Планиране на вашата стратегия за излизане от вашия малък или стартиращ бизнес

Тази статия е част от нашата Ръководство за стартиране на бизнесподбран списък с нашите статии, които ще ви накарат да работите за нула време!

Много хора започват бизнес с цел търсене на придобиване. Но други решават по-късно, че е време да продължат напред – биха искали да извлекат времето и парите си от определено начинание. Никога не е твърде рано (или твърде късно) да започнете да планирате своята стратегия за излизане.

Каква е целта на стратегията за изход?

Стратегията за излизане е как предприемачи (основатели) и инвеститори, които са инвестирали големи суми пари в стартиращи компании прехвърлят собствеността върху своя бизнес на трета страна. Това е начинът, по който инвеститорите получават възвръщаемост на парите, които са инвестирали в бизнеса.

Обичайните стратегии за излизане включват придобиване от друга компания, продажба на капитал или изкупуване от ръководството или служителите.

Кой се нуждае от стратегия за излизане?

За всеки, който търси финансиране с рисков капитал или ангелска инвестицияналичието на ясна стратегия за излизане е от съществено значение.

Дори ако сте малък бизнес, добра идея е да планирате предварително и да помислите как ще прехвърлите собствеността върху бизнеса надолу по линията, независимо дали решите да продадете бизнеса или да се опитате да го разширите и да се стремите да бъдете придобит. Никога не е рано да планирате.

Трябва ли да включа моята стратегия за излизане в моя бизнес план?

Включително вашата стратегия за излизане в вашия бизнес план и в вашата стъпка е особено важно за стартиращи фирми, които искат финансиране от ангелски инвеститори или рискови капиталисти за средства за растеж и мащабиране.

През повечето време малките предприятия не трябва да се тревожат толкова много за това, защото вероятно няма да търсят инвестиции (не всички добри бизнеси са добри инвестиции за ангели и рискови капиталисти). Целта на основателя на малък бизнес може да бъде сам да притежава бизнеса в обозримо бъдеще.

Какъв тип стратегия за излизане е подходяща за моя бизнес?

Този списък трябва да ви даде представа за често срещаните видове стратегии за изход. Типът стратегия, която приемате, ще зависи от това какъв тип компания сте и вашите финансови и стратегически цели.

Ето някои от най-често срещаните:

  • Придобиване
  • Първоначално публично предлагане (IPO)
  • Мениджмънт изкупуване
  • Семейна приемственост
  • Ликвидация

Придобиване

Придобиването често е известно като „сливане и придобиване“. Това е така, защото когато една компания реши да се продаде на друга компания, купувачът често ще включи или обедини услугите на тази компания в своите собствени предложения за продукти или услуги.

Това се случи, когато Google купи YouTube, безпроблемно интегрирайки видео платформата в техния собствен продукт за търсене. Сега, когато търсите тема в Google, често ще забележите, че видеоклипове се появяват на страницата ви с резултати от търсенето.

В по-малък мащаб това може да се случи, когато верига кафенета реши да купи пекарна, за да може да добави линия сладкиши и торти към менюто си. Придобиването или сливането може да бъде подходящ подход за фирми от всякакъв размер, включително стартиращи фирми.

Най-хубавото при едно придобиване е, че ако постигнете правилното „стратегическо подравняване“, вие сте готови да продадете компанията за повече, отколкото може да струва в действителност. И ако има много компании, които се интересуват от вашия продукт, може да успеете да повишите цената допълнително или да започнете война за наддаване!

Причините, поради които външна компания може да се стреми да придобие или да се слее с друга компания, варират от това да им позволи да пробият на нов пазар, до да им даде конкурентно предимство или силна вградена клиентска база. Или може да се интересуват да ви елиминират като конкурент от текущия пазар.

Ако знаете, че придобиването е вашата стратегия за излизане от самото начало, това ви дава възможност да изглеждате привлекателни за компаниите, които може да се интересуват да ви купят. Въпреки това не забравяйте, че тези конкретни компании може да решат да не ви закупят или може никога да не са се интересували от това. Ако все пак тръгнете по пътя на създаването на много нишов продукт, от който само една конкретна компания ще се интересува, вие също ще загубите много време, ако те не хванат стръвта.

Първоначално публично предлагане (IPO)

Тази стратегия за излизане е подходяща за малък брой стартиращи фирми и по-големи корпорации, но не е подходяща за повечето малки предприятия, главно защото означава да убедите както инвеститорите, така и анализаторите на Уолстрийт, че акциите на вашия бизнес ще струват нещо за широката общественост.

За по-малки компании, които вече са започнали да се разширяват – като ресторанти, които имат франчайз— IPO може да бъде добър начин за собственика да възстанови изразходваните пари, въпреки че си струва да се отбележи, че той или тя може да няма право да продава акции до период на заключване е преминал.

Няколко добре известни примера за ресторанти на борсата включват Buffalo Wild Wings и BJ’s.

Ако смятате, че това е правилната стратегия за вас, или искате поне да имате възможността да станете публична компания по-късно, най-лесният начин да влезете в списъка е да потърсите инвеститори, които са го правили преди с други компании. Те ще знаят тънкостите и ще могат да ви подготвят по-добре за процеса.

Говорейки за процеса – той е дълъг и труден. Ако успеете да спечелите сърцата и центрираните върху данните умове на анализаторите от Уолстрийт, все още трябва да се придържате към стандартите, определени от Закон Сарбейнс-Окслище имате такси за подписване, които ще трябва да платите, потенциален „период на блокиране“, който ви пречи да продадете акциите си, и разбира се, риска да видите срива на фондовия пазар.

Докато IPO може да бъде подходящ път за компания като Twitter или Macy’s, помислете дали искате или не искате да издържите главоболието от адаптирането на бизнес решения към пазара и към това, което анализаторите смятат, че ще се справи добре.

Мениджмънт изкупуване

Ако сте изградили бизнес, чието наследство искате да продължите дълго след като си отидете, може да помислите да се обърнете към служителите си.

Точно така – те не само ще имат добра представа как вече се управляват нещата, но ще имат интимни познания по отношение на фирмената култура, корпоративните цели и предварително съществуваща решимост да я накарат да работи.

Има и допълнителен бонус, че ще трябва да правите много по-малко надлежна проверка. Да накарате ръководството или служителите да купят вашия бизнес е добра идея, ако наследството е най-важно за вас. Разбира се, винаги можете да обмислите да прехвърлите бизнеса на семейството, но винаги съществува риск те да не разберат бизнеса, да нямат решимостта да го направят успешен и ако разделяте бизнеса между семейството членове, възможността за семейно съперничество.

Семейна приемственост

На тази бележка, ако вашето семейство е възпитано с интимни познания и разбиране за вашия бизнес, те може да са най-добрите хора, на които да предадете нещата.

Всъщност точно това се случи в Palo Alto Software. Основана от Тим ​​Бери през 1988 г., дъщеря му Сабрина Парсънс става главен изпълнителен директор, а съпругът й Ноа – главен оперативен директор малко преди да настъпи рецесията.

Решението беше стратегическо и позволи на Тим да преследва други интереси, включително да се съсредоточи върху писане. Оттогава Сабрина и Ноа адаптираха водещия базиран на настолен компютър продукт за бизнес планиране, Бизнес план Pro, в SaaS инструмент, наречен LivePlan.

Предаването на софтуера Palo Alto на семейството беше по-скоро случайно, отколкото внимателно планирано. Тим винаги е имал насърчи децата си да следват собствения си път. Всъщност никой от тях не е завършил бизнес. Случи се така, че Сабрина и Ноа навлязоха в интернет света рано в кариерата си и натрупаха необходимия опит, за да се присъединят и изградят продуктовите предложения на Palo Alto Software.

Ако обмисляте да прехвърлите бизнеса си на вашите деца или други членове на семейството, има редица неща, за които си струва да помислите и планирате, включително да се уверите, че всеки, който е настроен да поеме бизнеса, има съответния набор от умения, е компетентен и се ангажира с бъдещето и успеха на бизнеса. Това ще улесни много пенсионирането.

Ликвидация

За малкия бизнес ликвидацията е обичайна стратегия за излизане. Това е един от най-бързите начини за закриване на бизнес и понякога може да бъде единственият вариант в случаите, когато дейността на бизнеса зависи единствено от едно лице, когато членовете на семейството не се интересуват или не могат да поемат управлението и когато фалит е под ръка.

Струва си да се отбележи обаче, че всички печалби, получени от продажба на активи, трябва първо да се използват за плащане на кредиторите.

За да спечелите пари, като използвате ликвидацията като стратегия за изход, ще трябва да имате ценни активи, които можете да продадете – като земя, оборудване и т.н.

Ако не е твърде много караница и ако решението ви да ликвидирате не е свързано с финанси, помислете вместо това за продажба на бизнеса на обществеността. Има ли начини да го направите привлекателен?

Ако това не е опция и е по-добре да затворите вратите, преди да загубите пари, ликвидирането на вашите активи може да е най-добрият ви залог.

Планиране за бъдещето?

Ако съставяте своя бизнес план или се подготвяте да се представите пред инвеститори за първи път, обмислете стратегията си за излизане. Уверете се, че вашият финансовите данни са актуални и че ги преглеждате редовно, така че вашите оценка на бизнеса е точен.

Ако вашият успешен изход е обвързан с постигането на определени финансови етапи, не се колебайте да попитате своя стратегически бизнес съветник за малко насоки. Има и други неща, които можете да направите, за да подготвите бизнеса си за придобиване и други изходи—вижте тази статия за повече информация.

Кандис е писател на свободна практика, бижутер и хибрид на дигиталния маркетинг. Можете да научите повече за нея на нейния личен уебсайт или да се свържете с нея в Twitter @candylandau.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *