по целия свят. Новата му книга е The Best Story Wins: How to Leverage Hollywood Storytelling in Business and Beyond. Научете повече на matthewluhnstory.com.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *